In het #overlegcomité ligt (opnieuw) een schoolsluiting op tafel. Een draadje: 1) als men dit zou doen doet men dit voor epidemiologische winst. T.e.m. de derde golf was de medische literatuur hier het over eens: schoolsluitingen bieden beperkte epidemiologische baten (1/x)
(zie wouterduyck.be/?p=2299). Deze studies zijn nu wel minder relevant, want er is een delta variant en kinderen zijn nu enige niet gevaccineerden. In huidige golf zijn kinderen dan ook vaker besmet (maar ook niet gek veel meer dan beroepsactieve 40ers), voorspelbaar. Eind (2/x)
september was dit niet voldoende om met open scholen een piek te veroorzaken. Nu speelt dat een grotere rol. De vraag is nu of schoolsluitingen dit kunnen keren. De wetenschappelijke literatuur biedt daar voor deze variant en dit vacccinatiepatroon géén empirisch antwoord (3/x)
op. Het is dus een gok. Wat we wel weten is dat we dit in VL context geprobeerd hebben met een paaspauze, en dat dit toen niet gewerkt heeft. Omdat jongen kinderen die niet op school zitten niet van de wereld verdwenen, maar bij (zwakkere) ouderen terechtkomen.Waarom dit nu (4/x)
anders zou zijn: geen idee: dus: de epidemiologische winst is nodig en mogelijk, maar er is geen evidentie dat die ook gerealiseerd wordt. Het kan zelfs anders uitdraaien, want kinderen die elkaar besmetten worden niet ziek. Oma wel. 2) Tegen de epidemiologische baten staan (5/x)
kosten. De eerste kosten zijn voor een deel OOK medisch. Onderzoek toont dat lagere scholingsgraad evenveel gezonde levensjaren zal kosten dan covid zelf jamanetwork.com/journals/jaman… 3) gezondheidskosten van schoolsluitingen zijn niet enkel somatisch, maar ook mentaal. Covid19 (6/x)
zelf eiste wereldwijd 4,5 miljoen levens of 72 miljoen levensjaren. Nu is er ook een goede schatting van de mentale tol van de maatregelen: 53 miljoen depressies en 76m angststoornissen. Goed voor verlies van of 49m en 44m levensjaren thelancet.com/journals/lance… . (7/x)
schoolsluitingen spelen hier een grote rol. In de Sciensano gezondheidsenquetes waren jongeren de meest kwetsbare groep, met een verdubbeling van angst- en depressiestoornissen. Tijdens schoolsluitingen rapporteerde @ChildFocusNL een verdrievoudiging van misbruik.Daar staat (8/x)
een zorgsysteem tegenover dat al geïmplodeerd IS. 24.000 (!) jongeren (22 keer volledige ICUcapaciteit) werden in april alleen (
) naar huis gestudeerd. Elke dàg verdedigen intensivisten terecht/ gelukkig hùn volle bedden. Deze meltdown vd mentale zorg (9/x)
4) De kosten zijn ook cognitief. Bovenop het half jaar achteruitgang dat ons onderwijsprobleem ons al gaf is nu een extra half jaar gekomen. En dit effect is blijvend (
). Het treft ook vooral kwetsbare kinderen wereldwijd 5) De kosten zijn ook (10/x)
economisch immens (persoonlijk inkomen -86 miljard in VL oecd-ilibrary.org/education/the-… en econonomische groei -0.8% journals.uchicago.edu/doi/10.1086/71…). Als men dus de onzekere epidemiologische baten afzet tegen de niet betwiste enorme kosten is schoolsluiting geen verstandige beslissing (11/x)
Waarom ligt dit dan elke x maand op tafel? 1) bovenstaande overwegingen staan *nooit* in adviezen. Enkel het somatisch-medisch perspectief wordt meegenomen (punt 1), en de rest 'heeft men wel eens gehoord en houdt men rekening mee'. Er is geen evenwichtige afweging vanuit (12/x)
multidisciplinaire expertise. Kan ook niet gezien de samenstelling. Die is eenzijdig en dat leidt (na 2 jaar nog steeds) per definitie tot ongenuanceerde en dominant somatisch-medische inschattingen 2) politiek: met Pasen leidde een federale-VL armworsteling al eens tot (13/x)
onnodige schoolsluiting. Ook nu lijkt het sneuvelen van "heilige huisjes" relevanter dan de effectiviteit (cfr. mislukking paaspauze) of proportionaliteit (kosten schoolsluiting) van maatregelen. Het onderwijs/onze kinderen verdienen beter dan politieke machtsspelletjes. (14/x)
Het gaat er niét om dat "iedereen zijn deel van de offers moet doen". Men moet de jùiste maatregelen nemen. Anders kan de kinderopvang maandag in het ballenbad van Ikea, en de les in de zaal van café de reisduif. 3) onze leraren doen al maanden alles om onderwijs te (15/x)
verzekeren. In allerlei vormen. Dankzij die inspanningen zijn vandaag < 5% van de scholen dicht. Alle anderen zijn open, of nemen lokale, gerichte maatregelen, met veel moeite. Het is een onaanvaardbare aanfluiting van die inspanningen om in een medialek zomaar aan te (16/x)
kondigen de scholen 'te sluiten', op een cruciaal moment (net voor de examens). Ons onderwijs is creatiever, wijzer en flexibeler dan dat. Het is geen aan of uit machine. Laat ons hen dat vertrouwen geven. (17/17)
‘Is onzichtbaar’ moest hier nog achter staan.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Over mondmaskers bij jonge kinderen (nu vanaf 6 jaar). 1) sommige landen doen het, maar slechts zeer weinig (Italië Frankrijk, Spanje) 2) sommige organisaties bevelen het aan, zoals WHO, maar in dat advies bv vanaf 8j 3) de grootste studie die de epidemiologische baten van (1/x)
