Het interview met @mboudry in @demorgen valt, al bij al best mee. Buiten de clickbait titel, is het overwegend inhoudelijk. De rethorische technieken zijn, voor zijn doen, beperkt, dus whatever. Straffer nog, veel van wat hij zegt klopt, maar... hij heeft nog steeds ongelijk. Image
Deze uitspraak om te beginnen. Wat hier staat klopt technische gesproken wel, maar enkel als je met ecomodernistische oogkleppen naar de wereld kijkt.

Ja, fossiele brandstoffen moeten eruit. En ja, akkoord dat je grote investeringen alleen kan maken in een economie die groeit. Image
Maar. Wat bedoelt hij met “een economie die groeit”? @mboudry is duidelijk akkoord dat enorme delen van de moderne maatschappij (de hele petrochemische sector) moet verdwijnen. Dat lijkt me het omgekeerde van groeien.

Dus, het lijkt te gaan over klassieke GDP (optelsom) groei.
GDP groei betekent echter primair een groei van de monetaire massa. In feite kan dat geld naar eender wat gaan. Veel “ecologisten” zullen helemaal akkoord gaan met dit scenario. De hele Europese Green Deal is op dit idee gebaseerd!

Investeringen = geld = schulden = groei.
Alleen, net zoals er *inderdaad* geen bewijs is dat degrowth kan, is er geen bewijs dat GDP groei mogelijk is zonder extractieve bedrijfsmodellen.

Bijvoorbeeld de plasticindustrie (fossiele petrochem van voor naar achteren) zit op schema om nog 35% te groeien.
Hoe kan het dat zo'n plasticsector nog zo onwaarschijnlijk kan groeien in een wereld die collectief zegt dat ze naar nul uitstoot wilt?

Het antwoord is mogelijk - voor alle types “investeringsecologen” - bedroevend.
Schuldgebaseerd geld (“investeringen”) zoekt van nature *altijd* naar de meest rendabele bedrijfsmodellen. En vanzelfsprekend zijn extractieve bedrijfsmodellen rendabeler dan bijvoorbeeld 100% circulaire modellen. Plastic weggooien/verbranden is véél goedkoper dan herbruiken.
Dus ja, binnen het huidige, schuldgebaseerde, monetaire stelsel lijkt het onvermijdelijk dat extractieve (destructieve) economische activiteiten altijd de overhand houden. Enkel regulatie is daarop een theoretisch antwoord, maar schuldgebaseerd geld laat zich moeilijk reguleren.
Keer op keer zien we voorbeelden hiervan. Exxon, Total en dergelijke die klimaatwetenschap actief corrumperen. Dieselgate. Deepwater Horizon. Bailouts voor de (fossiele) luchtvaartindustrie. De zotste shit blijkt verrassend gemakkelijk voor zulke bedrijven (owv “het geld”).
Dus, @mboudry heeft gelijk dat investeringen nodig zijn en dat het groei (van de monetaire massa) vereist.

