1- Teknik analizde, hakkında en çok soru sorulan konulardan birisi, “LİNEER Grafik mi LOG Grafik mi?” sorusudur.
Aslında bu konuyla ilgili sorulması gereken doğru soru, hangi tür analizlerde Log grafik, hangi tür analizlerde Lineer grafik kullanılması gerektiğidir.
2- Genelde yorumlarda, uzun vadeli analiz yapılırken Logaritmik, kısa vadeli analiz yapılırken Lineer grafik kullanılması gerektiği yönünde telkinlerde bulunulur.
Aslında verilen cevap doğru, ancak bu uzun vadeli ve kısa vadeli analiz farklılıklarının püf noktaları neler?
3- Yani karşınıza bir grafik geldiğinde, bunda logaritmik ölçekte mi yoksa lineer ölçekte mi analiz yapılması gerektiğine nasıl karar vereceksiniz?
Bu konuda birçoğunuzun kafasında soru işaretleri bulunması gayet normal.
4- Ben bu Flood’da anlatacaklarımı bol örneklerle destekleyerek, konuyla ilgili kafalardaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağım.
Konuyu mümkün olduğunca, herkesin anlayabileceği ölçüde basit anlatmaya çalışacağım.
Hadi Başlayalım.
5- Öncelikle Lineer Grafik ve Log Grafik nedir, farkları nelerdir kısaca bahsedelim. Farkları bilenler, vakit kaybetmek istemiyorlarsa direk zincirin 10. Kısmına atlayabilirler.
6- Lineer grafik, ekranın sağındaki fiyat basamakları arasındaki mesafenin sabit olduğu, yani 4-TL, 5-TL ….. 10-TL, 11-TL gibi yükselen fiyatlar arasındaki mesafenin her birinin eşit olduğu grafiktir. Bu aralıktaki fiyatlar eşit ölçüde ekrana yansır.
7- Log Grafik ise, fiyatlar arasındaki mesafeyi yüzdesel oranda gösterir.
Yani 1-TL den 2-TL ye olan yükseliş oranı %100 iken, 10-TL den 11-TL ye olan yükseliş yalnızca %10 dur. Yani 1-2 TL arasındaki hareket, 10-11 TL arasındaki hareketten daha büyük ölçüde ekranda gözükür.
8- Bu da, uzun vadede 1’den 11-TL’ye giden hissenin grafiğinde ölçeklerin birbirinden çok farklı görüntü vermesine sebebiyet verir. Grafiğe Lin ve Log grafiklerde ayrı ayrı bakarken, sanki aynı hissenin grafiği değil de, iki farklı hissenin grafiğine bakıyormuş hissi uyandırır.
9- Örnek olarak aşağıya iki adet uzun vadeli #Hekts grafiği ekledim. Hisse aynı ama Lineer ve Logaritmik ölçeklerin görüntülerinde ciddi farklılıklar var.
10- Şimdi genel itibariyle Lineer ve Logaritmik grafiklerin nasıl oluştuğu anlaşıldıysa, hangi tarzdaki analizlerin Lineer ve Logaritmik ölçeklerde farklılık gösterdiğini, hangi tip analizlerin aslında bize doğru alım yerini bulmamıza yardım edeceğini irdelemeye başlayalım.
11- Lineer veya Logaritmik ölçeklerin, analizlerde en çok farklılık yarattığı durum, “Nispeten birbirine yakın olan iki dip kullanılarak, yüksek açıyla çizilen” yükselen ve düşen trend çizgileridir. Aslında burada kilit nokta, yani en çok dikkat etmemiz gereken nokta “Yüksek Açı”
12- Eğer çizdiğiniz trend çizgisini yüksek bir açıyla ve uzun vadeli geçmişten başlayarak çiziyorsanız, Lineer ve Logaritmik grafik size farklı destek seviyeleri gösterir. Yani ölçekten dolayı Logaritmik Grafikte trend çizgisinin eğimi yukarı doğru artar.
13- Böyle bir durumda ise, Lineer grafikte yükselen trend destek seviyesi daha düşük fiyat seviyelerinde gözükürken; Logaritmik ölçekte destek rakamı daha yüksek fiyat seviyelerinde oluşur.
14- Bu durum, doğru destek seviyesini yanlış olarak belirlemenize sebebiyet verebilir. Yani aynı trend çizgisini Lineer grafikte çizdiğinizde fiyat trend desteğine gelmeden yukarı dönmüş, ama aslında Logaritmik grafikte çizgiye temas ederek dönmüş olabilir.
15- Gelin bunu örneklendirelim.
İlk örnek #hekts hissesinin haftalık grafiğinden.
