, 20 tweets, 2 min read Read on Twitter
1) Sosyal medyayı sizlere bir parça finansal okur yazarlık ve ana finans kuramlarını anlatmak için kullanmak istiyorum: Bugün size varlık fiyatlama modellerini anlatayım:
2) Her hangi bir varlığı nasıl fiyatlarsınız? O varlığın size ileride sağlayacağı Nakit akışını bugüne indirgeyerek fiyatlarsınız. Peki o nakit akışları nedir? Eğer hisse senedinden bahsediyorsak Temettüdür.
3) Eğer Bono ve Tahvilden bahsediyorsak kupon ödemeleri ve son ödemedir. Eğer gayrımenkülden bahsediyorsak o zaman o nakit akışları ileride alacağınız kiralardır.
4) Peki diyelim ki hisse senedinin temettüsünü, Tahvilin kuponunu, gayrımenkülün kirasını biliyorsunuz. Şimdi ne yapacaksınız? O gelecekte alacağınızı düşündüğünüz nakitlerinin bugünkü değerini bulacaksınız.
5) Peki ileride nakitlerin bugünkü değeri nasıl bulunur? Örneğin 4 yıl sonraki 100 liranın bugünkü değeri nedir? ( 100/ ((1+r)^4) ) dür. Yani o yüz liranın yüzde “r” faizden 4 kez bugüne indirilmiş halidir.
6) Peki bir tahvil sadece bir tanemi kupon ödüyor, bir gayrımenkül sadece bir tane mi kira ödüyor? Hayır her yatırım ileride size bir çok ödeme yapabilir. O zaman ne yapacağız ?
7) İlerideki her bir nakti teker teker bugüne indirgeyip o değerleri toplayacağız.
8) Örneğin Bir hisse senedini düşünün. Size gelecek 3 yıl boyunca her yıl 20TL temettü ödeyecek olsun. 3 yıl sonra da hisseyi 72 liraya satacağınızı düşünün. Bu hissenin fiyatı ne olmalıdır ?
9) Fiyat=( 20/ ((1+r)^1) ) + ( 20/ ((1+r)^2) ) + ( 20/ ((1+r)^3) ) + ( 72/ ((1+r)^3) ) olmalıdır. Peki bu formulasyondaki r nedir? r faizdir, indirgeme oranıdır. Yani yatırımcının beklenen getirisidir.
10) Aslında “r” beklenen getiri olduğu için onu E(r) olarak yazarız. “E” ise ingilizce “Expectation” kelimesinden gelen Expectation operatörüdür. Expectation beklenti demektir.
11) Yani daha doğru yazmak gerekirse her hangi bir finansal varlığın fiyatı, o varlığın size ileride vereceği temettü, kupon, kira vs vs gibi nakitlerin bugune beklenen getiri (yani E(r)) ile indirgenmiş halidir.
12) Peki her hangi bir varlık için beklenen getiri nasıl bulunur? İşte bu beklenen getirileri bulduğumuz formüllere “Varlık Fiyatlama Modelleri” diyoruz.
13) En eski varlık fiyatlama modelleri Capital Asset Pricing Model (CAPM) dır. Bu formulasyonları bulan araştırmacılara NOBEL ödülünü kazandırmıştır.
14) CAPM modeline göre her hangi bir varlığın beklenen getirisi:
E(r) = rf + Beta*(E(rm)-rf) olarak verilir. Her bir girdiyi sizin için açıklayayım:
15) rf Bir ekonomideki risksiz varlığın getirisidir. Bu Amerikada 3 aylık bononun faizidir örneğin. Türkiye’de ise en kısa vadeli Devlet bonosunun faizidir.
16) E(rm) Bir ekonomideki borsa endeksinin beklenen getirisidir. Örneğin bu Türkiye’de BIST 100’ün beklenen getirisi olarak alınabilir.
17) Beta Bu fiyatı bulunmaya çalışılan varlığın Betasıdır. Beta Bir varlığın getirisinin o varlığın içinde bulunduğu ekonominin endeksi ile olan hassasiyet ölçüsüdür.
18) O zaman örneğin Arçelik firmasının CAPM modelşne göre beklenen getirisi:
E(R_arçelik) = rf + Beta_arçelik * (E(R_bist100)-rf) dir.
19) Unutulmaması gerekir ki CAPM modelleri 40 yıllık modellerdir. Bu modellerden sonra bir çok geliştirme yapımış ve modern zamanların varlık fiyatlama modelleri bulunmuştur.
20) Benim ana araştırma konularım arasında varlık fiyatlama modelleri ve testleri de var. Bu konuda bazı akademik yayınlarımda mevcut. Herkesin anlayabilmesi için basitçe anlattım. Herkese sevgiler.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Özgür Demirtaş
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!