Sain STM:stä 16.1.2019 päivätyn #etämyynti'esityksen, joka perustuu hallitusneuvoksen tapaamiseen kommission kanssa Brysselissä 6.12.2018, ja joka esiteltiin silloiselle vastuuministeri Saarikolle. Hieman tämän jälkeen, 24.2.2019, STM perui ilmoittamansa lakiluonnoksen. 🧵👇
Ensimmäisellä ja toisella kalvolla lauletaan jo (turhankin) tutuksi tullutta laulua: STM kuvittelee, että @oikeuskansleri olisi antanut vihreää valoa selventää lain tulkintaa viemällä etämyyjiä tuomioistuimeen. Kolmannen kalvon mukaan tämä sama viisu on veisattu Brysselissäkin.
Ja Brysselistä puheen ollen. Hallitusneuvos oli ollut tapaamassa komission DG GROW pääosaston silloisen B2-yksikön vetäjä Casellaa. B2-yksikkö vastasi notifiointiprosessista, muttei tavaroiden vapaan liikkuvuuden substanssikysymyksistä. Siitä vastasi B1-yksikkö, jota veti Ingels.
Tämä on aivan olennainen seikka! Vuonna 2018 tehtyä kanteluani käsitteli nimenomaan B1-osasto, eikä B2-osasto. EU Pilotin käynnisti sittemmin B1:n porukka (eli nykyinen E2-osasto). B2-osasto on ikään kuin notifiointimenettelyn operaattorin roolissa, eikä ota substanssiin kantaa.
Ilmenee, että KKO:n Alkotaxi-ratkaisu tuli komissiolle uutena asiana, ja että STM lähettäisi ratkaisun. Se lähetettiin vasta 27.2.2020, kun komissio oli lähettänyt ensimmäisen paimenkirjeensä 4.12.2019. Minä olin toimittanut B1-yksikölle tuomion, ja tulkinta on eri kuin Suomella.
STM lähetti Helsingin hovioikeuden Alkotaxi-tuomion neljässä päivässä sen annosta v. 2017. Hovioikeus katsoi, että kyseessä oli etämyynti ja että vain max 4,7 %:n lupajärjestelmä on unionin oikeuden vastainen. Siksi myös B2-yksikön porukat lähtevät tästä samasta lähtökohdasta.
Tässä sama B1-yksikön vetäjä Hans Ingelsin kertomana minulle 7.8.2019. Komissio teki päätöksen kanteluni käsittelyn lopettamisesta. Heidän mukaansa HOVIOIKEUS oli katsonut lupajärjestelmän unionin oikeuden vastaiseksi, mutta Suomi peruutti kesän 2018 ilmoituksen täyskiellosta.
Toimitin komissiolle tiedon, että @ValviraAlkoholi ilmoituksen perumisesta huolimatta toimeenpanee etämyyntikieltoa. Lisäksi toimitin KKO:n Alkotaxi-tuomion sekä mm. @oikeuskansleri'n lausunnon asiassa. Lisäksi osoitin, ettei maahantuontikieltoa ole notifioitu asianmukaisesti.
Komissio tarttui asiaan, ja lähetti Suomen pysyvän EU-edustuston välityksellä paimenkirjeen 4.12.2019. Vasta tästä seuranneessa kirjeenvaihdossa siis STM toimitti 27.2.2020 KKO:n Alkotaxi-tuomion, josta B1-yksikön varajohtaja totesi komission olevan eri mieltä kuin Suomi.
Tässä välissä kohtalo - tai ainakin EU-tuomioistuin - puuttui asiaan. Kaksi viikkoa komission kirjeen lähettämisen jälkeen tuli merkittävä ratkaisu C-390/18 Airbnb Ireland. Tietoyhteiskunnan palveluiden rajoittaminen ilman ennakkoilmoitusta komissiolle ei päde oikeudessa!
Airbnb -ratkaisu on todella merkittävä. Vältin komissioon kannellessani v. 2018 sähkökauppadirektiiviä 2000/31/EY kuin ruttoa, koska ilmoitusvelvollisuuden rikkomista ei ole direktiivissä itsessään mitenkään sanktioitu. Sanomatta selvää, että olin tästä yhteydessä komissioon.
