Referans Yönetim Sistemleri (RYS) üzerine hazırladığımız ilk paylaşım RYS’yi tanımak amaçlıydı. Bugün de aralarındaki benzerlik ve farklara odaklanıp avantajlarını ve dezavantajlarını tartışacağız. 📊🔍

İlk paylaşımımız:
Piyasada onlarca RYS yazılımı bulunmaktadır. Basit ve anlaşılır tutmak adına bugün sadece Citavi, EndNote, Mendeley ve Zotero gibi en yaygın kullanılanlar üzerinden incelememizi yapacağız.
Siz de burada ele aldığımız ya da alamadığımız, kullanmakta olduğunuz RYS’nin avantajlı bulduğunuz yönlerini bu paylaşımın altına ekleyerek katkıda bulunabilirsiniz.
Bütün RYS programlarına eşit derecede hâkim olmamız söz konusu olmadığından eksik bıraktığımız, yanlış ifade ettiğimiz noktaları belirtmeniz kullanıcılar açısından faydalı olacaktır.
Bu paylaşımda elimizden geldiğince birçok temel özelliği karşılaştırmalı olarak sunmaya çalışacağız. Sonda da toplu ve basitleştirilmiş bir karşılaştırma tablosu sunacağız.
İşletim sistemleri ile uyumluluk:
İncelemediğimiz RYS yazılımlarının dördü de Windows işletim sisteminde çalışırken sadece Mendeley bütün sistemlerde çalışan uygulamalar geliştirmiştir.
Lisans ücretleri:
Mendeley ve Zotero’yu herhangi bir kısıt olmadan ücretsiz kullanabiliyoruz. Sadece daha geniş depolama ihtiyacımız olduğunda ücret ödememiz gerekebilir. Citavi ve EndNote ücretli versiyonlarının yanı sıra ücretsiz ama kısıtlı kullanım imkânları sunuyor.
Zotero diğer üç yazılımdan farklı olarak ücretsiz olmasının yanı sıra açık kaynak olarak, farklı akademik kurumların ortaklığı ile geliştirilmekte. (Eğer imkân bulursak, “açık kaynak” yaklaşımını akademi ve piyasa ilişkisi üzerinden inceleyen başka bir paylaşım hazırlayacağız.)
Sürdürülebilirliği sağlamak için Digital Scholarship isimli şirket çatısı altında yer alan Zotero ile birlikte geliştirilen diğer açık kaynak akademik yazılımları digitalscholarship.com adresinden inceleyebilirsiniz.
Zotero ile aynı çatı altında yer alan Tropy yazılımı daha çok arşive dayalı olarak çalışmasını gerçekleştirenlerin hayatlarını kolaylaştırabilir: tropy.org
Otomatik/kolay kaynak ekleme:
Bu dört programın tamamı DOI, ISBN gibi kimlik numaraları üzerinden kaynak bulma ve ekleme özelliği barındırmakta, fakat bu bilgileri çektikleri veri tabanları farklılık gösterebilmektedir.
Kaynakları otomatik olarak programa eklediğimiz zaman mutlaka bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğunu kontrol etmeli, gerekirse elle düzelterek son hâlini vermeliyiz. Bk.
Tarayıcı üzerinden kaynak ekleme:
İncelemediğimiz dört program da internet sayfaları üzerinden birbirinden farklı çalışan kaynak ekleme mekanizmaları sunmakta.
Kelime işlemci entegrasyonu:
Bu dört programın tamamı temelde MS Word ile entegre çalışmakta, fakat uyum ve özellikler noktasında farklılıklar göstermektedir. Diğer kelime işlemcilerle uyumları da farklıdır.
Kaynaklara internet üzerinden erişim:
Citavi dışındaki yazılımlar web ara yüzleri üzerinden kaynaklarımıza erişme imkânı veriyor.Ayrıca Mendeley ve Zotero sundukları API seçeneğiyle diğer RYS seçenekleri arasında öne çıkıyor.Böylece 3. parti yazılımlar geliştirmenin önü açılıyor.
Doküman yönetimi (PDF dosyalarını program içine ekleme):
Program içi PDF okuma:
Zotero hariç diğer programlar PDF dokümanlarını programdan ayrılmadan okuma özelliğine sahip.
Her ne kadar Zotero program içerisinde PDF okuma özelliği sunmasa da ZotFile eklentisi ile PDF dokümanlarını etkin bir şekilde yönetebilir, PDF dokümanında altı çizilen (highlighted) yerleri Zotero’ya not olarak aktarabilir: zotfile.com
