1️⃣ 5 Ocak 2005 tarihi itibarıyla İMKB’de işlem gören 335 şirketin 32 tanesi o günden bugüne olan süreçte batmış. Paralar çöp olmuş. Bu 335 şirketin dolar bazında yıllık getirilerinin ortalaması -7.65% olurken, standart sapması 31.06%. Tabi bunun nedeni batanların getirisi (-100%)
2️⃣ Batanlar haricinde diğer 303 şirketin getirilerinin ortalaması 2.11% ve 8.39% bu arada. Neyse, -7%’den daha düşük yıllık ortalama getirisi olan bu hisselerin tamamına Ocak 2005’te 2.99’ar dolar yatırsak (toplam 1000 dolar yani) 17 yılda toplam 3162 dolara ulaşacaktık.
3️⃣ 32 şirketin batmasına rağmen ve kalanların dolar bazında ortalama sadece 2% civarı yıllık getiri sağlamasına rağmen 3’e katlıyormuşuz parayı. Bu süreçte XU100 de dolar bazında yıllık ortalama 1.34% getirmiş. 17 senede 1000 doların 1256 dolara çıkması demek bu.
4️⃣ Endeks fonu yerine (piyasa değeri ağırlıklı ilk 100 şirket ve az da olsa aktif bir fon çünkü endeks kapsamındaki şirketler değişiyor), tüm şirketlere eşit ağırlıklı yatırım yapıp sonrasında 17 yıl süren kış uykusuna yatsak 3 kar daha iyi performans gösteren elde ediyoruz.
5️⃣ Gerçi kış uykusu gibi olmuyor bu, aldığımız tüm temettüleri geri hisse almakta kullanmamız gerekiyor çünkü 😁 Neyse, bizim 1000 dolarımızı 17 senede 3162 dolara getiren ne? Örneğin en iyi performans gösteren 10 hisseye yatırdığımız 29.85 dolar bugün 1002 dolara ulaşmış zaten.
6️⃣ 10 hisse maliyetimizi çıkardı. 32 tanesi batmıştı zaten. Kalan 293 hisse de safi kar işte. Bu 10 hissenin 1 numaralı olanını ( #pkent ) almayı ihmal etmiş olsaydık bu kez ilk 10 degil ilk 16 hisse bizi başabaş noktasına getiriyordu. 1000 dolarımız 17 yılda 2894 dolar oluyordu
7️⃣ Hatta ilk 5 hisseyi ihmal etseydik ( #pkent#gubrf#hekts#egeen#sasa ) kalanların en iyi 34 tanesi maliyetimizi çıkarıyordu anca. 1000 dolarımız 17 yılda 2457 dolara ulaşıyordu. Kısacası ne yapip edip aşırı büyüyecek potansiyeli olan hisseleri kaçırmamak ve sabretmek lazım.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1️⃣ Size ev fiyatları ile kiralar arasındaki ilişkiyi ortaya koyan Ricardo’cu kira modelini tanıtayım. Ancak model uzun ve biraz da teknik olduğundan önce önemli bulguları listeleyeceğim. Meraklı olan arkadaşlar twit zincirini okumaya devam edip detayları inceleyebilirler.
2️⃣ i- Faizlerdeki artışlar kira çarpanını düşürür. Yani ev fiyatlarını kiralara kıyasla geriletir.
ii- Nüfus artış hızı yüksek şehirlerde kira büyüme hızı da yükseldiğinden kira çarpanı artar, ev fiyatları kiralara kıyasla yüksek olur.
3️⃣ iii- Şehrin dış kısımlarındaki evlerin beklenen kira büyümeleri daha yüksektir. Bu nedenle kira çarpanları da yüksek olur. Yani çeperlerde kiralar düşük ev fiyatları daha yüksektir.
Öğretmen bey Erdemir’e mail atıp Ukrayna gelişmelerinin şirkete olası etkilerini sormuş. Şirketin cevabı özetle şu “bizi olumsuz etkileyecek pek bir şey yok”. Dünkü borsadaki kan gölünü hatırlayalım şimdi.
Bu savaştan kayda değer ölçüde ve kalıcı etkilenecek olan şirketlerin hisselerinin düşmesi makul ancak bu gibi şirketlerin saçma sapan yatırımcı paniği ile ucuzlaması tamamen irrasyonel. Yani alım fırsatından başka bir şey değil. Şirket değerinden bir şey kaybetmedi ki.
