#DolarTL konusunda MAALESEF toplumda büyük bi ayrışma var.. Temel veya Teknik Analize dayalı, yükseleceği yönünde bi beklenti ortaya koysan, hemen "şucu bucu" ilan edilirsin.. Aynı şekilde eğer düşeceği yönünde bi beklenti ortaya koysan da "işbirlikçi yalaka" ilan edilirsin..1⃣
2⃣ Her iki cenahtan da "troller", saldırmak için, hazır kıta bekliyorlar.. Bu arada, her iki cenahta da, finansal okur yazarlık, MAALESEF arzu edilen düzeyde değil.. Hal böyle olunca da, yorum yapmak/paylaşmak, her geçen gün, daha da zorlaşıyor..
3⃣ Bi yandan TABLO bu.. Ancak bi yandan da, TEVECCÜH GÖSTERİP takip eden, bırakın ne olacağını, bu volatilide(oynaklıkta), gerçekten ne olduğunu anlamaya çalışan, TEKNİK ANALİZ açısından durum değerlendirmesini merak eden arkadaşlar/dostlar var.. Paylaşım yapmadan da olmuyor..
4⃣ (Her iki cenahta da, finansal okur-yazarlık arzu edilen yeterli düzeyde olmayınca, geçmişte yaşananlarla ilgili, hatalı/yanlış değerlendirmelerin de yapıldığını görmek, ayrıca bir üzüntü kaynağı.. Ancak bu konuya, bu akışta girmeyeceğim..)
5⃣ Teknik Analiz, geleceğe dair, elle tutulur, gözle görülür, takip edilebilir, gelecek öngörüleri sunması özelliği ile, bilinir.. Gelecek öngörüsü, herhangi bir nedenle bozulduğunda, minimum zararla, pozisyon değişimi yapmanızı sağlayacak, stop seviyelerinizi belirler..
6⃣ Böylece RİSKİNİZİ, pozisyon açmadan önce ÖLÇÜMLEMEK, mümkündür, vs.. vs.. Ancak aynı zamanda, doğru bir bakış altında, geçmişi de anlamada YARDIMCI olur.. (Hoş zaten geçmişi doğru bi şekilde değerlendirmeden nasıl tutarlı bir gelecek öngörüsü sunabilsin ki!?)
7⃣ Son bir kaç akışta, yakın geçmişte yaşanan süreci, teknik analize dayalı görünümü, finansal piyasaları 30 yılı aşkın bir süredir, olabildiğince yakından izlemeye çalışan sade bir vatandaş olarak, kendi bilgim çerçevesinde, paylaşmaya çalışıyorum..
8⃣ Her iki cenahta da var olan troll arkadaşlara peşinen belirteyim: "Paylaşımlarımda, şuna çok dikkat etmeye çabalıyorum : #DolarTL benim için, sadece, alınıp-satılan bir finansal ürün.. Daha azı veya fazlası değil.. Grafikte ne görüyorsam, kendi teknik analiz bilgim dahilinde
9⃣ olabildiğince tarafsız bir şeklinde, KİŞİSEL DEĞERLENDİRMEMİ paylaşıyorum sadece.. Bu ön açıklama sonrası, ekteki grafiği siz inceleye durun ltf, bir sonraki akışta, bu grafik bazlı, yakın geçmişte ne yaşandı, teknik analize dayalı düşüncelerimi, arz etmeye çalışacağım..🙋♂️ :
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1- Buradan devam edelim (alttaki her bir tivitten sonra, tarih ve seviye ile belirtilen hareketleri, bu grafik üzerinde de gözle takip etmeniz, faydalı olacaktır diye düşünüyorum) :
2- Tarih 21Kasım2019, #Dolar , ÜÇGEN formasyonu alt çizgisine son kez 5.6825 seviyesinde temas edip, aynen beklendiği gibi, yukarı doğru yönlenmiş ve bu yükseliş ile, 6Kasım2020 de 8.5832 fiyat tepesine ulaşmıştı..
