🧵#COVID19Cy: καιρός να δούμε την πραγματικότητα στα μάτια κι αν θέλουμε να βγούμε απ’αυτό, να μιλάμε με αλήθειες.

Έχουμε πει ότι μας δίνεται η ευκαιρία να δώσουμε εμείς τη μορφή που θέλουμε στην πανδημία

1/
Έχουμε βρεθεί πολλές φορές μπροστά στην ευκαιρία για ασφαλή επανεκκίνηση

2/
Έχουμε πει ότι χρειάζεται να επιστρατεύσουμε γνώση κ εμπειρία για να κάνουμε μία έξυπνη επανεκκίνηση

3/
Πάνω απ’όλα, έχουμε πει ότι η πανδημία δεν θα εξαφανιστεί και απαιτείται ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ όλων για να έχουμε μία ασφαλή & λειτουργική καθημερινότητα

4/
🧠Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε είναι
🙄να συνεχίζεται το κοινωνικό scapegoating : στις αρχές ήταν οι Κινέζοι, μετά έγιναν τα «κρούσματα», μετά έγιναν οι τουρίστες, μετά έγιναν οι Λεμεσιανοί, μετά έγιναν τα σχολεία, μετά έγιναν οι νέοι, τώρα έγιναν οι ανεμβολίαστοι
5/
🙄να μη μαθαίνουμε απ’τα λάθη μας κ να τα επαναλαμβάνουμε: 3 lockdown, 3 φάσεις χαλάρωσης που έφεραν ανεξέλεγκτη έξαρση, χώροι συναθροίσεων να βάζουν το κέρδος πάνω απ'την προστασία του συνόλου, κόσμος να αγνοεί τα βασικά ατομικά μέτρα προστασίας επειδή «κουράστηκε»
6/
🙄να μη θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η πανδημία έχει απρόοπτα, ότι δεν μπορείς να προβλέψεις, παρά μόνο να προσπαθείς & να προετοιμάζεσαι:
- πάντα γνωρίζαμε για τον κίνδυνο των μεταλλάξεων (βλέπε D614G από το Φεβ’2020),
7/
- τα εμβόλια έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα από αυτήν που περιμέναμε κι ας παρατηρούμε έκπτωση της αποτελεσματικότητας μετά από κάποιο διάστημα & έναντι μεταλλάξεων
8/
🙄να μην καταλαβαίνουμε ότι όλα γίνονται για να μην πεθαίνει ο κόσμος & να μην φορτώνεται το σύστημα υγείας σε σημείο που να μην μπορεί να εξυπηρετεί ούτε τα επείγοντα (όχι μόνο COVID19 αλλά και άλλα)
9/
⚠️⚠️Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα όπως ακριβώς είναι:

