, 33 tweets, 7 min read Read on Twitter
Kıyılar ve ormanlar halka aittir. Bu alanlara girmenize izin vermeyenlerle, girebilmeniz için sizden para isteyenlerle mücadele edebilmeniz için kısa bir bilgilendirme yapayım:
Anayasa Md. 23: "SEYAHAT hürriyeti" Bu hürriyet yalnızca "...suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek amaçlarıyla kanunla..." sınırlandırılabilir.
Anayasa Md. 43: KIYILAR, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır... sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir... Kıyılarla sahil şeritlerinin, kullanılış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkân ve şartları kanunla düzenlenir."
Anayasa Md. 169: Bütün ORMANLARın gözetimi Devlete aittir... Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.
Yukarıda yer verilen Anayasal hükümler dikkate alındığında:
Kıyılar ile ilgili yasal mevzuat, 3621 sayılı Kıyı Kanunu'nda yer almaktadır. Bu kanunda, kıyı, kıyı ve kıyı kenar çizgisi, sahil şeridi vs. tanımlanmış ve görsellerle anlatılmıştır:
Kıyı Kanunu md. 5: Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir.
Yaklaşma mesafesi ve...
...kıyı kenar çizgisi arasında kalan alanlar, ancak yaya yolu, gezinti, dinlenme, seyir ve rekreaktif amaçla kullanılmak üzere düzenlenebilir. Sahil şeritlerinin derinliği, 4 üncü maddede belirtilen mesafeden az olmamak üzere, sahil şeridindeki ve sahil şeridi gerisindeki...
...kullanımlar ve doğal eşikler de dikkate alınarak belirlenir. Sahil şeridinde yapılacak yapıların kullanım amacına bağlı olarak yapım koşulları yönetmelikte belirlenir"
Kıyı Kanunu md. 6: “Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz"
Kıyı Kanunu md. 8: "Sahil şeridine yapılacak yapılar" Uygulama imar planı bulunmayan alanlardaki sahil şeritlerinde, 4 üncü maddede belirtilen mesafeler içinde hiçbir yapı ve tesis yapılamaz. Uygulama imar planı bulunan yerlerde duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve..
...benzeri engeller oluşturulamaz. Moloz, toprak, curuf, çöp gibi kirletici ve çevreyi bozucu etkisi olan atık ve artıklar dökülemez, kazı yapılamaz. Ancak bu alanlarda; uygulama imar planı kararıyla altı ve yedinci maddede belirtilen yapı ve tesislerle birlikte...
...toplum yararına açık olmak şartıyla konaklama hariç günü birlik turizm yapı ve tesisleri yapılabilir.”

Kıyı Kanunu’nda yer verilen hükümlerden anlaşıldığı kadarıyla:
ORMANLAR ilgili yasal düzenlemeler ise 6381 sayılı Orman Kanunu'nda ve 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu'nda yer almaktadır.
Milli Parklar; 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu'na göre bilimsel ve estetik bakımdan, millî ve milletlerarası ender bulunan tabiî ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat ve gezinme parçalarıdır. milliparklar.gov.tr/korunan-alanla…
Tabiat Parkları; Bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine sahip, manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun tabiat parçalarını ifade eder. milliparklar.gov.tr/korunan-alanla…
Adalar Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Büyükada’da “Büyükada Tabiat Parkı” ve “Dilburnu Tabiat Parkı” ile Heybeliada’da yer alan “Değirmenburnu Tabiat Parkı” bu statüdedir. İstanbul’da yer alan tabiat parklarına ilişkin detay bilgiler: istanbultabiatparklari.gov.tr/tabiat-parklari
Tabiat parklarında aşağıdaki tabloda yer alan mevzuat uygulanmaktadır. Bu alanlardan yararlanacaklardan alınacak ücretler ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca yıllık olarak belirlenmektedir. milliparklar.gov.tr/%C3%BCcretler
ORMAN MESİRE YERLERİ; toplumun çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak, yurdun güzelliğine katkı sağlamak ve turistik hareketlere imkân vermek amacıyla OGM'ce tesis edilen orman alanlarıdır. Bu alanlar Milli Parklar Kanunu’na değil Orman Kanunu’na tabidir.
Bu alanlarla ilgili olarak

