#dolartl#dolar Tarih 20Aralık2021 saat 23:15 kur 13.40.. Gün içinde en yüksek 18.3674 en düşük 12.4997 görüldü (Matriks verilerine göre..) YANİ, 85 Milyonluk ülkenin parası, bi gün içinde %30 oynadı.. Ve siz, (haklı olarak) yorum bekliyorsunuz.. 1⃣
2⃣ bir gün içinde, (ki aslında tam bi gün içinde bile değil, saatler içinde diyelim) %30 oynayan bi finansal ürün için yorum yapmak/yapabilmek, takdir edersiniz ki çok zor☺️ Üstelik, "olan oldu alan aldı satan sattı" gibi bi durum da var ayrıca.. Üzerine sadece geyik🙃yapılabilir
3⃣ Yani bi kez daha belirteyim, zaten olan oldu, alan aldı satan sattı.. Kar eden etti, zarar eden etti.. Bundan sonrası anca, "DolarTL de sahi ne oldu?" onu anlamaya yönelik bir sohbet olabilir sadece (bence tabi.. ben kendi bakışımı söylüyorum).. :
4⃣ Mutlaka farklı düşününler vardır/olacaktır ama bence #DolarTL 'nin doğal sınırı, 9-10' lu seviyelerde idi.. Yani aslında #DolarTL NORMAL ŞARTLAR ALTINDA, teknik olarak 9-10'larda, belli bir doyuma ulaşmıştı.. Yapılması gereken sadece, "normal şartları" sürdürmekti..
5⃣ 2Eylül2021 günü, 8.2625 de olan #DolarTL kuru üzerinde, EĞER Kİ iktidar, bir "FAİZ SAVAŞI" başlatmasa ve normal alışılagelmiş bir faiz politikası izlemeyi sürdürse idi, zaten #DolarTL 'nin Eylül-Ekim-Kasım-Aralık döneminde (BENCE/BANA GÖRE) çokta yukarı gidesi yoktu..
6⃣ sadece ve sadece "normal şartlar" sürdürülse idi, (bence/bana göre) dolarTL, yılı, zaten çok büyük bir ihtimalle, en kötü 8li rakamlardan kapardı.. Peki ne oldu? İyi bakmak lazım :
7⃣ Eylül2021de birden bire, iktidar tarafından YOĞUN bir faiz karşıtı söylem gelişti ve faiz 23Eylül2021de, 19dan 18e indirildi.. Dolar, bu faiz indirimine RAĞMEN BİLE, Eylül2021 de, maksimum 8.96 olabildi.. Daha fazla yükseleMEdi..
8⃣ 23Eylüldeki faiz indirimine rağmen Dolar, en fazla 8.96 olabilmiş iken, bu sefer Ekim ayında iktidar tarafından faiz karşıtı söylemler sertleşmeye ve SIKLAŞMAYA başladı.. Bi anda sürekli "faiz inecek" "faizle mücadele sürecek" diyerek, adeta dolar körüklendi..
9⃣ Nitekim hemen her gün artan, ve sıklıkla süren bu söylemler sonrası, 21Ekim2021de, faiz %16 ya düşürüldü.. (üstelik, normal şartlar dışına çıkılarak, düşük Çekirdek enflasyon, mazeret olarak gösterilerek..)
1⃣0⃣ Üstelik bu da yetmedi ki, "göreceksiniz faiz daha da inecek" dendi.. ISRARLA ve SÜREKLİ... Bu durumda bile DolarTL Ekimde maksimum 9.85 olmuş ve ancak 9.61 düzeyinden, Ayı kapatmıştı..
1⃣1⃣ Kasım ayına gelince, iktidarın FAİZ karşıtı söylemleri daha da sertleşti.. "Mandacı iktisatçılar" tabiri, yanılmıyorsam ilk kez Kasım ayında söylendi.. ve 18Kasımda faiz %15e indi..
1⃣2⃣ 18Kasım sonrasındaki faiz kararı sonrası DolarTL artık 10.00 üzerine çıkmış, 11.50 gibi bir denge seviyesinde tutunmaya çalışıyordu.. Ama iktidarın söylemleri sertleşerek sürdü.. "Nass ortada iken, sana ne oluyor bana ne oluyor" dendi.. "Bu faiz inecek" dendi..
1⃣3⃣ Bu durumda DolarTL artık, yukarı doğru KOŞMAYA başlamıştı.. Ancak ilginçtir, DolarTLnin yükselişi, mesela Ağustos2018deki kur atağından farklıydı.. Farklıydı çünkü, 15Kasım sonrası YABANCI tarafından örneğin bir SICAK PARA çıkışı yoktu..