Metin arama (Full-text search):
RYS ile kaynaklara eklediğimiz PDF dokümanlarının içeriklerini aratabiliriz. Zotero metin içi aramalarda sadece ifadenin geçtiği kaynakları listelerken diğer programlar ifadenin geçtiği sayfaları gösterir.
Klasör izleme (Watched folders):
EndNote; bir klasörü, Mendeley ise seçtiğimiz bir veya daha çok klasörü izleyip bu klasör(ler)e eklenen PDF dokümanlarını otomatik olarak programa aktarabiliyor.
Referans etiketleme:
Kaynaklarımız genelde birden çok kategoriye, disipline veya projeye aittir. Etiketleme ile daha esnek ve (klasörler gibi) hiyerarşik olmayan bir düzen sağlayabilir.
Not: Etiketleme sistemleri avantajlarına rağmen kolayca kontrolden çıkabilir. Bu sebeple, mümkün olduğunca az sayıda ve belli bir sistem üzerinden etiketleme yapmamız gerekir. Etkin bir etiketleme sistemi oluşturmak için şu makaleye göz atabilirsiniz:
fortelabs.co/blog/a-complet…
Arama filtreleri:
İncelediğimiz dört program basit ve gelişmiş arama seçeneklerinin yanında arama seçeneklerini kaydetmemize ve daha sonra tekrar kullanmamıza olanak sağlıyor.
Bu özelliği klasörlere ek olarak veya klasörlerin yerine kullanabilir, klasörlerin sınırlandırıcı ve hiyerarşik yapısını aşabilirsiniz. Özellikle, etiketlerle birlikte ileri seviye rafine filtreler oluşturabilirsiniz.
Apple Mac kullanıcıları için de ipucu: Finder uygulamasında “Akıllı Klasör” (Smart Folders) olarak yer alan bu özelliği kullanarak bilgisayarınızdaki dokümanlara daha etkin/verimli erişebilirsiniz.
Kaynakları birbirleriyle ilişkilendirme:
Her ne kadar hayati olmasa da kaynakları birbirleriyle ilişkilendirmek bazen iyi bir fikir olabilir. Sadece Zotero’nun sunduğu bu özellik ile, hangi kaynakların hangileriyle bağlantılı olduğunu kolayca görebiliriz.
Bağımsız not oluşturma:
Sadece Zotero ile bağımsız notlar ekleyebiliyoruz. Ayrıca, notlarımızı etiketleyebilir, mevcut kaynaklarla ilişkilendirebiliriz. Bu sayede Zotero, basit bir not tutma ve alıntı yönetme aracı olarak da kullanılabilir.
Eklenti/Macro desteği:
Zotero eklentiler, Citavi ise makrolarla programların kabiliyetlerini arttırma imkânı sunmaktadır.
Zotero eklentileri için: zotero.org/support/plugins
Citavi makroları için: github.com/Citavi/Macros
Grup çalışması/paylaşma:
Bu programlarda oluşturduğumuz kaynakları ve ilişkili dokümanları başka kişilerle paylaşabilir, ortak çalışma klasörleri oluşturabiliriz.
RSS Beslemeleri (Feeds):
Özellikle RSS desteği bulunan blog, haber sitesi gibi internet kaynaklarından eklenen içerikleri veya DergiPark gibi sistemlere eklenen son yayınları düzenli aralıklarla Citavi ve Zotero içinden takip edebiliriz.
Şu ana kadar yaptığımız karşılaştırmaları topluca bir tabloda görelim:
Bu paylaşımda yer almayan birçok başka programın ve özelliğin karşılaştırmalı olarak sunulduğu wikipedia makalesini inceleyebilirsiniz: en.wikipedia.org/wiki/Compariso…
İncelediğimiz bu programların gelişmiş özelliklerine ihtiyaç duymayan, fakat kaynakları yöneten basit ve kullanışlı bir program arayanlar, açık kaynak ve ücretsiz BibDesk (maalesef sadece Mac bilgisayarlar için) programını deneyebilir. bibdesk.sourceforge.io
Öne çıkan dört RYS yazılımını karşılaştırdıktan sonra bazı önemli noktalara işaret etmek gerekiyor.
RYS sistemlerini sihirli çözüm olarak görmemek gerekir. Her dijital çözüm gibi bu sistemler de hayatımızı daha kolaylaştırdığı gibi daha da karmaşıklaştırabilir. Dolayısıyla, gereksiz optimizasyondan kaçınmalı, doğal akışı ve gerçek ihtiyaçları dikkate almalıyız.
