My Authors
Read all threads
Kısa bir #COVID19 güncellemesi ve özeti yapalım. Yeni makaleler ve literatüre dayanarak;

📌Coronavirüs yeni bir virüs değildir. Hayvanlar arasında yaygın olan bir virüs grubu olup; SARS, MERS salgınına neden olan tipleri ve soğuk algınlığı yapan tipleri bulunmaktadır.
SARS etkeninin misk kedilerinden, MERS etkeninin tek hörgüçlü develerden, Covid 19 etkeni olan #SARSCoV2 nin ise yarasalardan insana geçtiği değerlendirilmiştir. İnsanlar arasında dolaşımda olan diğer 4 tipi ise soğuk algınlığına neden olmaktadır.
Yani sadece Covid’e neden olan tipinin insanlarda hastalık yapması yenidir, o yüzden yeni Coronavirüs diye adlandırılmaktadır.

SARS salgını 2003 yılında, MERS ise 2012 yılında olmuştur. Henüz insanlara geçmemiş Coronavirüs tipleri de bulunmaktadır.
#SARSCoV2 insan hücrelerinde bulunan ACE reseptörü denen kapıları kullanarak hücre içine girmekte, hücre içinde çoğalarak enfeksiyon oluşturmaktadır. Bu reseptörler; otopsi çalışmalarına göre en çok burunda olup soluk borusu, akciğerler, bağırsaklar, böbrekler, testislerde de var
Virüs enfeksiyonundan çok, virüsün neden olduğu aşırı bağışıklık yanıtı ( sitokin fırtınası)hücrelere zarar verir. Bu olay esnasında hücre harabiyeti, damar içi pıhtılaşmalara bağlı çeşitli tablolar ve çoklu organ yetmezlikleri olabilir. Bu olay daha çok ağır hastalarda olur.
Çocuklar ve gençler genelde daha hafif atlatırken, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar daha ağır atlatır. Bunun nedeni küçük yaşlarda ACE reseptörlerinin daha az olmasına ve yaşlandıkça bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlanmaktadır.
Covid 19’da; inme, kalp yetmezliği, miyokardit, böbrek yetmezliği, tiroid iltihabı, diyabet, cilt döküntüleri, koku- tat kaybı gibi geniş yelpazede patolojiler oluşabilir. Daha kötüsü bu şikayetlerin bir kısmı iyileştikten sonra devam edebilir ( miyokardit, beyin patolojileri)
Asemptomatik geçiren insan sayısı oldukça fazladır. Asemptomatikler aynen semptomatik olanlar gibi hastalığı yayarlar. Bu yüzden tanı konulup izole edilmeli.

CDC ye göre tanı konmuş asemptomatiklerin 10 gün, semptomatiklerin 20 gün ( bulgu yoksa) izolasyonu yeterli.
Çocuklar genelde hafif geçirmekle beraber; MIS-C denen nadir ağır tabloyla karşılaşabilir. Bu çok ağır ve ölümcül bir sendromdur. Bu nedenle çocuklar da korunmalı.

10-19 yaş grubu daha hassas ve bulaştırıcı, 10 yaş altında daha az.
Maske bulaşı önlemede oldukça etkin, bulaşı 5 kat önlüyor. Cerrahi maskeler oldukça iyi. Maske kullanımı karbondioksit solumanıza neden olmaz ve oksijen miktarını azaltmaz.
Açık alanlardan ziyade kapalı alanlarda daha önemli.

Poşet, kutu, ambalajdan bulaş çok düşük ihtimal.
Kan grubu ile hastalığa yatkınlık veya ağır geçirme arasında bir korelasyon yok. Yeni çalışmalarla bu çürütüldü. Tüm kan grupları eşit şanş ve risk içinde. A kan gruplarının endişe etmesine gerek yok.
Verem aşısı olanların hastalığın bazı belirtilerini hafif atlattığına dair makaleler çıktı. Aşı adaylarından biri de bu aşı . Ülkemizde bebekken bu aşı yapılıyor. O yüzden henüz bu aşının yeniden yapılması önerilmiyor. Ama herkese grip aşısı ve 65 yaş üstüne zatüre öneriliyor
Beta interferon ile ilgili güzel haberler geliyor. Bu ilaç olarak başka hastalıklarda kullanılıyor zaten. Bunun sprey formunun ağızs sıkılarak virüsün çoğalmasını engelleme çalışmaları yürüyor. Başarılı olursa hem tedavi hem de koruyucu olarak kullanılabilir.

Çok da güzel olur.
Coronavirüs’ün başka tipleri olduğunu söylemiştim. Son çalışmalar; SARS, MERS geçirenlerde; hatta sağlıklı bireylerde Covid 19 etkenine karşı çapraz bağışıklık ( T hücresi yanıtı) geliştiğini gösteriyor. Muhtemelen soğuk algınlığı virüsleri ile karşılaşmaya bağlı.
Hatta az bir oran değil, popülasyonunun % 35-40’ında olduğu belirtiliyor. Ülkelere göre farklı oranlar çıkıyor.

Bazı insanların asemptomatik veya hafif geçirmesi buna bağlanıyor. Yaşlıların ağır geçirmesi de buna bağlı olabilir, çünkü yaşlandıkça T hücresi miktarı azalıyor.
Son olarak aşı çalışmaları; 200’ün üzerinde aşı adayı var. 40 tanesi insan deneyi aşamasında. 8 tanesi de faz 3 de yani son aşamada. 2 tanesi kısıtlı onay durumunda (Çin-Rusya).
Okuyan, faydalı bulan ilk tweeti RT ederse sevinirim.😎
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Keep Current with Prof Dr Güner Sönmez

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!