1) Önemli düşünürlerden ve İslami kaynaklardan insanın ümit beslemesi ve gelecek adına umutlu olmasına dair bazı görüşler derlemiştim:

Evvelen Üstad diyor ki, yeis en dehşetli bir hastalıktır. Hatta seretan (kanser) diyor. Hutbe-i Şamiye/43.

ÜmitvarOlunuz Çocuklar
2) Yine Üstadın dediği gibi şedid bir düşman olan yeis, insanın faaliyet şevkini kırar ve atalet(tembellik) zindanına düşürür (Münazarat). Hocaefendi: Geleceği karanlık görmek, geleceği gerçekten karanlık hâle getirebilir ve kemalâta giden yolları yürünmez kılabilir.(Herkul/2019)
3) Erich Fromm diyor ki: Umut, daha büyük bir canlılık, daha büyük bir duyarlılık ve akılcılık sağlamak yönünde gerçekleştirilmek istenen her toplumsal değişimin, belirleyici öğesidir. (Umut Devrimi, sf.21)
4) Erich Fromm'un bahse konu olan kitabından bazı alıntılar yapmak istiyorum :

Umut, kendi içinde çelişkilidir (paradoksaldır). Ne edilgen bekleyiştir, ne de gerçekleşmesi olanaksız koşulların gerçekçi olmayan bir şekilde zorlanmasıdır.
5) Atlama anı geldiğinde sıçrayacak olan çömelik bir kaplana benzer umut.... Umut etmek demek, henüz doğmamış şey için her an hazır olmak, ama doğumun, bizim yaşam;, sürecimiz içinde gerçekleşmemesi halinde umarsızlığa, umutsuzluğa düşmemek demektir. (sf. 24)
6) Umut etmek, bir varolma durumudur. Yoğun, ancak henüz harcanmamış bulunan etkin olma durumunun içsel olarak hazır olmasıdır (sf.26). Umut yok olduğunda, yaşam olgusal ya da potansiyel olarak sona ermiştir. Umut, yaşamın doğasında, insan ruhunun dinamiğinde varolan bir öğedir.
7) Yaşamın doğasını oluşturan bir başka öğeye çok yakından bağlıdır. Bu öge, inanç'dır.(sf. 28)(Fromm'un burada kastettiği inanç, dini inanç değil, bir şeyin gerçekleşeceğine dair inançtır. Bu metinden bagimsiz olarak dersek, bir insanın dini inancı da umut beslemesine etkendir).
8) Benzer bazı mevhumları arapcanın mantıkı yapısında da görüyoruz: er-Recâ’nın ilk akla gelen anlamı, ümitsizliğin zıddı olan beklenti ve emeldir. er-Recâ’, sonunda mutluluk olan şeyin meydana gelmesini gerekli gören zandır...
9) ...Yavrulama vakti gelen deve için “erceti’n-nâka” denir. Deve sahibi, yavrunun doğmasına ilişkin ümit beslemeye başladığı için böyle bir ifâde kullanılır. Ümîdin rahatlık vermesi gibi, insanı rahatlatması dolayısıyla kırmızı renge ercuvân denmiştir.
10) Bir önceki tweetteki bilgilerin kaynağı: Abdurrahman Kasapoglu, TASAVVUF: İlmî ve Akademik Araştırma Dergisi, yıl: 8 [2007], sayı: 18, ss. 155-176.

Kasapoğlu'nun Kur'an'da İman-Ümit İlişkisine dair makalesinden iktibas yapmaya devam edecek olursak :
11) Dengeli bir kişilikte korku ve ümit, kuşun iki kanadı gibidir. Kanatları birbirini dengeleyecek şekilde olursa uçuş kusursuz olur. Korku ve ümit de aynı şekilde mü’minin kişiliğini dengede tutar.
12) Kişinin benliğini sâdece ümit kaplarsa, tembellik ve eylemsizlik kendini gösterebilir; aynı şekilde benlikte yanlızca korkunun yer etmesi de ümitsizliğe yol açabilir. Bu yüzden insan, benliğinde tek yönlü olarak sadece ümide ya da yanlızca korkuya benliğinde yer vermemelidir.
13) Miguel de Unamuno'dan makalede bir iktibas yapılıp deniliyor ki: İnsanın gerçek ümîdi ve bütün ümitlerinin kökü ebedî hayat umududur. İman ümîdin ruhu, ümit de imanın kalıbıdır. İman, bireye ümit verinceye kadar şekilsizdir. İman, ümide, ümit bağlanılan varlığa imandır.
14) Gerçekten inanan ancak ümit eder ve ancak gerçekten ümit eden inanır.

