Covid19 aşısının onaylanması için gereken şartları FDA bu rehberde belirtiyor. Önemli noktalar: 1. Bu şartlar sadece içinde bulunduğumuz halk sağlığı acil durumu için geçerli. Acil durum geçtikten 60 gün sonra geçerliliğini yitirir. devam: fda.gov/media/139638/d…
2. Covid19 aşısının gelişmesi bazı durumlarda hızlandırılabilir: benzer platformlar ve benzer ürünlerde deneyimimiz var ise. 3. Üretimin her aşamasından ve her dozun birbirine karşılaştırmalı olduğunu ve sürekliliğini gösteren veriler sunulmalı.
devam:
4. Her aşamada aşının niteliğini, saflığını, ve etkinliğini gösteren veriler sunulmalı. 5. Eğer gerekçe gösterilirse formülasyon ve doldurma işlemleri aşı onayından sonra da tamamlanabilir. 6. Aşının son kullanma tarihi hesaplanmalı ve en az üç farklı üretimde göster. Devam:
7. Aşı çalışmaları yapanların FDA ile erken iletişime geçmeleri, SARS ve MERS aşı gelişiminde hayvan deneylerinde görülen solunum sıkıntısı artışının bu aşıda görülmemesi için emin olunması. 8. Benzer platformlardan toksikoloji deneyimi varsa onlar sunulabilir. Devam:
9. Hamilelerin de aşı onayı alabilmesi için gelişim ve toksikoloji deneylerinin de tamamlanması gerekli. 10. ERD (ilerlemiş solunum hastalığı) olmaması için hayvan ve insan deneyi önergeleri var. 11. İlk insan deneyleri sağlıklı gönüllülerde ve Covid19 riski az olanda. Devam:
12. Mümkünse ilk insan denemeleri SARSCOV2 kapma riski olan insanları (sağlık çalışanları) almamalı. 13. İnsan deneylerinde hem antikor hem de T hücre (Th1 ve Th2) polaeizasyonuna bakılmalı. 14. Onay için son faz deneylerde binlerce ve her durumdaki insanlarda olmalı. Devam:
15. Her yaş grubu için aşının: güvenliği, bağışıklığı, dozu, etkinliği, ve ERD riski (ilerlemiş solunum hastalığı) tespit edilmeli. 16. Aşının etkinliği ve güvenilirliği Covid19 kapmış insanlarda da araştırılmalı. 17. Çocuklar ve hamileler için özel şartlar belirtilmiş. Devam:
18. Etkinlik deneyleri randomize ve çifte-kör olmalıdır. 19. Aynı deneyde tek plasebo grubuna kariı birden çok Covid19 aşı aday grupları karşılaştırılabilir. 20. Eğer etkinliği ıspatlanmış aşı olursa plasebo grubunda etiksel sebepten dolayı o aşı kullanılabilir. Devam:
21. Etkinlik çalışmalarında uzun dönem takip yapılmalı. 22. Etkinlik çalışmasında labda onaylanmış COVİD19 tanısı veya SARSCOV2 enfeksiyonu yeterlidir. 23. Aşı onayı için ciddi Covid19 önleyebilmek de yeterli olabileceği için deneyler bu hipotezi test edebilmeli. Devam:
24. Verilerin istatistiksel analizi için tavsiyeler verilmiş. 25. Aşının güvenliği için tavsiyeler verilmiş. 26. Bütün bu şartlar yerine getildiğinde ‘Accelerated Approval’ (hızlandırılmış onay) mümkün olabilir.
Devam:
27. Eğer klinik hastalık verisi ‘endpoint’ olarak gösterilemeyecek ise o zaman insanlarda kontrollü enfeksiyon modelleri kabul edilebilir. Fakat bunun etiksel, bilimsel konuları ve insanların korunabilmesi tartışılmalı. Hemüz hiçbir kontrollü insan enfeksiyon modeli yok. Devam:
28. Gerekli şartlar yerine getirilirse onaydan önce EUA (acil kullanım yetkisi) getirilebilir. Devam:
Devamı: özet olarak, biyotek dünyasında aşı çalışması yapan ve FDA ile senelerce irtibatta olan birisi olarak baktığımda gerçekten çok detaylı ve ince düşünülmüş bir önerge. Size gelen ‘aşı bulundu’ ve ‘aşı Eylül’de çıkar’ manşetlerine umarım daha bilimsel ve gerçekçi kaynak olur
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Virolog hatırlatması: Covid19 aşılarının gelecekte güncellenmesi gerekebilir. Her sene grip virüsündeki gibi gerek olmasa da ileride (3-5 sene sonra?) güncellenmiş bir aşı ile yeniden aşılanmak gerekebilir.
Sebep?
Antijenik sürüklenme.
Açıklıyorum: biorxiv.org/content/10.110…
👉Bu önbasımda insanlarda her sene mevsimsel olarak seyir eden 229E isimli koronavirüse bakmışlar.
👉Hatırlatma: İnsanlarda daimi olarak her sene seyir eden 4 tip koronavirüsü var. İsimleri: 229E, OC43, HKU1, NL63.
👉Antijenik sürüklenme nedir? Özellikle RNA virüslerinde görülen ve her sene mutasyonlar ile virüsün yavaş yavaş ilk kökeninden uzaklaşması.
👉Bunu filogenetik soy ağaçlarında görebiliyoruz. Görselde farklı ülkelerden ~40 senelik 229E koronavirüsü numunelerinde bakmışlar.
