Tämä on naiivi kolumni, kuten ovat kaikki väitteet siitä, että "parasta ilmastotyötä olisi vain opiskella jotta osaisi kehittää teknologiaa" tai ylipäätään väitteet "#ilmastonmuutos ratkaistaan teknologialla."

Teknologiantutkijasetä katsoo nyt miksi.

iltalehti.fi/kotimaa/a/77be…
Ensinnäkin, uuden ympäristöystävällisemmän mutta silti olemassaolevan teknologian kanssa kilpailukykyisen teknologian kehittäminen on erittäin vaikeaa.

Useimmat ympäristömielessä merkittävät teknologiat ovat jo pitkälle kustannusoptimoituja. Toisin sanoen, halpoja.
Ilman järjestelmämuutosta, on erittäin epätodennäköistä että on ylipäätään löydettävissä teknologioita jotka optimoivat selvästi paremmin 1) ympäristövaikutukset JA 2) hinnan.

Matemaattinen vastaus "miksi" löytyy esim. teoksista Kauffman 1993, Frenken 2006.
Lisäksi uudelle teknologialle on ominaista, että sen ensimmäiset versiot kannattavat enintään hyvin rajatuissa kohteissa (kts. ns.niche-kirjallisuus, esim Schot & Geels 2007)

Jos järjestelmää ei muuteta, uuden teknologian on hyvin vaikea ja hidas kilpailla olemassaolevan kanssa.
Tästä syystä ette löydä ketään asiaan perehtynyttä joka väittäisi, että ympäristöongelmista on mahdollista selvitä pelkällä teknologian kehittämisellä. KAIKKI strategiat vaativat jonkinlaisen järjestelmämuutoksen, vähintään ns. päästöverotuksen kiristämisen. Sekin on politiikkaa.
Nyt kuitenkin olemme tilanteessa, missä oikeiston suosimalla "kevyen kosketuksen" strategialla eli pelkällä vero-ohjauksella ei enää selvitä. Meiltä yksinkertaisesti loppuu aika: päästöt pitäisi saada jyrkkään laskuun NYT.
Siinä, että teknologia leviää laajaan käyttöön ja sillä on merkittävää vaikutusta infrastruktuuriin (l. päästöihin) kestää monesti vuosikymmeniä.

Ilmastokriisi on siksi käytännössä ratkaistava nyt niillä teknologioilla mitä meillä on jo. Uusi tekniikka tulee vain bonuksena.
Tämä oli vasta yksi ongelma väitteessä "ilmastonmuutos ratkeaa teknologiaa kehittämällä".

Toinen ongelma tulee sitten siitä, että jollei järjestelmää muutosta, uudella teknologialla on vahva taipumus tulla olemassaolevan kulutuksen LISÄKSI eikä sen TILALLE.
Todennäköisesti historian merkittävin energiatehokkuusinnovaatio tehtiin yrityksessä nimeltä Boulton & Watt vuosien 1763 ja 1775 välillä. Wattin höyrykone kulutti jopa 75 % vähemmän hiiltä kuin sen edeltäjät. Tämä oli HUIKEA parannus vrt. nykyiset tehokkuusparannusmahdollisuudet.
Boulton & Wattilla oli erittäin nykyaikainen bisnesmalli: he antoivat koneet lähes ilmaiseksi ja ottivat rahansa osuutena asiakkaiden säästämästä energialaskusta. (Tätä bisnesmallia tarjotaan nykyään "uutena" innovaationa.) Niinpä keksintö levisi kuin metsäpalo.
Tästä huolimatta vuonna 1900 kulutettiin hiiltä noin sata kertaa enemmän kuin vuonna 1800, kun Wattin höyrykone oli vasta aloittamassa maailmanvalloituksensa.

Miksi?

