(2/23)Öncelikle Layer 1 ağlara değinecek olursak; Layer 1 olarak sınıflandırılan ağlar kendi ekosistemlerine sahip ana blockchain ağlarını temsil ediyor. #Ethereum#Bitcoin#Solana#BNB gibi ağları Layer 1 ağlara örnek ana ağlar olarak verebiliriz.
(3/23)Layer 1 ağlarınında çözümlenmesi için uğraşılan ana sorun ölçeklenebilirlik sorunudur.
Bu ana ağlarda optimum merkeziyetsizlik ve güvenliğe ulaşılma hedeflenirken ölçeklenebilirlik problemleri baş göstermiş ve ağ hızları konusunda istikrarsız sonuçlar,
(4/23)Yüksek işlem miktarı durumlarında ağ hızlarında yavaşlamalarla karşılaşılmıştır.
Ölçeklenebilirliğin birçok blockchain ağında önemli bir etken olarak değerlendirildiğini biliyoruz.
İşlem hızları, yoğunluk anlarında ağların yoğunluğu karşılama durumları birçok
(5/23) geliştiricinin ve kullanıcının ağları tercih etmesinde en önemli etkenlerden biri.
Layer 1 ağlarındaki ölçeklenebirliği optimum düzeye ulaştırmak için konsensüs algoritmaları ve sharding gibi çözümler ortaya konulmuş. #Bitcoinden aşina olduğumuz PoW(Proof of Work)
(6/23) konsensüsü güvenlik ve++ merkeziyetsizlik anlamında iyi bir iş çıkarırken ölçeklenebilirlik anlamında birçok sorun ortaya çıkarıyor.
Bu bağlamda geliştirilen PoS(Proof of Stake) konsensüsü ise ölçeklenebilirliğe odaklanarak işlem hızlarını arttırıyor ve enerji
(7/23) maaliyetini düşürüyor. Bir diğer Layer 1 çözümü olan Sharding ise blockchain ağlarını parçalara ayırarak yüksek işlem sayılarını karşılamaya yönelik bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.
Layer 1 ‘i ve çözümlerini çok kısa açıkladıktan sonra konuyu fazla dağıtmadan
(8/23) #Polkadot ‘a değinelim. Hepimizin adını duyduğu, market değeri sıralamasında ilk 10’da görmeye çok alışkın olduğumuz $DOT nedir?
Ethereumun kurucu ortağı Gavin Wood tarafından kurulan #Polkadot ağı birçok blockchain ağını köprü hizmeti sunarak birbirine bağlayan,
(9/23) Saniyede 1000 işlem kapasitesine sahip olan, geliştiricilere kendi blockchain ağlarını kurmaları için kolay bir sistem sağlayan ve bu ağların #Polkadot ‘un işlem hızı ve güvenliği gibi ana özelliklerinden yararlanmasını sağlayan bir ana ağ olarak karşımıza çıkıyor.
(10/23) 2020 yılındaki launchundan beri adından çok kez söz ettiren #DOT 2021 Ekimde duyurduğu gelişme ile ağa çok daha büyük bir değer ve anlam yükleyen bir adıma imza atarak #Parachain ‘leri ağa uygulamaya karar verildiğini açıkladı.
(11/23) Bu kısımdan sonra #DOT ağının özelliklerini ve Parachainleri birlikte anlatacağım.
Peki bu önemli gelişme olan Parachainler nedir?
Parachainler #Polkadot ve #Kusama $KSM ağlarına entegre edilmiş kendi projelerine has blockchain ağlarıdır.
(12/23) Parachainler birçok kullanım durumuna özel olarak geliştirilebilir ve bulundukları ağların Relay Chainlerine bağlanırlar.
Burada Relay Chain kavramı karşımıza çıkıyor. Relay Chainler ağın güvenliği,işlem kapasiteleri ve konsensüslerinden sorumludur.
(13/23) Bu bağlamda Relay Chainlere bağlı olan parachainler ağın tüm güvenlik,işlem hızı gibi özelliklerinden yararlanır.
Burada #DOT ağına Parachain sisteminin entegrasyonunun faydalarını şöyle açıklayabiliriz.