- 6381 sayılı Orman Kanunu
- Mesire Yerleri Yönetmeliği (05.03.2013 tarih ve 28578 sayılı R.G.)
- 300 sayılı Mesire Yerleri Uygulama Tebliği

uygulanır. Bu alanlarla ilgili iş ve işlemler, OGM Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi B.’nca yürütülür.
Orman Kanunu ve Milli Parklar Kanunu’nda yer verilen hükümler dikkate alındığında:
Mesire Yerleri Yönetmeliği, Mesire Yerleri Uygulama Tebliği ve OGM Döner Sermaya İşletmesi Yönetmeliği'nde yer verilen düzenlemeler dikkate alındığında ise:
Anayasa hükümleri, Orman Kanunu, Milli Parklar Kanunu ve Kıyı Kanunu hükümleri ile bu kanunların alt mevzuatı dikkate alındığında;
Türk Ceza Kanunu’nun “KİŞİYİ HÜRRİYETİNDEN YOKSUN KILMA” başlıklı 109. maddesinde;
“(1) Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir....
(2) Kişi, fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur." hükmü yer almaktadır. Bu suçla korunan hukuki yarar, kişinin iradesine uygun olarak hareket özgürlüğünün sağlanmasıdır. ..
...Diğer bir anlatımla hürriyeti kısıtlama fiilinin suç olarak ihdas edilmesiyle, fertlerin hareket serbestîsini, fiziki özgürlüklerini hukuka aykırı bir biçimde kısıtlayanın (mağduru arzusu hilâfına belli bir yerde tutma veya dilediği yere gitmesini engelleme biçiminde)...
...cezalandırılması amaçlanmaktadır. Suçun mağduru hareket serbestisine yani yer değiştirme yeteneğine sahip kişidir. Mağdurun fiilin işlendiği sırada hareket serbestisini kullanma imkânına sahip olup olmaması veya onu kullanmak isteyip istememesi önemli değildir...
...O andaki (aktüel) hareket serbestisi korunduğu gibi gelecekteki (potansiyel) hareket serbestisi de korunmaktadır.
Sonuç itibarıyla; geçiş/giriş ücreti ödemediği/ödemek istemediği için herhangi bir şahsın orman mesire yeri alanına veya tabiat parkı alanına alınmaması ve kıyı/sahil şeridine serbeste ulaşmasının engellenmesi, Türk Ceza Kanunu’nun 109’uncu maddesinin ihlali anlamını taşımaktadır
Uygulamada ise;
- Ne işletmecilerin ne de mevzuatı uygulamakla görevli memurların mevzuatı bilmediği,
- Emniyet görevlileri ve savcılıkların mevzuatı uygulamaktan kaçınmaya çalıştığı,
- Yalnızca "işletme hakkı kiracısı" olan firma ve şahısların, alana malikmiş gibi hareket ettiği
- Orman veya kıyı alanında mülkiyeti haiz olmayan ve/veya kolluk yetkisi olmayan hiçbir şahsın bu alanlara girişi fiili olarak engellemesi mümkün değilken bu şahıs ve firmaların bunu doğal bir hak olarak değerlendirdiği

görülmektedir.
Böyle bir durumla karşılaştığınızda, video ve ses kaydı yapın, polisi arayın, olay mahalline polisin gelmesini sağlayın, tutanak tutun, tutturun ve ilgililer hakkında TCK. 109'dan hareketle suç duyurusunda bulunun.
Mesire Yerleri Uygulama Tebliği'nin 21'inci maddesinin 7'nci fıkrası olacak. Sehven "22" yazmışım.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Mustafa Kemal GÖZE
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!