Programlar arası geçiş ve veri aktarımı önemli bir konu. Bazı RYS’lerde kaynakları kolayca içe aktaracak seçenekler mevcutken diğerleri için kaynaklarımızı Bibtex, RIS vb. formatlarda kaydettikten sonra aktarma işlemi yapmamız gerekebilir.
Citavi’nin tipik bir RYS olmadığının altını çizmemiz lazım. Citavi, referanslarımızı kataloglamak ve kullanmamıza yardımcı olsa da aslında tez, makale, kitap gibi çalışmalarımızı baştan sonra yönetmek için tasarlanmış bir yazılım.
Citavi’nin Word entegrasyonu sadece kaynakları aktarmamızı değil, aynı zamanda açılan panel üzerinden notlarımızı listeleyerek Citavi’ye geçiş yapmadan benzersiz bir yazı tecrübesi sunar.
Ayrıca Citavi’nin görev listesi (tasks), zaman yönetimi noktasında diğer RYS’lerde olmayan güzel ve bütünleşik bir özellik sunuyor. Zotero kullanıcıları ise Zotodo eklentisini deneyebilir. github.com/wbthomason/zot…
Citavi’nin en büyük eksiği ise sadece Windows’u desteklemesi. Diğer işletim sistemlerinde Parallel Desktop (ücretli; Mac) veya VirtualBox (ücretsiz; Mac/Linux) gibi sanallaştırma programları ile bu sorunu bir nebze aşabilirsiniz.
RYS’lerin temel özelliklerinin çalışma mantığı, ara yüzler ve kelime işlemci entegrasyonları farklılıklar göstermektedir. Mümkünse denedikten sonra ve kullanma pratikleri açısından hangisi daha kullanışlı gelirse onu tercih etmek yerinde olacaktır.
Zotero her ne kadar bazı noktalarda öne çıkıp bazı noktalarda geri kalsa da oldukça başarılı bir RYS. Yukarıda vurguladığımız gibi eklenti desteği, Zotero’yu eksikliklerine rağmen ideal bir seçim yapabilir.
Zotero, paylaşımı kısa tutmak için burada bahsedemediğimiz, birçok başka özellik barındırmakta. Örneğin HTML formatında raporlar üretebilir, Kitapyurdu, Amazon gibi sitelerde göz attığımız kitapları tek tuşla kütüphanemize kaynak olarak ekleyebiliriz.
Zotero’nun Connector eklentisine hangi sayfalardan nasıl veri çekileceğini söyleyen mevcut çeviricilere (translators) şu sayfadan göz atabilir, siz de ihtiyaç duyduğunuz çeviricileri (JavaScript ile) yazmayı deneyebilirsiniz. github.com/zotero/transla…
Kanaatimizce Zotero hakkında belki de en çok vurgulanması gereken husus açık kaynak olması.
Bunun neden önemli olduğuna dair iki örnek verelim:
Birincisi; Mendeley, Zotero’ya kaydettiğimiz kaynakları düzenli olarak içe alma (import) özelliğine sahip. Yani bu seçeneği aktifleştirdiğimizde Zotero’daki kaynaklarımız Mendeley’e de ekleniyor.
Fakat Mendeley (Elsevier firmasının ürünü) Zotero’nun aynı işlemi yapmasına izin veren mekanizmayı engellemek için (güvenlik bahanesiyle) 1.19 sürümüyle beraber veritabanını şifrelemeye karar verdi. zotero.org/support/kb/men…
Zotero’nun EndNote’a (Clarivate Analytics firmasının ürünü) ait ENS dosyalarını (Mendeley’in de desteklediği) CSL (citation style language) dosyalarına çevirmesi dava konusu olmuştu.
arstechnica.com/information-te…
Fakat dava reddedildi.
arstechnica.com/information-te…
Bu şirketlerin Zotero’ya karşı agresif tutumları, kullanıcıların kendi oluşturdukları verileri taşımaları konusunda çıkardıkları engeller, açık/paylaşılabilir standartlar konusunda ayak süren politikaları, ticari ama haksız ve insafsız.
Dolayısıyla, Zotero’nun varlığı sadece onu severek kullananların değil tüm RYS ekosisteminin sürdürülebilirliği açısından önemli.
Bugün karşılaştırdığımız yazılımları şu bağlantılardan indirebilirsiniz:
Citavi citavi.com
EndNote endnote.com
Mendeley mendeley.com
Zotero zotero.org
Siz hangi RYS programını kullanıyorsunuz?
Referans Yönetim Sistemleri (RYS) karşılaştırmalı paylaşımını arkadaşımız Nurullah KARACA @nuribegovic hazırladı.

