Tässä ensimmäistä kertaa @STM_Uutiset myöntää, ettei Alkotaxi/Visnapuu -tapaus KKO:ssa kata kaikkea etämyyntiä:
"joistakin, mutta ei kaikista, ulkomaalaisten myyjien toimintatavoista on nyt korkeimman oikeuden ja myös EUT:n oikeuskäytäntöä"
STM:n tavoitteena ei ollut venyttää Alkotaxi-tapausta, vaan viedä muunlaista toimintaa oikeuteen:
"oikeustila täsmentyisi saattamalla oikeuslaitoksen käsiteltäväksi ensisijaisesti toimintaa, jossa [...] myyjä järjestää ostajalle alkoholijuomien kuljetusmahdollisuuden ulkomailta"
TÄMÄ ON KARUIN KOHTA:
Kokouksessa todettiin, että "ensimmäisten esitutkintojen aloittaminen näkyvästi viestittynä vähentää nopeasti ja huomattavasti" etämyyntiä.
Tutkintapyynnöt on tehty vahingoittamistarkoituksessa.
Sattuman kaupalla eduskunnassa @swheimo + @KarnaMikko jättivät kirjallisen kysymyksen, jossa pyydetään STM:ää selvittämään, miten ovat varautuneet mahdollisiin vanhingonkorvausvaatimuksiin.
Kuten todettua, palaverissa, jonka puheenjohtaja oli @STM_Uutiset'n ylin virkamies @KirsiVarhila, on julkilausuttuna tavoitteena ollut haitata ulkomailta suuntautuvaa etämyyntiä jo ESITUTKINTAvaiheessa - ei siis vasta mahdollisen uuden tuomioistuinpäätöksen myötä.
Jäsenvaltion korvausvelvollisuuden kolme edellytystä:
- rikottu EU-oikeuden sääntö luo yksilölle oikeuksia
- rikkominen on ilmeistä
- rikkomisella on syy-yhteys vahinkoon tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustie…
Nyt löytyy STM:n etukäteen ilmaistu tavoite haitata tavaroiden vapaata liikkuvuutta.
Huomautan, että kokouksessa on ollut läsnä @SuomenTulli ja @HelsinkiPoliisi eli esitutkintaviranomaiset, joiden tiedossa on nähtävästi ollut STM:n tulkinta, ettei Alkotaxi-tapaus päde kaikkeen, että viedään muunlaista oikeuteen ja pyritään esitutkinnalla haittamaan toimintaa.
Asiakirja lirvahti julkiseksi, kun pyysin Valviralta selvitystä @hsfi'n jutussa hs.fi/politiikka/art… esitetystä väitteestä, että hallitusneuvos olisi ollut Valviran tulossopimusneuvotteluissa. Valvira perusteli vastaustaan tällä kokouksella, joten muistiinpanot piti antaa.
STM:n johtaja Jari Keinänen lisäsi lopuksi vielä tämän:
"Totean vielä itse kyseisiin sosiaali- ja terveysministeriön ja Valviran tulossopimusneuvotteluihin osallistuneena, että Tuominen ei ole yhteenkään niistä osallistunut."
Tästä tulikin hieman pitempi lanka kuin viisi twiittiä.
Kokonaisuutena tämä heittää erittäin kyseenalaisen varjon @STM_Uutiset'n toiminnan ylle. Kaikkien kannalta lienee parasta, että esimerkiksi @oikeusasiamies tai @oikeuskansleri ottaisi tämän omana asianaan selvitettäväksi.
Jonkinlaisen johtopäätelmän voi tehdä pelkästään siitä, että kokouksen muistiinpanot on erikseen merkitty julkisuuslain mukaisiksi 'viranomaisen muistiinpanoiksi' eli ei-julkisiksi asiakirjoiksi.
(Tuolla merkinnällä ei ole merkitystä, vaan ainoastaan asiakirjan sisällöllä.)
Pro tip @Petteri_Nurmi: kun nakutatte kasaan STMn kanssa vastuuministeri Kiurulle vastausta kirjalliseen kysymykseen KK 498/2021 - jonka deadline on ensi viikon keskiviikkona - niin voi olla ihan hyvä huomata, että tämä vuoden 2019 muistio on jo löytänyt tiensä STMn ulkopuolelle.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Kolmas kanteluni, suomalaisesta "elintarvikeliikkeestä" otettiin työn alle.
Vaatimus siitä, että viinintuottajien pitäisi #etämyynti-mallin sijaan etabloitua Suomeen tukkumyyntiluvalla myymään tuotteitaan tilausvalikoiman kautta Alkon verkkokaupassa menee EU-komission syyniin.
Kantelua työstetään sisämarkkinoiden pääosastolla (DG GROW), mutta G1 -osastolla, joka valvoo julkisia hankintoja.
Saattaa olla aika kuumat oltavat, mikäli tilausvalikoiman menettelyt eivät täytä EU:n hankintalainsäädäntöä. Ruotsissa apteekkimonopoli kaatui juuri siihen v.2005.
