L’arribada de la IA de Microsoft a Barcelona ve acompanyada de la nota al marge que explica que el vicepresident de l’àrea de IA de la companyia de Gates és el català Jordi Ribas. I això m’ha portat a una mena d’epifania que voldria compartir amb vosaltres 👇
Desconec totalment si la catalanitat del vp de Microsoft té res a veure en la tria final de Barcelona. Coneixent les multinacionals, soc conscient que les decisions basades en les emocions i simpaties són mal rebudes pels teus pars, per tant es tractarà d’una decisió de negoci.
Tanmateix, la legió de catalans amb talent que tenim repartida per aquests mons de déu, de vegades tenen un retorn en forma de presència, inversió i visibilitat econòmica de Catalunya -gracies als seus esforços estrictament personals- Penso en ells com en una mena de nous indians
El meu besavi patern, en Salvador Dorca Touron, va néixer a Riudaura a mitjans del XIX, i el daltabaix de guerres i inseguretats el va portar a emigrar a Cuba. Va tornar fort d’armilla, però la cosa més interessant és que va tornar amb el cap ple de coses i valors diferents.
L’avi Salvador va insistir en que els seus fills dominessin l’anglès, no se’n refiessin dels capellans, importessin automòbils mentre ell buscava com electrificar Olot. Ell havia nascut a pagès, va treballar de peó fent carreteres a Cuba i va tornar amb socis britànics.
Els indians no només van fer duros a les colònies. Els que van tornar van injectar tota una sèrie d’idees modernes -si, la independència també- tant en la manera de fer com en la de pensar, que va dinamitar la resclosida i naftalinosa classe dirigent catalana.
Intueixo que no eren altra cosa que uns “self made men” a l’americana varen ser desvetllats al segle XX abans que ningú altre del país, i que el seu retorn i les ganes que portaven de vestir de prestigi social els seus diners, els portà a fer coses extraordinàries pel país.
Podeu estalviar-vos les respostes de “explotadors”, “negreros”, “pistolers”, perquè no estic parlant d’això i no tots els indians varen fer quartos amb el triangle d’or de l’esclavisme. M’interessa més el xoc cultural del seu retorn a Catalunya.
És en aquest context de pensar en indians que torno a lligar-ho amb la gran quantitat de catalans dispersos pel món, amb bones feines, desvetllant-se de les misèries i coses petites que tenallen els ascensors socials, els sous i el poder a la Catalunya autonòmica.
La nostra gentry, els nostres ex-pats, els amics que ara són lluny treballant en un món globalitzat i que Espanya no deixa votar, són una gran esperança pel país.
Desempallegats de dependències emocionals i polítiques que ens entrebanquen.
Els hem de fer tornar.
Quan parles amb un amic que porta deu anys al Canadà i Nova Zelanda t’adones que les coses que el lliguen al passat són els amics, la família, el Barça, l’escudella i carn d’olla i la literatura catalana. Les arrels. Els referents espanyols se’ls en foten, i en Toni Soler també.
Els catalans desvetllats un cop fora tallen les relacions estomacals amb les coses supèrflues i adopten noves coses del dia a dia allà on van a viure. Però com va dir Thomas Mann (crec) “Allà on m’enterrin hi haurà cultura alemanya”.
En resum, vist des d’aquest país que ens ha quedat després de la rendició del 17, on el talent només pot aspirar a ser tertulià i esdevenir assessor en una Conselleria autonòmica, miro amb admiració la llibertat apresa a Europa, USA... i fins i tot al Brasil o l’Argentina.
Perquè la llibertat neix de dins quan les coses depenen de tu. Com els va passar als indians. La llibertat no és el regal d’un Guàrdia Civil, que no et pega perquè li ho impedeix la llei.
La llibertat s’aprèn treballant-la sol i vivint sense més pors afegides que les conseqüències dels propis actes. Autodeterminant-se pel món com els indians, si em permeteu l’expressió. Hem de fer tot el possible perquè tornin, i escoltar-los.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Naturalment, les concentracions de bons sous porten dinamització als serveis, i tmbé gentrificació... esclar. Però no es pot tenir tot. És allò de la manta que si et tapa el nas de la prosperitat et destapa els peus del preu dels pisos.
