Hur hittar man malm? Vem får söka efter malm? Hur ser processen ut fram till en ny gruva? Det ska vi nu titta närmare på i en tråd.
📷: Järnvägsmuseum Image
Du får söka efter malm! Ut i skogen med dig! Det enda du behöver sitter strax ovanför näsan. Ögonen alltså. Vem som helst får ägna sig åt så kallad blockletning, det ingår i allemansrätten.
I sin enklaste form handlar det om att ge sig ut i naturen och titta efter intressanta stenar. Det enda kravet är att du inte gör någon åverkan i skog och mark.
Vill du ha lite större chanser kan det vara bra att inte bara använda ögonen, utan även ta med sig den börda som alltid är lätt att bära: kunskap! Vet du litegrann om hur mineral bildades och vad som hänt med jordskorpan sen dess får du ett försprång.
📷: @sguSverige Image
@sguSverige, myndigheten Sveriges geologiska undersökning, har fina tips till den som vill söka mineral, och har även gjort en handbok med matnyttig vägledning. Den går att ladda ner här:
sgu.se/om-sgu/genomfo…
Förutom ögon och kunskap kan man ha lite roliga prylar med sig som en geologihammare, en lupp eller ett förstoringsglas, en magnet (sök järnmalm!), några ostmackor och en termos kaffe eller varm choklad. Så blir det en trevlig utflykt oavsett fynd.
Ett exempel på vinsten av bred kunskap vid mineraljakt är hur koppargruvan Viscaria i Kiruna startade. Upptäckten av fyndigheten gjordes av geologen Paul Forsell på LKAB 1972. Han var egentligen på jakt efter mer järnmalm åt bolaget.
I en dalgång fick han se att det inte växte någonting annat än fjällnejlika, Viscaria alpina på latin. Paul Forsell visste att den har svårt att klara konkurrens från andra växter, men att den i stället tål höga halter av koppar… Och på den vägen var det.
📷: Barbara Studer Image
Gruvan öppnades 1980 av LKAB, såldes 1985 till Outokumpu och stängde 1997. Namnet Viscariagruvan kommer förstås från blomman! Idag planerar bolaget Copperstone Resources att återstarta verksamheten. copperstone.se/sv/
Så länge du bara tittar och plockar någon enstaka sten så är det tillåtet enligt allemansrätten, dock inte att knacka loss sten. Vill man söka med metalldetektor krävs tillstånd från länsstyrelsen. För att ta större block eller gräva gropar behövs fastighetsägarens tillstånd.
Men säg att du hittar nåt som pekar på det finns mer godsaker under markytan, och att du vill ta reda på om där finns något brytvärt – ja, då behöver du ett undersökningstillstånd för att få fortsätta. Det söker du hos Bergsstaten. Du behöver också en godkänd arbetsplan.
Sen kan du ta fram den riktigt roliga verktygslådan! Och dyra… Det finns nämligen många sätt att titta ner i backen utan att faktiskt gräva eller borra i den. Det man söker efter då är avvikelser, anomalier, som visar att berggrunden kan innehålla något intressant.
Vi talar om geofysiska mätningar, och de kan göras från markytan och från luften. Avvikelserna kan vara elektriska, magnetiska, elektromagnetiska – eller i själva tyngdkraften! Jo, det går att mäta sånt också.
En teknik för att mäta elektrisk ledningsförmåga kallas mise-á-la-masse (uttalas ”miss alla mass”). Man placerar en elektrod i ett borrhål och en annan elektrod som ansluter till bergmassan längre bort, kopplar på likström och sedan mäter man spänningen i olika riktningar.
Om man ser att ett område leder ström bättre än omgivningen, då kan det indikera att där finns en god ledare i berget, till exempel järnmalm eller koppar. Tyngdkraft då, hur mäter man avvikelser i den?
Jo, det kallas gravimetri och innebär att man tar en sorts MYCKET känslig våg och ser hur styrkan i gravitationen varierar. Här är Wikipediasidan som beskriver instrumentet som används, accelerometer:
sv.wikipedia.org/wiki/Accelerom…
Grejen är i alla fall att bergarter har olika densitet, de är alltså olika tunga, och därför ger de olika utslag när man mäter tyngdkraften. Järn är tex mycket tyngre än granit. På samma sätt kan man upptäcka större hålrum i berggrunden med denna metod.