1 ve 2 numaralı diplerin birleştirilmesiyle oluşan trend çizgisinde, 3. numarada gösterdiğim dip Lineer grafikte çizgiye temas etmezken, Log grafikte tam çizgiden dönüyor.
16- Yine bir haftalık #hekts grafiği. Burda da yine 1 ve 2 numaralı diplerin birleştirilmesiyle oluşturulan trend çizgisinde, fiyat Lineer grafikte temas etmezken, Logaritmik grafikte temas ederek yükselişe geçiyor.
17- Bu sefer #hekst grafiğini günümüze getirdim. Yine yukarıda bahsettiğim aynı olay var. Lineer grafikte trend desteğine daha çok varken, Logaritmik grafikte trend desteğinden hisse yükselmeye devam etmiş.
18- Şimdi yine aynı örneklerden başka grafikler paylaşalım. Buraya kadarki yorumlar, bundan sonraki grafikler için de geçerli. O yüzden grafikleri, hem lin hem log ölçekte yorumsuz olarak paylaşıcam. Yine her tweette 2 adet grafik olacak. Solda Lin, Sağda Log şeklinde.
19- #ALCTL
20- #alkim
21- #DEVA
22- #BOSSA
23- #ENJSA
24- #GENTS
25- #TOASO
26- Son olarak Dax Endeksinin grafiğini daha paylaşıp, Lineer ve Logaritmik grafikler ile ilgili diğer önemli hususlara geçelim.
27- Paylaştığım grafiklerden zaten anlamışsınızdır. Birbirine yakın iki adet fiyat dibini birleştirerek oluşturduğunuz bir yükselen trendde, 3. Dip Lineer grafikte çizgiye değmezken, logaritmik grafikte tam çizgiden dönüyor.
28-Yani siz grafiğe lineer baktığınızda iyi bir alım yeri olduğunu düşünerek trend dibini beklerken, aslında logaritmik grafikte dibe gelinmiştir. Ve hisse logaritmik grafikte trend dibine değip yükselmeye devam ettiğinde siz hissede alımı kaçırabilirsiniz.
29- Bu yüzden bu tarz bir analizde, yani nispeten birbirine yakın fiyat diplerini birleştirerek çizdiğiniz trend çizgilerinde doğru alım yerini kaçırmamak için öncelikle log grafikte hisseyi takip edip, eğer log grafikte destek kırıldıysa, grafiği lineer ölçeğe çevirebilirsiniz.
30- Anlatmak istediğimi bir grafik üzerinden açıklayayım. Aşağıdaki ilk grafikte (Log) fiyat trend çizgisine hiç tepki vermeden aşağıya kırıyor. Bu anda grafiği Lineer’e çevirerek trend desteğinden sekecek mi diye takip edebilirsiniz.
31- Şimdiye kadarki örnek grafiklerde, 1 ve 2 nolu dipler arasındaki uzaklık, nispeten 2 ve 3 nolu dipler arasındaki uzaklıktan daha kısaydı. Yani bu şekilde orta vadede oluşturduğumuz trend çizgisi, uzun vadede Lineer grafikte daha aşağıda kalırken,
32- Ölçek farklılıklarından dolayı Log grafikte eğimi artarak daha yukarıya doğru gider. Bu da doğal olarak Lineer grafikte trend çizgisine değmeden giden fiyatı, Logaritmik grafikte trend desteğinden yakalamamıza yardım eder.
33- Peki eğer oluşturduğumuz trend çizgisinde, 1 ve 2 numaralı dipler arasındaki uzaklık fazla ve 3. Numaralı dip nispeten 2 numaralı dibe daha yakınsa, Lineer ve Logaritmik grafikler bize nasıl bir sonuç verir.
34- Cevabı hemen vereyim. Bu durumlarda ibre Lineer grafiğe doğru kaymaya başlar veya iki grafik arasında anlamlı bir farklılık oluşmaz. Çünkü trend çizgisini çekerken seçtiğiniz noktalar arasındaki uzaklık ne kadar artarsa, Lineer ve Log grafik farkları da o derecede azalır.
35- Aslında şöyle söylesek daha doğru da olur, alım yapmak için aradığımız 3 numaralı nokta 2 numaralı noktaya ne kadar yakınsa, lineer grafik daha doğru sonuçlar verir. 3. Numaralı nokta 2 den ne kadar uzaklaşırsa, Logaritmik grafiğin doğru sinyal verme olasılığı artar.
36- Şimdi bunun örneklerini verelim.
#TKFEN hissesiyle başlayalım.