Çok teşekkür ediyoruz.
Destek, kılavuzluğu ve katkıları için Adem BAŞPINAR @adembaspinar arkadaşımıza ayrıca teşekkür ederiz.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with İstanbul Sosyoloji

İstanbul Sosyoloji Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @iuefsosyoloji

15 Nov
“Bu roman çoktan yazıldı. Bu roman benim rüyalarımda.”

Gündelik gerçekliğin ötesine geçmeye çalışan eserleriyle 20. yüzyıl Latin Amerika edebiyatının en önemli isimlerinden Julio Cortázar'ı (26 Ağustos 1914-12 Şubat 1984) yakından tanıyalım.😎 Image
Tam adıyla Julio Florencio Cortázar Scott, 26 Ağustos 1914'te Belçika'nın başkenti Brüksel'de, Arjantin konsolosluğunda memur olarak çalışan Bask kökenli Julio José Cortázar ile Fransız-Alman kökenli María Herminia Scott'un çocuğu olarak dünyaya gelir. Image
1918 yılına kadar Belçika, İsviçre ve İspanya'da yaşayan aile sonrasında Arjantin'e kesin dönüş yaparak bir kenar mahallesi olan Bánfield'a taşınır. Ancak Cortázar 6 yaşına geldiğinde babası evi terk eder ve aile maddi açıdan zor durumda kalır. ImageImage
Read 34 tweets
3 Nov
20. yüzyılın en büyük bilim filozoflarından biri olarak görülen ve yaklaşımı günümüzün bilimsel düşüncesine derinden nüfuz eden Karl Popper’a daha yakından bakalım.
Karl Raimund Popper 28 Temmuz 1902’de, Avrupa’nın en önemli kültür merkezlerinden, imparatorluk kenti Viyana’da, Aziz Stefan Katedrali'nin güneyine bakan, devasa kütüphaneli bir evde, Protestanlığı seçen Yahudi bir ailenin üçüncü ve son çocukları olarak dünyaya gelir.
Babası Dr. Simon Siegmund Karl Popper bir avukattır. Yunan ve Latin klasiklerini Almanca’ya çevirir, evsizlere yardım eden komitelerde gönüllü olarak yer alır. Annesi, kızlık soyadıyla Jenny Schiff ise Viyana’nın yüksek burjuva sınıfına mensup bir müzik tutkunudur.
Read 23 tweets
2 Nov
📝Dünya edebiyatında distopya türünün öncü isimlerinden, George Orwell’ın kendisinden esinlendiği söylenen Rus yazar Yevgeni Zamyatin’in (1 Şubat 1884 - 10 Mart 1937) hayatından bazı kesitlere ve şahsına münhasır eseri “Biz”e biraz daha yakından bakalım… ✍️🔎
Yevgeni İvanoviç Zamyatin, 1 Şubat 1884’te Rus İmparatorluğu sınırları içerisinde, Moskova'nın 300 km güneyindeki Tambov ilinin Lebedyan ilçesinde dünyaya gelir. Babası Ortodoks bir rahip ve aynı zamanda okul müdürüdür. Annesi ise bir müzisyendir.
Annesinin entelektüel ilgilerine rağmen yaşadığı çevre hiç de entelektüel değildir. Zamyatin, küçük yaşta çareyi kendini kitapların arasında kaybetmekte bulur. İleride kendi yazın dünyasını şekillendirdiğini söyleyecek kadar Dostoyevski’ye hayrandır.
Read 41 tweets