Koska tehokkaampaa teknologiaa kannatti käyttää useammassa kohteessa.
Tätä ilmiötä kutsutaan Jevonsin paradoksiksi (Jevons, 1865) tai rebound-ilmiöksi (suomeksi "kimmahdus"). Se on erittäin hyvin dokumentoitu ilmiö joka nähdään liki joka tapauksessa jota vain välitetään tutkia.
Nykyisessä järjestelmässä uusia, tehokkaampiakin teknologioita kannattaa tuoda entisten rinnalle eikä niiden tilalle. Jos järjestelmää ei muuteta, KAIKKI teknologiset tehokkuusparannukset tullaan ennen pitkää syömään jatkuvan kasvun ruokkimiseksi.
On vain matemaattinen tosiasia, että edes teknologioiden kehittäminen vaikkapa niin että niiden materiaali- ja energiatehokkuus nelinkertaistuisi nykyisestä (mikä on erittäin optimistinen tavoite) tarkoittaisi vain että rajat tulisivat vastaan 10-20 v myöhemmin.
Siksi meidän on ihan pakko puuttua kulutuksen absoluuttisen määrän kasvuun, ennemmin tai myöhemmin, ja mieluummin ennemmin. Ajatukset kulutuksen vähentämisestä vain teknologialla ovat puhdasta fantasiaa. Tarvittaville vähennyksille ei ole mitään historiallisia esimerkkejä.
Nämä asiat ovat yksinkertaista aritmetiikkaa ja historiaan perustuvia arvioita vaadittavien toimien fyysisestä realistisuudesta, ja nähdäkseni merkittävä syy miksi ympäristötutkijat ovat nykyisin vahvasti vasemmalla. Koska emme usko oikeiston kykenevän pelastamaan maailmaa.
Mutta ne jotka luulevat, että järjestelmämuutoksen vaatiminen johtuisi siitä, että ympäristötutkijat ovat "vihervasemmistolaisia", eivät voisi olla juuri enempää väärässä. Minäkin olin sinivihreä markkinaliberaali, josta tuli vasemmistolainen tutustuttuani todistusaineistoon.
Yhteenvetona: teknologia ei meitä pelasta, koska

1) uusia, ympäristömielessä merkittävästi parempia mutta halvempia teknologioita ei todnäk edes ole riittävästi, ja

2) vaikka olisi, ilman järjestelmänmuutosta ne ostavat enintään vuosikymmeniä lisäaikaa järjestelmänmuutokselle.
PS. tämä on siis alaa mitä väitöskirjani koskettelee ihan suoranaisesti ja mihin pääosa julkaisuistani keskittyy. Jos jossain puhun "tieteen arvovallalla" niin se on tämä kysymys.
Tutkin väitöskirjassani kysymystä siitä, miten paljon voimme luottaa teknologiaan ympäristökriisien ratkaisijana. Väitöskirjani "tiivistelmän" eli lektio-luennon sekä itse väikkärin löydätte halutessanne täältä:

jmkorhonen.net/2017/12/15/nec…
PSS. Justiinsa tuli feedissä vastaan tämmöinen.

Vaikka nyt teknisellä ihmeellä ratkaisisimmekin ilmastonmuutoksen, niin seuraavaksi odottaa vain toinen eksistentiaalinen uhka. Jossain vaiheessa pitää kysyä, montako tämmöistä luotia saamme väistettyä.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Janne M. Korhonen 🇫🇮🇪🇺🐟🇺🇦

Janne M. Korhonen 🇫🇮🇪🇺🐟🇺🇦 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @jmkorhonen

Feb 22
Greetings from a Finnish leftist! The international situation has apparently left many people in the English-speaking countries confused. I write this thread in the hopes of sharing a perspective I believe is widely if not unilaterally shared in Finland, most leftists included.
What we see happening in #Ukraine right now is, to put it bluntly, Russian (or more precisely, the Kremlin's) imperialism. If no other evidence convinces you, I beseech you to read a translation of Putin's speech yesterday.
This has very little if anything to do with NATO, and almost everything to do with Putin's desire to reinstate the Russian Empire. He has consistently maintained in public that it was a "mistake" to "allow" the former Soviet republics to become independent.
Read 32 tweets
Feb 20
Toivoisin jokaisen painavan nyt tarkasti muistiinsa muutaman huomion ennen kuin jälkiviisaus hämärtää asioita. #Ukraina

Emme vielä tiedä päättyykö tämä sotaan, ja jos päättyy, millaiseen.

Putinilla on valta lopettaa kriisi milloin haluaa, pienellä komentoketjun viiveellä toki.
En usko sodan olevan väistämätön ennen kuin se on. Vaikka hyökkäyskäsky olisi annettu, sen voi perua. Vaikka olisi ehditty hyökätä, hyökkäyksen voi pysäyttää.
Bidenin strategia voi olla nerokas: jos Putin perääntyy nyt, hän voi syyttää vuosikaudet Yhdysvaltoja sotarumpujen paukuttamisesta. Ja hoopot uskovat.