Aşağıdaki grafikte 1 ve 2 noktalarının birleştirilmesiyle oluşturulan trend çizgisinde 3. dip, Lineer grafikte tam trend çizgisinde oluşurken, Logaritmik grafikte çizgiden çok az aşağıya sarkmış.
37- #PETKM hissesinin nispeten orta vadeli analizi ama yine bu örneğe uyduğu için koyuyorum. Bu örnekte ise Lineer veya Logaritmik grafiklerde herhangi bir fark oluşmamış.
38- #Sise grafiğinde ise fiyat,
Çizilen trend çizgisine Lineer grafikte tam temas ettikten sonra yükselirken, Logaritmik grafikte trend çizgisinin aşağısına sarkıyor. Yani sanki trend kırılmış gibi görünüyor. Fazla bir fark olmasa da işlem anında yanıltabilir.
39-Buraya kadar sadece destekleri anlattık. Peki ya Dirençlerde Lineer ve Logaritmik grafikler arasında ne gibi farklılıklar var diye sorabilirsiniz. Aslında destekler için anlattığım şeyleri ters çevirin, aynısı dirençler için de geçerli.
40- Yani bu sefer dirençlerde iki tepeyi birleştirdiğinizde bu sefer lineer grafikte yukarı kırılmış gibi gözüken direnç, aslında Logaritmik grafikte tam trend çizgisinden dönmüş olabilir.
41- Düşen trend çizgileri ile ilgili #THYAO hissesinde güncel bir analiz paylaşmıştım, aşağıdan ona bakabilirsiniz.
THYAO analizi
42- Yükselen direnç çizgileri ile ilgili ise 2 örnek verip konuyu kısa keseyim. Aşağıdaki #KORDS hissesinde direnç çizgisi Lineer grafikte bir çok kez kırılmış gibi gözükmesine rağmen Logaritmik grafikte nihayetinde tam direnç çizgisinden dönüyor.
43- Diğer Örnek #SAHOL hissesinden. (Dikkat: 3 numara 2 den uzaklaştıkça ibre Log’a doğru kayıyor)
Burada da direnç Lineer grafikte kırılmış gözükürken, aslında Logaritmik grafikte tam direnç çizgisinden dönüyor.
44- #JANTS
Bu grafikte direnç çizgisinin eğimi yüksek değil, Lineer ile Logaritmik arasında fark çok az ancak 3 numara 2 numaradan uzaklaştıkça burda da ibre az da olsa Logaritmiğe kaymış. Yani Lineerde çizgiye tam değmeyen fiyat, logaritmik grafikte tam temas ediyor.
45- Şimdi bu konuda bir hususa değinip bitireyim.
Daha önce anlattıklarımdan da anlayacağınız gibi, Logaritmik grafik nispeten yükselen veya düşen yani yukarı veya aşağı eğimli olan trend çizgilerinde Lineer grafiğe göre farklılık gösteriyordu.
46- Eğer trend çizgisinin fazla bir eğimi yoksa, yani düz çizgiye göre çok çok az bir eğimi varsa, ister uzun vadeli ister kısa vadeli olsun, Lineer veya Logaritmik grafikte bakmanızın bir farkı, en azından anlamlı bir farkı olmayacaktır.
47- Bununla ilgili birkaç örnek koyup Floodu bitirelim.
İlk örnek #PNSUT
48- #DESPC
OrtaVadeli ve Eğimi Düşük olan Trend. Lineer veya Logaritmik Grafiklerde Farklılık yok.
49- #ODAS
50- Flood biraz uzadı ama kafalardaki “Lineer Grafik mi Logaritmik Grafik mi” sorusuna umarım bir çözüm getirebilmişsinizdir.
Paralel Kanal ile ilgili kısa vade analizlerde de farklar oluşuyor ancak o konuya istek olursa sonradan değinirim.
51- Son olarak sizden ricam, Bu floodu RT ve Fav yapmanız. İnsanların daha bilinçli olarak işlem yapabilmesine yardımcı olması için siz de katkılarınızı esirgemeyin.
Herkese yeni yılda bol kazançlı günler dilerim.
Tekrar görüşmek üzere..

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Serdar Cevher

Serdar Cevher Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @gscevher

27 Dec 20
1- Arkadaşlar herkese selam,
Dünkü Floodun 1. Bölümünü aşağıya bırakıyorum. 1. Bölümdeki hikaye kısmını buraya tekrar almayacağım uzatmamak için.
Floodun 2. Bölümüyle devam edelim.
2- Hikayede anlatılan, gerçek parayla işlem bile yapmayan hayali kumarbazlar o zaman olduğu gibi aslında şimdi de var. Twitter’da hisse paylaşan bazı hesapların tek derdi sanki haklı olduğunu göstermek, egosunu tatmin etmek gibi.