Elmalılı'nın mevzuya paralellik arzeden bir ayete dair yorumunu aktarmak istiyorum :

“O’dur ki size, korku ve ümit içinde şimşeği gösterir, ağır ağır bulutlar yapar.(Ra'd/12)
15) O (Allah), odur ki, size şimseği gösterir korku ve tama'( ümit) içinde, şimşeği çaktırır ve onu size gösterir. Siz de onu görünce hem korkarsınız, hem de ümide kapılırsınız. Yani yıldırım düşmesinden korkarsınız, hem de o karanlıkları yaran yaldırayışından neşelenir,
16) arkasından rahmet beklersiniz, ekinlerinizden bereket ümit edersiniz. Kur'ân ve özellikle bu sûre de işte böyledir. Ve O (Allah) ağır bulutlar inşa eder. Yani hafif hafif buhar zerreciklerinden havaya uzanıp çekilmiş, yağmurla dolu olan ağır bulutlar meydana getirir.
17) Ki, geleceğin iman feyzi ile gönülleri dopdolu olan mümin toplumlarını da Allah böyle inşa edecektir...Yani demek istiyor ki, şimşeklerin çakmasından korkarsınız fakat bulutların görülmesinden de neselenir yağmur yagacagini gorurusunuz.
18) Elmalılı buradan bir yorum çıkararak, gelecekte iman feyzi ile dopdolu toplulukların da böyle inşa edileceğini söylüyor. Bazen şimşekler çakacak korkacaksınız, ama arkasından gelecek buluttan da ümit besleyeceksiniz...
19) Akif çok zor bir zaman diliminde ne diyor:

Âtiyi karanlık görerek azmi bırakmak...
Alçak bir ölüm varsa, emînim, budur ancak.
Dünyâda inanmam, hani görsem de gözümle.
İmânı olan kimse gebermez bu ölümle
20) Seyh Galip ne diyor :

Hayfdır şâh iken âlemde gedâ olmayasın
Keder âlûde-i ümmîd u recâ olmayasın
Vâdî-i ye’se düşüp hîç ü hebâ olmayasın
Yanılıp reh-rev-i sahrâ-yı belâ olmayasın
21) Yazıktır, şah iken dünyada dilenci olmamalısın , kederlerinin ümid ve recanı kirlettiği birisi olmayasın, dertlerin senin ümidini bulandırmasın, (eğer böyle yapmazsan), ümitsizlik vadisine düşer şah olacak yerde hiç olursun, sonra bela çölünde yolunu kaybedersin(yanılırsın).
22) Ammar, ebeveynini yitirmesine rağmen müstakimen hayatına devam etti, Bilal işkence görmesine rağmen itikadından taviz vermedi, Enes'in annesi çocuklarım var demedi, kocası evini terketti ama o dinini asla terketmedi.. Iman, tevhid, teslim, tevekkül..