Det går också att undersöka magnetiska och elektromagnetiska fält. Det kan göras med en helikopter som har ett instrument hängande under sig som kan upptäcka anomalier ner till mellan 500 och 1000 meters djup, beroende på förhållandena på platsen.
📷: Fredric Alm Image
Nå, så om man hittar såna där avvikelser då, är det bara att sätta igång och gräva? Njae, inte riktigt. En gruva är en stor investering, och du vill vara säker på att fyndigheten är värd att bryta och förädla. Då måste du ha mer konkreta data – du vill hålla ett prov i handen!
Därför går du i detta skede från de indirekta metoderna, dvs mätningarna beskrivna ovan, till den mer direkta metoden att borra dig ner i backen. Det görs med så kallad diamantborrning. Den kallas inte så för att man söker diamanter.
Namnet kommer av att borrkronan är ihålig och ofta förstärkt med just diamant för att hålla längre. Borrkärnor sågas loss ur berget och plockas upp för att man ska kunna undersöka vad som finns i djupet.
📷: Mauritz Magnusson Image
Borrningen från markytan görs med maskiner som går på breda band ute i terrängen. De operatörer som LKAB anlitar är skickliga och zickzackar på plats för att undvika att skada träd eller mark i onödan.
📷: Mauritz Magnusson Image
När det går gör man gärna borrningarna vintertid eftersom marken då är frusen och det går att köra till otillgängliga platser utan att lämna så mycket spår.
📷: Fredric Alm Image
Det är först när man har de fysiska proverna som man kan vara säker på vilka fyndigheter som faktiskt ligger där nere. Geologer undersöker vilka ämnena är och vilka halter de har.
📷: Fredric Alm Image
Jamen, om man då hittar höga halter av värdefull metall, kan man DÅ sätta igång sin gruva? Nej! Du måste vara säker på att det går att bryta den på ett säkert, rimligt miljöpåverkande och dessutom lönsamt sätt. Och du måste borra MYCKET för att veta det.
Malm, förresten, det är inte ett geologiskt begrepp utan ekonomiskt. Först när en mineralförekomst bedöms vara lönsam att bryta kallar man den för malm. Och det kan ändras, beroende på om marknadspriset går upp – eller ner!
Säg nu att du hittat en fyndighet, borrat länge och väl och gjort analyser och en plan för hur du ska bryta och kanske även förädla det du hittat. Ja, då har du ändå väldigt mycket jobb kvar, för du måste ha en brytningskoncession och sedan ett miljötillstånd.
Brytningskoncessionen ansöker du om hos Bergsstaten, miljötillståndet söker du hos Mark- och miljödomstolen. Du ska kunna visa att du vet allt som krävs om fyndigheten, att du kan bryta den och att du kan ta tillräcklig hänsyn till miljö, klimat och omgivande samhälle.
SEN kan du öppna din gruva och leva livets glada dagar, medveten om att du förser mänskligheten med material som behövs för att bygga välfärd och ett grönare samhälle, till exempel. Så sätt igång, ut i skogen!

Slut tråd.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Anders Lindberg

Anders Lindberg Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Anders_Lindberg

Dec 22, 2021
Så här i juletid passar väl en industritråd av bibliska mått? Låt oss fröjdas och förfäras över planerna på att vända de nordligaste älvarnas flöden, samla vattnet i Torneträsk och nyttja fallhöjden ner till Ofotfjorden. Här är Sagan om Atlantprojektet!
Fast det är ingen saga utan ren sanning. Projektplanerna, alltså. Jag har kommit över ett heligt evangelium, jag menar en slutrapport, utgiven av Nordiska Vattenkraftkommittén den 9 december 1961, som i detalj redogör för de utredningar och beräkningar som genomfördes.
