Buzul çağından kalan mumyalaşmış cesetlerde safkan kalan tek at ırkı olarak biliniyor. Üç bin yıl önce insanlığın evcilleştirdiği ilk at türü. Manas Destanı ve Dede Korkut hikayelerinde bile adı geçiyor.
Müthiş bir görselliğe sahip olan Ahal Teke’ler, Türkmen atı olarak da biliniyor. Dünyada At Bakanlığının olduğu tek ülke #Türkmenistan’ın Ahal vilayetinde yaşıyor. Şu anda dünya üzerine 7 bin civarı Ahal Teke kaldığı söyleniyor.
‘Soykırıma uğrayan tek hayvan olarak’ ifade edilmesinin nedeni ise 2. Dünya Savaşı sırasında Türkmen direnişini kırmak için Stalin’in 80 bin Ahal Teke atını katletmesi.
Döneminde yüz binlerce insanı katleden Stalin, Kazakların ünlü tarihçisi Ahmet Toktabay’a göre 1928’de Kazak bozkırlarındaki 4.5 milyon atı, otomatik tüfeklerle (bazı iddialara göre boyları 150 cm altı olduğu için) öldürttü ve yıl 1933’e geldiğinde atların sayısı 200 bine düştü.
Stalin'in #Türk gelenekleri ile derdi sadece atlarla kalmadı da neyse. @baydno
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk, “BM de 44 ülke Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur ve diğer #Türk halklarına uyguladığı soykırımı kınadılar.” dedi. Bu ülkeler arasında Türkiye yoktu.
Ben de kararın detaylarını okuduğumda, bunun BM kararı olmadığını, yine klasik araştırma yapılması için Avrupa kaynaklı eski bir öneri metni olduğu gördüm.
Hatırlarsanız geçtiğimiz haftalarda ABD’nin de zorlamasıyla NATO Zirvesi’nde Çin’e yönelik sert önlemler alınması gerektiği vurgulanmış, #Avrupa ülkeleri çekimser kalmıştı. Herkes kendi çıkarları gereği strateji yürütüyor. Olayı biraz daha detaylandırayım.
‘Siyaset turnusolu’: Katarlı öğrenciler sınavsız mı okuyacak?
Sabah "Protokol onaylandı: Katarlı gençler, Türkiye'de sınavsız tıp okuyabilecek” başlıklı haberi gördüğümde, bu da mı olmuş derken haberi tıkladım.
Mart ayında iki ülke arasında imzalanan birçok protokolden biri olan "#Askeri Sağlık Alanı’nda Eğitim ve İşbirliği Protokolü" olduğunu görünce, eski bir editör olarak “Bu haber böyle mi verilir?” deyip işime devam etmiştim.
Saatler sonra, haberi muhtemelen 7 kelimelik bir Instagram postunda gören birilerinin konuşmasından sonra fark ettim. Twitter’a baktım ki tüm muhalif medya kanalları haberi bu şekilde vermiş.
20. yüzyılın sembol fotoğrafının hikayesi ve Çin’in yükselişi…
Çin'deki son etkili gösterinin üzerinden 32 yıl geçti. Ekonomik #kriz ve yüksek enflasyon gibi nedenlerle Nisan 1989'da başlayan ve demokrasi talepleriyle kısa sürede büyüyen gösteriler...
öğrencilerin #Demokrasi Tanrıçası'nın heykelini Mao'nun heykelinin karşısına dikilmesiyle devam etti. Gösteriler o kadar hızı büyüyordu ki 400 kentte caddeler dolmaya başlamıştı. Öğrencilerin başı çektiği olaylar başkentteki Tiananmen Meydanı’nında yoğunlaştı.
İlk zamanlarda müdahale konusunda çekimser kalan Komünist Parti kararını verdi: Göstericilerin taleplerini karşılanamaz, kalabalıklar sertlik ile dağıtılacak.
Erdoğan ile Aliyev’in imzaladığı Şuşa Beyannamesi ne anlama geliyor?
#Şuşa; Dağlık Karabağ'ın sözde başkenti Hankendi'ye 5 km ötede, Hankendi'yi bulunduğu tepeler ile gören, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bölgenin sembol şehri.
Birçok yazar ve düşünürün gözlerini açtığı, Hankendi ve Hocalı’nın ardından Ermenilerin işgal ettiği üçüncü yerleşim yeri. Hem stratejik hem de gönüllerdeki şehir.
Karabağ Savaşı’nı köy köy takip edenler bilir, Şuşa her Azerbaycan askerinin hayaliydi.
Birçok kez bunları gördük. 44 gün süren, uğruna 2 bin 904 Azerbaycanlının şehit düştüğü o savaşta…
8 Kasım 2020’de Şuşa’yı geri alan #Azerbaycan, hem sahada savaşın seyrini değiştirdi hem de psikolojik olarak üstünlüğü ele geçirdi.