Oxford aşısı diye bilinen Oxford/Vaccitech/Astrazeneca aşısı klinik deneylerinin bugün açıklanan verilerinde birincil etkinlik son noktasına (primary efficacy endpoint) ulaşıldı. Detayları açıklıyorum:
👉Deneylerde 131 Covid19 vakasında aşının ortalama %70 etkinliği görüldü. 1/n
2/n
👉AZD1222 isimli aşı bir viral vektör aşısıdır (detayları aşağıda açıklayacağım). Bir ay ara ile 2 doz olarak verilir.
👉%70 etkinlik ortalaması iki farklı gurupta görülen %90 ve %62 etkinliklerin yaklaşık ortalaması (etkinlikler istatistiksel olarak da olumlu, p<0.0001).
3/n
👉COV002 (%90 etkinlik) grubunda Birleşik Krallık ülkelerinde 12,390 katılımcıdan şimdilik 2,741 kişi bir ay arayla 2 doz aşılandı. İlk doz yarım doz (25milyar vektör), 2. doz tam doz (50milyar vektör). Plasebo olarak iki dozda da MenACWY isimli menenjit aşısı verildi.
4/n
👉COV003 (%62 etkinlik) grubu ise Brezilya’da 10,300 katılımcıdan şimdilik 8,895 kişi bir ay arayla 2 doz aşılandı. İki doz da tam doz olarak (50milyar vektör). Plasebo grubu ilk doz MenACWY, ikinci doz saline (tuzlu su) verildi.
5/n
👉Her iki grupta bir senelik takip yapılacak. İlk grupta her hafta Covid19 testi uygulanacak.
👉İki grup arasındaki etkinlik farkının sebebi bilinmiyor, şimdilik doz farkı olabilir. Henüz sadece toplam 131 Covid19 vakası var. Değerler arttıkça aradaki fark da değişebilir.
6/n
👉Aşı herhangi ciddi yan etkilere sebep olmadı. İkinci dozdan sonra en az 14 gün süre beklendi. Bir sene takip devam edecek. Bu 3. faz deneylerden önce de 1. ve 2. faz deneylerinin birkaç aydır takibi yapılıyor.
7/n
👉AZD1222 isimli bu aşı bir viral vektör aşısıdır. Şempanzeleri enfekte eden bir adenovirüsten tasarlanmıştır.
👉Hatırlatma: Adenovirüsleri insanlarda her sene soğuk algınlığına sebep olur.
👉Şempanze adenovirüsünü seçmelerinin sebebi insanlarda antikoru olmaması.
8/n
👉Bazı virüsler labda enfeksiyona sebep olmayacak şekilde değiştirilerek viral vektör haline getirilir ve gen terapisi veya aşılarda kullanılır.
👉Ben mesela senelerdir HIV (AIDS’e sebep olan virüs) kullanarak kansere karşı aşı, gen terapisi ve hücre terapisi geliştiriyorum.
9/n
👉AZD1222 aşısı ChAdOx1 teknolojisi kullanıyor (Ch: şempanze, Ad: Adenoviral vektör, Ox1: Oxford 1).
👉Ayrıca ChAdOx2 teknolojisi de var ama COVİD19 aşısı olarak kullanılmıyor.
👉AZD1222 içinde SARSCOV2 virüsünün S kılıf proteini DNA sekansı var.
10/n
👉S kılıf sekansı başına ilaveten, tAP (human tissue plasminogen activator) geninin ön sekansı var. Bu sekans, S kılıf proteininin daha iyi salgılanması ve bağışıklığı arttırması için kullanılıyor. Biyoteknolojide bu tür ön sekanlar (leader peptide sequence) sıkça kullanılır
11/n
👉AZD1222 enjekte edildiği noktadaki (omuz deltoid kası) kas hücrelerine geçecek.
👉Bu aşı bir adenoviral vektör olduğu için adenovirüs gibi hücredeki reseptöre bağlanarak içeri geçecek, arkasından çekirdek içine girecek.
12/n
👉Çekirdek içinde bu viral vektör DNA sekansı, episom (kendi başına halka) olarak ve çekirdekteki genoma tutunarak kalır.
👉Buradan SARSCOV2 virüsünün S kılıf RNA’sını üretir. Bu RNA çekirdekten sitoplazmaya geçer ve orada proteine dönüşerek bağışıklıl sistemini uyarır.
13/n
👉Önemli: Adenovirüs DNA’sı bizim genomumuza bir risk teşkil etmez çünkü retrovirüsler gibi genomumuza girebilen virüs değiller. Lab şartlarında ender olarak da olsa homologus veya nonhomologus mekanizmalarla rekombinasyon görüldü fakat aşılarda bu görülmedi.