🛑 Έχουμε 1000 περιστατικά τη μέρα.
3% χρειάζονται νοσηλεία: αυτοί σήμερα είναι 30 άνθρωποι τη μέρα με δύσπνοια που θα χρειαστούν οξυγόνο.
Οι περισσότεροι είναι ηλικίας 40-60. Επειδή αυτοί,
10/
κολλάνε από τους νεότερους. Επειδή αυτοί, είναι σε μικρότερο ποσοστό εμβολιασμένοι (ενώ οι >60 είναι σε μεγαλύτερο % εμβολιασμένοι).
Το 8-10% των νοσηλευόμενων μπαίνουν ΜΕΘ: αυτοί είναι 2-3 άτομα τη μέρα. Οι μισοί στις ΜΕΘ πεθαίνουν – άρα 1-2 άτομα/μέρα.
11/
Κάποιοι πεθαίνουν πριν φτάσουν στις ΜΕΘ.
Ο μέσος όρος ηλικίας στα νοσοκομεία έχει πέσει. Άρα θα αρχίσουμε να βλέπουμε νέους ανθρώπους να πεθαίνουν. Όχι επειδή η Δέλτα είναι πιο θανατηφόρος, αλλά επειδή έχουμε περισσότερα περιστατικά κάθε μέρα.
12/
👉Αυτά τα νούμερα να σκεφτόμαστε όταν βλέπουμε τις ημερήσεις ανακοινώσεις (για όσους τις βλέπουν πια) και να τα μεταφράζουμε σε ανθρώπους
13/
🛑Το σύστημα υγείας έχει όρια, είτε μιλάμε για κλίνες, είτε για εξοπλισμό, είτε για προσωπικό.
Αν επιλέξεις να αυξήσεις τμήματα COVID19 κλείνοντας άλλα τμήματα, θα υπάρχει κόσμος με προβλήματα που δεν θα εξυπηρετείται.
14/
Ήδη βλέπουμε το σύστημά μας να καταρρέει: κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα ασθενοφόρα, τα ΤΑΕΠ έχουν κατακλυσθεί, το προσωπικό είναι κουρασμένο, τα τμήματα είναι γεμάτα.
15/
➡️Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας χρειάζεται υποστήριξη
➡️Οι προσωπικοί ιατροί χρειάζονται συνεχή ενημέρωση
➡️Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια πρέπει να βάλουν στην άκρη το κέρδος και να υποστηρίξουν το *εθνικό σύστημα υγείας* και τους ασθενείς μας
16/
➡️Οι ειδικοί ιατροί πρέπει να ενισχύσουν τους προσωπικούς ιατρούς
➡️Οι σύλλογοι / σύνδεσμοι / οργανισμοί οφείλουν να αντιληφθούν την ευθύνη που τους αναλογεί κ να γίνουν ευέλικτοι, τόσο για την οργάνωση όσο κ για την παραπληροφόρηση
17/
🛑Οι κλειστές δομές είναι γεμάτες ευάλωτους ανθρώπους, που απλά έχουν ανάγκη από φροντίδα. Και επειδή είναι έτσι το περιβάλλον (κλειστοί χώροι, πολλές επαφές, παράκαμψη μέτρων προστασίας), κ επειδή έχουν ευάλωτους ανθρώπους, κ επειδή το προσωπικό δεν είναι όλο εμβολιασμένοι,
18/
και επειδή οι επισκέπτες δεν πρόσεχαν.
Χρειάζονται τακτικό εργαστ.έλεγχο, σοβαρή και συνεχή επιτήρηση και όχι δελτία τύπου για να χαιρόμαστε, άμεση ιχνηλάτηση & παρεμβάσεις.
19/
🛑Η ιχνηλάτηση έχει καταρρεύσει.
Όχι επδ δεν έχει άτομα, όχι επδ δεν έχει αυτοματοποιήσει διαδικασίες, αλλά επειδή εμείς δεν τους βοηθάμε για να μας βοηθήσουν.
Τους κατηγορούμε εδώ κ 1.5 χρόνο ότι δεν παίρνουν τηλέφωνο έγκαιρα, ότι δίνουν μπερδεμένες οδηγίες.
20/
Εμείς γιατί δικαιολογούμαστε να μην ξέρουμε τα 3 βασικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε αν είμαστε κρούσμα ή επαφή;
Ας αναλάβουμε αυτό το ρόλο, δεν είναι κάτι δύσκολο.
Κι αν δεν ξέρουμε, ας το ψάξουμε ή ας ρωτήσουμε, πριν κατηγορήσουμε. Δεν είναι πυρηνική φυσική.
21/
🛑Τα εμβόλια φυσικά και βοηθάνε: πρωτίστως σώζουν ζωές.
Όποιος το αμφισβητεί, διαβάζει επιλεκτικά.
Όποιος τα αντιμάχεται, παίρνει στο λαιμό του ζωές.
Φυσικά και οι εμβολιασμένοι κολλάνε, η ανοσία από τα εμβόλια δεν είναι 100%.
22/
Φυσικά και θα δούμε την ανοσία να πέφτει, πρώτα σε ηλικιωμένους & ανοσοκατεσταλμένους, αφού αυτοί μάλλον δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς εξ’αρχής.

