Türk Edebiyatı’nın yazı emekçisi Orhan Kemal, “durup dinlenmeden yazdı. Kafasında ekmek kaygısı, sırtında çok nüfuslu bir ailenin sorumluluğu. Ağırdan almayı, kendini pahalıya satmayı bilmiyordu. Ya da tenezzül etmiyordu.”
Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü’dür. 15 Eylül 1914’te Osmanlı İmparatorluğu’nun Adana vilayetinde dünyaya gelir. Babası Abdülkadir Kemali Bey, seferberlik ilan edildiğinden Dardanos’ta topçu teğmeni olarak vazifesini yapar. Annesi Azime Hanım ise rüştiye mezunu bir öğretmendir.
Öğütçüler, Adana’nın Fransızlar tarafından işgal edilmesiyle Niğde’ye ve Konya’ya, Kemali Bey’in Birinci Meclis’te milletvekilliği yapmasıyla Ankara’ya taşınır. İkinci Grup’un “yaman” isimlerinden Kemali Bey’in ikinci seçimlerde parlamento dışında kalmasıyla Adana’ya geri döner.
Kemali Bey, Adana’ya döner dönmez Toksöz gazetesini çıkarır. Toksöz, Takrir-i Sükun Kanunu ile 1929’da kapatılır. 1930’da Ahali Cumhuriyet Fırkası’nı kurar ve Ahali gazetesini çıkarır. Çok partili demokrasi denemesi başarısız olunca partisi feshedilir, gazetesi kapatılır.
Yargılanmamak için Suriye’ye geçen Kemali Bey’in peşinden giden Öğütçüler Beyrut’a yerleşir. Azime Hanım’ın bileziklerini bozdurarak bir lokanta açarlar. Eğitimini yarıda bırakan Orhan Kemal bulaşıkçılığını yaptığı lokantaya gitmek için her gün, gün ağarmadan yola koyulur.
“O saatte Beyrut’un yeşil tramvayları bile seyrek işlerdi. Yalnız işçiler, o, dünyanın her tarafında, herkesten az uyuyan, kadınlı erkekli çoluklu çocuklu kalabalık, onlar kümeler halinde ve yollarda olurlardı. Aralarına katılırdık...” (Babaevi’nden)
Orhan Kemal, 1932’de Adana’ya döner. Bugün “kültür varlığı endüstri mirası” olarak tescillenen Adana’nın çırçır fabrikası Millî Mensucat’ta işçilik, dokumacılık, katiplik ve ambar memurluğu yapar. 1937’de yine aynı fabrikada bir işçi olan Nuriye Hanım ile evlenir.
1938’de Niğde’de askerliğini yaparken “yabancı rejimler lehinde propaganda ve isyan muharriki” suçundan beş yıl hüküm giyer. Kayseri Cezaevi’nde ilk şiiri Duvarlar’ı yazar. 1940’ta Bursa Cezaevi’ne nakledilir. Burada Nazım Hikmet ile tanışır. tustav.org/gorsel-isitsel…
Orhan Kemal, aynı koğuşu paylaştığı Nazım Hikmet’in talebesi olur. Şiirlerini “berbat” bulmasıyla nesir türünde eser vermeye yönelir, hapishanedeyken öykülerini yayımlamaya başlar. İkili Fransızca, edebiyat ve felsefe çalışır.
Kemal Sülker, sıkıyönetimin soruşturmalarını atlatabilsin diye Asma Çubuğu öyküsünü yayımlarken Orhan Raşit’i son dakikada değiştirerek Orhan Kemal yapar. Mehmet Raşit bu imzayı “kıyak” bulur ve bu öyküsünden itibaren eserlerini Orhan Kemal olarak imzalar. 1943’te serbest kalır.
İlk romanı Baba Evi 1949’da yayımlanır. 1951’de İstanbul’a yerleşir. Roman, öykü, film senaryosu ve oyun yazarak ekmeğini kazanır. 1952’de Murtaza’yı, 1954’te Bereketli Topraklar Üzerine’yi yazar. 1958’de pek sevdiği Sait Faik’in hikâye ödülünü Kardeş Payı ile alır.