14/n
👉Viral vektör aşıları yeni bir teknoloji değil. Tüberküloz ve HIV’ye karşı geliştirilen Adenoviral vektör aşıları senelerdir binlerce insana veriliyor ve ciddi bir yan etkisi olmadı, kansere sebep olmadı. Kansere sebep olacak bir mekanizmaya sahip değil çünkü.
15/n
👉Çin’deki CanSino şirketinin aşısı da benzer bir viral vektör aşısı fakat şempanse adeovirüsü yerine insan serotip 5 adenovirüsü kullanıyorlar.
👉Ad5 isimli Cansino aşısı bazı insanlarda adenovirüse karşı bağışıklık olduğu için bu bağışıklıktan etkisiz hale gelebilir.
16/n
👉Kimseye hangi aşıyı olmaları konusunda tavsiyesi vermiyorum. O karar size ve hekiminize ait.
👉Şimdilik bütün veriler çok olumlu.
👉Sonuçta Covid19’a karşı etkili bir aşımız olmayabilirdi. Hatta Zika virüsü aşısında görüldüğü gibi ADE denen olay görülebilirdi, ama yok.
n/n
👉Bu yüzden şimdilik herşey olabildiğince en iyi şekilde ilerliyor.
👉Bahsetmeyi unuttum, AZD1222 normal dolapta aylarca tutulabilir.
👉Diğer tvitlerimde RNA aşıları hakkında bolca detay bulabilirsiniz.
n+1 Neden plasebo gurubuna menenjit aşısı veriliyor? Sebep: deneye katılanlar placebo mu aşı mı olduklarını bilmesinler diye. Oxford aşısı omuzda geçici ağrı yapabilir. Saline (tuzlu su) bunu yapmaz. Deney, randomize tek-kör olduğu için gönüllüler ne olduklarını bilmemeli.
n+2 ADE nedir? Antibody Dependent Enhancement, yani Antikora bağlı enfeksiyon artışı demek. Bazı virüsler (Zika virüsü mesela) antikorların bir ucuna tutunarak antikor sayesinde normalde enfekte etmedikleri hücrelere de girebilirler. Fc reseptörleri antikordaki Fc kısmına bğlanır
n+3 Neden COV002 deneylerinde ilk doz yarım verildi? Sebep: 2. fazda başlayan ilk dozda yan etkiler çok hafif olduğu için COV002 deneylerinde ikinci dozda 2 katı daha çok verildi. Bu haberi bizle paylaşan @yagiz @esenol @timbooth75 için çok Teşekkürler.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Semih Tareen

Semih Tareen Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @virusfantom

24 Nov
Virolog hatırlatması:
Doğal enfeksiyonun oluşturduğu bağışıklık ile aşının oluşturduğu bağışıklık farklıdır. Bu gerçek, eksik veya yanlış bilgilerden dolayı saptırılıyor ve maalesef “Covid19’a aşılar etki etmez” gibi hatalı sözler ortaya çıkıyor.
Açıklayayım:
👉Pek çok virüste konak canlıdaki bağışıklığı kontrol edecek proteinler evrimleşmiştir. Örneğin, Koronavirüslerinde Nsp15 isimli protein hücre içindeki en önemli bağışıklık moleküllerinden birini (PKR) engeller. Virüsle bu yüzden çok yönlü bağışıklık oluşamaz, ama aşılarla oluşur
👉Aşılar, cinslerine göre bağışıklık sisteminin farklı dallarını aktive edebilirler ama viral enfeksiyonlarda her dal aktive olmayabilir. Örnek: hücresel bağışıklığın dalları var (mesela TH1, TH2, vb) ve viral enfeksiyonda oluşmayan hücresel bağışıklık aşı ile oluşturulabilir. Image
Read 11 tweets
22 Nov
COVID19’a sebep olan SARS-CoV-2 virüsü ile SARS’a sebep olan SARS-CoV-1 (eskiden SARS CoV virüsü) hatalı bir şekilde karıştırılıyor. Covid19 da bir çeşit SARS hastalığı (Severe Acute Respiratory Syndrome) yani ciddi aküt sokunum sendromu. Bugünkü PCR testlerinde SARS-CoV-2 testi
yapılıyor. Yani havaalanlarında yapılan PCR testi sadece Covid19’a sebep olan SARS-CoV-2 virüsüne dair. Bunun sebebi PCR testinin virüse özel genom sekansı kullanması. Merak eden bilimcilere: PCR tesi için kullanılan primer/prob sekansları: cdc.gov/coronavirus/20…
Elbette tesadüf bu primer/prob sekanslarından bazılar hem SARSCOV2 hem SARSCOV1’i tanıyabilir ama PCR testi için kombine 3 sekans lazım (iki primer, bir prob) ve bu üçü birden kullanıldığı için COVİD19 testi sadece SARSCOV2’yi test eder. PCR testini merak edenlere görsel:
Read 6 tweets
18 Nov
RNA aşıları hakkında güzel sorular var. Bu floodda bazı cevaplar getirmek istiyorum. Ama önce tekrar güzel bir haber:
Bugün Pfizer/BioNTech, BNT162b2 isimli RNA aşısının devam etmekte olan 3. faz deneylerinde EUA için (acil kullanım yetkisi) gerekli olan 170 vakaya ulaştı.