L’endemà de la fira, de la Diada, ja tenim les distorsions pertinents dels mitjans del règim autonòmic explicant sopars de duro, a la premsa espanyola fent passar el clau per la seva cabota i als twittàires híper-ventilats traient conclusions. Aquí baix 👇 les meves.
Primer de tot, jo no hi vaig anar, ni vaig convocar els limítrofes amb l’alliberament nacional com havia fet darrerament. Soc responsable, doncs, d’haver fet baixar la xifra d’assistència, igual que molts dels meus amics. Malgrat tot, altres emprenyats sí que hi van anar.
La xifra d’assistència va baixar, cert. Però és evident que tots els mcguffins del règim (aeroport, lluites compartides, recuperació, taula de diàleg) i el silenci dels mitjans a l’entorn de la convocatòria no van assolir l’objectiu de vendre el peix de la desaparició de la gent.
Provaré d’explicar-vos la importància de la reunió que ahir va mantenir l’associació d’editors de jocs @hispaorg amb el Ministre de Comerç i Consum @agarzon , escolteu el decàleg del joc d’aquí baix i llegiu el twitt fixat 👇
@hispaorg@agarzon Fa gairebé 10 anys que la indústria dels jocs de taula moderns creix arreu del món, creix amb dobles dígits percentuals, al contrari del que passa amb altres indústries de l’entreteniment.
La pandèmia ha accelerat aquest creixement i la indústria ha explotat arreu del món.
Les causes derivades de la socialització venen de tres factors:
1 Creixement global de la classe mitjana culturitzada
2 Aïllament familiar de molts adults i famílies atomitzades
3 Voluntat d’allunyar-se de les pantalles per trobar espais de relació social
Fa uns anys, dècades, en un reportatge sobre Montecarlo vaig llegir que "els esportistes són la nova aristocràcia". Vaig trobar-ho encertat, gent inútil que exerceixen de model platònic per la gent normal. 👇
El temps ha reforçat aquesta bestiesa, la qual cosa ha permès que les opinions polítiques de futbolistes, tennistes i pilots de màquines infernals, esdevinguessin rellevants per la defensa de posicionaments que haurien de ser complexes. La futbolització de la política.
La conseqüència de tot això és el debat intens i sagnant sobre la retirada d'una estrella de la gimnàstica pels seus problemes d'ansietat davant l'èxit i el fracàs.
Per coincidències metafísiques han coincidit en el temps el centenari del Berlanga i la baixada de pantalons davant de Europa del Régimen Constitucional Quenosdimosentretodos, en forma dels indultets concedits pel Gobierno de Pedro Sànchez al Liceu 👇
El posicionament favorable als indults, a corre cuita, per part de les elits econòmiques catalanes del Cercle i Foment, que ahir picaven de mans a la platea del temple operístic, ha estat rebut de manera ferotge pel Deep State espanyol i els seus mitjans.
Aquest fet m’ha fet recordar l’argumentari que fèiem servir a Empresaris x la Independència quan explicàvem la bondat de la secessió des del punt de vista del món dels diners d’obediència catalana, abans l’ANC no caigués en mans del Madí i en Jordi Sànchez.
Després d'escoltar el Conseller d'Economia Jaume Giró al #FAQS dues coses:
1 Em reafirmo amb el que vaig dir en aquest enfilall
2 Comparativament amb el que estem acostumats, el nivell és estratosfèric.
Bany de realitat econòmica i sobre el poder als periodistes presents.
Brutal.
I per acabar-ho d'adobar: estima la,seva gossa i diu que la seva lleialtat l'emociona i considera el seu moment del dia més creatiu de dos quarts de vuit a les nou del matí! 🔝🤣🤣
Si us dic que també vaig començar a Europa Press a treballar (gràcies al senyor @saragones) i que recordo que volia un nou Baratech! Jo no era la persona, vaig marxar a publicitat, el nou periodista d'Economia va acabar essent en Jaume Giró! 😎 Que bo!