Een toekomstvisie. Hoe zouden de komende jaren met covid eruit kunnen zien*?
Een draadje. 🧵
Eerst de spelers: 1. Het kabinet, m.n. Rutte en De Jonge 2. Het OMT en RIVM 3. De tweede kamer 4. De media 5. Critici 6. Extremici
*Spoiler: deze verwachting is niet erg positief
1/
Ten tweede de maatregelen waar discussie over was/is: 1. Scholen dicht 2. Avondklok 3. Mondkapjesverplichting 4. Lockdown: horeca en niet-essentiële winkels dicht 5. Vaccinatie als dé uitweg 6. Testen voor toegang 7. Vaccinatiedrang
... etc.
2/
In de afgelopen anderhalf jaar was de gang van zaken (a) dat er iets voorviel, (b) het kabinet een advies vroeg aan het OMT, (c) RIVM een voorstel voor een advies en vergaderagenda opstelde, (d) het OMT haar input gaf, (e) het kabinet werd ingelicht, (f) het kabinet...
3/
... een beslissing nam, (g) er een persconferentie volgde, (h) de tweede kamer soms een debat voerde, (i) er in de media over gesproken werd, (j) obv h punten b t/m g zich daarop soms herhaalde, (k) critici zich her en der lieten horen, (l) extremici zich roerden.
4/
Uiteraard is dit een sterke vereenvoudiging, maar het laat de grote lijn zien. Belangrijk is dat normaal:
- b t/m d veel minder sterk spelen
- h en i voorafgaan aan punt f
- Daar uitgebreid de tijd voor is
- Daardoor een breder spectrum aan visies aan bod komt
- Critici...
5/
- ...gehoord worden, waardoor er geen voedingsbodem voor extremici is.
In het begin, maart 2020, was grote haast logisch, maar sinds zomer vorig jaar zou er ruimte moeten zijn om de normale manier van beleidsvorming te herstellen.
6/
De vraag is of:
➡️ de huidige vorm van 'rollercoaster'-beleidsvorming gaat veranderen
➡️ Reeds gebruikte maatregelen opnieuw in stelling zullen worden gebracht
7/
Mijn inschatting is dat dit voorlopig (lees: de komende jaren) helaas niet anders zal worden. Dit heeft niet zozeer met incompetentie te maken, maar vooral met twee psychologische factoren: 1. De neiging om de groep te volgen 2. Angst voor gezichtsverlies
8/
Het eerste punt speelt op allerlei niveaus.
- Landen wereldwijd volgen elkaar in hun aanpak
- OMT's wereldwijd volgen de primaire denklijn
- de tweede kamer volgt de briefing vh OMT
- Bedrijven volgen het beleid
- Burgers volgen wat in persco's voorgeschoteld wordt
9/
Een afwijkend standpunt is bij zo'n allesoverheersend onderwerp een psychologisch grote drempel, met name voor de spelers die richtingevend zijn. In Europees verband en m.n. t.o.v. buurlanden zal het bv lastig zijn een een fundamenteel andere koers te varen. Voor een OMT...
10/
...is het lastig om af te wijken van het advies dat de WHO geeft en in andere landen geaccepteerd is. Het afbreukrisico is nu eenmaal groter bij een eigen unieke keuze dan bij volgen van anderen. De tweede kamer zal niet snel geneigd zijn om het OMT advies in...
11/
...in twijfel te trekken. Weinig bedrijven zullen het aandurven om tegen de regels in te acteren.
Kortom, als de meerderheid zich conformeert (en let wel, soms is dat de enige manier om iets te laten werken!) zal de koers niet snel gewijzigd worden.
12/
De tweede belangrijke psychologische factor, angst voor gezichtsverlies, speelt een vergelijkbare rol. Het radicaal wijzigen van de koers kan voor degene aan het stuur voelen als toegeven van falen. Er moet dus een overweldigend sterke reden zijn voordat dit gebeurt.
13/
Als adviseurs eenmaal op sterkere of zwakkere gronden het ene advies gegeven hebben, dan betekent dit psychologische fenomeen dat de argumenten die nodig zijn om tot een radicaal ander advies te komen vele malen sterker moeten zijn dan de originele basis. Alleen is...
14/
...het argument dat wetenschappelijke inzichten de adviezen vormen, maar is er in de wetenschap rondom covid heel veel onzeker. Het is door de aard vh onderwerp immers nagenoeg onmogelijk om resultaten met hoge zekerheidgraad te krijgen over onderwerpen zoals lockdown.
15/
Iets soortgelijks geldt voor het kabinet. Zelfs als andere wetenschappers aan zouden geven dat lockdowns niet het gewenste effect hebben, zal het kabinet lang volhouden dat ze destijds de juiste keuze hebben gemaakt én dat zo'n maatregel soms nu eenmaal moet.
16/
Zelfs als er sterke aanwijzingen zouden zijn dat vaccinatie niet leidt tot het einde van de pandemie en dit een gebed zonder einde blijkt, zal het kabinet niet snel toegeven dat vaccinatie niet de oplossing was, want ze hebben het met krachtige taal 'verkocht'.
17/
Let wel, ik laat in het midden of deze twee voorbeelden het geval zijn, punt is dat *als* dit het geval zou blijken dat het kabinet niet snel van koers zal veranderen. Iets vergelijkbaars geldt voor de tweede kamer, want zij hebben tot nu toe met alle maatregelen ingestemd.
18/
Kortom, door deze sterke psychologische factoren is het onrealistisch om te verwachten dat er in de nabije toekomst op geheel afwijkende manier beleid gemaakt zal gaan worden. Als veel landen een vaccinatiepaspoort gaan invoeren, zal NL volgen. Gaan landen in het...
