Fit for 55 -ilmastopaketti herätti Suomessa keskustelua erityisesti tieliikenteen päästöjen osalta. Monessa keskustelussa nousi esille vanhoja myyttejä ja virhekäsityksiä #sähköautojen päästöistä ja ympäristövaikutuksista.
Henkilöauton eri käyttövoimien elinkaaripäästöt esitetään tässä kuvaajassa, sivulla 12. Kaksi ensimmäistä palkkia ovat bensiini ja diesel. Muut palkit kertovat akkusähköautolle toteutuvat elinkaaripäästöt eri maissa.
Ajokilometrejä 15 000 km vuodessa / 225 000 km yhteensä. (3/n)
Sähköauton elinkaaripäästöihin vaikuttaa siis oleellisesti kunkin maan sähköntuotanto.
Suomi on kuvaajassa parhaiden joukossa oikealla siksi, että meillä on hyvin puhdas sähköntuotanto. Viro taas on huonoin. Onneksi Suomi on sähkön nettoviejä Viroon. (4/n)
Selvityksen perusteella, jos viime vuonna 2020 ajoit Suomessa akkusähköautolla, autoilun päästösi olivat 65 % pienemmät verrattuna bensiiniautoon ja 59 % pienemmät verrattuna dieselautoon.
Vuotuisina CO2ekv -päästötonneina:
-Bensiini: 4,0 t
-Diesel: 3,4 t
-Akkusähkö: 1,4 t
(5/n)
Samalla on muistettava, että niin akkujen ja autojen valmistus kuin sähköntuotantokin ovat puhdistumassa.
Selvityksessä arvioidaan myös, millaiset eri käyttövoimien päästöt ovat vuonna 2030. Ne ovat kuvaajassa palkin vaakaviivana (tässä ympyröity vihreällä). (6/n)
Jos vuonna 2030 ajat saman 15 000 km vuodessa, eri käyttövoimien CO2ekv-elinkaaripäästöt ovat seuraavat:
-Bensiini: 3,6 t
-Diesel: 3,0 t
-Akkusähkö: 0,8 t
Akkusähkön päästöt vähenevät sekä suhteessa että absoluuttisesti eniten. (7/n)
Mainitut päästötonnit pitää vielä suhteuttaa siihen, mikä on Suomen tavoiteltava CO2ekv-päästötaso henkilöä kohden (per capita).
Ne löytyvät Fit for 55 -paketin taakanjakosektoria koskevan ehdotuksen sivulta 92, kuvaajasta 12: ec.europa.eu/info/files/eff… (8/n)
Suomen tavoiteltava päästötaso vuodelle 2030 on reilut 3 tonnia per capita. Bensiini- ja dieselautot haukkaisivat siitä suuren osan.
Sen sijaan, jos meillä on yksi akkusähköauto kahta henkilöä kohden, päästöt ovat 0,4 tonnia per capita. Autoilu mahtuisi hiilibudjettiimme. (9/n)
Miksi biopolttoaineita sitten ei nähdä tieliikenteen ratkaisuna? Vastaus on yksinkertaisesti riittävyys.
Jos tuotantopotentiaali on esimerkiksi 5 % kulutuksesta, niin loput 95 % on todennäköisesti fossiilisia. Mitään merkittävää päästövähennystä isossa kuvassa ei tulisi. (10/n)
Eli jos bensaa ja dieseliä polttavia autoja saisi jatkossa myydä, suurin osa ajamisesta tapahtuisi fossiilisilla.
On järkevämpää käyttää biopolttoaineet siellä, missä ne voivat korvata suuremman osan fossiilisista. Kuten esimerkiksi pitkän matkan lentoliikenteessä. (11/n)
*Ympäristövaikutukset*
Suomessa on levitelty perättömiä väitteitä sähköautojen päästöjen lisäksi myös niiden ympäristövaikutuksista.
Väitteiden esittäjälle ensimmäinen kysymys on: Miten laajasti olet perehtynyt polttoaineiden tuotannon ja käytön ympäristövaikutuksiin? (12/n)
Jos perehtyminen puuttuu, ympäristövaikutuksiin voi paneutua saman selvityksen avulla, johon viittasin aiemmin: ec.europa.eu/clima/policies…
Selvitys koostaa ansiokkaasti jo sen yhteenvedossa eri käyttövoimien ympäristövaikutukset. (13/n)
Lainaus: ”.. xEV powertrains have significantly lower environmental impacts across all vehicle types and most impact categories, with BEVs consistently performing better than all other powertrains.”