İngiltere’deki mutasyonlar Mart ayında kurulan 20milyon pound bütçeli Covid19 genom konsorsiyumunun taramaları sayesinde bulundu. Bugüne kadar 157bin üzerinde SARSCOV2 genomu sekansladılar. Öncelikli olarak takip ettikleri mutasyonları ve sebeplerini anlatıyorum:
👉Mutasyonları okurken bilmeniz gereken 2 detay:
1️⃣Mutasyon numarası Protein sekansındaki kısma denk gelir, mesela D614G mutasyonu toplam uzunluğu 1273 aminoasit olan Spike kılıf proteinindeki 614’üncü aminoasit konumunu simgeler.
2️⃣Mutasyon harfleri de aminoasiti ve değişimi
simgeler. Mesela D614G mutasyonu, Spike kılıf proteininin 614’üncü konumundaki D (Aspartik asit) aminoasiti G’ye (yani Glisin aminoasitine) dönüşmüş. Aminoasitleri de okuldaki biyoloji derslerinden hatırlarsınız, toplam 20 standart aminoasit vardır.
Gelelim mutasyonlara:
İngiltere’deki mutasyon haberi nedir? Sansasyon veya manşet ile değil, elimizdeki bilimsel veriler ile açıklıyorum:
Önce 7 madde ile özet:
1️⃣İngiltere’de yayılan bu yeni “B.1.1.7” isimli soy kümesinde (lineage cluster) ilginç mutasyonlar var.
2️⃣Bu mutasyonların bazıları yeni değil, önceden de görüldü.
3️⃣Bu mutasyonlardan bazıları önceden lab deneylerinde hücrelere ve farelere daha kolay bulaşabildiğini gösterdi.
4️⃣Henüz bu mutasyon grubunun doğrudan insanlarda daha bulaşıcı olduğuna dair bir delil yok.
5️⃣Bu mutasyon grubu daha çok bulaşıcı olduğu için değil, ‘Founder effect’ (kurucu etkisi) yüzünden de bu şekilde yayılıyor olabilir.
6️⃣Bu mutasyon grubunun aşılara karşı sorun yaratacağına dair bir veri henüz yok.
7️⃣Mutasyon her zaman her canlıda olur, SARSCOV2’de yüzlerce var.
Pfizer-BioNTech aşısının prospektüsünü (EUA Fact Sheet) bilgilendirme amaçlı paylaşıyorum.
👉Önemli: Bir aşı veya ilaç sizin için uygun mu değil mi öğrenmek için hekiminizle görüşün.
👉Bu acil kullanım yetkisi 16 yaş ve üstü için geçerlidir. fda.gov/media/144413/d…
👉3 hafta ara ile iki doz kas içine enjekte edilir (her doz 30ug, 0.3mL).
👉Karanlıkta, -80 ile -60 arasında muhafaza edilmeli.
👉Çözülmüş aşı tekrar dondurulmamalı.
👉Aşı dağıtımı termal kutularda donmuş karbondioksit kuru buz ile yapılır.
👉Eğer derin dondurucu yoksa kuru buz ilavesi yapılarak geçici bir süre için termal kutularda muhafaza edilebilir.
👉Donmuş aşı dolapta veya oda sıcaklığında çözülür.
👉Dolapta (2 ila 8C) 5 gün, oda sıcaklığında 2 saat muhafaza edilebilir.
Virolog hatırlatması: Covid19 RNA aşılarında kullanılan iki önemli teknoloji önceden keşfedildiği için RNA aşıları bu kadar hızlı gelişti. Eğer elimizde bu keşifler olmasaydı hala aşı haberi bekliyor olurduk. Basic Science (temel bilim) araştırması bu yüzden önemli. İki buluş:
1️⃣2017 senesinde MERS koronavirüsünün S Spike proteininin stabil prefusion konformasyonu için gerekli iki Prolin aminoasiti. Yani? Covid19 RNA aşıları Spike proteininin prefusion (hücreye bağlanmadan önceki) halini kullanıyor. Bu, virüsün vücuda ilk girdiği hali tanımak için şart
Dolayısıyla, 2002 SARS ve 2012 MERS salgınları sonucu devam eden araştırmalar sayesinde nihayet 2017 senesinde koronavirüsün Spike proteinin prefusion halini nasıl yapacağımızı öğrendik. Yayın burada: pnas.org/content/114/35…
Bu önbasım ile “Koronavirüs genoma girecek” diyenler var. Bu önbasımda koronavirüsün insan gemomuna girebileceğine dair verler yoktur. Açıklıyorum:
👉Yayında “chimeric” dedikleri virüs-insan sekanslarından bahsediyorlar. Bu tür sekanslar PCR hatası olarak biorxiv.org/content/10.110…
rekombinasyon oluşturabilir. Bunu kontrolleyecek deneyleri yapmadılar.
👉RT enzimini overexpress ederek sundukları sistem tamamen suni bir sistemdir. RT overexpress ederseniz bir sürü RNA zincirini DNA’ya çevirip yakalarsınız. Bu, entegre oluyor anlamına gelmez.
👉Bu güne kadar
hiçbir canlının DNA sekansında entegre olmuş koronavirüsü sekansına rastlamadık, hem de yüzlerce farklı koronavirüsü ve enfekte olan bir sürü canlı olduğu halde.
👉Bu bir önbasımdır yani bilimsel hakemlerce henüz gözden geçmemiştir. BioRxiv ve MedRxiv’de çıkan her yazı önbasım.