Bugün Bloomberg'de #Garanti BBVA üzerine güzel bir yazı vardı. Kısaca özetleyeyim:
1) Yazının giriş cümlesi Buffett'ın ünlü sözlerinden biri olan "Başkaları korkarken sen açgözlü ol!" cümlesiyle başlıyor.
(Tabi bu duruma ve piyasaya göre değişir, sonuçta dibin de dibi var.)
2) Son dönemlerde Türkiye'den gelen haberlerin pek iç açıcı olmadığı belirtilerek Türk lirasının avro karşısında %30 değer kaybettiği, tüketici enflasyonunun da %36 ile son 20 yılın zirvesine çıktığı belirtiliyor.
Ardından da #GARAN için geçen sene Kasım'da yapılan teklif var.
3) Ekonomik riskler artarken #BBVA için Garanti Bankasının geriye kalan paylarını satın almanın maliyeti düşüyor.
Teklif TL üzerinden ve hisse başına 12,20 fiyatla yapılmıştı. O zamanki kur ile ayrılan kaynak 2,25 milyar avroyken bugün alım 1,64 milyar avroya karşılık geliyor.
4) BBVA, Türkiye'yi genç nüfusu ve düşük hane halkı borçluluğu ile bir banka için uzun vadede potansiyeli olan bir ülke olarak görüyor.
Tabi işlerin kötüye gitmesi durumunda sermaye arttırımı yapma durumunda kalmak gibi riskler de var.
5) Yazıda BBVA'nın alışıldık yapıdan farklı durumuna da dikkat çekilmiş ki o da ayrı bir şekilde oluşturulmuş sermaye yapısı ve kendi kendini finanse eden bağlı ortaklıklardır.
Olası bir vazgeçme ihtimalinden de daha önce belirtmiştim.
6) Son olarak bir de BBVA'nın gelişmekte olan piyasalara olan ilgisine bakalım. Aşağıdaki grafikte yıllara göre BBVA'nın net faiz gelirinin ve toplam varlıkların ülkelere göre dağılımı yer almaktadır.
7) Bu arada "dibin dibi vardır" derken mutlak değil, göreceli, özellikle de dinamik düşünmek gerekir.
9 Ekim 2020'de hisse kapanış fiyatı 6,95 TRY ve avro için kur 9,2957 iken 10 Ocak 2021'de sırasıyla 11,74 ve 15,6521 değerleri avro bazında fiyat ~0,75 EUR ile aynıdır.
8) Ancak yarın öbür gün mesela fiyat değişmeden 11,74 seviyesinde kalıp kur 16,0000 olursa avro bazında fiyat yüzde 2,17 daha düşerek hisse başına 73 sent şeklinde fiyatlanabilir anlamı da çıkmaktadır. Ya da tam tersi kuru sabit tutup fiyat değişimi de göz önüne alınmalı.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1) Bu hafta ekonomik anlamda hareketli bir gündem bizleri bekliyor. Aslına bakarsak 2021 yılından devraldığımız temalar yine ajandamızda. Neydi bunlar?
2) #Omicron varyantının hızlı yayılması ve net bir öngörü yapılamamasının getirdiği tedirginlik sürüyor. Olay sayısının geçmiş varyantlara göre yayılma hızı endişe yaratsa da verilen mesaj "Bunun da üstesinden geleceğiz." şeklinde.
3) #ParaPolitikası açısındansa gözlerin üzerine çevrildiği FED toplantı tutanaklarından yapılan en önemli çıkarım parasal sıkılaştırma üzerine. Hem faiz oranlarının kaç kere arttırılacağı hem de varlık alımlarını azaltmada yaşanacak hız artışı fiyatlamaları etkileyecektir.
1) Anlatılar ve Sayılar adlı kitabın çevrisini yaparken hikâyelere inanarak yatırım yaparak zengin olan ya da batan insanların durumuna da dikkat çekmiştim.
#Theranos bu anlamda dolandırıcılar için de kısa yoldan zengin olmak isteyenler için de bence bu işin zirvesi olabilir.
