3. Estimates of target population sizes for covid-19 vaccination @bmj_latest giving global, regional, national perspectives per group and vaccination goal
4. The @ECDC_EU technical report on vaccination and prioritisation strategies in the EU/EEA.
Some useful modelling and prioritization strategies over 4 strategies.
#COVID19 🧵: Νέες προσεγγίσεις στη διαχείριση της πανδημίας.
Με την εμπειρία, γνώση & τεχνολογική πρόοδο που έχουμε αποκομίσει, η νέα κανονικότητα θα χρειαστεί να υιοθετήσει νέες προσεγγίσεις, προσαρμοσμένες στους στόχους & ανάγκες για επανεκκίνηση σε ασφαλή πλαίσια
1/
🎯Μερικές ιδέες και προσεγγίσεις που αναμένεται ότι θα δούμε σύντομα στην καθημερινότητά μας (‼️λονγκ θρεντ‼️):
👉1⃣Καθημερινά μαζικά τεστ
👉2⃣Ο εμβολιασμός ως αναγκαία πρακτική ατομικής υγείας
👉3⃣Η προστασία των ευπαθών
👉4⃣Η ασφάλεια & υγεία στο χώρο εργασίας
2/
👉5⃣Η στροφή των παρεμβάσεων από αυστηρά απαγορευτικά (lockdown) σε στοχευμένα μέτρα για έλεγχο της διασποράς
👉6⃣Η στήριξη των δομών δημόσιας υγείας για σκοπούς πρόληψης
3/
🧵🎯Debunking thread:
Σύντομα ξεκινάμε τους εμβολιασμούς κατά #SARSCoV2 & κυκλοφορούν διάφοροι ισχυρισμοί που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν αμφιβολίες και σύγχυση
⛔️🎯Εμβόλιο #COVID19: απαντήσεις προς δηλώσεις & ισχυρισμούς που κυκλοφορούν:
1/
🤡Το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές🤡
‼️Έως τώρα, εμβόλια έχουν χορηγηθεί σε 100άδες χιλιάδες άτομα σε πολλές χώρες: ΗΠΑ, ΗΒ, Καναδάς, Αυστραλία, χώρες της Ασίας & Αραβικής Χερσονήσου, ενώ αύριο ξεκινούν και στην Ευρώπη.
2/
Δεν έχει παρατηρηθεί ανησυχητική παρενέργεια μετά τη χορήγηση, με εξαίρεση μεμονωμένα περιστατικά σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (συχνότητα ~1/100.000).
Γι’αυτό & η σύσταση είναι να αποφεύγεται το εμβόλιο σε άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρή αλλεργία (αναφυλακτική αντίδραση)
3/
Υποκείμενα νοσήματα: τι σημαίνει?
(Από politis.com.cy/buzzlife/covid…)
ένας πολύ γενικός όρος που ουσιαστικά σημαίνει ότι κάποιο άτομο δεν είναι απόλυτα υγιές αλλά πάσχει από κάτι (συνήθως) χρόνιο. Αυτό το υποκείμενο νόσημα δεν είναι κατ’ ανάγκη σοβαρό, (...)
δηλ. δεν σχετίζεται απαραίτητα με αυξημένη πιθανότητα θανάτου.
Μπορεί επίσης να ρυθμίζεται κιόλας με κατάλληλη αγωγή (π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης ή η υπέρταση ή η υψηλή χοληστερόλη).
(...)
Από την άλλη, υπάρχουν και υποκείμενα νοσήματα τα οποία μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής (π.χ. χρόνια καρδιολογικά ή αναπνευστικά νοσήματα) ή να σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα θανάτου (π.χ. κακοήθειες).
(...)
#COVID19Cy: Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί την αυστηρότερη δέσμη μέτρων στην #Cyprus που ανακοινώθηκε από το Μάϊο. Πρόκειται για μέτρα βασισμένα στην εμπειρία, γνώση, στο βαθμό ετοιμότητας της κοινότητας & του συστήματος υγείας και πάνω απ’όλα,
1/
Κάποια βασικά στοιχεία για τη φιλοσοφία των νέων μέτρων:
2/
🛑Δικαιολογείται η ανάγκη για εφαρμογή επιπλέον μέτρων?
👉Πολλοί δείκτες όπως αθροιστική επίπτωση, Rt, ποσοστό θετικότητας εργαστ.ελέγχων, παρέμειναν σε σταθερά υψηλά επίπεδα (και κάποιοι σε υψηλότερα του αποδεκτού) παρά την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων εδώ κ εβδομάδες.
3/
Ήταν αναμενόμενος ο αυξανόμενος αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην Κύπρο?
Ναι.
Αναμένεται περαιτέρω αύξηση των θετικών κρουσμάτων στην Κύπρο?
Ναι.
Υπάρχει τρόπος να περιοριστεί η περαιτέρω αύξηση των θετικών κρουσμάτων?
Ναι.
2/ Τις τελευταίες ημέρες, η εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων ανά ημέρα έχει σχεδόν διπλασιαστεί, οδηγώντας και σε ταχύτερο εντοπισμό των θετικών κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, θα εξηγούσε την απότομη αυτή αύξηση του αριθμού των θετικών περιστατικών.
3/ Επιπλέον, η ημέρα λήψης δείγματος μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο, καθιστώντας τον αριθμό των ανακοινωθέντων κρουσμάτων όχι άμεσα ανάλογο της ημερήσιας αύξησης.