AYM'nin, AİHM kararına karşı fiilen direnç gösterdiği ve uymadığı ikinci husus, tutuklama için aranan suç işlendiğine ilişkin "makul şüphe" nin ilk tutma anında mevcut olması gerektiği konusudur. @ECHR_Press
YargıPaketi AdilOlsun
2-AİHM'e göre "Makul şüphe, yakalama ve ilk tutuklama anında mevcut olmalıdır" (Alparslan Altan/Türkiye, § 130). AYM, Alparslan Altan'ın tutukluluğa yönelik başvurusunu (2016/15586) incelerken tutuklamadan sonra dosyaya giren iki gizli tanığın ve eski AYM raportörünün ifadeleri,+
3-üçüncü kişiler arasındaki ByLock mesajları ve diğer olguları nazara alarak ihlal bulunmadığına hükmetmiştir (§ 25).
AİHM kararında ise, AYM kararının bu delillere dayandığı (§ 137) ancak bu delillerin, başvuranın başlangıç tutukluluğunun çok sonrasında toplandığı (§ 138), ++
4-"makul şüphe" olup olmadığını tespit için bu delilleri incelemenin gerekli olmadığı(§ 139) belirtilmiştir.Sonuç olarak AİHM, ilk tutma anındaki delillere göre inceleme yapmış ve makul şüphenin olmaması nedeniyle AİHS'in 5/1 maddesinin ihlal edildiğine karar vermiştir(§ 140,149)
5-AYM, AİHM kararından 6,5 ay sonra verdiği Özterzi kararında eski alışkanlığından vazgeçmediğini, AİHM kararına fiilen uymadığını göstermiştir.
O kadar ki muhalif üyeler bile karşı oy gerekçelerinde "AYM'nin sonradan elde edilen delilleri de dikkate aldığını" belirtmişlerdir.
6-AYM, Özterzi kararında ihlal kararı vermiştir, ancak başvuruya konu tutuklamanın çok sonrasında dosyaya giren delilleri değerlendirerek bu sonuca varmıştır (§ 96-117).
Ulaşılan sonuç doğru olsa bile, AYM'nin izlediği yöntem yanlıştır.
YargıPaketi AdilOlsun
7-Bu yöntem, delil durumuna göre bazen doğru sonuca ulaştırabilir, ancak çoğunlukla yanlış bir karar verilmesine neden olacaktır.
Sonradan dosyaya konulan deliller Özterzi'nin aleyhine de olabilirdi ve AYM bu kez Altan başvurusunda olduğu gibi ihlal olmadığına karar verecekti.
8-AYM'nin bu tutumu, AİHM kararına olduğu kadar akla ve mantık kurallarına da açıkça terstir.
Hakkınızda hakim tutuklama kararı veriyor ve siz bu karara itiraz ediyorsunuz.
İtirazın o karara dayanak olan belgelere göre incelenmesi gerektiği açıktır.
YargıPaketi AdilOlsun
9-AYM, Altan veya Özterzi kararlarını yıllar sonra değil de, ilk tutuklamanın hemen akabinde vermiş olsaydı, söz konusu delillerin hiçbirisi dosyada mevcut olmayacaktı ve AYM bu halde kesin olarak ihlal kararı verecekti.
YargıPaketi AdilOlsun
10-AYM'nin sonradan ortaya konulan delillere göre değerlendirme yapması başlangıçtaki hak ihlaline meşruiyet kazandırma anlamındadır ve hukuki değildir.
AYM'nin Alparslan Altan ve Erdal Tercan (B. No: 2016/15637) kararları böyle bir hukuka aykırılığın ürünüdür.
11-Hukuki olmayan bu tavır, soruşturma mercilerinin keyfiliğine ve hukuka aykırı delil toplanmasına neden olunması tehlikesini barındırmaktadır.
Delilden şüpheliye gitmek yerine, şüpheliden delile gidilmektedir.
YargıPaketi AdilOlsun
12-Önce şüpheliyi derdest edip sonra delil toplamaya başlanılması kimi zaman soruşturma memurlarını hukuka aykırı delil toplamaya, üretmeye sevk edecektir ve etmektedir.
Adam kaçırma, işkence, mesleğe iade edileceği vaadiyle iftiracılığa teşvik vakaları buna örnektir.