26 Oct
Türkiye’deki sağlık eğitiminin gelişmesinde önemli bir katkısı bulunan, kadın doğum, hemşirelik, ebelik, hastabakıcılık gibi pek çok alanda kurucu olan, tıbbi yayıncılığı başlatan ve Darülfünun’un ilk emini olan Besim Ömer Akalın'ı (1 Temmuz 1862 - 19 Mart 1940) tanıyalım. 🔎
Besim Ömer Paşa, 1 Temmuz 1862 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Babası ilk Osmanlı Meclis-i Mebusan’ında mebus olan Nardalı Ömer Şevki Paşa, annesi ise Afife Hanım’dır. Priştine’de eğitim hayatına başlayan Besim Ömer, Kosova Mülki Rüştiyesi’nde ortaöğrenimine devam etmiştir.
Ailesinin İstanbul’a taşınması nedeniyle son senesini Gülhane Askeri Rüştiyesi’nde tamamlamıştır. Çocukluğundan itibaren doktor olmayı isteyen Besim Ömer Paşa bu konuda şöyle der: “Doktor olmama başlıca sebep ebeveynimin, bilhassa babamın hekimlere karşı gösterdiği muhabbettir.”
Read 46 tweets
23 Oct
Amerika ile inşa edilen köksüz, renksiz, eklektik geleceğe itiraz eden; sanatla, şiirle kurduğu derin, sahici bağa ait köklerin ise doğduğu toprakların çok ötesine uzandığını fark eden bir şair, Ezra Pound’u (30 Ekim 1885 - 1 Kasım 1972) daha yakından tanıyalım… ✍️🔎 Image
Eski dünyayı, millet olmayı önemsedi.
Amerikan rüyasını reddedip, “büyük anlatıların” gerçekleşmesini istedi.
Bundan dolayı kendisine “kaybedenden yana” olmanın bedeli de ödetildi.
İtibarsızlaştırma, delilik ithafı, yalnızlığa mahkûmiyet…
Hepsini gördü, hepsine sabretti.
O bir şairdi. Öfkesi şiddetli, hüznü derindi.

Yaşı ilerledikçe, dünya gençliğindeki dünya olmaktan uzaklaşıyor, değişiyordu.

Dilini keskinleştirdi, şiirinin formunu yeniledi, ifadelerine dolayımı yerleştirdi.

Kantolar, Ezra Pound’un dünyaya söylediğini kripto sözler gibiydi.
Read 72 tweets
17 Oct
"Benim anılarım, hayaletlerle dolu bir galeridir. Belki ben kendi hayatımı değil de, başkalarının hayatını yaşadım."

Pablo Neruda (12 Temmuz 1904-23 Eylül 1973) yaşadığını itiraf ediyor!

İşte kendi kelimelerinden ve dizelerinden Şair'in hayatı.🌿
"Annem, daha onu hatırlamadan, gözlerimle ona baktığımı bilmeden ölmüş. Adı Dona Rosa Basoalto'ydu. Beni 12 Temmuz 1904'te dünyaya getirmiş. Babamın adı José del Carmen'di. Çok genç yaşta baba evini terk ederek Talcahuano Limanı'ndaki doklarda işçiliğe başlamış."
"14 yaşındayken babam, biraz da kuşkuyla edebiyat çalışmalarımı izliyordu. Dergilerde yayımlanan ilk şiirlerimi gizlemek için kendime bir takma ad bulmalıydım. Derginin birinde bu Çek ismine (Neruda) rastladım ve büyük bir edebiyatçının adı olduğunu bilmeden kendime seçtim"
Read 43 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!