Φυσικά και δεν ξέρουμε αν ή πόσες δόσεις θα χρειαστούμε, κάποτε δεν ξέραμε ούτε για το MMR, την ηπατίτιδα Β, τη γρίπη, το DTP.
23/
Όποιος δεν «εμπιστεύεται» αυτές τις τεχνολογίες ή την έρευνα, ας σκεφτεί αν έκανε παρόμοια έρευνα & προπαγάνδα για όλα τα φάρμακα που έχει πάρει μέχρι σήμερα.
24/
Και περιμένω να κάνει το ίδιο από δω & πέρα όταν θα ζητά αντιβιοτικά στο φαρμακείο κ στον ιατρό,
για να δούμε πότε επιτέλους η Κύπρος θα χάσει τα πανευρωπαϊκά πρωτεία στη λήψη αντιβιοτικών.
25/
🛑Οι εμβολιασμένοι και κολλάνε και μεταδίδουν. Λιγότερο μεν, αλλά όταν έχεις ένα στέλεχος με R0 6-8 (=τεράστιο), όσο κι αν μειώσεις τη μεταδοτικότητα με τον εμβολιασμό, αυτή παραμένει υψηλή.

Άρα οι εμβολιασμένοι δεν είναι πλήρως απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να προσέχουν,
26/
να προσέχουν τις επαφές τους, να κάνουν τεστ. Οι COVID-free χώροι μας παρασύρουν να νομίζουμε ότι ο κίνδυνος είναι 0 μετά τον εμβολιασμό, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι και ιδανικά, τα COVID-free θα έπρεπε να απαιτούσαν τεστ ημέρας.
27/
🛑Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο απ’όλους.
Και επειδή δεν έχουν την προστασία του εμβολίου και επειδή έχουμε ανάμεσά μας ένα στέλεχος που μεταδίδεται τουλάχιστον 2 φορές πιο εύκολα από το περσινό.
28/
Ανάμεσα στους ανεμβολίαστους, αυτοί που κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο, είναι οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι & οι ανεμβολίαστοι με χρόνια προβλήματα υγείας.
29/
Όσα νούμερα κι αν επιδεικνύουν κάποιοι επιλεκτικά, δεν θα χάσουμε και το μέτρο: ο εμβολιασμός ΔΕΝ αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσεις, η συμπεριφορά σου τον αυξάνει.
30/
🛑Ο συνδικαλισμός, η πόλωση, η ένταση, οι χαρακτηρισμοί, η κουλτούρα μίσους, σίγουρα δεν βοηθάνε. Αν θέλεις να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου, πρώτα να φερθείς ώριμα κ υπεύθυνα και να συμβάλεις στο δικαίωμα της υγείας για όλους.
31/
🛑Υπάρχουν χώροι που είναι ωρολογιακή βόμβα, που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην έξαρση που περνάμε.
Κι όμως κάποιοι συνεχίζουν και τους στηρίζουν, με την παρουσία τους, με την απερισκεψία τους, σαν να μην υπάρχει αύριο.
32/
Στην πραγματικότητά αυτό κατάφεραν, να μην υπάρχει αύριο.

Είναι ώρα να καταλάβουν όλοι το βαθμό της ευθύνης τους και να φροντίσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά με ασφάλεια, χωρίς να διακινδυνεύουν την υγεία τη δική τους και του κόσμου.
33/
🛑Ο περιορισμός & το κλείσιμο χώρων δεν φέρνουν ουσιαστικό αποτέλεσμα αν δεν καταλάβουμε τις συνέπειες των επιλογών και πράξεων μας, ώστε να κρατούμε την επανεκκίνηση ασφαλή.
Ανοίξαμε κ αναγκαστήκαμε να ξανακλεισουμε 3 φορές.
34/
Ανοίξαμε (πάλι) στις 10 Μαϊου, στις 20 Ιουνίου ξεκίνησε έξαρση.
Μέσα σε <15 μέρες οι νοσηλευόμενοι 3πλασιαστηκαν.
35/
Το πιο σημαντικό κεφάλαιο για το μέλλον μας, τα σχολεία μας, έπαθαν ζημιά 2 συνεχόμενες χρονιές, κι ανοίγουν το Σεπτέμβριο.