2) Hikâye ve kahramanlar o kadar cezbedici ki yatırım yaparken en temel soruları bile sormak insanın aklına gelmiyor. Hollywood filmi bunun yanında masum kalır ve maalesef bu çok sayıdaki örnekten meşhur olanı.
Peki sonunda ne oldu? Adalet, hukuk? Yatırımcılar ders aldı mı?
3) Yatırımcıların ve kolay yoldan zengin olmak isteyenlerin çoğunun ders aldığını zannetmiyorum. Farklı bir hikâyede aynı kişileri görmek mümkün.
Ancak adalet açısından gelişmeler olumlu. 20 yıl hapis cezası ile yargılanan #ElizabethHolmes iddiaların bazılarından suçlu bulundu.
Zor geçeceğini söylediğim hafta Türk lirası için stresli bir şekilde başladı bile. 😔
Zaten birçok yerde yazıldı, ama bu haftaya ilişkin dikkatimi çeken gelişmelerin başlıklarını kısaca yer vereyim.
1) 20'ye yakın merkez bankası toplantısı bizleri bekliyor. Önemli olanlar:
2) #FED toplantısı için beklenti çok önceden oluşmuştu zaten. Daha sert hatta öncekilerden farklı bir enflasyon söylemi ve varlık alımlarında artış bekliyorum.
#ECB açısından merkez ve çevredeki farkların artması sıkıntı yaratmaya başlayacaktır artık.
3) #Omicron varyantı için sonuçların gelmesinin en az iki hafta süreceğini düşünüyordum ve yaklaşan tatil sezonu öncesi risk algısı daha yüksek olduğu için piyasalar biraz daha satış ağırlıklı hareket edebilir yönünde görüşler var.
Herkese merhaba, bir kahve içimi vaktinizi alıp bugün yaptığım bir incelemeden bahsetmek istiyorum.
1) Malum veri çağında yaşıyoruz ve eskiden veri bulamazken şimdi finansal analizler için çok sayıda hizmet sunucusuna sahibiz. Bu da seçim yaparken bir zorluk oluşturabiliyor.
2) Sabah sizlerin de görüşlerini alarak birçok şirketi inceledim ve kısa bir liste oluşturdum. Ancak sözlerime bir iki hususu belirterek başlamak isterim.
Sağ olsun kurumlar ürünlerini denememizi önerebiliyorlar, bunda bir sıkıntı da görmüyorum.
3) Ancak eleştiri özgürlüğümü kaybetmemek ve bağımsız yorum yapabilmek için bu tür teklifleri kabul etmiyorum. Burada da ücretlerini ödeyerek kullandığım platformlardan bahsedeceğim.
Bir diğer husus da indirim haftası diye alışveriş yapmıyorum.💰💵🎁
Önceden de pek anlam veremediğim son dönemde ise her yerde gördüğüm dolar bazlı grafik incelemesi konusunda düşüncelerinizi merak ettim. 3 soruluk bir anket yapalım.
Evet Türk lirası dolar karşısında değer kaybedince şirketler iskontolu oluyor, ama bu ne kadar anlamlı?
⬇️ANKET
1) Türk lirası yanında dolar bazlı teknik analiz ...
2) #USDTRY ABD doları ve #XU100 BIST 100 arasındaki korelasyona (birlikte hareket etme ilişkisine) ...
Daha dün akşam bütünsel salgın açısından Avrupa'daki durumun iç açıcı olmadığını piyasalar açısından da risklerin arttığını @fyibeycigim ile birlikte belirtmiştik.
1) Bugün sabah açılışta hava yolları, turizm başta olmak üzere birçok sektörde satış, risk iştahında azalma var.
2) Özellikle Güney Afrika kökenli yeni varyant nedeniyle getirilen uçuş yasakları hava yolu taşımacılığı şirketlerini sert vurdu.
Güne %10'luk kayıplarla başlayan şirketlerden #Lufthansa, #AirFrance, #IAG (British Airways için ana kuruluş) ve #RyanAir için karşılaştırma aşağıda.
3) #Brent türü petrol ise Londra'da açılışla birlikte yüzde 5'in üzerinde sert bir düşüş gösteriyor. Her ne kadar bu kez yeni varyanta karşı hızlı ve koordine bir hareket görülse de endişe yüksek.