13-AYM'nin yüzlerce yargı mensubunun başvurusu arasından ceza mahkemesince beraat kararı verilmiş, delil bakımından içi boş bir dosyayı seçip ihlal kararı vermesi tesadüf müdür
AYM'nin Erdoğan rejimi ile uyumlu çalıştığı ve AİHM ile iyi ilişkiler kurduğu bilinen bir gerçektir.
14-AİHM, 15 Temmuz 2016 sonrasında Altan ve Özterzi ile aynı şartlarda tutuklanan 546 yargı mensubu ile ilgili olarak 2019 Haziran ayında Türkiye'den savunma istemiştir.
Türkiye'nin ek süre talebi üzerine de cevap süresi Nisan ayına kadar uzatılmıştır.
YargıPaketi AdilOlsun
15-İçi boş bir dosyanın seçilerek ihlal kararı verilmesi göz boyamaya matuftur. Görüntüde ihlal kararı verilmiştir.
Ancak gerçekte, "AYM'nin etkin bir başvuru yolu olduğu, zaman zaman ihlal kararı da verdiği" algısını oluşturmaya yönelik bir çabanın ürünü olduğu açıktır.
16-Türkiye'nin AİHM'e vereceği savunmaya bu yönde katkı sağlamak amacıyla böyle bir karar verildiği anlaşılmaktadır.
Ancak evdeki hesap bu kez de çarşıya uymayacaktır.
Zira gerçekte bu karar AYM'yi etkin bir başvuru yolu olmaktan çıkaracak niteliktedir.
YargıPaketi AdilOlsun
17-Şöyle ki, AYM Özterzi kararı ile, AİHM'in Alparslan Altan kararına rağmen, "suçüstü hali", "özel soruşturma usulünün uygulanması" ve "makul şüphenin tespiti için ilk tutma anındaki delillere göre değerlendirme yapılması" gibi temel konularda eski görüşünde ısrar etmiş ve ++
18-AİHM kararına fiilen uymadığını/uymayacağını göstermiştir.Özterzi kararından sonra AYM, tutuklanan yargı mensupları bakımından etkin bir başvuru yolu olarak kabul edilemez. Özetle, AYM’nin bu konudaki içtihadı yerleşik olup, bu yolun tüketilmesi gerekmez.
YargıPaketi AdilOlsun
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
AİHM içtihatlarında ve Avrupa Konseyi ilkelerinde Orta ve Doğu Avrupa Devletleri’ndeki post-komünist "arındırmaların" cezalandırma, karşılık veya intikam olarak kullanılamayacağı belirtilmektedir.
AydınlarHapis SuçlularÖzgür
2-AYM'nin "Arındırma"ya dayanak yaptığı AİHM'in Polyakh ve Diğerleri/Ukrayna kararında başvuruculara uygulanan tedbirlerin geniş kapsamının, bu tedbirlerden bazılarının daha önceki hükümetlerle bağlantılı olan kişilere karşı kindarlıktan ileri geldiği ++
3-ihtimalini ortaya koyduğuna değinilerek, eğer durum böyleyse, "arındırma" tedbirlerinin, demokratik yönetimi koruma amacını gütmek bir yana, kamu hizmetinin siyasallaştırılması ile tam da bu yönetime zarar veriyor olarak görülebileceği belirtilmiştir.
AYM'nin C.A.(3) kararına dayanak yaptığı AİHM'in Polyakh ve Diğerleri/Ukrayna kararı KHK'lılar lehinedir.
AYM'nin aksi yöndeki kararı yapılan zulmü ve soykırımı kamufle etmeye yöneliktir, keyfi ve maksatlıdır.
BuSuça OrtakOlma
2-AİHM Ukrayna'da başvurucuların "Arındırma Yasası" ile kamu görevinden ihracını AİHS m.8'deki "özel hayata saygı" kapsamında incelemiş ve ihlal kararı vermiştir.
3-i)AİHM başvurucuların demokratik yönetimi, hukukun üstünlüğünü, ulusal güvenliği, savunmayı veya insan haklarını zedeleyen belirli eylemlerde bulunduklarına ilişkin herhangi bir iddianın bulunmadığını belirtmektedir.