Edebiyat camiası futbol oynayan Orhan Kemal ile 1964 yazında Edebiyatçılar Birliği ile Tiyatrocular arasında yapılan bir maça kadar tanışmamıştı. Oysa gençliğinde futbola meftundu. Adanaspor’da top koşturur, Golcü Raşit olarak bilinirdi. Maçın hakemi Halit Kıvanç’tan dinliyoruz:
7 Mart 1966’da komünizm propagandası yaptığı ihbarıyla Sultanahmet Cezaevi’ne gönderilir. 7 Nisan’da Türk Edebiyatçılar Birliği 30. sanat yılı dolayısıyla Melih Cevdet Anday, Yaşar Kemal ve James Baldwin'in konuşmalarıyla yer aldığı bir jübile düzenler. 13 Nisan’da serbest kalır.
Reşat Kemali, Bacaksız Orhan, İlhan F. Demir, Yıldız Okur isimleriyle camiaya giren, dönemin en ünlü yazarları arasındaki Orhan Kemal durmadan yazmasına ve Yeşilçam'a hayat vermesine rağmen dört çocuğuna bakabilecek parayı zar zor denkleştirir.
Yalova Kaymakamı oyununda Boyacı Bayram olarak sahneye çıkar. O yazar, Fikret Otyam çizer. Fırsat buldukça Sait Faik ile durmaksızın şakalaşır. Soluğu İkbal Kahvehanesi'nde alır.
1970’te Bulgar Yazarlar Birliği’nin davetiyle gittiği Sofya’da beyin kanaması geçirir. 2 Haziran’da bir kağıda “eşe dosta selam” diye çiziktirdikten sonra hayata gözlerini yumar. Birkaç gün sonra bir konvoyla getirilerek Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilir.
Kemal Tahir'in, Yaşar Kemal'in, Doğan Hızlan'ın ve Tahir Alangu'nun Orhan Kemal'i uğurlarken yazdıklarını ve Orhan Kemal hakkındaki bir soruşturmayı incelemek için buraya bakabilirsiniz 👇🏻 earsiv.sehir.edu.tr:8080/xmlui/handle/1…
Halit Kıvanç'ın Orhan Kemal'in futbol hünerlerini anlattığı kesitin alındığı, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan belgeselin tümü için buraya bakabilirsiniz 👇🏻
Zincirimizin açılış cümlesinin sahibi Haldun Taner'den dostu Orhan Kemal'i okumak için Ölürse Tenler Ölür Canlar Ölesi Değil'in İkbal'de Sabah Kahvesi bölümüne bakabilirsiniz 👇🏻kitap.ykykultur.com.tr/kitap
Gündelik yaşamın hercümercini aydınlık bir gerçeklikle işleyen Türk Edebiyatı'nın usta kalemi Orhan Kemal'i saygı ve rahmet ile anıyoruz.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with İstanbul Sosyoloji

İstanbul Sosyoloji Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @iuefsosyoloji

16 Nov
Henüz hayattayken en büyük filozoflardan biri olarak gösterilen Ludwig Josef Johann Wittgenstein “doğdu, çalıştı, sevdi, Tanrı’yı aradı, ıstırap çekti ve öldü”. Image
Wittgenstein 28 Nisan 1889’da Viyana’da, bir Macar kontu tarafından yaptırılan ve Wittgenstein Palas olarak nam salan bir malikanede dünyaya gözlerini açar. Karl Wittgenstein ve Léopoldine Kalmus çiftinin sekiz çocuğunun en küçüğüdür. ImageImageImageImage
Karl Wittgenstein Avrupa’nın en zengin sanayicilerinden biriydi, bir çelik deviydi. Servetini Amerikan hisselerine yatıran Karl, Büyük Buhran’da sonra servetini katlayan ender isimlerdendir. Gustav Klimt’in “güzel sanatlar bakanı” olarak çağırdığı bir sanat koleksiyoneriydi. ImageImage
Read 24 tweets
15 Nov
“Bu roman çoktan yazıldı. Bu roman benim rüyalarımda.”

Gündelik gerçekliğin ötesine geçmeye çalışan eserleriyle 20. yüzyıl Latin Amerika edebiyatının en önemli isimlerinden Julio Cortázar'ı (26 Ağustos 1914-12 Şubat 1984) yakından tanıyalım.😎
Tam adıyla Julio Florencio Cortázar Scott, 26 Ağustos 1914'te Belçika'nın başkenti Brüksel'de, Arjantin konsolosluğunda memur olarak çalışan Bask kökenli Julio José Cortázar ile Fransız-Alman kökenli María Herminia Scott'un çocuğu olarak dünyaya gelir.