maskers bij kinderen test is deze in Science bij 576.000 mensen: science.org/doi/10.1126/sc… - Interessant is dat het effect van mondmaskers bij kinderen apart getoetst wordt. Wat blijkt: de kans op besmetting bij kinderen zakt gemiddeld met ca. 10% - maar dit effect is ondanks (2/x)
de immense steekproef NIET significant. Er is een trend maar het is dus niet aangetoond dat kindermaskers een betrouwbaar epidemiologisch effect hebben 4) in deze data gaat het ongeveer voor de helft over lagere schoolkinderen. (we kennen het effect voor deze groep apart (3/x)
Draadje over modellen, voorspellingen en versoepelingen: 1. Het is lovenswaardig dat politiek het beleid stoelt op wetenschap. Daarbij moet wel duidelijk zijn dat virologie één wetenschap is, en daarnaast ook andere wetenschappen bestaan, zoals economie, psychologie, (1/x)
psychiatrie. Wie claimt beleid op 'wetenschap' te stoelen moet met àl deze wetenschappen rekening houden. 2. Als beleid gebaseerd is op modellen met parameters die slechts uit 1 domein komen (bv. 1 aspect van fysieke gezondheid: besmettingen; obesitas bv ook niet) (2/x)
resulteert dit per definitie in een suboptimale afweging van de parameters uit deze verschillende domeinen, omdat ze niet eens deel uitmaken van de beslissing. Gedragseconomisch onderzoek toont dat overmatige (in dit geval quasi unieke) aandacht voor 1 domein sowieso luidt (3/x)
Bevreemdend interview gisteren in Terzake met Snoeck na zijn opinie in De Morgen: 1. Snoeck verkondigt een extreem (sluit de scholen) en absoluut minderheidsstandpunt binnen zijn eigen discipline. Alle reviews, meta-analyses van gerenommeerde collega's in *medische* (1/x)
tijdschriften stellen ronduit dat scholen sluiten géén grote epidemiologische winst oplevert. Dit werd gewoon onvermeld gelaten. Meningen die afwijkingen van de internationale wetenschappelijke consensus mogen tenminste als dusdanig geduid worden. Gelukkig gaf Van Gucht wat (2/x)
tegengas. 2. Zoals altijd werd ook lichtzinnig sluiting voorgesteld zonder dit ernstig af te wegen tegen de kosten, waarover trouwens itt de epidemiologische baten géén énkele discussie bestaat. Ze zijn immens: cognitief (lirias.kuleuven.be/retrieve/588087journals.sagepub.com/doi/10.3102/00…) (3/x)
@mboudry een aantal gedachten bij knack (draadje): 1. Ik vind wél dat het de taak is van collega Annemans om na te denken en zich uit te spreken over aanpak van covid. Een gezondheidseconoom bestudeert net het systeem (in dit geval tijdens een pandemie) in context. Dwz met
parameters gezondheid, maar ook in functie van parameters economie & welzijn. Dat is net de kern van zijn vakgebied. Hij mag, en moét zich net uitspreken over bv het evenwicht tss gezondheidsschade en sociale schade. Het enige wat hem kwalijk genomen kan worden is
de uitspraak 'het verergert niet'. Dat is een puur statistische virologische uitspraak, buiten zijn domein. Daar kunnen virologen hem een feitelijke fout aanwrijven Al de rest (en dat is wat mij betreft de kern van zijn discours) kan en moet wél.
1. Decentraliseren beleid houdt risico in dat lokale leiders racen naar de meest strenge aanpak in een (goed bedoeld) streven om baten van een maatregel te maximaliseren, zonder de kosten adequaat mee te wegen. Eén burgemeester denkt
dat de avondklok beter 22u is dan 23u, en dadelijk worden cafés uur vroeger gesloten, vrijheid bewoners ingeperkt. Epdidemiologische opbrengst onduidelijk, druk op omliggende burgemeesters (hij haalt het nationale nieuws). wachten tot iemand 21u instelt en daarvoor bejubeld wordt
Vanuit het perspectief van de leider: illusion of control (en.wikipedia.org/wiki/Illusion_…). Men heeft het gevoel controle uit te oefenen over situatie, ook al is dit niet zo. Druk op sociale media om maatregelen te nemen versterkt deze druk. Mensen zijn (vals) gerustgesteld.
De discussie over bubbels van 15 of 10 is epidemiologisch relevant, maar psychologische onzin:
1. Het getal 15 is een schoolvoorveeld van een anker (en.wikipedia.org/wiki/Anchoring…). Het trekt mensen in de richting van die groepsgrootte, en leidt tot méér contacten dan men anders zou
hebben zonder die richtlijn
2. 15 is ook psychologisch te hoog. Ons brein is lui en beperkt. Niémand houdt dit bij en past dit toe. 15 wordt ingeruild voor het cognitief veel makkelijkere ‘veel’. (en.wikipedia.org/wiki/Attribute…) 10 zal hetzelfde effect hebben dus dit maakt niks uit
3. Mensen motiveren is moeilijk omdat er heel veel kleine inspanningen gevraagd worden zonder dat het verband tss gedrag en gevolg voor het individu voelbaar is. (Idem bv klimaatverandering). Wysiati: what you see is all there is (blog.oxfordcollegeofmarketing.com/2014/06/09/554…). Even de regels