1/n
2/n
👉170 Covid19 vakasının 162’si plasebo gurubunda olduğu için etkinlik %95 olarak hesaplandı. 65 yaş grubu üstünde %94. Not: Bu 3. faz devam ettikçe bu etkinlik sayısını yakından takip edeceğiz.
👉10 ciddi Covid19 vakasının 9’u plasebo gurubunda görüldü.
3/n
👉Bu veriler 28 gün ara ile verilen ikinci dozdan en az 7 gün geçtikten sonra toplanıyor.
👉Bugün açıklanan 170 vaka 3. fazdaki First Primary Endpoint’dur (yani ilk birincil sonnokta). 3. faza yazılan 43,667 gönüllüden 41,135’i 2 doz aşılandı. Veriler gelmeye devam edecek.
Read 26 tweets
16 Nov
Moderna RNA aşısı hakkında bugün iki önemli açıklama:
1. İlk ara analizde birincil son noktaya ulaşıldı,
2. Normal soğutucu koşullarında (4C derece) sanıldığından daha uzun tutulabilmesi.
Biyotrknoloji sektöründe rekombinant aşı geliştiren bir virolog olarak açıklıyorum: 1/n
2/n
👉3. faz çalışmaları devam eden Moderna’nın mRNA-1273 isimli aşı adayında ilk ara analizde %94.5 etkinlik görüldü.
👉Bu veriler NIH (ABD ulusal sağlık enstitüsü) tarafından atanan bağımsız bir veri ve güvenlilik takip paneli (DSMB) tarafından açıklandı.
3/n
👉COVE ismi verilen bu 3. faz deneylerde ikinci dozdan en az 2 hafta sonraki takibe göre veriler değerlendi.
👉Bu ilk ara analizinde 95 Covid19 vakasından 90’ının plasebo gurubunda, 5’inin de aşı gurubunda olmasıyla %94.5 etkinlik istatistiksel olarak (p<0.0001) hesaplandı.
Read 17 tweets
9 Nov
“Pfizer Covid19 aşısı %90 etkili!” Güzel haber. Ne demek, sansasyon yapmadan verilerle açıklıyorum:
👉FDA onayı için 3. faz deneylerin tamamlanması ve aşının güvenli olması ve %75 etkili olması gerekli (FDA, ABD’deki ilaç ve aşı onayı yetkili ajansı. Avrupa’daki EMA).
1/n
2/n
👉Bu haber olumlu bir başlangıç ama henüz onay demek değil. FDA onayı için 3. faz deneylerin tamamlanması ve belli istatistik verilere ulaşması gerekiyor.
👉Onay sayılmasa da FDA bazı ilaç veya aşılara “EUA” (acil kullanım yetkisi, “Emergency Use Approval”) verebilir.
3/n
👉Pfizer’ın FDA’den EUA (acil kullanım yetkisi) alması için belli güvenlik ve etkinlik verilerinin olması gerek.
👉27 Temmuz’da başlayan 3. faz deneylere 43538 hasta yazıldı 3. faza. Bunlardan bir kısmı aşı, bir kısmı da plasebo gurubunda.
Read 10 tweets
7 Nov
İlaç dünyasında takip edilmeye değer ilginç şeyler oluyor. Biogen isimli şirketin Alzheimer hastalığı için geliştirdiği Aducanumab isimli antikor FDA onayı bekliyor. Bu ilaç önce klinik deneylerde etkisiz gözüktü, fakat veriler tekrar değerlenince ... statnews.com/2020/11/06/exp…
... bir umut ışığı doğdu. Halkın da baskısıyla (çünkü Alzheimer’a başka tedavi yok) FDA onayı yoluna koyuldular. Fakat dün veriler bir uzman kadro tarafından değerlendi ve 11 üyeden 10’u onaya HAYIR oyu verdi. Şimdi gözler FDA’de. Özellikle bu dönem (Covid’den dolayı) ...
... FDA’nin vereceği karar çok önemli. Uzman kadroya uyup bu ilaca onay vermeyecek mi? Yoksa halka bir umut ışığı olur diye hasta hakları kuruluşlarına ve halka uyup onay mı verecek? ...
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!