Αν θέλουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή, ας αφήσουμε στην άκρη τις μικροπολιτικές κι ας θέσουμε κοινούς στόχους.
36/
🧠Η πανδημία δεν θα τελειώσει.
Εμείς θα την σβήσουμε, όταν θα έχουμε χτίσει αρκετή ανοσία, είτε φυσική είτε μέσω εμβολιασμών, όπως έγινε και στις προηγούμενες πανδημίες.
37/
Δεν ξέρουμε πότε, αφού 1.5 χρόνο μετά και δεν μάθαμε να κάνουμε ούτε τα βασικά, επιτρέποντας στην πανδημία να μας ορίσει τη δική της πορεία.
38/
🧠Το εμβόλιο είναι ένα όπλο στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε, για να περιορίσουμε τη μετάδοση ή τουλάχιστον για να κάνουμε πιο ήπια νόσο αν κολλήσουμε.
39/
🧠Κατά τ’άλλα, προσέχουμε όσο μπορούμε, γιατί ακόμα κι αν δεν μας νοιάζει για εμάς, το χρωστάμε να προσέχουμε για κάποιον δίπλα μας. 🛑🛑

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Constantinos Tsioutis

Constantinos Tsioutis Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @TsioutisC

18 Jul
🧵Επαναληπτική δόση εμβολίου & δημόσια συζήτηση:
Εδώ και μήνες κάποιοι έχουμε τονίσει την ανάγκη παρακολούθησης της βιβλιογραφίας, των στοιχείων από το διεθνή χώρο και καταγραφή κ ανάλυση εθνικών στοιχείων,
1/
ώστε η απόφαση για επαναληπτική δόση να βασίζεται σε δεδομένα και όχι πολιτικές ή σκοπιμότητες.

Η δημόσια συζήτηση κ ο κόσμος που την παρακολουθεί, ταλαιπωρούνται μτξ κλινικών δοκιμών, μελετών αποτελεσματικότητας, επιδημιολογικών μελετών κ δηλώσεων αξιωματούχων, υπαλλήλων κτλ
2/
❓Τι στοιχεία έχουμε λοιπόν σήμερα:

1⃣Κλινικές δοκιμές με επαναληπτική δόση ήδη γίνονται από αρκετές εταιρείες.
Στις περισσότερες η επαναληπτική δόση γίνεται ~6 μήνες μετά το προηγούμενο σχήμα και δείχνει ενίσχυση της ανοσολογικής ανταπόκρισης
3/
Read 19 tweets
12 May
🧵«Ανοσία αγέλης» («συλλογική ανοσία»): γίνεται μεγάλη συζήτηση από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, πόσο μάλλον τώρα που προχωρούν οι εμβολιασμοί.

Όμως το όριο της ανοσίας αγέλης (“herd immunity threshold”) δεν είναι ένας μαγικός αριθμός που θα εξαφανίσει την πανδημία.
1/
⚠️Είναι το ποσοστό του πληθυσμού, που όταν θα έχει ανοσία, θα εμποδίσει μεγάλη επέκταση μίας επιδημίας.
2/
🎶🎶Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάποια πράματα:

1⃣ Η ένταση των μέτρων που εφαρμόζεις, για να ανακόψεις τη μετάδοση, εξαρτάται από το πόσο εύκολη είναι η μετάδοση.

Δηλ. όσο πιο εύκολα μεταδίδεται κάτι, τόσο πιο δύσκολο να κόψεις τη μετάδοσή του (=λογικό νομίζω)
3/
Read 20 tweets
9 May
Ο @WHO παραθέτει με απλό τρόπο τις βασικές αρχές *κατ'οίκον* φροντίδας ασθενούς με ήπια #COVID19.

Αυτές απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας που παρακολουθούν άτομα με #COVID19 στο σπίτι.