1918 yılına kadar Belçika, İsviçre ve İspanya'da yaşayan aile sonrasında Arjantin'e kesin dönüş yaparak bir kenar mahallesi olan Bánfield'a taşınır. Ancak Cortázar 6 yaşına geldiğinde babası evi terk eder ve aile maddi açıdan zor durumda kalır.
Read 35 tweets
13 Nov
Referans Yönetim Sistemleri (RYS) üzerine hazırladığımız ilk paylaşım RYS’yi tanımak amaçlıydı. Bugün de aralarındaki benzerlik ve farklara odaklanıp avantajlarını ve dezavantajlarını tartışacağız. 📊🔍

İlk paylaşımımız:
Piyasada onlarca RYS yazılımı bulunmaktadır. Basit ve anlaşılır tutmak adına bugün sadece Citavi, EndNote, Mendeley ve Zotero gibi en yaygın kullanılanlar üzerinden incelememizi yapacağız.
Siz de burada ele aldığımız ya da alamadığımız, kullanmakta olduğunuz RYS’nin avantajlı bulduğunuz yönlerini bu paylaşımın altına ekleyerek katkıda bulunabilirsiniz.
Read 55 tweets
3 Nov
20. yüzyılın en büyük bilim filozoflarından biri olarak görülen ve yaklaşımı günümüzün bilimsel düşüncesine derinden nüfuz eden Karl Popper’a daha yakından bakalım.
Karl Raimund Popper 28 Temmuz 1902’de, Avrupa’nın en önemli kültür merkezlerinden, imparatorluk kenti Viyana’da, Aziz Stefan Katedrali'nin güneyine bakan, devasa kütüphaneli bir evde, Protestanlığı seçen Yahudi bir ailenin üçüncü ve son çocukları olarak dünyaya gelir.
Babası Dr. Simon Siegmund Karl Popper bir avukattır. Yunan ve Latin klasiklerini Almanca’ya çevirir, evsizlere yardım eden komitelerde gönüllü olarak yer alır. Annesi, kızlık soyadıyla Jenny Schiff ise Viyana’nın yüksek burjuva sınıfına mensup bir müzik tutkunudur.
Read 23 tweets
2 Nov
📝Dünya edebiyatında distopya türünün öncü isimlerinden, George Orwell’ın kendisinden esinlendiği söylenen Rus yazar Yevgeni Zamyatin’in (1 Şubat 1884 - 10 Mart 1937) hayatından bazı kesitlere ve şahsına münhasır eseri “Biz”e biraz daha yakından bakalım… ✍️🔎
Yevgeni İvanoviç Zamyatin, 1 Şubat 1884’te Rus İmparatorluğu sınırları içerisinde, Moskova'nın 300 km güneyindeki Tambov ilinin Lebedyan ilçesinde dünyaya gelir. Babası Ortodoks bir rahip ve aynı zamanda okul müdürüdür. Annesi ise bir müzisyendir.
Annesinin entelektüel ilgilerine rağmen yaşadığı çevre hiç de entelektüel değildir. Zamyatin, küçük yaşta çareyi kendini kitapların arasında kaybetmekte bulur. İleride kendi yazın dünyasını şekillendirdiğini söyleyecek kadar Dostoyevski’ye hayrandır.
Read 41 tweets
26 Oct
Türkiye’deki sağlık eğitiminin gelişmesinde önemli bir katkısı bulunan, kadın doğum, hemşirelik, ebelik, hastabakıcılık gibi pek çok alanda kurucu olan, tıbbi yayıncılığı başlatan ve Darülfünun’un ilk emini olan Besim Ömer Akalın'ı (1 Temmuz 1862 - 19 Mart 1940) tanıyalım. 🔎
Besim Ömer Paşa, 1 Temmuz 1862 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Babası ilk Osmanlı Meclis-i Mebusan’ında mebus olan Nardalı Ömer Şevki Paşa, annesi ise Afife Hanım’dır. Priştine’de eğitim hayatına başlayan Besim Ömer, Kosova Mülki Rüştiyesi’nde ortaöğrenimine devam etmiştir.
Ailesinin İstanbul’a taşınması nedeniyle son senesini Gülhane Askeri Rüştiyesi’nde tamamlamıştır. Çocukluğundan itibaren doktor olmayı isteyen Besim Ömer Paşa bu konuda şöyle der: “Doktor olmama başlıca sebep ebeveynimin, bilhassa babamın hekimlere karşı gösterdiği muhabbettir.”
Read 46 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!