Profile picture
metin cihan @metcihan
, 11 tweets, 2 min read Read on Twitter
“Şimdiki gençler kitap okumuyor”
“Çocuğum hiç okumuyor, hep internette takılıyor”
“Telefonu elinden düşürmüyor”
Bu serzenişleri saçma ve muhafazakâr bir davranış olarak görüyorum. Bence çocuklar ve gençler en iyisini yapıyor. Neden böyle düşündüğümü anlatmaya çalışacağım.
Kitabın fetişleştirilmesine, romantik anlam yüklenmesine ( öpüp koklayan var:) ), tlf, bilgisayar ya da internetin (genel olarak teknolojinin) karşısına konulmasına sıklıkla tanık oluyorum. İşte bu muhafazakârlıktır ve kitabın da teknolojik ürün olduğunu görmemekten kaynaklanır.
Matbaa devrimi sayesinde bilginin, fikrin, tecrübenin ya da görüntünün farklı insanlara ve uzak mesafelere ulaşması kolaylaştı. Bir makineyle kağıdın üzerine işleyip, çok sayıda baskı yaptıktan sonra geriye herhangi bir üründe olduğu gibi nakliye işlemi kalıyordu.
O dönemler için, matbaa çok heyecan verici bir teknolojiydi. Bir makine icat edilmişti ve bu sayede fikrinizi ya da bir bilgiyi binlerce kopya halinde çoğaltıp dağıtmak mümkün hale gelmişti. Heyecan verici bir gelişme değil mi? Evet. Daha iyisi yapılana kadar;)
Bugün bu süreç çok kolaylaştı. Matbaa teknolojisi aşıldı. İnternet sayesinde bilgiyi, fikri, tecrübeyi ya da görüntüyü anında tüm dünyaya ulaştırmak mümkün. Bu neden kötü olsun? Kitabın eskisi kadar kullanılmıyor oluşunu teknolojinin evriminde doğal sonuç olarak görebilmeliyiz.
Hem kitap sadece teknolojik değil, ayrıca ticari bir ürün. Her kitap da değerli değil. Kitapçılar ve kütüphaneler zaman kaybı kitaplarla dolu. Yalan yanlış bilgi içeren de var. Kötü niyet taşıyan da.. Yakın bir örnek olarak, Adnan Oktar kirli işlerinde kitapları çok kullandı.
Teknoloji değişince ürünün formu değişti. Diyelim ki 1 cümleyle ifade edebildiğiniz bir fikriniz var, matbaa teknolojsi bunun tek başına yayılmasına izin vermiyordu. Tek cümlelik kitap basılmazdı, satılmazdı. Fikrinizi başka şeylerle donatmak zorundaydınız. Sayfalarca olmalıydı.
Birçok kitap ana fikrin etrafına yerleştirilmiş gereksiz parçalarla doludur. Neyse ki şimdi buna mecbur değiliz. Tek cümlelik bilgiyi/fikri/neşeyi internetten rahatlıkla yayabilirsiniz. Twitter camiası bunu iyi bilir :)
Özetle “çocuğum kitap okumuyor, hep telefonda internette” vs bunlar bana manasız geliyor. Bilginin peşindeyse, kendini geliştiriyorsa, eğleniyorsa kitap okumaktan daha akıllıca bir iş yapıyor demektir. 500 yıllık teknolojiyi kullanacağına son teknolojiyi kullanıyor 👏
Son olarak, buradan yetkililere seslenmek istiyorum. Wikipedia’yı yasaklayanların kafasıyla, zamanında matbaayı yasaklayanların kafası aynı çalışıyor. Allah sonunu benzetmese bari.
harika bir yazı iliştiriyorum digitalage.com.tr/makale/zamane/
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to metin cihan
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member and get exclusive features!

Premium member ($30.00/year)

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!