#SARSCoV2 bulaşma dinamikleri hakkında son 6 ayda öğrendiklerimiz;
* Bulaşma riski komplike ve çok boyutludur. Çevresel, kişisel, sosyoekonomik ve diğer faktörler tarafından belirlenir. @mugecevik
* Uzun süreli yakın temas, aile içi ve arkadaşlar arası yemekli aktiviteler bulaşmada önemli etken. Süre, sıklık, yakınlık arttıkça risk de artar.
* Kapalı yerlerde bulaşma riski açık alanlara göre 20 kat daha fazladır.
* Kişisel faktörler önemli; bulaştırma vakalarının büyük bir kısmını %20’lik bir grup yaparken, pozitif vakaların %70’i kimseye bulaştırmaz.
* Asemptomatikler daha az bulaştırır.
* Aynı dozda virüs maruziyetinde, yaşlıların hastalanma ihtimali daha yüksek.
* Viral bulaşma dinamiklerine baktığımızda; hastaların belirtiler başlamadan 1-2 gün önce ve 5 gün sonra bulaştırıcı olduğunu görüyoruz. Belirti başladıktan 7 gün sonra belgelenmiş bulaştırıcılık yok.
* Kalabalık ve havalandırması yetersiz kapalı mekanlarda risk artar. Havalandırmanın iyi olması, pencerelerin açılması riski düşürür. Bu nedenle uzun süre bir arada olunan bakım evleri, fabrika, hapishane gibi mekanların riski büyüktür.
* Ekonomik durum da çok etkili. Yoksul bölgelerde yaşayanlar; kalabalık ve kötü koşullarda yaşadıkları için daha çok enfekte olurlar.
* Ölüm oranı da benzer. İskoçya’da bir çalışmada yaklaşık 2.3 kat daha fazla olduğu raporlandı.
Sonuç;
Kalabalık ve yetersiz havalandırılan kapalı ortamlardan kaçının.
Dışarıda daha fazla zaman geçirin. Mesafenizi koruyun.
Havalandırmayı iyileştirin, İç mekanda maske takın.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Siyah çayın sağlığımıza ne gibi faydaları var? #çay flooduna başlayalım:
☕️ Polifenoller dediğimiz antioksidan maddeler içerir. Bunlar hücreler için zararlı olan serbest radikallerin uzaklaşmasını sağlar. Bir çalışmada kolesterol ve kan şeker düzeyini azalttığı gösterilmiştir.
☕️#çay kalp sağlığını destekler. Hipertansiyon, yüksek kolesterol ve obezite üzerine etkilidir.
- Bir çalışmada 12 hafta çay içenlerde trigliserid değeri %36, kan şekeri %18, LDL/HDL oranı % 17 düşmüştür.
- Başka bir çalışma: günde 3 bardak çay içenlerde kalp hastalığı %11 azalır
☕️Kanımızda kolesterolü taşıyan iki tür lipoprotein var: HDL, LDL. LDL ye kötü denir çünkü kolesterolü hücreye taşır. HDL ise iyi çünkü kolesterolü hücreden uzaklaştırır, karaciğere taşır.
- Bir çalışmada günde 5 çay içmenin LDL yi % 11 azalttığını, başka çalışma kolesterolü ⬇️
Beden sağlığı için oldukça önemli ve gerekli 5 besin öğesi:
📌Magnezyum: Özellikle kas, sinir ve enzim fonksiyonları için gereklidir. Eksikliğinde aritmi gibi kalp problemleri, diyabet, hipertansiyon, osteoporoz, uykusuzluk ve adet öncesi sinirlilik- depresyon oluşur.
Parasempatik sinir sistemini uyararak, vücut ve beyninizin rahatlamasını sağlar.
Aşağıdaki çalışmaya göre: Günlük 400 mg Magnezyum; sinir sistemi koordinasyonunu sağlar, huzursuzluğu önler, konsantre olmanızı sağlar, sinir iyileşmesine yardımcı olur.
📌C vitamini: Kollajen sentezi, protein metabolizması ve nörotransmitter sentezi gibi önemli fonksiyonlar için gerekli; güçlü bir antioksidandır.
Bağışıklık sistemi ve yara iyileşmesi için anahtar rolündedir. Vücutta depolanmadığı için yiyecekler (veya takviye) ile alınmalı.
Salgın döneminde sağlıklı ve yeterli uyku çok önemli. Günde 7-7.5 saat uyumaya özen gösterin. Daha az uykunun zararlarını duyunca şaşıracaksınız.
* Uyku eksikliği bağışıklığı zayıflatır; Viral hastalıklara, yüksek tansiyona, obeziteye, diyabete, bazı kanserlere zemin hazırlar.
* Grip olma riskinizi 3 kat arttırır. Diğer viral hastalıklar için de benzer riskler oluşturur.
* Grip aşısının tutma olasılığını yarı yarıya düşürür.
Bunları nasıl yaptığına dair sadece bir örnek vereyim:
Normalde kanımızda natürel killer(katil hücre) ve bazı özel lenfositler var. Bunlar dışarıdan giren mikroplarla ve kanserle savaşır.
Dr Michael İrvin’in deneysel çalışması; sadece 1 günlük uykusuzluk bu hücreleri %70 azaltır
Kahveyi severek içiyoruz; faydalarını bilseydiniz daha çok severdiniz.
#Kahve ; Enerjinizi arttırır, mutluluk verir, şeker hastalığından korur, zayıflatır, Alzheimer ve demans riskini azaltır.
Karaciğerinizi korur. Hatta kalın bağırsak ve karaciğer kanseri riskini azaltır.
☕️ Kafein % 3-11 metabolizmayı hızlandırır. Yağ yakımını % 10 arttırır. Zayıflamanızı sağlar.
Hem yağ asitlerini serbestleştiretek, hem de adrenalin salınımını sağlayarak fiziksel performansınızı arttırır. Sizi daha dinç yapar.
Kahve içenlerde insülin direnci ve tip-2 diyabet riski azalır. Bunu %23- 50 arasında belirten makaleler var. Fakat en güçlü makale yaklaşık 458 bin kişi dahil edilen bir meta-analiz.
Bu çalışmada; günlük bir fincan kahvenin % 7 oranında tip-2 diyabeti azalttığı belirtilmiş.
Herhangi bir tıp fakültesinin önünden geçmemiş, doktorlukla uzaktan yakından ilgisi olmayan insanlar aşı hakkında ahkam kesiyor. Ne yazık ki insanımızın bir kısmı doktorlara değil; kerameti kendinden menkul bu sağlık otoritelerine(!) inanıyor. O zaman kısa bir flood yapalım:
* Enfeksiyon sonrası oluşan bağışıklığın 6-8 ay koruyucu olabileceği öngörülse de; bireysel farklılıklar var. Aşı daha güçlü ve herkeste homojen bir bağışıklığa neden olur. Hemen olmasa da, enfeksiyondan 5-6 ay sonra yaptırmakta fayda var.
Covid geçirip iyileştim. Bağışıklığım zayıfladıkça yeniden hastalık alevlenir mi?
* Corona virüs; HPV veya HSV virüs gibi vücutta latent (gizli veya uykuda) kalıp, arada alevlenip hastalığa yol açmaz. 2-3 ay boyunca devam edip bazen şiddetlenen bulgular uzamış Covid’e bağlıdır.
Uzamış Covid denen şikayetlerin sürdüğü dönemde bulaştırıcı olur muyum?
* Bu belirtiler sizde canlı virüs olduğunu değil; hastalığın etkilerinin devam ettiğini gösterir. Bulaştırıcı olmazsınız.