1⃣4⃣ Yoktu çünkü, çıkacak bir SICAK PARA zaten kalmamıştı ki!.. (Tahvilde yabancı payı zaten %5 seviyesi altında Hisse tarafında yabancı payı zaten %40larda idi..)
1⃣5⃣ Oysa Ağustos2018de DolarTL 5den 7ye koşarken, sıcak para çıkışı ile başlamış ve sonrasında Halkın katılımı olmuştu.. Bu sefer ise, yani 15Kasım sonrası ise, tarihinde ilk kez 10.00 seviyesi üzerine çıkan DolarTL de sonraki süreçte aman aman bi sıcak para çıkışı gözlenmedi..
1⃣6⃣ Kasım2021den günümüze süren yükselişteki talep, genelde, (benim gözlemime göre) içeriden geldi.. Yani bi başka deyişle bu talep, Halktan gelen talepti.. (elimde net veriler yok, kişisel piyasa gözlemimi paylaşıyorum..)
1⃣7⃣ Bu talep de, iktidar tarafından Eylül Ayı başında başlatılan, faiz karşıtı söylemler ve faiz indirimleri ile oluşmuştu.. Tabi akla şu soru geliyor? İktidar neden dolartl nin yükseleceğini bile bile bu faiz karşıtı söylemleri ZORLA BİLEREK İSTEYEREK SÜREKLİ ISRARLA tekrarlar?
1⃣8⃣ İktidar kanadına soracak olursan, "ihracat odaklı büyüme hedefinden, kurun yükselmesinin buna katkı sağlayacağından, faizin sebep enflasyonun sonuç olduğundan, nas dan vs" bahsedecektir.. Olabilir.. Öyle diyorlarsa öyledir bişi diyemem ama bence biraz durum başka da olabilir
1⃣9⃣ İktidar muhtemelen şunun hesabını yaptı.. "Çıkacak fazla bi sıcak para kalmadı.. Kalan da çıkıyorsa çıksın.. Türk Halkının %50 küsürü de zaten Dövizde.. Daha ne yapacak? %100ü de dövize dönecek değil ya!?!?"
2⃣0⃣ "Biz, TL yi 9-10da savunacağımıza, MARJI yukarı taşıyalım, TL savunmasını daha yukarıdan yapalım" diye düşündüler ve söylem ve eylemlerle DolarTL'yi bilerek isteyerek yukarı taşıdılar.. Yani savunma hattı, 9-10 yerine daha yukarıda kuruldu diye düşünüyorum..
2⃣1⃣ Daha da fazla detaya girmek istemiyorum.. Finansal piyasaları olabildiğince yakından takip etmeye çalışan sade bir vatandaş olarak kendi kişisel gözlemim ve yorumum budur.. İktidar kendine geniş bir savunma alanı ve marj yaratmıştır.. Bence başarılı da olmuştur..
2⃣2⃣ Bundan sonra ne olur? Volatilite /oynaklık bir süre daha devam eder.. MARJ öylesine yüksek ki, bu dakikada yazacağım destek direncin bir kaç gün, saat ya da dakika sonrası, pek bir önemi de olmaz (unutmayın ki %30 oynadı.. %30!!!!)
2⃣3⃣ Kur riskini yönetmek serbest dalgalı kur rejiminde zordu.. Şimdi, çok daha da zor.. (kur riski deyince hep yükselmesi anlaşılıyor, halbuki daha önce de uyardım, düşmesi de bir riskdir.. Şimdi, o da yaşanıyor..)
2⃣4⃣ Dediğim gibi muhtemelen volatilite/oynaklık bi süre daha devam eder.. Bir süre sonra da, volatilite/oynaklık bir şekilde sönümlenir.. O zamana kadar bireysel ve kurumsal tüm yatırımcıların işi zor.. Umarım kısa sürede bir istikrara kavuşuruz.. sevgi ve saygılarımla, mra🙋♂️
Akışa grafik eklemeden de olmaz sanırım☺️.. Eldeki son veriler ile, grafik şu şekildedir :
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
#DolarTL konusunda MAALESEF toplumda büyük bi ayrışma var.. Temel veya Teknik Analize dayalı, yükseleceği yönünde bi beklenti ortaya koysan, hemen "şucu bucu" ilan edilirsin.. Aynı şekilde eğer düşeceği yönünde bi beklenti ortaya koysan da "işbirlikçi yalaka" ilan edilirsin..1⃣
2⃣ Her iki cenahtan da "troller", saldırmak için, hazır kıta bekliyorlar.. Bu arada, her iki cenahta da, finansal okur yazarlık, MAALESEF arzu edilen düzeyde değil.. Hal böyle olunca da, yorum yapmak/paylaşmak, her geçen gün, daha da zorlaşıyor..