Hade planerna satts i verket hade stora delar av Norrbotten sett annorlunda ut idag. Tornedalen hade mist en del av sin själ i de strömmande älvarna, vida områden hade hamnat under vatten och påverkan på rennäring, turism och boende hade blivit betydande.
📷: Hilding Mickelsson
Read 59 tweets
Dec 16, 2021
Idag ska vi åka malmtåg tillsammans! Lokförare Margareta Korvi ska ta oss och totalt 8124,4 ton från Kiruna till Narvik. Följ med i vad som kommer att bli en lång tågtråd!
Vi har 68 vagnar, är 746,4 meter långa och lastade med så kallad fines, järnmalm som är mald och renad. Den ska skeppas ut från hamnen i Narvik. Dit är det 17 mil från Kiruna.
Dagen startade i lokförarbaracken där Margareta tagit ut körplan och tågorder som visar tider och platser längs linjen med särskilda restriktioner, som hastighetsnedsättning. Där kan också stå om det finns mycket ren i ett område, men idag fanns inget sånt meddelat.
Read 57 tweets
Dec 4, 2021
Flytta närmare brasan i den dragiga timmerkojan, öppna en ny butelj svagdricka och ta den sista biten amerikanskt fläsk ur stekpannan, för nu blir det långläsning. Nu kommer tråden om bygget av Malmbanan.
📷: okänd, Järnvägsmuseet
Det blir en lång tråd om ett långt ämne. Malmbanan, LKAB:s huvudpulsåder på 50 mil som förbinder gruvorna i Malmfälten med hamnarna i Luleå och Narvik. Utan bana – inget bolag. Så viktig är den att första sträckan invigdes 1888, två år innan LKAB bildades!
I ett försök att hålla denna tråd inom rimliga gränser (Ha! Vem försöker jag lura, den kommer att slå alla rekord i längd…) så kommer jag inte att fördjupa mig i alla de turer som föregick banbygget. Jag ska försöka sammanfatta bakgrunden.
Read 68 tweets
Nov 15, 2021
LKAB har skickat in en överklagan gällande miljötillståndet i Kiruna. Vår ansökan avvisades utan att hanteras för att Mark- och miljödomstolen tyckte att vi kallat till samråd på fel sätt. Jag tänkte i en tråd förklara lite om hur vi resonerar.
📷: Fredric Alm
Här en tråd från när vi precis fått beskedet om avvisandet. Vi var ganska förvånade, besvikna och bestörta de där dagarna.
Men vi är inte ovana vid motgångar på LKAB. Vi hanterar dem som vi brukar, vi kavlar upp ärmarna och söker lösningar. Vi bestämde oss för två vägar: Dels överklaga beslutet som vi tycker är felaktigt, dels förbereda en ny ansökan.
Read 24 tweets
Nov 10, 2021
Här kommer en uppföljning om tågurspårningen på Malmbanan. Nu är röjningen av de havererade malmvagnarna igång! Nedan en tråd med bilder från platsen och actionfilm på tunga grävmaskiner som bollar vrak mellan sig.
Här är tråden från igår med bakgrund samt bilder av läget innan bärgningen hade tagit fart:
Sent igår kväll, efter klockan 22, startade röjningen av de trasiga vagnar som legat ihoptryckta mot varandra. Under natten plockades tio vagnar bort från banvallen.
Read 15 tweets
Nov 9, 2021
Jag vet att ni undrar hur det går, så idag åkte jag ut till haveriplatsen för det urspårade malmtåget. Här kommer en exklusiv rapport i trådform. Många bilder!
Först lite basfakta. Malmbanan är 50 mil lång och förbinder våra gruvor i Malmfälten med hamnarna i Luleå och Narvik. Vi kör i snitt 10 fulla tåg Kiruna/Svappavaara-Narvik och 5 fulla tåg Malmberget-Luleå per dygn. Det är enkelspår, med mötesplatser. Vi vill ha dubbelspår.
Ett malmtåg består av ett IORE dubbellok, världens starkaste ellok som väger 360 ton, och 68 malmvagnar (byggda av Kiruna Wagon) som lastar 100 ton styck. Ett helt tågsätt väger över 8000 ton!
Read 19 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(