3- Tarih 6 Kasım2020, #Dolar 8.5832 fiyat seviyesinde.. Bu tarih ve fiyat seviyesinden itibaren, aynen beklendiği gibi, aşağı yönde bir gerileme süreci içine girmiş ve bu düşüş 16Şubat2021 tarihinde 6.8977 seviyesine kadar devam etmişti..
#dolartl#dolar Tarih 20Aralık2021 saat 23:15 kur 13.40.. Gün içinde en yüksek 18.3674 en düşük 12.4997 görüldü (Matriks verilerine göre..) YANİ, 85 Milyonluk ülkenin parası, bi gün içinde %30 oynadı.. Ve siz, (haklı olarak) yorum bekliyorsunuz.. 1⃣
2⃣ bir gün içinde, (ki aslında tam bi gün içinde bile değil, saatler içinde diyelim) %30 oynayan bi finansal ürün için yorum yapmak/yapabilmek, takdir edersiniz ki çok zor☺️ Üstelik, "olan oldu alan aldı satan sattı" gibi bi durum da var ayrıca.. Üzerine sadece geyik🙃yapılabilir
3⃣ Yani bi kez daha belirteyim, zaten olan oldu, alan aldı satan sattı.. Kar eden etti, zarar eden etti.. Bundan sonrası anca, "DolarTL de sahi ne oldu?" onu anlamaya yönelik bir sohbet olabilir sadece (bence tabi.. ben kendi bakışımı söylüyorum).. :
4⃣3⃣ Önceki maddelerde anlattığım gibi Döviz, 2008 Ocak ayından itibaren başlayan, 2013 yılı Mayıs ayında, bernankenin açıklamaları ile ivmelenen, Sıcak Para çıkışı ile birlikte, taa 2021 Eylül ayında, 9lu rakamlara kadar yükseldi..
4⃣4⃣ Bu süreçte Devlet, serbest dalgalı kur rejiminin bir gereği olarak, çok aşırı müdahil olmadı ve sırf SICAK PARAYI ülkede tutacağım diye aşırı yüksek faizler vermedi.. Genelde enflasyon rakamlarının bi kaç puan üstü vererek ILIMLI diyebileceğimiz bi faiz politikası izledi
2⃣0⃣ Benim görebildiğim kadarıyla, bu kur rejimi, aradan bunca yıl geçmiş olmasına rağmen geniş bir katılımcı çevresince henüz anlaşılabilmiş değil..
2⃣1⃣ Geçmiş 20 yıla bakınca, hem bu kur rejimini uygulayanlar, hem de bu kur rejiminde yaşayanlar yani kişiler/firmalar/kurumlar, ne olup ne olmadığını çok da anlamış değiller bence..
1⃣ Serbest dalgalı kur rejimine, 21Şubat2001 günü geçtik.. 22Şubat2001, tarihteki ilk, "serbest dalgalı kur rejiminde oluşan fiyatlama" idi..
2⃣ 2001Şubatında serbest dalgalı kur rejimine NEDEN geçmiştik? Bi hatırlayalım: Cari Açık veren bir Ülkeyiz.. Ürettiğimizden fazlasını tüketiyoruz ya da bi başka deyişle, tükettiğimiz kadar üretemiyoruz.. Neticede, bir DIŞ TİCARET açığı, bir CARİ AÇIK sorunumuz var..
Öncelikle ETF denen ürünü, dilim döndüğünce çok kısaca tanıtmaya çalışayım (katkı sunmak isteyen arkadaşlar da olursa, akış içine yazabilirler lütfen..) 1⃣
2⃣ ETF (Exchange Traded Funds) Borsa'larda işlem görebilen bir yatırım fonu.. Bu fonlar, hisse senetleri, tahvil/bono ya da kıymetli madenler vesaire gibi, finansal ürünlere bağlı olabiliyor.. Getirisi(veya götürüsü) ile, belirlenmiş bir endeksi, takip etmeye çalışıyorlar..
3⃣ Bu çerçevede, TUR kodu ile, Nasdaq Borsasında işlem gören bir ürün de, TURKİYE ETF'idir.. "TURKEY ETF", MSCI tarafından belirlenmiş bazı senetleri, çeşitli, önceden belirlenmiş ağırlıklar ile, bünyesinde barındıran bir fondur..