Ooit, bij de begrenzing van #n2000 claimde #lto een forse natuur ambitie. Nederland was immers een boerenland en onze natuur was boerennatuur. Dat leidde ertoe dat meer dan de helft van onze beschermde soorten en habitats afhankelijk is van gebieden die we niet begrensd hebben.
Met de schuldvraag kun je alle kanten op maar er is niet geleverd. Meer dan de helft van het beleid hebben we niet uitgevoerd. Als je dat niet verandert, ga je je doelen nooit halen, kom je nooit los van de rechter en ontstaat er geen perspectief voor boeren, natuur en landschap
Hier wreekt zich opnieuw de minimale insteek. We zetten maximaal in op het juridisch minimum. Dan heb je meteen een probleem als iets niet lukt. Nog los van dat ecologie zo niet werkt: alleen verplichte soorten maken nog geen natuur. naturetoday.com/intl/nl/nature…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Niet iedereen ziet dat een column vol dedain en #rookgordijnen van @plasterk niet betekent dat we in natuur en landbouw geen problemen hebben en al helemaal niet dat er niet zou hoeven worden ingegrepen. Ik zal de column even voor u langslopen.
Hij begint met de ontkenningsfase waar zogenaamde paniekzaaiers in zouden zitten. Dat is opmerkelijk. is juist kabinet waar #plasterk ooit in zat dat de clusterbom die het #pas ging worden bedacht heeft.
‘In de rouw komt vanzelf de langzame acceptatie en een nieuw perspectief’, schrijft hij. Ja, behalve bij hem zelf dus. Hij veegt niet alleen zijn eigen aandeel onder het tapijt hij blijft als geen ander in de ontkenning van de reële problemen die er zijn.
Echt een mooi moment om vanuit de melkveehouderij een bom onder een #landbouwakkoord te leggen. Dat wordt wachten tot ie afgaat... fd.nl/economie/14654…
Boeren worden ontzettend slecht vertegenwoordigd. De agrolobby spreekt over de 'landbouwmeerderheid' in de Tweede Kamer. Maar de boeren hebben daar nauwelijks van geprofiteerd:
"De helft van de Nederlandse boeren leeft onder de armoedegrens, een kwart is miljonair."
"Gemiddeld maakte een land- en tuinbouwonderneming in Nederland afgelopen 22 jaar opgeteld een negatief nettobedrijfsresultaat van bijna zes euroton (-€593.000), blijkt uit berekeningen van Het Financiële Dagblad."
De oorzaken liggen bij hoge grondprijzen en lage voedselprijzen.
maar de positieve impact ervan is moeilijk te overschatten. Zelfs wanneer we dierlijke producten met de laagste impact vergelijken met sterk bewerkte vleesvervangers, komen die laatste er wat milieu-impact betreft beter uit.'
'Een hoger aandeel van plantaardige eiwitbronnen in onze voeding kan de uitstoot van ons voedsel met 54 tot 87 procent verlagen, stelt de gerenommeerde klimaatonderzoeker Marco Springmann van de universiteit van Oxford.'
Dat de uitstoot van #stikstof is afgenomen is correct. Maar uitleg over #cumulatie ontbreekt. We zouden nu heel blij zijn met de natuurkwaliteit uit de jaren zestig, toen de #emissie velen malen hoger was dan nu. Dat komt omdat stikstof zich harder opstapelt dan het uitspoelt.
Misschien is stapelen niet de juiste metafoor, het gaat om nutriëntenbalans die verstoord wordt, zoals in het artikel goed beschreven staat. Maar het punt dat ook een druppelende kraan de emmer doet overlopen ontbreekt. De grafieken wekken de suggestie dat het steeds beter gaat.
Voor iedereen die nu ziet dat #fvd aan het ontsporen is; dat was ook vier jaar geleden al duidelijk, met de speech van Baudet, maar vooral met die van Freek Jansen erna. Kritische journalisten zagen als @ChrisAalberts zagen het meteen. dekanttekening.nl/columns/kritis…
Ik denk dat ze het ook nu goed zien. #bbb is geen partij maar een marketingbureau. 'BBB is opgericht door mensen van een communicatiebureau en dat merk je aan alles. Er is een mooi beeld neergezet van een partij voor iedereen: voor burgers én boeren, voor stad én platteland.(...)
Om bij BBB te horen heb je alleen wat boerenverstand nodig. De leider spreekt in gewone mensentaal, benoemt allerlei problemen, komt veel in de media, presenteert zichzelf zo menselijk mogelijk en formuleert standpunten waar grote groepen mensen het mee eens zijn.'
Deze wordt mooi. Ik aarzelde: nog een '-sceen' #plantatiosceen en ik aarzelde ook bij 'gezellig' - in Nederland is gezellig vaak niet zo gezellig... Maar goede analyse!
'Niet de mens als soort is schuldig aan de degradatie van biodiversiteit en de verandering van het klimaat. Het zijn specifiek het kolonialisme en kapitalisme, die de economie, de natuur en sociale relaties ordenen volgens de logica van de plantage. (...)
Lokaal beheerde kleinschalige boerderijen, weilanden of bossen worden getransformeerd tot omsloten, intensieve ‘plantages’, die worden uitgeput met behulp van slavernij of andere vormen van uitgebuite, vervreemde en vaak getransporteerde arbeid.'