Ποιες είναι αυτές οι αρχές:
🩺Απομόνωση ασθενούς & καλός αερισμός χώρων
1/
🩺Τακτική παρακολούθηση/επικοινωνία
🩺Λήψη άφθονων υγρών, διατροφή και ξεκούραση
🩺Αντιπυρετικά (προτιμότερο παρακεταμόλη)
🩺ΟΧΙ αντιβιοτικά (δεν πιάνουν ιούς!)
2/
🩺Συνέχιση των φαρμάκων που λάμβανε πριν (πχ.για διαβήτη, υπέρταση, κτλ)
🩺Ενημέρωση/εκπαίδευση ασθενούς για παρακολούθηση για τυχόν σημεία επιδείνωσης
(πχ.πόνος στο στήθος, δύσπνοια, ταχυκαρδία, σύγχυση, επιδείνωση συμπτωμάτων)
3/
Read 5 tweets
28 Apr
#COVID19Cy πρωτόκολλο για τις Στενές Επαφές: αναθεωρήθηκε στις 14/4.

🛑Τι ισχύει:
Μετά από στενή επαφή, μπορώ είτε να μείνω για 14 μέρες σε αυτοπεριορισμό και να βγω από τον αυτοπεριορισμό χωρίς τεστ, είτε να κάνω PCR τη από τη μέρα 7 μετά την επαφή & έπειτα και..
1/
.. να βγω από τον αυτοπεριορισμό μόνο αν το αποτέλεσμα PCR είναι αρνητικό
pio.gov.cy/coronavirus/up…
2/
❔Για ποιο λόγο άλλαξε το πρωτόκολλο;
👆Επειδή τα περισσότερα άτομα που βγαίνουν θετικά μετά από επαφή, βγαίνουν τις πρώτες 7 μέρες
👆Επειδή παγκόσμια παρατηρείται πως είναι δύσκολο να τηρηθεί η απομόνωση για όλο το διάστημα των 14 ημερών
3/
Read 29 tweets
7 Jan
🧵Θρεντ: ανοσία αγέλης / συλλογική ανοσία σε σχέση με τον εμβολιασμό
ή, γιατί είναι πολύ νωρίς για να συζητάμε για συλλογική ανοσία με τον εμβολιασμό).
Bear with me (όχι τόσο λονγκ θρεντ):
1/
1⃣Πώς ορίζεται η συλλογική ανοσία
Η προστασία των ευάλωτων (=επίνοσων) ατόμων έναντι μίας λοίμωξης, όταν σημαντικό % του πληθυσμού έχει ανοσία.
Δηλ.ακόμα και επί ύπαρξης ατόμων που μεταδίδουν, η λοίμωξη δεν φτάνει διαστάσεις επιδημίας (αν και μπορεί να μολύνει κάποιους),
2/
ακριβώς επειδή δεν εκτίθενται όλα τα ευάλωτα (επίνοσα) άτομα σε μεταδοτικούς. Η ανοσία του πληθυσμού μπορεί να προέλθει από φυσική ανοσία (μέσω νόσησης) ή εμβολιασμό.
3/
Read 37 tweets
3 Jan
#COVID19 🧵: Νέες προσεγγίσεις στη διαχείριση της πανδημίας.
Με την εμπειρία, γνώση & τεχνολογική πρόοδο που έχουμε αποκομίσει, η νέα κανονικότητα θα χρειαστεί να υιοθετήσει νέες προσεγγίσεις, προσαρμοσμένες στους στόχους & ανάγκες για επανεκκίνηση σε ασφαλή πλαίσια
1/
🎯Μερικές ιδέες και προσεγγίσεις που αναμένεται ότι θα δούμε σύντομα στην καθημερινότητά μας (‼️λονγκ θρεντ‼️):
👉1⃣Καθημερινά μαζικά τεστ
👉2⃣Ο εμβολιασμός ως αναγκαία πρακτική ατομικής υγείας
👉3⃣Η προστασία των ευπαθών
👉4⃣Η ασφάλεια & υγεία στο χώρο εργασίας
2/
👉5⃣Η στροφή των παρεμβάσεων από αυστηρά απαγορευτικά (lockdown) σε στοχευμένα μέτρα για έλεγχο της διασποράς
👉6⃣Η στήριξη των δομών δημόσιας υγείας για σκοπούς πρόληψης
3/
Read 63 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(