(14/23) Evet #Ethereum gibi büyük bir ana ağda da birçok merkeziyetsiz uygulamalar geliştirilebiliyor fakat #DOT ‘un bundan farkını açıklayacak olursak;
#Ethereum üzerinde merkeziyetsiz uygulamalar geliştirilirken #Ethereum ‘un güvenlik ve işlem kapasitesi özellikleri
(15/23) bu uygulamaların ulaşabileceği ana sınırları belirliyor.
#DOT ‘un parachain sisteminde ise geliştiriciler Relay Chain’e bağlı kendi ağlarını yani parachainlerini geliştirirken #DOT ‘tan bağımsız olarak güvenlik protokolleri, işlem hızı kapasiteleri geliştirebilirken
(16/23) #DOT ağının sağladığı tüm özelliklerden de faydalanabiliyorlar ve düşük işlem ücretleri sağlayabiliyorlar.
Bu bağlamda parachainler kullanıcı verilerini genel ağdan ayrı tutabiliyor.
Peki gerçekten her isteyen bir parachain oluşturabiliyor mu veya bir sınırı var mı?
(17/23) #Polkadot ve #Kusama ağlarında kontrollü bir parachain artışı sağlanıyor. Kontrollü artışı güvenlik amacıyla kullanan bu iki ağ parachain geliştirme için açık artırma usulünü kullanıyorlar. Daha çok #DOT teklif eden parachain ekibi parachain slotu almaya hak kazanıyor.
(18/23) Açık artırma için yeterince kaynağı olmayan projeleri ise #DOT ağı kullanıcıları kendi tokenlerini onlara kilitleyerek projeden alacağı karşılıklar karşılığında desteklerini sağlayabiliyor ve projenin slot alabilmesine yardımcı oluyor. (Kusama, Dot’un test ağı)
(19/23) Bu noktada özellikle birçok ağı birbirine bağlama ve veri akışı hizmeti sağlayan #Polkadot ‘un Proof of Stake(PoS) konsensüsünü kullanmasını da gözümüzden kaçırmamamız gerekiyor.
(20/23) Parachain konusunda ise düzenli bir artış olduğundan bahsetmiştik. Bu düzenli Parachain slotlarının artışıyla birlikte #DOT ağının da yüksek işlem kapasitelerine ve hızlarına ulaşması sağlanıyor.
(21/23)Böylece ağın yükü arttıkça hızı düşmüyor tam tersine artıyor. #DOT ağının bir başka özelliği ise kendi blockchain ağ kurma sistemi olan ‘’Substrate’’. Substrate ile sağlam fikirlere sahip blockchain ekipleri büyük zahmetler çekmeden kendi ağlarını oluşturup çalışmalarını
(22/23) #DOT ağı sayesinde gerçekleştirebiliyorlar ve güncellemeleri çatallanmaya ihtiyaç duymadan yapabiliyorlar. Ayrıca #DOT ağındaki parachainleri parachains.info Buradan takip edebilirsiniz.
(1/16)Son zamanlarda birçok Blockchain projesinin de odaklandığı #Metaverse ve #NFT teknolojilerinin etrafında geliştirildiği Web 3.0/internetin 3. versiyonu nedir❓
Sürekli adı geçen Web3.0 ile ulaşılması amaçlanan kazanımlar nelerdir❓
Bu floodda sizlere açıklamaya çalıştım👇🏼
(2/16) İnternetin 1991’de kullanılmaya başlayan ilk versiyonu Web 1.0 ile teknolojinin evrimi başladı. Web 1.0’ın ilk kullanıcılara sunduğu deneyimler arasında okumaların yapılabildiği siteler bulunuyordu.Kullanıcılar günümüzde bulunan
(3/16) Haberleşme,hesap açma, içerik düzenleme veya yorum yapabilme kabiliyetlerine sahip değildi.Daha sonra Web 2.0 ile Facebook,Twitter,Youtube gibi sosyal bağlamda interneti hegomanyası altına alan platformlar oluşturuldu ve
(1/10)Dostlar özellikle piyasanın böyle dalgalı olduğu dönemlerde iyi proje airdroplarından kazanç elde etmek çok daha önemli hale geliyor.
