Een draadje over een zijspoor in #PFOSgate waar mijn haren in ieder geval van gaan rechtstaan. Het betreft informatie over PFAS in ons voedsel. *Theoretisch* zou het allemaal openbare informatie moeten zijn, want het betreft uiteraard gewoon data over onze leefomgeving, maar...
Op 20 augustus gaf @KarlVrancken een “voortgangspresentatie” in de PFOS onderzoekscommissie olv @HannesAnaf.
Daarin haalde hij drie onderzoeken naar PFAS in ons voedsel aan, van resp de UAntwerpen, FAVV en ERM. Dit was de overzichtsslide, maar hij besprak ze ook kwalitatief.
De eerste twee onderzoeken werden als geruststellend gepresenteerd:
- "Zeer lage aanwezigheid van PFAS" bij de UA.
- "Voldoet aan kwaliteitseisen FAVV"
Maar het ERM onderzoek is al een stuk... waziger.
Daarnaast interesseren de harde cijfers me wel, want de actielimiet die FAVV toepast is onwaarschijnlijk zwaar achterhaald, ze is immers nog steeds gebaseerd op de EFSA normen uit 2008, die voor PFOS gemakkelijk 240x hoger ligt dan de *actuele* EFSA norm.
Goed, op diezelfde 20 augustus vraag ik dus de onderliggende data op. Het werd gepresenteerd op de onderzoekscommissie, dus het komt zonder meer in aanmerking voor openbaarheid van bestuur.
Precies op de valreep van de maximale antwoordtermijn (20 dagen, 10 september dus) krijg ik antwoord van OVAM: De gegevens zouden onderdeel uitmaken van onderzoek dat nog loopt en zijn daarom niet beschikbaar. 🤡
Meteen een paar lukrake observaties:
- Als je de gegevens toch niet wil geven, waarom wacht je dan tot de uiterste termijn om te antwoorden? 😠
- Hoe kan het dat @KarlVrancken de resultaten van die onderzoeken kan presenteren als ze nog niet afgerond zijn? 🤔
Bon. We gaan dus “spelen met ons PFOS eten”. Diezelfde dag nog (10 september) leg ik klacht neer bij de commissie voor openbaarheid van bestuur. Die eisen eerst mijn privégegevens (waarom eigenlijk?) en registreren het dan uiteindelijk op 13 september.
Vandaag, precies op de uiterste behandeldatum van de beroepscommissie voor openbaarheid van bestuur, een nieuw bericht: De beroepstermijn wordt verlengd met het wettelijke maximum, zijnde vijfenveertig kalenderdagen, tot 28 oktober. 😳
Waarom? Wel, blijkbaar is het onmogelijk om op dertig dagen tijd (incl oorspronkelijke vraag zelfs al vijftig dagen) de gegevens te verzamelen waarover @KarlVrancken getuigde in de onderzoekscommissie.
Dat betekent dat het in totaal vijfennegentig dagen zal duren voor ik als burger kan zien over wat voor PFOS waarden in ons voedsel @KarlVrancken het in augustus in de onderzoekscommissie eigenlijk had.
Daar mag je gerust enkele ongeruste gedachten over hebben.
Is dit de schuld van de beroepscommissie voor openbaarheid van bestuur? Wellicht niet. Maar het is wel duidelijk dat OVAM incl Vrancken zich niet bijzonder transparant opstelt en het hele boeltje naar een gigantische doofpotoperatie blijft ruiken.
cc @PersAtOVAM@miekeschauv
Als je je afvraagt waar ik 's nachts wakker van lig, dan is het wel dit: *What the F* is er aan de hand met PFAS in ons voedsel?
(Ter info: de FAVV “data” had ik na maanden van dit soort spelletjes al, maar blijken wetenschappelijk *totaal waardeloos* te zijn. 😖 Echt. Niet. Normaal.)
Correctie: vijfenzeventig dagen ipv vijfennegentig dagen.
Ter vergelijking, mijn laatste verzoek om milieu-informatie in Nederland duurde... drie dagen voor (volledig) antwoord.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
OK, eens even een samenvatting maken van de situatie rond milieuhandhaving bij grote bedrijven in Vlaanderen. Wacht even tot een half uur na het eten en ga zitten, want dit wordt een 🤮 draadje.