1-Adalet Bakanının "Temizlik hareketi" olarak nitelediği Gülen Cemaatine yönelik soykırım AYM'nin C.A.(3) kararıyla "ARINDIRMA İŞLEMLERİ" olarak tarihteki yerini aldı.
Oybirliği ile verilen kararla AYM'nin faşizmin kalesi olduğu da tescillenmiş oldu.
DahaNe Bekliyorsunuz
2-AİHM bir ihraç başvurusu ile ilgili olarak AKP Hükûmetine "kişinin ihracının ARINDIRMA kapsamında olup olmadığını" sormuştu.
AYM C.A.(3) kararıyla AİHM'den aldığı bu pası gole çevirerek kamudan ihraçlara dönüş yolunu neredeyse tamamen kapattı.
DahaNe Bekliyorsunuz
3-Başvurucu C.A. belediyede temizlik işçisi olarak çalışmaktadır. 667 s. KHK ile kapatılan Akdeniz Çalışanları Derneği'nde Denetim Kurulu üyesidir.
Bu nedenle "FETÖ/PDY" ile iltisakı ve irtibatı olduğu gerekçesiyle iş sözleşmesi bildirimsiz ve tazminatsız şekilde feshedilmiştir.
1-Darbeyle alakası olmayan, ama darbecilerden bile önce açığa alınan, tutuklanan ve ihraç edilen yüksek yargı mensupları Yargıtay 9. Ceza Dairesinde yargılanıyor ve temyiz incelemesini de Yargıtay Ceza Genel Kurulu yapıyor. Davaların çoğu karara çıktı.
2-Suçüstü hali yok, özel soruşturma usulü uygulanmadı ve bu nedenle yargılama görevleri de yok. AYM'nin konu ile ilgili AİHM kararlarına (Alparslan Altan, Hakan Baş) uymayacağını açıklamasıyla birlikte elbirliğiyle hukuksuzlukların üzerini kapattılar.
3-Bunlardan biri de Danıştay eski üyesi Bülent Olcay kararı.
CMK hükümleri, AİHM kararları, adil yargılama ve diğer evrensel ilkeleri anayasal hakimlik teminatı ve yasal haklar ihlal edilerek siyasi intikam niteliğinde bir kararla 13 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Son 6 yıldır adalet binası çok hasar gördü, içinde oturulamaz hale geldi. Hasarı makyajlayıp binayı sağlam gösterme görevi de Anayasa Mahkemesine kaldı. AYM'nin eski hakim Mustafa Özterzi ile ilgili ihlal kararı bunun son örneği.
2-AYM başvurucunun tutuklanmasının hukuki olmaması nedeniyle ihlal kararı verdi. Ancak AYM'nin gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemesi nedeniyle bu karar göz boyamaktan öte bir anlam ifade etmemektedir. Temel hukuka aykırılıklar ve AİHM kararı görmezden gelinmiştir.
HukuksuzAYM
3-AYM, AİHM'in Alparslan Altan/Türkiye kararını 2 temel noktada ihlal etmiştir. Belirtmek gerekir ki, hakim olan başvurucu Özterzi, AYM eski üyesi Alparslan Altan ile aynı tarihlerde, aynı koşullarda ve aynı/benzer delil durumu ve gerekçeye istinaden tutuklanmıştır.
HukuksuzAYM
1-Ankesör soruşturmalarında hakimler baskı altında mı, bağımsız ve tarafsız karar verebilmeleri mümkün mü?
ByLock konusunda yargıya nasıl müdahale edildiğini, resmi görüşe aykırı karar veren hakimlerin sürüldüğünü, ++
YargıPaketine 314Eklensin
2-nihayetinde Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin 2015/3 Esas sayılı kararıyla hakimlerin önüne "Yargıtay içtihadı" konularak resmi görüşe aykırı kararların önüne nasıl set çekilmiş olduğunu şurada yazmıştık:
3-Ankesör konusunda gerekçesi 29.4.2019'da basına yansıyan bir beraat kararında "ardışık aramaların terör örgütü üyeliği suçunun oluşumu için maddi ve manevi unsurları kapsamında olduğuna dair dosyada somut ve hukuki bir delil bulunmadığı" belirtilmişti: ahvalnews-com.cdn.ampproject.org/c/s/ahvalnews.…