, 15 tweets, 5 min read
Aquests dies ha aparegut la notícia del descobriment d'un nou planeta nan en el Sistema Solar: #Hygiea, situat en el cinturó d'asteroides. La troballa de nous objectes tan propers sempre desperta la nostra curiositat, però què és el que s'ha descobert realment? FIL va 👇
La categoria #PlanetaNan és molt recent: es va introduir l'any 2006 per defenestrar Plutó de la llista de planetes del Sistema Solar. Una decisió polèmica que indigna encara molta gent que va estudiar el contrari (elperiodico.cat/ca/ciencia/201…) Quin és l'origen d'aquesta decisió?
El 29 de juliol de 2005, es va anunciar el descobriment de tres nous objectes més enllà de l'òrbita de Neptú: van rebre els noms d'Haumea, Makemake i Eris.
Els tres tenen unes mides comparables a les de Plutó. En particular, Eris té pràcticament el mateix diàmetre i és més massiu que el, fins aleshores, novè planeta. elpais.com/sociedad/2011/…
Per tant, si Plutó era un planeta, calia incorporar a la llista també aquests nous tres cossos. Però no serien massa? I qui deia que no se'n descobririen molts d'altres en breu? Potser calia redefinir el concepte de planeta.
I així va ser. L'any 2006 la Unitat Astronòmica Internacional va establir 3 criteris per considerar que un cos és un planeta:
1) Ha d'orbitar una estrella
2) Ha de ser prou massiu com perquè la seva pròpia gravetat li doni forma esfèrica.
(jusqu'ici tout va bien)
i 3) Ha d'haver netejat la seva òrbita d'objectes de mida comparable.
Vaja, tan bé que anàvem... Això, Plutó no ho compleix, ja que la seva òrbita se solapa amb la dels nous objectes descoberts el 2005.
Així que es va introduir una nova categoria per incloure els objectes que només compleixen les dues primeres condicions: els PLANETES NANS. Allà s'hi va incloure, Plutó, Eris, Haumea, Makemake i... un altre objecte del qual no hem parlat fins ara, però molt més proper a la Terra.
Ceres es troba en el cinturó d'asteroides, situat entre les òrbites de Mart i de Júpiter. La història del seu descobriment és molt emocionant, però ara no tenim temps d'explicar-la. Si us interessa, llegiu hipertextual.com/2018/09/polici…
Igual que en el cas de Plutó, quan el 1801, Giuseppe Piazzi va descobrir Ceres, es va creure que es tractava d'un nou planeta del Sistema Solar. Però en pocs anys es van descobrir nous objectes amb òrbites similars: Palas, Juno i Vesta. Així que es van anomenar ASTEROIDES.
Avui en dia sabem que entre les òrbites de Mart i Júpiter hi ha un anell amb un gran nombre d'objectes de diferents mides i formes. Ceres n'és el més gran i resulta que té forma esfèrica, així que amb la redefinició de 2006, va passar a considerar-se també un planeta nan.
Tornem doncs a Hygiea. Es tracta del 4t objecte més gran del cinturó d'asteroides i, en realitat, es coneix des del 1849. Quina és aleshores la novetat?
Un estudi recent publicat a la revista Nature Astronomy (nature.com/articles/s4155…) explica que les darreres observacions han determinat que la forma d'Hygiea és molt més esfèrica del que es creia, gairebé tant com la de Ceres.
Però això vol dir que Hygies és un cos esfèric que orbita una estrella i, per tant, obre la possibilitat a considerar-lo un nou planeta nan. De totes maneres aquesta decisió l'haurà de prendre la Unitat Astronòmica Internacional.
En resum, no s'ha descobert cap nou objecte, sinó que se n'ha observat un amb més precisió. Aquests nous resultats apunten que hi haurà un nou planeta nan en el Sistema Solar, però la decisió encara s'ha de prendre. Gràcies per arribar fins aquí i fins al proper FIL. 😀
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with Sandro Maccarrone

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!