#رشته_توییت
تولد بهرام بیضایی، ویژه برنامه صحنه و یک یادآوری تاریخی

۱. پنجم دی ماه بهرام بیضایی ۸۲ ساله می‌شود. او از پس بیش از ۶ دهه خلق هنری تاثیرگذار مداوم، حالا از مهم‌ترین مشاهیر فرهنگی معاصر ایران است.
مجله این هفته #صحنه رادیو فردا ویژه‌برنامه‌ای است درباره فیلم‌های او. Image
۲. در این ویژه‌برنامه نوشابه امیری، محمد عبدی، امیر پوریا و من مروری کرده‌ایم بر ده فیلم بلند کارنامه آقای بیضایی، نسبت آنها با دوران ساختشان و ردیابی تحولات سیاسی و اجتماعی ایران. این شماره صحنه را از اینجا می‌توانید بشنوید.
radiofarda.com/a/30991095.html
۳. و تولد آقای بیضایی را بهانه‌ای می‌کنم برای بازخوانی یکی از انبوه برخوردهای امنیتی با او در حکومت جمهوری اسلامی ایران: احضار و بازجویی از او در زیرزمین اداره اماکن نیروی انتظامی.
۴. پس از اتفاقات مربوط به قتل‌های زنجیره‌ای و برخورد اولیه با تعدادی از عاملان اجرای این برنامه در وزارت اطلاعات، رهبر جمهوری اسلامی ایران هراسان از کاهش قدرتش در وزارت اطلاعات، دستگاه‌های امنیتی مشابه در نهادهای نظامی و قضایی را تقویت کرد.
۵. اصلاح‌طلبان آن زمان به این نهادها نام «نهادهای اطلاعاتی موازی» داده بودند.
نیروی انتظامی زیر نظر محمدباقر قالیباف یکی از اصلی‌ترین این نهاد بود که پذیرای تعدادی از افراد اخراج شده از وزارت اطلاعات شده بود.
۶. آنها در پیگیری برنامه‌های آغاز شده از زمان سعید امامی توجه ویژه به حوزه فرهنگ و هنر داشتند. اداره اماکن نیروی انتظامی در هماهنگی با بخشی از دادستانی تهران (دادسرای فرودگاه) عامل اجرای پروژه موردنظر آنها شد. اجرای پروژه با بازداشت سیامک پورزند آغاز شد. Image
۷. آقای پورزند از روزنامه‌نگاران قدیمی و چهره شناخته شده‌ای نزد چهره‌های فرهنگی و ادبی بود. او در آن مقطع برنامه‌های مختلف فرهنگی در قالب بزرگداشت و سخنرانی برگزار می‌کرد. پس از بازداشت زیر شدیدترین فشارها برای اعتراف در راستای پرونده‌سازی برای فعالان فرهنگی و هنری قرار گرفت. Image
۸. چند ماهی بعد از بازداشت سیامک پورزند، تلفن‌های جمعی از شناخته شده‌ترین چهره‌های فرهنگی و هنری شروع به زنگ زدن کرد. برای ارائه پاره‌ای از توضیحات به اداره اماکن نیروی انتظامی در خیابان مطهری (تخت طاووس) مراجعه کنید.
۹. دامنه احضارها طیف گسترده‌ای را در بر می‌گرفت. از نویسندگان، سردبیران و مدیران نشریات فرهنگی و هنری گرفته تا نام‌های شناخته شده. ده‌ها نفر احضار شدند. آنها در زیر زمین اداره اماکن با برخوردهای تند و توهین آمیز اکثرا درباره مسائل شخصی و اعتقادی بازجویی می‌شدند.
۱۰. بهرام بیضایی یکی از چند ده نفر احضار شده بود. بازجویی از او مانند موارد دیگر تند و با توهین همراه بود اما او برخلاف افراد دیگر سکوت نکرد. سی ام بهمن ۱۳۸۰ گفت که درباره گذشته، آینده و اعتقاداتش بازجویی شده است. گفت سالهاست در این کشور بازجویی پس داده است و همچنان پس می‌دهد. Image
۱۱. ابعاد برخوردها و اعتراف گیری‌های آن پرونده همچنان نامشخص است. اما آن چنان حساس بود که عاملان آن پرونده سیامک پورزند را هیچ گاه از زیر فشار بیرون نیاوردند و او جان بر سر آن داد.
۱۲. واکنش اصلاح طلبان در آن مقطع که ریاست جمهوری و مجلس را در دست داشتند فراتر از تقاضا برای توقف یا برخورد محترمانه با هنرمندان و چهره‌های فرهنگی نبود. اینجا صحبت‌های رجبعلی مزروعی سخنگوی فراکسیون مشارکت، فراکسیون اکثریت در مجلس در این باره را بخوانید.