Sadece 30$la iki farklı token kazanacağınız bir airdrop ve önsatış sistemi var.💰
Airdrop $Near üzerinde gerçekleşecek. Buyurun flood’a👇🏼
(2/10) @Nearprotocol sayesinde gerçekleşen bu airdropta iki farklı token kazanıyoruz. Bu tokenler henüz önsatış ve listelemesi gerçeklememiş web3 metaverse projesi olan $myria ve halihazırda borsalarda listeli olan #octopus $oct
(3/10)Peki airdrop’a katılıp bu tokenleri alabilmek için ne yapmamız gerekiyor? İlk olarak #Near wallet uygulamasını tarayıcımıza buradan wallet.near.org kurmamız gerekiyor. Daha sonra skyward finance sitesine girip cüzdanımızı bağlamamız gerekiyor fakat bundan önce;
#Gem token incelerken nelere dikkat ediyorum❓
Önemli kriterler nelerdir❓
Projeye güvenmemiz için neler gerekli❓
Bscscan nasıl kullanılır❓
Bu floodda uygulamalı olarak göstereceğim. 🔍🔍
Floodu paylaşarak bu bilgileri yayarsanız sevinirim😌😌
Hazırsanız başlayalım.👇👇
(2/24) Dostlar öncelikle bu anlatacaklarım büyük ölçüde #Gem diye tabir ettiğimiz, piyasa değeri ve hacmi çok yüksek olmayan, nispeten yeni oluşturulmuş, projesinin sağlam olduğunu düşündüğümüz tokenlar için geçerli.
Bir token görüp bunu araştırmaya başlarken öncelikle;
(3/24) Coingecko.com , Coinmarketcap.com gibi sitelerden yardım alıyoruz. Ben bu floodda CoinGecko sitesini kullanacağım.
Proje olarak da zaten portföyümde olan $DRF 'yi ilk defa görmüş gibi ele alacağım.
(1/13)Bugün tüm defi hizmetlerini bir arada bulundurarak kullanıcılarına tek durak blockchain altyapılı finansal platform hizmeti vermeyi hedefleyen, düşük marketcapli, topluluğu tarafından yönetilen bir proje olan #EQX $EQX @Eqifi_finance projesini inceliyoruz.
(2/13) #Eqifi sağladığı EQIBank banka hesabı sistemi, varlık yönetimi hizmeti, banka ve kredi kartları, kredi verme hizmeti ile ERC-20 tokenleri,stabilcoinler ve platformda bulunan küresel para birimlerine yatırım yapma ve ödünç alma imkanı sağlayan
(3/13)Merkeziyetsiz bir defi platformudur. Eqifi platformunu kullanan kripto yatırımcıları, geliştiriciler, uygulamalar ve uygulama kullanıcıları herhangi bir varlık satmadan borç alabilir, platformun kendi oluşturduğu otomatik yield farm sistemine
RT ederek bu güzel projeyi herkesin görmesini sağlayabilirsiniz.☘️☘️
Hazırsanız flooda başlayalım.👨💻👇🏼👇🏼
(2/13)Bugün Blockchain teknolojisini kullanarak turizm sektöründe verilebilecek hizmet kalitesi ve hızını dünya çapında artırmayı ve genişletmeyi hedefleyen, çok potansiyelli ve mantıklı bir proje olan @Triipme $Tiim #Tiim platformunu inceliyoruz.
(3/13) #Triip platformu blockchain tabanlı, turizm sektöründe hizmet sunan işletmelerle hizmet alacak müşterileri aralarında direkt bağlantı kurarak herhangi bir aracıya ihtiyaç olmadan birleştiren bir seyahat platformudur.
(1/12)Çok deneyimli ve sağlam bir ekibe sahip olan, eski Ethereum geliştiricisi ERC-20 ve ERC-725 yazarı tarafından oluşturulan, tamamen gelecekte ve mevcutta kullanılan dijital yaşam tarzını geliştirmeye odaklanmış bir proje olan @lukso_io $LYXE #LYXE projesini inceliyoruz.
(2/12) #LUKSO projesini incelerken karşılacağımız en önemli kavram ‘’Multiverse’’ kavramıdır. #LUKSO sosyal medya dünyası, moda,oyun,tasarım gibi birçok farklı dünyayı birbirine bağlayarak büyük kitlelere ulaşmayı hedefleyen çok evrenli bir blok zinciridir.
(3/12) #LUKSO Multiverse ile endüstriyel anlamda büyük kuruluşlara farklı hizmetler sunuyor.Bu hizmetler arasında;kullanıcı ve şirketlere blokchain tabanlı evrensel kimlikler tanımlayarak onlara hem kolay tanıma sistemleri hem de sanal varlıklarına;