Akkusähköautojen (BEV) ympäristövaikutukset ovat siis pienimmät. (14/n)
Jos tarvitset polttoaineiden ympäristövaikutuksista jotain käytännönläheisempää kuin 456-sivuinen selvitys, niin tässä eräs ansiokas dokumentti öljyntuotannon tuhoista:
Oleellisen tärkeä ero tulee myös käyttötavassa: Siinä missä kaikki polttoaine on kertakäyttöistä, akkumineraalit eivät häviä akusta mihinkään, vaan ne voidaan kierrättää. Tähän on ryhdytty ympäri maailmaa.
Pyydän, että asiasta uutisoitaisiin jatkossa tieteeseen perustuen, jotta perättömät väitteet elinkaaripäästöistä ja ympäristövaikutuksista loppuisivat.
Tämä parantaisi myös päätöksentekoa, kun päättäjien kallisarvoista aikaa ei menisi virheiden oikomiseen. (17/17)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ylen uutisissa puhutaan tänään #sähköautojen akkupaloista.
Kannattaa olla erityisen tarkkana, sillä asiasta liikkuu paljon virheellistä tietoa. Tässä twiittiketjussa muutamia huomioita korvan taakse. #emobility#EV (1/n)
❓ Ensimmäinen kysymys: Perustuvatko esitetyt väitteet luotettavaan lähteeseen? Vai kerrotaanko mututuntumalta heittoja, jotka kuulostavat pelottavalta, mutta eivät anna kokonaiskuvaa asiasta? Valitettavasti jälkimmäinen on kovin yleistä.
Tässä muutama lähde 👇 (2/n)
➡️ RISE (eli "Ruotsin VTT") on tutkinut asiaa pitkään. Tässä tiivistettynä keskeiset havainnot: ri.se/en/our-stories…
"..it would be incorrect to conclude that there is a greater risk of fire with electric cars or that the risks are greater if they do catch fire." (3/n)
*Akkujen valmistuksen päästöt*: Akkujen hiilijalanjälki on kiistatta ollut varsin korkea, mutta se on pienentynyt jatkuvasti vuosien varrella, johtuen mm. valmistusmenetelmien tehostumisesta ja käytetyn sähkön puhdistumisesta. (1/n)
Viime aikoina on kuitenkin julkaistu myös selvästi virheelliseksi todettuja laskelmia. Kuuluisin lienee ruotsalaisen IVL:n laskelma, josta suomalaisetkin mediat uutisoivat. Valitettavasti korjatusta laskelmasta ei juuri uutisoitu. Tässä uudet lukemat: group.vattenfall.com/press-and-medi… (2/n
Tieteellisistä ja vertaisarvioiduista tutkimuksista ehkä paras lienee Auke Hoekstran viime vuonna julkaistu paperi, jossa keskimääräiseksi akun valmistuksen päästöksi saadaan 65 kgCO2/kWh. Se tarkoittaa, että 75 kWh akun päästö olisi n. 4,9 tonnia. sciencedirect.com/science/articl… (3/n)
@Rautainen@AukeHoekstra Sure:
#5 Distillation Curve Challenge: This has been debunked as untrue. Refining output can be changed with modern technology. If it couldn't, how is power-to-liquid even possible, then?
Also, even if this #5 was true, we are *not* forced to burn the leftover fuel. (1/n)
@Rautainen@AukeHoekstra #6 While afforestation in developing countries sounds like a good idea, it has its risks. At worst, it is renewed colonialism. Also, the longevity of results is uncertain.
To be clear: I do not oppose afforestation in general, but it is far from being a surefire solution. (2/n)
@Rautainen@AukeHoekstra #7: "Aviation, marine and road freight transport - Direct electrification is not an option"
Well, Norway plans to electrify all domestic flights by 2040. We already have several electric roads and BEV trucks&ferries.
Only long haul aviation and marine are more challenging. (3/n)