ÜmitvarOlunuz Çocuklar

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with FatihKumas

FatihKumas Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @FatihKumas4

7 Oct
1) Modern dünyanın en önemli özelliklerinden birisi, her şeyin çok çabuk değişmesi olsa gerek. Mesela bazı kitaplar vardır, eski çağlarda yüzlerce yıl referans alınmışlardır. Günümüzde ise aynı kitabın farklı baskılarında dahi içeriği değişmektedir.
2) Pierre Bourdieu günümüzde çetin ve belirsiz koşullar altında yaşayan insanların geç­miş ve gelmekte olan [forth-coming] arasında bağ kurmakta zorlanacağını ileri sürer. Geçmişin birikimi, aynı zamanda gelmekte olanı tahmin etme, ona etki edebilme gücüdür.
3) Oysa her gün bir başkalığa uyanmak yeniden mevzilenmek zorunda olmak, olayların altında kal­mak, muhasebe yapamamaya, geçmiş kuramamaya, dolayısıyla geleni kestirememeye neden olur. Bourdieu'ye göre zamanın bu şekilde akması ça­resizliğe, dünyadan kopmaya, hayaller
Read 21 tweets
5 Oct
1) İslamiyette insanların yaptıkları anlaşmalara riayet etmeleri çok önemlidir. Bu konuda değişik ayetler bulunmaktadır. Öncelikle İsra suresinden başlayalım. 34. ayette deniyor ki: "Ahde vefa gösterin; çünkü ahid sorumluluk doğurur". Müfessirlerin görüşlerine değinecek olursak;
2) Fahreddin-i Razi diyor ki: Bil ki bir işi belgelemek ve onu iyice sağlama almak için, önceden yapılmış olan anlaşma, "ahid"dir. O halde ayetteki, "Ahdi yerine getirin "emri, "Ey iman edenler, bağlandığınız akidleri yerine getirin" (Maide. 1) ayetinin bir benzendir.
3) Binâenaleyh, "Ahidleri yerine getirin" ayetinin muhtevasına, alış-veriş, ortaklık, yemin, nezir (adama), sulh (barış) ve nikâh gibi bütün ahidler girer. Bu hususta sözün özü şudur: Ayetin muktezasına göre, iki kimse arasında geçen ve yapılan her akid ve ahde,
Read 23 tweets
5 Oct
1) Bazı önemli alimlerin dahi, arkadaşlarının veya yakın çevrelerinde bulunan diğer alimlerin telkin ve teşvikleriyle eser yazdıkları veya ilim yoluna girdikleri görülüyor. Mesela bunlardan birisi İmam-ı Buhari'dir.
2) Bazı arkadaşları Buhârî’ye "Keşke Efendimiz'in hadislerini muhtasar olarak bir kitapta toplasan” diye telkinde bulundular, İmâm Buhâri de: “Kalbime ‘yapabilirim’ düşüncesi hâsıl olunca kitabı hazırlamaya başladım.” demişti (Ebûbekir Kâfi, Menhecu’l-İmâm el-Buhârî, s. 55).
3) Eserini yazma sebebine dair başka rivayetler de nakledilmiştir... Tabiin’in büyük alimi Şa’bi, Ebu Hanife hazretlerini telkiniyle ilim yoluna sokmuştu. Kendisine diyor ki “sen uyanık, zeki bir gençsin çarşı pazarı bırak, bir alimin dersini takip et”.
Read 12 tweets
28 Jul
1) Mehmet Efe Çaman beyin İslam ve Tarihi ile alakalı değerlendirmelerini bilgi açısından zayıf buluyorum. Genelde yazılarının ortalaması Türkler ve Müslümanların tarihi hep kötülüklerle dolu gibi bir tezi savunmaktan öteye geçmiyor. Argümanları ise iyi bir tahlil içermiyor.
2) Sondan ikinci yazısında Hristiyanlıkta teolojik olarak savaşa yer yoktur gibi bir savunma ve Haçlı savaşlarını da teolojik unsurlardan ziyade farklı gerekçelere indirgemesi göz kapatmak olsa gerek.Batı'ya ait ne varsa Mehmet Bey'e göre tarihen de, güncel olarak da iyi duruyor.
3) Dünyanın %85'ini sömürmüş, iki tane dünya savaşının çıkmasına sebep olmuş bir kültüreki şiddet unsurlarını ve yayılma motivasyonunu kabul edememek bana gercekten garip geliyor. Amacım İslamiyet'i savunmak için Hristiyanlığı veya Bati'yi kötülemek değil.
Read 33 tweets
9 Jun
1) Bir kaç gündür, Hanefi mezhebi içinde görülen hadislerin Kur'an'a arzı ile alakalı bir yazı yazacağımı söylemiştim. Kur'an'a arz meselesi eskiden nasıl kullanılıyordu, Hanefiler bunu nasıl yaptı, şu an bunu gerekçe gösterenler nasıl kullanıyorlar, o konuya değineceğim.
2) Evvelen şunu belirtmem gerekir ki, Hanefi mezhebi içinde görülen Kur'an'a arz usulü ile şu an uygulanan Kur'an'a arz arasında uçurum bulunmaktadır. İkinci olarak Hanefi kaynaklarının da bu konuda iyi tahlil edilmediğini düşünüyorum.
3) Mesela Mustafa İslamoğlunu dinleyecek olursanız, Kader ile alakalı bir kaç tane rivayeti değerlendirmeye alır, arkasından da bunlar Kur'an'a uymuyor diyerek reddeder. Evvelen burada şöyle bir sorun ortaya çıkmaktadır:
Read 24 tweets
18 Apr
1) Bu süreçte rast geldiğim ve hakkında konuşmak istediğim bir mevzu var. Arkadaşlarımız sürecin verdiği buhranla birlikte hem kendi aidiyetleri olan kültüre hem de bazen dinin temel yorumuna karşı bir sorgulamaya düştüler.

AymSoykırıma DurDemeli
2) Fakat şunu belirtmem gerekir ki, bu sorgulamanın sağlam ilmi temeller üzerine oturmadığını söyleyebilirim. Buna Cemaat içinde tebaruz etmiş akademisyenler de dahil, değerlendirmeler sathi ve yüzeysel bir bilgi birikiminin varsayımları ile gün yüzüne çıkıyor.
3) Garip şekilde bir de ilahiyatçı ve ilahiyatçı olmayan zıtlaşması da oluştu. Kötü bir örnek olabilir ama kendimin ve yakın çevremin faaliyetleri ile İslami bilgi birikimine dair nasıl bir okuma ve araştırma eylemi yaptığımızı anlatmak istiyorum.
Read 18 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!