Bu gibi şirketlerde zaman içinde fiyat eski rotasına oturup kaldığı yerden devam edecek. Ama tamamen örnek vermek için söylüyorum, bir turizm şirketi veya Rusya’yla yoğun faaliyetleri olan bir şirket, ne bileyim bir Rus şirketinin Türkiye’deki iştiraki olumsuz etkilenebilir.
1️⃣ Uzun vade yatırım yapmak isteyip hisse ya da coin alan arkadaşlar bazen uzun süre zararda kalmaktan dolayı usanıp satmaya karar veriyorlar. Saygı duyarım. Kaliteli hisselerde ne kadar sular altında kalırsanız kalın bir noktada kara geçeceğimizi hepimiz biliyoruz.
2️⃣ Ama bazen size de oluyor mu “ya bu hisse hep sular altında oluyor, hiç gün yüzü göremiyoruz” dedirtiyor mu size de? Hadi şimdi önce birkaç yabancı hisse örneği üzerinden başlayıp sonrasında da Türk hisselerinden birkaç örnek üzerinde bu konuyu incelemeye çalışalım.
3️⃣ Ele aldığım örneklerin tamamı temettü ve sermaye artırımlarına göre düzeltilmiş veriler olacak. Hisse zirveyi görüyor herkes hevesle giriyor, sonra bir düşüyor bir gün yüzü göstermiyor dediğimiz sinir bozucu hisseler var mı aklınıza gelen? Bir ona bak bir de S&P500’e bak.
1️⃣ Size bugün uzun vadeli yapmayı düşünenlerin yatırım yapmaya değer buldukları bir hisseyi al sat yapmadan uzun süre tutmalarının (HODL) çok önemli iki faydasından bahsetmek istiyorum. Birkaç gün önce paylaştığım uzun vadeli yatırım simülasyonlarla da bağlantılı olarak..
2️⃣ İlki şu. Hisseyi alıp üstüne yatarsanız sürekli fiyat takip etmek zorunda kalmazsınız, stres olmazsınız, bilgi edinmek için efor harcamazsınız. İkincisi, yeterince uzun süre geçtiğinde hemen her hissede tutmak al/sat yapmaktan çok hatta çok çok çok daha fazla getiri sağlıyor.
3️⃣ Genelde al/sat için en iyi stratejilerin başında hissenin 200 günlük hareketli ortalamasını (MA) kırdığı dönemlerde ayı ya da boğa piyasasına girdiğine kanaat getirilmesi geliyor. XU100 getiri endeksi (temettü ve sermaye artırımlarını dikkate alan endeks) için bakalım.
1️⃣ Uzun vadeli yatırım yapan ya da yapmayı düşünenler, sizin için çok önemli olduğunu düşündüğüm bazı hususlardan bahsetmek istiyorum. Uzun vadeli yatırım yapacağız ama neye yatıracağız? Yatırıma ne kadar süre dokunmayacağız? Riski nasıl azaltacağız?
2️⃣ Kar almayacak mıyız? Kaç farklı varlığa yatırım yapacağız? Hepsini bir örnek üzerinden simülasyonlarla görsel olarak aktarmaya çalışacağım. Biliyorsunuz Warren Buffett ve benzeri yatırım guruları servetlerine büyük ölçüde bileşkelemenin gücüne borçlular.
3️⃣ Aldıkları hisseleri ya da diğer varlıkları neredeyse hiçbir zaman satmayıp bir ömür boyu elde tutuyorlar. Tabi o abiler çok iyi yatırım tercihleri yapıyorlar ve olabildiğince kaybetmeyecek, düzenli büyüyecek hisseleri seçmeye çalışıyorlar. Biz de bunu başarabilirsek ne ala.
1) Kripto para piyasalarına yatırım yapma konusunda düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
*** Uyarı: Çok uzun bir twit zinciri, sabredip sonuna kadar okursanız eminim faydasını göreceksiniz. ***
Öncelikle Kripto piyasasında yatırımcı olabilirsiniz ya da oyuncu olabilirsiniz.
2) Yatırımcı olursanız yatırıma ayırdığınız bütçenizin bir kısmıyla kripto paraları satın alır ve beklemeye başlarsınız. Oyuncu olmayı tercih ederseniz bazı kripto paraları alır, kar ettikçe satar ve ucuzlamış olduğunu düşündüğünüz kripto paralara geçersiniz.
3) Onlar değer kazandıkça onları satar kar realize etmeye devam edersiniz. İkisinin bir bileşimini de yapabilirsiniz tabi. Bütçenizin bir kısmını yatırıma ayırıp kalanıyla oyuncu olabilirsiniz.
Oyuncu olmayı seçerseniz Twitter’da fenomen takip edersiniz.