Maar hij negeert het overduidelijke feit dat vooral de fossiele sector met die “groei” aan de haal gaat. Met andere woorden, het medicijn maakt de boel erger.
Het lijkt dan voor de hand liggend dat je dan eens gaat nadenken over het monetaire systeem zelf. Dat je naar de onderliggende oorzaak van de ziekte gaat kijken. Tenzij de ecomodernisten denken dat ons geldsysteem geen technologie/wiskunde is, maar een soort natuurwet.
In vergelijking met het aanpakken van het monetaire stelsel zelf, is proberen het op te lossen met regulatie mogelijk heilloos. Ook de aanpak van @mboudry rekent erop dat je *alle* investeringen in de juiste richting kan krijgen. Daar is geen bewijs voor, integendeel.
Wat betreft “sober leven”, ook daar is dit basisargument correct. In een extractieve economie is ook een kleine footprint extractief. Maar het is totaal naast het punt dat sommige mensen proberen maken: We zouden naar een niet-extractieve economie moeten gaan. Image
Of een niet-extractieve economie nu “sober” is of niet, dat lijkt voer voor theologisten. Persoonlijk denk ik niet dat het persé zo is, maar er is wel veel verbeeldingskracht voor nodig. Je moet immers eenzelfde levensstandaard proberen aanhouden, met 100% regeneratieve techniek.
Het hele gedoe over kernenergie is ondertussen redelijk saai. Ja, kernsplijting veroorzaakt geen CO₂, maar dat is werkelijk het enige argument dat je er *voor* kan maken. Maarten (en ook de journalist) negeert vrolijk een hele waslijst aan andere argumenten.
Mijn grootste probleem met kernenergie is de overduidelijke corrumperende werking die van zulke “high risk, high gain” sectoren uitgaat. Dit is deze week nog eens gedemonstreerd door een minister die overduidelijk geïnstrumentaliseerd werd. Daar kan je toch niet naast kijken?
Los daarvan is en blijft kernenergie een *extractieve* techniek. Ook dat negeert @mboudry nogal opvallend. Bijna zestig jaar (!) na de opstart van de eerste kerncentrale, is er nog altijd geen permanente oplossing voor het kernafval. Dat is toch krankzinnig?
Er zijn nog (veel) sterke argumenten *tegen* kernenergie die niet dogmatisch zijn. Constructietijd, de vele gemiste technologische beloftes, verstorende marktwerking, etc. Het gaat heus over meer dan enkel CO₂. In de plaats krijgen we argumenten uit de jaren '90 over "plaats".
Het is @mboudry misschien niet opgevallen, maar in de Noordzee is dus onwaarschijnlijk veel plaats hé. Geen enkele projectie uit de jaren '90 hield daar rekening mee. Ook de potentiële capaciteit van windmolens is altijd grotesk onderschat. Waar is dan het techno-optimisme?
Straffer nog, wanneer de windmolen-industrie er in slaagt die capaciteit op de Noordzee nog verder op te drijven, probeert diezelfde minister de toevoerkabel te saboteren met wat lokale kustburgemeesters uit de eigen partij. Nou nou. Dachten jullie nu echt dat we dat niet zien?
Misschien moet @mboudry eens een boottochtje aangeboden krijgen op de Noordzee, in plaats van voortdurend omringt te worden door kernenergiefluisteraars. Daar ligt je fameuze technologisch utopie!

De theoretische windcapaciteit op de Noordzee alleen al is onvoorstelbaar.
Ben ik fan van die route? Niet persé, omdat ik denk dat de extractieve, schuldgebaseerde economie toch blijft verder denderen, hoeveel windmolens je ook bouwt. Maar het maakt wel brandhout van het idee dat het énige groeiscenario op kernenergie kan gebaseerd zijn.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Thomas Goorden 😼

Thomas Goorden 😼 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @tgoorden

13 Nov
Oepsie.

Weet @provzeeland eigenlijk dat Lantis/BAM gewoon verder aan het doen is met hun plan om vervuild PFOS baggerzand over de hele Vlaamse kant van de Schelde uit te smeren? What could possibly go wrong? 🧐

fd.nl/samenleving/14…
Je houdt het niet voor mogelijk dat men hier - na heel die voorgeschiedenis - gewoon mee voortzet. En toch:

…gsloketpubliek.omgeving.vlaanderen.be/#beslissing/pr…
Als je die vergunning bekijkt, zou je niet eens doorhebben dat er maar sprake is van enige vervuiling. Maar de interne verslagen (tussen Lantis en 3M) zijn toch vrij duidelijk hoor. Image
Read 4 tweets
9 Nov
De voorbije week maakte @JorenVermeersc1 een heel spel over het “Covid Safe Ticket” (CST), waarop @Knack (ja, op mijn vraag) een factcheck deed en Joren “groen licht” gaf. Maarrrr... we gaan die fact check eens fact checken. 😼 1/
Waarschuwing, dit wordt een vrij lang en technisch draadje, waarbij verschillende technische kwetsbaarheden van de QR code aan bod komen. Maar, fundamenteler toont het wat je er allemaal *niet* mee kan doen. 2/
Daarbij dient ook opgemerkt te worden dat @Knack toch wel een erg strategische fout maakt door enkel te rade te gaan bij de makers van de applicatie. Die hebben namelijk een duidelijke incentive om bepaalde problemen geen ruchtbaarheid te geven. 3/
Read 40 tweets
12 Oct
Een draadje over een zijspoor in #PFOSgate waar mijn haren in ieder geval van gaan rechtstaan. Het betreft informatie over PFAS in ons voedsel. *Theoretisch* zou het allemaal openbare informatie moeten zijn, want het betreft uiteraard gewoon data over onze leefomgeving, maar...
Op 20 augustus gaf @KarlVrancken een “voortgangspresentatie” in de PFOS onderzoekscommissie olv @HannesAnaf.
Daarin haalde hij drie onderzoeken naar PFAS in ons voedsel aan, van resp de UAntwerpen, FAVV en ERM. Dit was de overzichtsslide, maar hij besprak ze ook kwalitatief.
De eerste twee onderzoeken werden als geruststellend gepresenteerd:
- "Zeer lage aanwezigheid van PFAS" bij de UA.
- "Voldoet aan kwaliteitseisen FAVV"
Maar het ERM onderzoek is al een stuk... waziger.
Read 16 tweets
11 Oct
OK, eens even een samenvatting maken van de situatie rond milieuhandhaving bij grote bedrijven in Vlaanderen. Wacht even tot een half uur na het eten en ga zitten, want dit wordt een 🤮 draadje.
1/ Er is nauwelijks milieuhandhaving, want die diensten zijn letterlijk kapot bespaard. (Zie getuigenissen onderzoekscommissie.)
2/ Is er milieuhandhaving, dan is de wetgeving meestal totaal uitgehold omdat grote bedrijven hun eigen milieunormen mogen schrijven. (Zie emissienormen in vrijwel elk bedrijf in de haven.)
Read 14 tweets
24 Sep
OK. Even tegen 2x snelheid door de namiddagvergadering rond PFOS gaan en alles aangeven dat verkeerd of misleidend is in de antwoorden.
#PFOSgate
Heeft Zwijndrecht bezorgdheden geuit?
Lantis: "Gemeente was bezorgd over goede praktijk."

Wat ze niet zeggen is dat Lantis aan Zwijndrecht verzekerd heeft dat er geen issue was met het grondwater, terwijl ze al sinds 2017 dat er *ook* verspreiding mogelijk was via lucht.
Met andere woorden, Lantis heeft Zwijndrecht actief misleid over wat er mogelijk in de omgeving gaande was en gerustgesteld met een verhaaltje over grondwater dat wel klopte, maar dus niet relevant was.
Read 18 tweets
22 Sep
Er is nooit goed nieuws over PFAS. Het is een trage, zware vaststelling die sinds halverwege januari door mijn hoofd knarst. Vaak gedacht dat het toch écht niet zo erg kon zijn en telkens met de neus op de feiten geduwd.

De enige opluchting is de duidelijkheid: Dit is corruptie.
Na al die maanden heeft er ook altijd nog letterlijk *niemand* toegegeven dat ze fouten hebben gemaakt. Niemand. Lantis niet, 3M niet, OVAM niet, VITO niet, Vrancken niet, Tytgat niet, partijeen zéker niet, etc etc.

Maar na maanden is ook dit duidelijk: No justice, no peace.
Als we iets van vooruitgang willen na de verschrikkelijke #PFOSgate onthullingene, dan moet er een prijs zijn voor de verantwoordelijken. En dan moeten we aan tafel zitten met @PersAtOVAM @PortofAntwerp FAVV, etc om te praten over de toekomst.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(