Seuraa tietokilpailukysymys: missä olet aiemmin nähnyt viittauksen sähköistä kaupankäyntiä koskevan direktiivin 3 artiklan 4 kohdan ilmoitusmenettelyyn?
Aivan oikein! Suomen 3.2.2021 saamassa EU Pilot-kirjelmässä. Mitä äsken todettiinkaan ilmoitusvelvollisuuden rikkomisesta? 😉
STMssä oli jäänyt Airbnb-tuomio selvästi lukematta. On totta, että esitutkinnoista ja tuomioistuinkäsittelyistä ei tarvitse ilmoittaa komissiolle. Mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että 19.12.2019 jälkeen mitään notifioimatonta verkkokaupan rajoitusta ei saa soveltaa oikeudessa.
Hallitusneuvoksen kalvoissa vastuuministerille todetaan, ettei komissio aio ottaa Alkoon kantaa. No ei varmasti siellä notifiointeja hoitavassa B2-yksikössä, mutta sitä vastoin tavaroiden vapaasta liikkuvuudesta vastaava B1-yksikkö vei Alkoa koskevan kanteluni EU Pilotiin.
Joten: hallitusneuvos oli siis ollut tapaamassa vain notifiointeja hoitavaa 'väärää' porukkaa komissiossa, joka oli arvioinut Suomen lakia ei-lainvoimaisen hovioikeuden eikä KKOn Alkotaxi-tuomion perusteella, ja vieläpä ennen EU-tuomioistuimen antamaa merkittävää Airbnb-tuomiota.
Tässä vielä lopuksi kaikille asiakirjojen ystäville 16.1.2019 päivätty #etämyynti'esitys kokonaisuudessaan pdf-muodossa: dropbox.com/s/mcpojv2nudfp…
Ilmeisesti juuri tämän Brysselissä 6.12.2018 pidetyn kokouksen + helmikuun 2020 sähköpostikirjeenvaihdon jälkeen syntyi sellainen tunne, ettei komissio olisi ryhtymässä mihinkään toimiin Suomea vastaan. aamulehti.fi/kotimaa/art-20…
On saattanut olla kova pala, kun tulikin EU Pilot.
Tikulla silmään, joka vanhoja muistelee. Silläkin uhalla voimme tunnelmoida @hsfi’n pääkirjoitusta 22.10.2017. #etämyynti
Tämä on siitä mielenkiintoinen, että kun STM panttasi komission murskalausuntoa lainvastaisesti hs.fi/talous/art-200…, ei mediallakaan ollut siitä tietoa.
Eikä siinä kaikki. Mielipideosastolla meille tähdennettiin 26.10.2017, että EU jo on hyväksynyt etämyyntikiellon. Tässäkään vaiheessa ei komission murskalausunnosta kerrottu, eikä sitä ollut ilmeisesti ministeriöstä annettu edelleenkään medialle.
Lakeja ei tieteenkään säädetä Hesarin pääkirjoitus- tai mielipidepalstoilla, vaan eduskunnassa.
Siihen nähden onkin perin outoa, että seuraavana päivänä, 27.10.2017, virkamies antoi kirjallisesti perustuslakivaliokunnan ymmärtää, ettei komission lausuntoa tarvitse noudattaa.
Tässä ensimmäistä kertaa @STM_Uutiset myöntää, ettei Alkotaxi/Visnapuu -tapaus KKO:ssa kata kaikkea etämyyntiä:
"joistakin, mutta ei kaikista, ulkomaalaisten myyjien toimintatavoista on nyt korkeimman oikeuden ja myös EUT:n oikeuskäytäntöä"
STM:n tavoitteena ei ollut venyttää Alkotaxi-tapausta, vaan viedä muunlaista toimintaa oikeuteen:
"oikeustila täsmentyisi saattamalla oikeuslaitoksen käsiteltäväksi ensisijaisesti toimintaa, jossa [...] myyjä järjestää ostajalle alkoholijuomien kuljetusmahdollisuuden ulkomailta"
Kolmas kanteluni, suomalaisesta "elintarvikeliikkeestä" otettiin työn alle.