1/ Er is nauwelijks milieuhandhaving, want die diensten zijn letterlijk kapot bespaard. (Zie getuigenissen onderzoekscommissie.)
2/ Is er milieuhandhaving, dan is de wetgeving meestal totaal uitgehold omdat grote bedrijven hun eigen milieunormen mogen schrijven. (Zie emissienormen in vrijwel elk bedrijf in de haven.)
OK. Even tegen 2x snelheid door de namiddagvergadering rond PFOS gaan en alles aangeven dat verkeerd of misleidend is in de antwoorden. #PFOSgate
Heeft Zwijndrecht bezorgdheden geuit?
Lantis: "Gemeente was bezorgd over goede praktijk."
Wat ze niet zeggen is dat Lantis aan Zwijndrecht verzekerd heeft dat er geen issue was met het grondwater, terwijl ze al sinds 2017 dat er *ook* verspreiding mogelijk was via lucht.
Met andere woorden, Lantis heeft Zwijndrecht actief misleid over wat er mogelijk in de omgeving gaande was en gerustgesteld met een verhaaltje over grondwater dat wel klopte, maar dus niet relevant was.
Er is nooit goed nieuws over PFAS. Het is een trage, zware vaststelling die sinds halverwege januari door mijn hoofd knarst. Vaak gedacht dat het toch écht niet zo erg kon zijn en telkens met de neus op de feiten geduwd.
De enige opluchting is de duidelijkheid: Dit is corruptie.
Na al die maanden heeft er ook altijd nog letterlijk *niemand* toegegeven dat ze fouten hebben gemaakt. Niemand. Lantis niet, 3M niet, OVAM niet, VITO niet, Vrancken niet, Tytgat niet, partijeen zéker niet, etc etc.
Maar na maanden is ook dit duidelijk: No justice, no peace.
Als we iets van vooruitgang willen na de verschrikkelijke #PFOSgate onthullingene, dan moet er een prijs zijn voor de verantwoordelijken. En dan moeten we aan tafel zitten met @PersAtOVAM@PortofAntwerp FAVV, etc om te praten over de toekomst.
Aangezien de helfies het maar niet kunnen laten om elke keer opnieuw te zeveren over het "Groen" bestuur in Zwijndrecht:
De (waanzinnige) milieuvergunning van 3M is quasi eigenhandig afgeleverd door de eerste deputé van prov Antwerpen, een knalgele N-VA-er.
Ook voor de bemalingsvergunning van Fluxys, hetzelfde verhaal. Zelfde deputé, zelfde laksheid. Daarbij is zelfs een advies van VMM over beperking van PFAS lozingsnormen regelrecht van tafel geveegd, zonder enige logische verklaring.
Dus, als dit politieke zever-argument blijft bovenkomen, moeten we met z'n allen maar eens beginnen wijzen naar de eerste deputé van de provincie Antwerpen, die een LOEIZWARE verantwoordelijkheid draagt in dit dossier. Mét (recent) bewijsmateriaal deze keer hé. 😘
OK en dan vragen jullie jullie misschien af: Hoe kan het dat niemand wist dat er FBSA geproduceerd én geloosd wordt bij 3M Zwijndrecht?
Wel, dit wordt een pijnlijk draadje.
PFAS metingen in het labo van de milieuinspectie worden nog steeds geregeerd door WAC/IV/A/025, een document uit... 2011. Voor de kenners in dit verhaal, dat is de spreekwoordelijke oudheid.
Als het niet op deze lijst van 18 moleculen staat, wordt er in feite niet naar gezocht. Wetende dat er honderden PFAS op de markt zijn, mag je je sowieso al zorgen maken.
Voor de speurneuzen: DOI 10.1021/acs.est.5b05058 en DOI 10.1021/es500169x moet je eens naast elkaar leggen. En dan kan je ook dit nog lezen: cen.acs.org/environment/pe…
(Psst, @mboudry, ik weet niet of je nog aan het volgen bent, maar zo leg je corruptie dus bloot hé. Het kost wel wat moeite, geen idee of je daar zo van bent.)