isna.ir/news/8011-0793…
۱۳. عاملان اجرای پروژه‌های امنیتی موردنظر نهاد اصلی قدرت در جمهوری اسلامی، پس از احضار هنرمندان اقدام به بازداشت تعداد قابل توجهی از منتقدان سینمایی کردند. پس از آن سینا مطلبی بازداشت شد و در ادامه من و تعداد دیگری از روزنامه‌نگاران در قالب پرونده وبلاگ‌نویسان بازداشت شدیم.
۱۴. این رشته توئیت را با یادآوری این مطلبم در سال ۱۳۸۶ که با نام مستعار درباره فیلم‌های ساخته نشده آقای بیضایی نوشتم، با آرزوی عمر دراز برای بهرام بیضایی پایان می‌دهم. Image

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Babak Ghafooriazar بابک غفوری‌آذر

Babak Ghafooriazar بابک غفوری‌آذر Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @babakazar

25 Dec
#رشته_توییت
وقتی کیارستمی، مهرجویی و کیمیایی به مقبره خمینی رفتند

۱. دیدن عباس کیارستمی در #غیررسمی که پای صحبت‌های علی خامنه‌ای نشسته است، گروهی را به تعجب واداشته است. هرچند تلویزیون جمهوری اسلامی پیشتر تصاویر حضور او و علی حاتمی در دیدار
۲. سال ۷۳ سینماگران با علی خامنه‌ای را پخش کرده (و من هم در رشته توئیتی آن را یادآور شده بودم) اما گویی برای بسیاری تازگی داشت. آنچه حالا در این رشته توئیت می‌خواهم به آن اشاره کنم هم با آنکه پیشتر پخش شده اما احتمالا برای بسیاری دیده نشده محسوب می‌شود.
۳. بهمن ماه سال ۱۳۷۵ عزت‌الله ضرغامی معاون سینمایی وقت وزارت ارشاد جمع بسیار پرتعدادی از سینماگران را به قبر خمینی برد. از تقریبا تمام سینماگران فعال آن زمان خواسته شد تا در این برنامه حاضر شوند. بویژه که این برنامه در روزهای آغازین جشنواره فیلم فجر پانزدهم برگزار می‌شد.
Read 9 tweets
22 Dec
#رشته_توییت
دیدارهای سینماگران با رهبر جمهوری اسلامی ایران

۱. توجه علی خامنه‌ای به سینما پوشیده نیست. او تحولات سینما را از نزدیک دنبال می‌کند و ضمن تماشای بسیاری از فیلم‌های ایرانی، هرچند سال یک بار دیدارهایی هم با سینماگران دارد. مروری تاریخی می‌کنیم بر نکات مهم این دیدارها. Image
۲. یکی از مهم‌ترین موارد از دیدارهای رهبر جمهوری اسلامی ایران با سینماگران به بهمن سال ۱۳۷۳ مربوط می‌شود. نکته قابل توجه درباره این دیدار حضور عباس کیارستمی و علی حاتمی در آن بود. افراد دیگری چون ایرج طهماسب، محمدمهدی دادگو و جلال مقدم هم حاضر بودند.
۳. حضور سینماگران فعال در پیش از انقلاب یا نزدیک به طیف‌های غیرمذهبی در دیدارهای آقای خامنه‌ای با سینماگران در سال‌های گذشته بارها اتفاق افتاده است. در دیدار تابستان ۱۳۸۰ با آقای خامنه‌ای، علی نصیریان از لزوم توجه به تئاتر صحبت کرد.
Read 17 tweets
16 Dec
#رشته_توییت
محمدعلی زم، از اقتدار در حوزه هنری تا سکوت دوستانش پس از اعدام فرزند