Vaatimus siitä, että viinintuottajien pitäisi #etämyynti-mallin sijaan etabloitua Suomeen tukkumyyntiluvalla myymään tuotteitaan tilausvalikoiman kautta Alkon verkkokaupassa menee EU-komission syyniin.
Kantelua työstetään sisämarkkinoiden pääosastolla (DG GROW), mutta G1 -osastolla, joka valvoo julkisia hankintoja.
Saattaa olla aika kuumat oltavat, mikäli tilausvalikoiman menettelyt eivät täytä EU:n hankintalainsäädäntöä. Ruotsissa apteekkimonopoli kaatui juuri siihen v.2005.
Lyhyesti kuvattuna ongelma on se, että tilausvalikoimaan ei voi tarjota tuotteita toisesta jäsenvaltiosta, vaan esimerkiksi viinintuottajan täytyisi etabloitua Suomeen ja varastoida tuotteet täällä. Lisäksi vaaditaan tukkumyyntilupa, jota eivät kotimaiset tuottajat tarvitse.
Keturalleen menneistä @ValviraAlkoholi'n rikosilmoituksista sen verran, että syyttäjän päätöksissä mainitaan ETÄMYYNNIN epäselvä oikeustila & EU Pilot. Ei siis _vähittäismyynnin_ epäselvyys.
Tutkintapyynnössä ei hiiskuta etämyynnistä, vaan on pyydetty selvittämään, ovatko ulkomaiset yhtiöt myyneet, välittäneet tai muutoin toiselle luovuttaneet alkoholijuomaa Suomessa, eli harjoittaneet lainvastaista vähittäismyyntiä. Syyttäjä arvioi kuitenkin asian _etämyynniksi_.
Miksi tuo "etämyynti" on myrkkyä @STM_Uutiset'lle ja @ValviraAlkoholi'lle? Sen takia, että Alkotaxi-tapaus koski nimenomaan VÄHITTÄISMYYNTIÄ Suomessa, sillä virolainen myyjä toi itse juomat maahan ja kuljetti Suomessa. Ei ollut etämyyntiä, kuten syyttäjä toimia nyt on kuvannut.
Onko @tjleht ministeriltä tulossa ulostuloa EU Pilotiin? Tämä on vakava juttu, kun EU-komissio epäilee ministerin hallinnonalan rikkovan unionin oikeutta ja estävän tavaran liikkuvuutta. STM:n bunkkeripappa heittää kapuloita rattaisiin 440 miljoonalle EU-kansalaiselle! #etämyynti
Siellä on kuitenkin tätä aihetta jo kertaalleen käsitelty ensin elokuussa 2020...
VM sai kylmää kyytiä perustuslakivaliokunnalta. Ehkä seuraavaksi @STM_Uutiset? STM ”salasi” komission #etämyynti’lausunnon yli alkoholilain lähetekeskustelun (19.9.2017) ja toimitti sen vasta 5.10. pyynnöstä. TaV:lle annettiin 18.10. ymmärtää, ettei lausuntoa tarvitsisi noudattaa
Kuten sittemmin on käynyt ilmi, EU-komissio otti Suomen hampaisiinsa mahdollisesta EU-oikeuden rikkomisesta etämyyntikiellosta johtuen, ja aloitti tutkinnan lähettämällä 4.12.2019 kirjelmän STM:lle otsikolla ”The Finnish Alcohol Act 1102/2017”. Tutkinta on edelleen käynnissä.
Lähetekeskustelu pidettiin 19.9.2017. Eduskunnalle ei kerrottu, että hallituksen esityksessä on väite voimassa olevasta etämyyntikiellosta, jota komissio oli rikkomusmenettelyn uhalla kieltänyt säätämästä. Lausunto ”salattiin” eduskunnalta 5.10.2017 asti. eduskunta.fi/FI/tiedotteet/…