Mutta muistakaa tämä: kyseessä on aivan poikkeuksellinen joukkojen keskitys.
Read 8 tweets
Feb 5
Osaisiko joku esim. taloustieteen proffa kertoa, missä kohtaa endogeenisen kasvun malli takaa, että talouskasvu tulee varmasti siirtymään täydellisesti sellaiseksi, ettemme tarvitse yhtään lisää luonnonvaroja tai energiaa?

Jos ei osaa, niin meillä on ongelma.
Ylipäätään Romerin kärrääminen esille aina kun puhutaan ympäristölle aiheutetuista vahingoista on äärimmäisen ongelmallista. Hänen teoriansa kun vain tarjoaa mahdollisuuden, että jokin nollaa suurempi BKTn kasvu ei aivan välttämättä vaadi reaalisten resurssien käytön kasvua.
Romerin endogeenisen kasvun teoria

1. Ei (tietääkseni mitenkään) takaa että näin todella tapahtuisi
2. Ei sano mitään siitä, miten suurta kasvua on luvassa vaikka näin tapahtuisi
Read 7 tweets
Feb 5
Tässä on pitkä kritiikki äskeisestä ketjustani. Kiitos @NikoEcon , suositelen lukemaan.

Mutta uskon silti olevani oikeassa. Koska tarkoitan”yksien rikastumisella” taloudellisen vallan - myös tuolla ei-nollasummapelillä mahdollisesti lisääntyvän - jakaumaa kaikkien olioiden yli.
Nähdäkseni ei ole millään tavalla ristiriidassa, että yksilöiden hyvinvointi voi lisääntyä samaan aikaan kun valta keskittyy. Myöskään en tunne lakeja jotka vaativat, että vallan on ehdottomasti keskityttävä jos hyvinvointi kasvaa.
Ongelma näissä keskusteluissa on se, että fraasia ”ei yksien rikastuminen ole keneltäkään pois” ja taloustieteen teorioita, että talous _voi_ kasvaa ilman että aineen ja energian kulutusta lisätään, käytetään puolustamaan koko ajan räikeämpiä eriarvoisuuksia.
Read 8 tweets
Feb 4
Miksi yksien rikastuminen on aina jollain tavalla muilta pois?

Yritän nyt selittää lyhyesti, miksi äärellisessä maailmassa on aina niin, että jos yhden toimijan taloudellinen valta kasvaa, se tarkoittaa jonkin toisen toimijan vallan vähenemistä.
Aloitetaan yksinkertaisella kysymyksellä. Oletetaan että kaikki muu säilyy muuttumattomana, ts. "ceteris paribus", mutta yhden henkilön kyky päättää siitä, miten paljon hän käyttää resurssia X, kasvaa. Jos hän käyttää kykyään, mitä käy muiden kyvylle käyttää resurssia X?
Jos vastasitte, että muiden henkilöiden kyky käyttää resurssia X vähenee, onnittelut! Kuusi pistettä.
Read 47 tweets
Jan 27
Tätä minä jaksan äimistellä, vaikka ei kai pitäisi - rahalla saa vaikutettua mielipiteisiin ajan kanssa.

Metsäteollisuuden etu on saada paljon mahd. halpaa bulkkiraaka-ainetta.

Metsänomistajan etu olisi myydä vähän mahd. kalliilla.

Mutta omistajat tukevat metsäteollisuutta.
Metsänomistajien etu olisi kehittää metsäteollisuutta kohti pienempiä kuutiomääriä laadukkaampaa tavaraa. Tämä olisi myös luonnon etu, jopa maanpuolustuksenkin. (Alle 60-vuotias metsä ei paljon hidasta panssarivaunuja.)

Mutta nykyiselle metsäteollisuudelle tämä olisi tuho.
Niinpä nykyinen metsäteollisuus tekee kaikkensa pelotellakseen metsänomistajia ja saadakseen heidät uskomaan, että pohjoisen hidaskasvuista ja potentiaalisesti tiheäsyistä puuta voi käyttää vain halvimmalla mahdollisella tavalla.

Ja omistajat uskovat.
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(