۱. پیش از آنکه نام محمدعلی زم در سال‌های اخیر بخاطر اقدامات و عملکرد فرزندش، روح‌الله در رسانه‌های مختلف مطرح شود، نام او به دلیل مدیریت یکی از نهادهای برآمده از انقلاب سال ۵۷ خبرساز بود.
۲. حوزه هنری که ابتدا «حوزه اندیشه و هنر اسلامی» نام داشت، محل گردهمایی افرادی بود که پیش از انقلاب سوابق محدودی از انجام برخی فعالیت‌های هنری در حد اجرای تئاتر و تعزیه، داستان و شعرخوانی مذهبی در مساجد تهران داشتند و پس از انقلاب به دنبال تسخیر فضای فرهنگی کشور بودند.
۳. مسجد جوادالائمه در جنوب غربی تهران یکی از مراکز مهم چنین فعالیت‌هایی در پیش از انقلاب سال ۵۷ بود. جایی که محمدعلی زم در آن سخنرانی انقلابی می‌کرد و محسن مخملباف، مجید مجیدی، امیرحسین فردی، فرج‌الله سلحشور، رسول ملاقلی‌پور، محمد تخت‌کشیان، محمد کاسبی و افراد دیگری فعال بودند.
Read 41 tweets
9 Nov
#رشته_توییت
۱. نزدیکی مجید مجیدی به رهبر جمهوری اسلامی ایران موضوع تازه‌ای نیست اما چگونه آقای مجیدی به یکی از اصلی‌ترین سینماگران مورد اعتماد بالاترین مقام سیاسی جمهوری اسلامی ایران تبدیل شد؟
برای پاسخ به این سئوال باید داستان ساخت و نمایش فیلم «بدوک» را مرور کرد.
۲. مجید مجیدی در سال‌های پایانی دهه ۶۰ پس از حضورهای مختلف به عنوان بازیگر فیلم‌های ایدئولوژیک نظام جمهوری اسلامی تصمیم گرفت تا خود به عنوان کارگردان وارد عرصه فیلمسازی شود: «در سینمای ما، حرف اول را کارگردان می‌زند. من همانقدر که سر «بایکوت» زحمت کشیدم، سر فیلم‌های دیگر ...
۳. هم کشیدم ولی حاصلی به همراه نداشت. تازه در «بایکوت» هم بابت آن همه زحمت، چه چیزی نصیب من شد؟ (گفت و گو با ماهنامه فیلم، شماره ۹۴)
او که یکی از چهره‌های شاخص برآمده از حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی بود در زمانه آشکار شدن دگرگونی محسن مخملباف، چهره شاخص این جریان، احساس ...
Read 31 tweets
8 Nov
فیلم ایرانی اسکار
مطابق پیش بینی‌ها، بنیاد سینمایی فارابی فیلم «خورشید» ساخته مجید مجیدی را به عنوان نماینده ایران به اسکار معرفی کرد. در رقابت میان جریان‌های داخلی قدرت در سینما، مجید مجیدی نشان داد چهره مهم‌تری از محمدحسین مهدویان است. /۱
بر اساس خبر منتشر شده از بنیاد فارابی، مشخص شده است که دو فیلم «جنایت بی‌دقت» شهرام مکری و «دشت خاموش» احمد بهرامی حتی مورد بررسی قرار نگرفته‌اند. دو فیلمی که با مضامین انتقادی به نظر می‌رسید شاید بتوانند تهدیدی برای مدعیان حکومتی معرفی به اسکار باشند./۲
موفق‌ترین فیلم امسال سینمای ایران در جشنواره‌های معتبر، «شیطان وجود ندارد» محمد رسول‌اف هم مطابق انتظار اصلا بررسی نشده است. بهانه توجه نکردن به این فیلم ها اکران نشدن آنهاست که در همه سال‌های گذشته مانع حضور فیلم‌های انتقادی ایران در اسکار بوده است. /۳
Read 8 tweets
2 Nov
#رشته_توییت
۱.
گر بدین سان زیست باید پاک
من چه ناپاکم اگر ننشانم از ایمان خود، چون کوه
یادگاری جاودانه بر تراز بی بقای خاک!
فیلم «بانو» با این سروده احمد شاملو به پایان می‌رسد. یکی از بهترین‌ ساخته‌های داریوش مهرجویی که ۷ سال اجازه نمایش نداشت. این داستان توقیف «بانو»ست.
۲. داریوش مهرجویی از همان زمان ناتمام گذاشتن همراهی‌اش با غلامحسین ساعدی و بازگشت به ایران در اواسط دهه ۶۰ زیر سایه سوظن مدام مدافعان فرهنگی سرسخت جمهوری اسلامی بود. «اجاره‌نشین‌ها» از نظر این گروه، اثری در رد انقلاب و نوعی پیش‌بینی از فروپاشی نظام برآمده از انقلاب ارزیابی می‌شد.
۳. این گروه، مدیران سینمایی وزارت ارشاد محمد خاتمی را به وادادگی و انعطاف در برابر طیف سینماگران روشنفکر باقیمانده از نظام پیشین ایران متهم می کردند. داستان نامه معروف محسن مخملباف به محمد بهشتی درباره این فیلم تکراری‌تر از ذکر دوباره است.
Read 40 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!