Onder het oude stikstofbeleid (het PAS) werden bedrijven met een relatief kleine stikstofbijdrage (<1 mol/ha/jaar) vrijgesteld van een vergunning.
Er zijn ca. 3500 van deze PAS-melders. #LelystadAirport is er één van.
Nadat de @raadvanstate 2 jaar geleden het PAS onderuit haalde waren de melders in overtreding.
Het kabinet beloofde ze te gaan legaliseren, maar daarvoor moet eerst voldoende stikstofruimte worden gevonden.
Maar was de melding van #LelystadAirport wel terecht? 3 keer diende LA een (geactualiseerde) melding in.
Maar de berekeningen bleken niet correct. @commissiemer oordeelde vorig jaar dat met de juiste gegevens LA bóven de 1 mol zou zijn uitgekomen.
Uit de begin dit jaar vrijgegeven berekeningen bij de vergunningaanvraag van Lelystad wordt duidelijk dat de stikstofbijdrage op de Veluwe zelfs boven de 4 mol uitkomt.
Is de melding van Lelystad Airport dan wel te legaliseren?
De - deels gelakte - discussie binnen het ministerie loopt zelfs tot afgelopen voorjaar door:
43 MW slaat op de warmteinhoud die in de berekeningen aan álle emissiebronnen van LA is toegekend. Onrealistisch hoog, bovendien continue emitterend.
Uit een memo van Arcadis dat eind vorig jaar met veel moeite boven tafel komt blijkt dat @NLR_NL in 2014 al veel lagere waarden voor warmteinhoud adviseerde.
"Dat Lelystad aan de verificatiecriteria voldoet is voor ons nog geen uitgemaakte zaak."
.@MinIenW wil gas geven en vooruitlopend op de definitieve opbrengst van de sanering varkenshouderijen de besluitvorming rond Lelystad afronden
De vergunning van Lelystad zal volgens LNV op zijn vroegst eind 2022 onherroepelijk zijn. "Openstelling zal hooguit denkbaar zijn op basis van een definitieve vergunning."
In voorstel 1 krijgt #LeystadAirport zelfs voorrang boven woningbouw en 7 MIRT-projecten.
Nog 2 opties:
Voorkeursbehandeling ná woningbouw of achteraan aansluiten.
Lastig ding, die beeldvorming...
Lelystad zit fors boven de 1 mol, maar dat is technisch gezien niet meer relevant
Nóg een optie (al in augustus 2020 dus al op tafel): #Schiphol zet zijn - berekende - stikstofoverschot in voor 10.000 starts en landingen op Lelystad.
Maar: het surplus schiet net tekort...
In de uiteindelijke aanvraag blijkt er overigens wel voldoende ruimte te zijn voor 10.000 vtb 🧐
Het @MinVWS van @hugodejonge stelde de #Wob buiten werking, kreeg tikken op de vingers van de rechter, maar houdt vast aan deze zelf gekozen afhandeling en gaat in hoger beroep:
Nog even over de rol van het #RIVM in deze: dat rekent in opdracht van de overheid, de betrokken ministeries. In het onderhavige geval, zeggen ze, lagen twee opties voor (1)
De methode die nu is gekozen: de 100-maatregel zonder afkap berekenen. Als die vervolgens voor woningbouw wordt gebruikt is er niet zoveel aan de hand. Want ook daar wordt depositie zonder afkap berekend (2)
Juist bij wegenprojecten ligt het anders. Het gebruik van een methode mét afkap bij 5 km is daar voorgeschreven. En daar loopt het vervolgens mank. (3)