3⃣ Bi yandan TABLO bu.. Ancak bi yandan da, TEVECCÜH GÖSTERİP takip eden, bırakın ne olacağını, bu volatilide(oynaklıkta), gerçekten ne olduğunu anlamaya çalışan, TEKNİK ANALİZ açısından durum değerlendirmesini merak eden arkadaşlar/dostlar var.. Paylaşım yapmadan da olmuyor..
4⃣3⃣ Önceki maddelerde anlattığım gibi Döviz, 2008 Ocak ayından itibaren başlayan, 2013 yılı Mayıs ayında, bernankenin açıklamaları ile ivmelenen, Sıcak Para çıkışı ile birlikte, taa 2021 Eylül ayında, 9lu rakamlara kadar yükseldi..
4⃣4⃣ Bu süreçte Devlet, serbest dalgalı kur rejiminin bir gereği olarak, çok aşırı müdahil olmadı ve sırf SICAK PARAYI ülkede tutacağım diye aşırı yüksek faizler vermedi.. Genelde enflasyon rakamlarının bi kaç puan üstü vererek ILIMLI diyebileceğimiz bi faiz politikası izledi
2⃣0⃣ Benim görebildiğim kadarıyla, bu kur rejimi, aradan bunca yıl geçmiş olmasına rağmen geniş bir katılımcı çevresince henüz anlaşılabilmiş değil..
2⃣1⃣ Geçmiş 20 yıla bakınca, hem bu kur rejimini uygulayanlar, hem de bu kur rejiminde yaşayanlar yani kişiler/firmalar/kurumlar, ne olup ne olmadığını çok da anlamış değiller bence..
1⃣ Serbest dalgalı kur rejimine, 21Şubat2001 günü geçtik.. 22Şubat2001, tarihteki ilk, "serbest dalgalı kur rejiminde oluşan fiyatlama" idi..
2⃣ 2001Şubatında serbest dalgalı kur rejimine NEDEN geçmiştik? Bi hatırlayalım: Cari Açık veren bir Ülkeyiz.. Ürettiğimizden fazlasını tüketiyoruz ya da bi başka deyişle, tükettiğimiz kadar üretemiyoruz.. Neticede, bir DIŞ TİCARET açığı, bir CARİ AÇIK sorunumuz var..
Öncelikle ETF denen ürünü, dilim döndüğünce çok kısaca tanıtmaya çalışayım (katkı sunmak isteyen arkadaşlar da olursa, akış içine yazabilirler lütfen..) 1⃣
2⃣ ETF (Exchange Traded Funds) Borsa'larda işlem görebilen bir yatırım fonu.. Bu fonlar, hisse senetleri, tahvil/bono ya da kıymetli madenler vesaire gibi, finansal ürünlere bağlı olabiliyor.. Getirisi(veya götürüsü) ile, belirlenmiş bir endeksi, takip etmeye çalışıyorlar..
3⃣ Bu çerçevede, TUR kodu ile, Nasdaq Borsasında işlem gören bir ürün de, TURKİYE ETF'idir.. "TURKEY ETF", MSCI tarafından belirlenmiş bazı senetleri, çeşitli, önceden belirlenmiş ağırlıklar ile, bünyesinde barındıran bir fondur..
#XU100 Twitterda pek sık paylaşmasam da, (video yayınlarında, zaman zaman konuşuyoruz) Endeks ile takip ettiğim çizgiler ve üzerine, teknik olarak dikkatimi çeken noktalar, kabaca şöyle : Önce, genel görünüme bir bakalım : 1⃣
2⃣ Üstteki ilgili grafiklerde de görüldüğü gibi, 17Mart2020de 819 seviyesinde olan endeksin, daha sonraki dönemde yükselerek, tam bir yıl sonra, 17Mart2021 de 1589 seviyesine ulaştığını izledik.. Bu yükseliş, 3 aşamada oluşmuş görüntüsü var..
3⃣ İlk aşama, 17Mart2020-21Temmuz2020 arası süren, hızlı bir yükseliş, (819'dan, 1206'ya), ve daha sonra, 21Temmuz-30Ekim arası süren bir konsolidasyon dönemi (1206'dan 1095'e) ve daha sonra 30EKimden-17Mart'a süren bir diğer yükseliş (1095den 1589'a) şeklinde gerçekleşmiş..