Lyhyesti kuvattuna ongelma on se, että tilausvalikoimaan ei voi tarjota tuotteita toisesta jäsenvaltiosta, vaan esimerkiksi viinintuottajan täytyisi etabloitua Suomeen ja varastoida tuotteet täällä. Lisäksi vaaditaan tukkumyyntilupa, jota eivät kotimaiset tuottajat tarvitse.
Keturalleen menneistä @ValviraAlkoholi'n rikosilmoituksista sen verran, että syyttäjän päätöksissä mainitaan ETÄMYYNNIN epäselvä oikeustila & EU Pilot. Ei siis _vähittäismyynnin_ epäselvyys.
Tutkintapyynnössä ei hiiskuta etämyynnistä, vaan on pyydetty selvittämään, ovatko ulkomaiset yhtiöt myyneet, välittäneet tai muutoin toiselle luovuttaneet alkoholijuomaa Suomessa, eli harjoittaneet lainvastaista vähittäismyyntiä. Syyttäjä arvioi kuitenkin asian _etämyynniksi_.
Miksi tuo "etämyynti" on myrkkyä @STM_Uutiset'lle ja @ValviraAlkoholi'lle? Sen takia, että Alkotaxi-tapaus koski nimenomaan VÄHITTÄISMYYNTIÄ Suomessa, sillä virolainen myyjä toi itse juomat maahan ja kuljetti Suomessa. Ei ollut etämyyntiä, kuten syyttäjä toimia nyt on kuvannut.
Onko @tjleht ministeriltä tulossa ulostuloa EU Pilotiin? Tämä on vakava juttu, kun EU-komissio epäilee ministerin hallinnonalan rikkovan unionin oikeutta ja estävän tavaran liikkuvuutta. STM:n bunkkeripappa heittää kapuloita rattaisiin 440 miljoonalle EU-kansalaiselle! #etämyynti
Siellä on kuitenkin tätä aihetta jo kertaalleen käsitelty ensin elokuussa 2020...
VM sai kylmää kyytiä perustuslakivaliokunnalta. Ehkä seuraavaksi @STM_Uutiset? STM ”salasi” komission #etämyynti’lausunnon yli alkoholilain lähetekeskustelun (19.9.2017) ja toimitti sen vasta 5.10. pyynnöstä. TaV:lle annettiin 18.10. ymmärtää, ettei lausuntoa tarvitsisi noudattaa
Kuten sittemmin on käynyt ilmi, EU-komissio otti Suomen hampaisiinsa mahdollisesta EU-oikeuden rikkomisesta etämyyntikiellosta johtuen, ja aloitti tutkinnan lähettämällä 4.12.2019 kirjelmän STM:lle otsikolla ”The Finnish Alcohol Act 1102/2017”. Tutkinta on edelleen käynnissä.
Lähetekeskustelu pidettiin 19.9.2017. Eduskunnalle ei kerrottu, että hallituksen esityksessä on väite voimassa olevasta etämyyntikiellosta, jota komissio oli rikkomusmenettelyn uhalla kieltänyt säätämästä. Lausunto ”salattiin” eduskunnalta 5.10.2017 asti. eduskunta.fi/FI/tiedotteet/…
BREAKING: EU-komissio vahvisti tänään, että #etämyynti'asiassa on käynnissä tutkinta mahdollisesta unionin oikeuden rikkomisesta.
Komissio lähetti 4.12.2019 kirjeen "The Finnish Alcohol Act 1102/2017" Suomelle. Ei ole epävirallinen viesti, sillä se on arkistoitu ARES-numerolla.
Asia ilmeni, kun tein pyynnön komissiolle Suomen viranomaisille lähetetystä asiakirjasta. Pyyntö ei mennyt läpi, mutta päätöksen avulla selvisi, että @STM_Uutiset'n virkamiehet ovat tainneet puhua täyttä puppua @iltalehti_fi'lle asiassa. Ei ole keskustelu, vaan tutkinta menossa.
Asiassa lienee siten käynnissä juuri sellainen vaihe, johon prof. Päivi Leino-Sandberg viittaa. Komissio arvioi nyt, onko syytä ja perustetta käynnistää rikkosmenettely. Asia ei liity mitenkään peruttuun notifiointiin, vaan voimassa olevaan lakiin. iltalehti.fi/politiikka/a/a…
Tässä hieman aikaikkunaa Ruotsin rikkomusmenettelystä:
- 05/2001 yhteydenotto Ruotsiin kanteluista johtuen
- 10/2002 rikkomusmenettely käyntiin virallisella ilmoituksella
- 10/2003 perusteltu lausunto ja homma EU-tuomioistuimeen
- 10/2007 ratkaisu EUTI:sta (C-186/05); 🇸🇪 hävisi
Tässä hankkimani asiakirjat Ruotsin rikkomusmenettelyyn liittyen. Saattaa kiinnostaa esim @JuhaRaitio.