19/
...najaar als reactie op een opleving van het virus weer in lockdown, dan kiest NL geen andere koers. Dit volgt logisch uit de eerdere koers én de richting vd groep. Kiezen landen voor een derde prik, dan zal dat in NL niet anders zijn. Vaccinatie is immers neergezet als...
20/
...de uitweg en het zou een grote trendbreuk zijn om die lijn los te laten.
Kortom, ik voorzie geen koerswijziging.
De cruciale vraag is uiteraard of dezelfde soort koers onze samenleving het beste helpt. Als die vraag überhaupt niet gesteld wordt, is de koers bekend.
De grote stijging in het percentage positieve testen is m.i. deels een werkelijke toename, maar ook deels een artefact van het testbeleid.
In week 25 werden er in de groep 18-24j 13733 nieuwe aanmeldingen getest, waarvan 5.5% positief (755). Dat leidde tot 1583 testen....
1/
...ihkv bron en contactonderzoek, waarvan. 9.9% positief (157). In totaal dus 912 positieve testen in deze groep.
Vorige week (week 26) nam testen voor toegang een enorme vlucht. Ineens van 133k naar 303k testen, waarvan 643 positief. Het aantal door de GGD afgenomen...
2/
...non-BCO testen in deze leeftijdsgroep verdubbelde naar 26636, waarvan 8.5% positief (2264). Ook bron en contactonderzoek in deze groep nam toe, verdrievoudigde, naar 4594, waarvan 21.8% positief (565). Totaal dus 2829.
Cruciale vraag is waardoor het aantal testen...
3/
De argumenten die hier gegeven worden om kinderen tussen 12 en 18 te vaccineren, zijn mijn inziens werkelijk te bizar voor woorden. Het heeft niets te maken met een medische behandeling.
Hier komt de eerste:
"De vaccinatie van tieners is ook in het belang van henzelf, betogen nu de kinderartsen. ‘Ook voor tieners is het niet goed als de maatschappij straks in de herfst weer in een halve lockdown belandt’"
Hangt een lockdown af van vaccinatie van tieners?
2/6
En dan deze:
"‘We willen niet dat de tieners tussen de 12 en 18 jaar straks tweederangsburgers worden. Ga maar na: als je onder de 12 bent, ben je in principe gevrijwaard van testen voor evenementen of het buitenland. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je je...."
3/6
1) Er is besloten dat het OMT met één stem moet praten. Meningsverschillen mogen zelfs niet naar buiten komen. Is dat verstandig? Dit levert de politiek geen totaalplaatje op, noch inzichten in de mitsen en maaren. Het leidt tot keuzes, terwijl keuzes politiek zijn.
2/4
2) Door de opstelling van het kabinet komt er teveel verantwoordelijkheid bij het OMT te liggen. Rutte et al leunt op het OMT en steekt dat niet onder stoelen of banken. Tegelijkertijd maken de politici keuzes én voeren druk uit in bepaalde richtingen.
3/4
Idd deed Kuipers op 14okt een voorspelling vh aantal bezette ZH-bedden (exc IC) obv verschillende R-getallen. Ik heb de data van 't dashboard er even onder gezet.
➡️Er is een grote mismatch sinds 3nov!
Of geschatte R klopt niet, of het model, of beiden.
Het geschatte R-getal zwerft al tijden rond de 1.
-Op 6okt was ie 1.1
-Op 19 okt kwam ie onder de 1
-Dal was 0.82 op 27okt.
-Op 3nov (piek bezette bedden) was ie 0.9.
-Meest recent (13nov) is ie 1.04.
2/8
Kuipers voorspelde bij R van 0.9 de onderste oranje lijn. Die zou vandaag pas piek bereiken op ca. 2500.
-De realiteit is dat het aantal bezette bedden sinds 3nov continu daalt, ondanks geschatte R rond 1.
-Aantal bezette bedden is nu minder dan helft (!) vd voorspelling.
3/8
In the reductionistic approach that dominates science, we've tried to categorize even our own physiology into sperate systems such as the immune system or the metabolic system. A number of beautiful papers show that things are not so segmented as we might think. A thread.
1/
Already almost a decade ago, a brilliant paper in Nature showed that there is crosstalk between the gut microbiome, gut epithelial cells, and immune cells. Moreover, it showed that epithelial cells can take over the immune cell function. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/P…
2/
Than there is this work of art: nature.com/articles/natur…
The author argues that the immune and metabolic system are likely coevolved and demonstrates that cytokines in fact also act as metabolic hormones. This explains the low-grade inflammation associated with e.g. diabetes.
3/
Goed, hoe is mijn voorspelling uitgevallen? Een draadje.
Spoiler: 1. De cijfers zijn tot dagen na opnamedatum onbetrouwbaar. 2. Dat gezegd hebbende, is het huidige beeld dat het aantal nieuwe opnames afgevlakt lijkt te zijn sinds 15 okt.
Het systeem om de cijfers bij te houden is verre van goed ingeregeld. De grafiek van ziekenhuisopnames die op 13 okt gepubliceerd werd, zag eruit als een continue stijgende lijn (die al enigszins afboog) met een piek op 10 okt van ca. 145 opnames/d.
2/
Kijk je vandaag naar de grafiek op het dashboard, dan is het aantal opnames dat voor 10 okt. genoemd wordt 168, ofwel 16% hoger. Er wordt dus nog behoorlijk 'gecorrigeerd' achteraf. Dat maakt op deze cijfers sturen natuurlijk vrijwel onmogelijk.