3- Ama kaç tanesi gerçek parayla işlem yapıyor? “Şurdan grafik çizmiştim, ben çizdiğimden beri hisse yüzde %20 gitti” demesi kolay, peki sen o yükselişin içinde olabildin mi? Olduysan da ne kadar parayla oldun? 5.000-TL yle mi, 10.000-TL’yle mi? 100.000-TL’yle mi?
Read 18 tweets
26 Dec 20
1- Bir Borsa Spekülatörünün Anıları kitabının bir bölümünde Livermore, Borsada haklı olduklarını kanıtlamak için hayali paralarla hayali işlemler yapan insanlar tanıdığından, bu hayali kumarbazların hayali işlemlerle milyonlarca dolar kazandığından bahsediyor.
2- Böyle durumlarda aklına, ertesi gün bir düelloya katılacak olan adamın şu hikayesinin geldiğini söylüyor:
- Yardımcısı ona “İyi nişancı mısın” diye sormuş.
- Adam da gayet alçakgönüllü bir tavırla yanıtlamış: “20 adımdan bir şarap kadehinin ayağını vurabilirim.”
3- Diğeri hiç istifini bozmadan vermiş cevabını: “İyi de o şarap kadehini, beynine dolu bir tabanca dayanmışken de vurabilir misin?
Read 32 tweets
6 Dec 20
1- Arkadaşlar Herkese merhaba,
Bir süredir işlerim dolayısı ile paylaşım yapamıyordum. O yüzden fırsatını bulunca, sizlere teknik analizde kullandığım hareketli ortalamaları ve hangi hareketli ortalamayı hangi şartlarda ve nasıl kullandığımı anlatacağım.
2- Hareketli ortalamalar, teknik analizde kullanılması gereken, olmazsa olmaz indikatörlerdir. Ama çok farklı zaman dilimlerinde kullanılması ve birkaç türü olması nedeniyle aslında hangi ortalamayı hangi zaman diliminde ve ‘NASIL’ kullanacağımız konularında kararsızlığa düşeriz.
3- Baştan şunu belirteyim, her şart ve koşulda mükemmel çalışan bir hareketli ortalama yok. Ama piyasa tarafından kabul görmüş, en çok kullanılan ve önem verilen hareketli ortalamalar var.
Örneğin 50 EMA (veya MA) ve 200 MA en çok kullanılan hareketli ortalamalardan.
Read 33 tweets
29 Nov 20
1- Arkadaşlar merhaba,
Sizlere bugün birkaç #bist30 hissesi üzerinden teknik analiz çalışmaları paylaşıcam. Hisseler nereden dönmüş, döndükten sonra nerelere gitmiş, alım veya satım kararları nasıl verilebilirmiş, nerelerde stop ettirmiş bunlardan bahsedeceğim.
2- İlk olarak #sahol hissesindeki bir stop loss’tan başlayalım.
Aşağıdaki grafikte hisse mavi trend çizgisinden, yani yeşil okla gösterdiğim yerden tepki almış.
3- Bu yeşil okla gösterdiğim yerdeki destek, aynı zamanda harmonic cypher formasyonunun D ayağına denk geliyor.
Read 14 tweets
16 Nov 20
1- Bir Trader için önemli olan, ne kadar sıklıkla kazandığı değildir.
Önemli olan;
-Haklı olduğunda ne kadar kazandığı,
-Yanlış olduğunda ne kadar kaybettiğidir.

Bunu biraz açayım.
2- Hepimiz bu piyasaya kar elde etmek için giriyoruz. Bir işleme ilk girdiğimiz zamanlarda pek çoğumuzun başına gelmiştir. Bir işleme gireriz ve hisse %3-%5 yükselir, kar görür seviniriz ama sonrasında pozisyon zarar yazmaya başlar.
3- Siz Stop olursunuz ve stop olduğunuzda ilk düşündüğünüz şey şudur: Keşke %3-%5 kar gördüğümde satsaydım. Bence çok yanlış bir düşünce. Nedenlerini açıklayayım.

#bist100 #bist30 #Garan #vakbn #isctr #sise #asels #ttkom #tkfen #naten
Read 18 tweets
5 Nov 20
1- Herkese Merhaba,
Bugün sizlere, Teknik Analizde Fibonacci Kullanımını ve Fibonacci’yi kullanarak işlemlerimizde kazanç sağlama oranını nasıl arttırabileceğinizi örneklerle anlatıcam.
Bunun yanında, Fibonacci ile hedef fiyat ve dönüş belirleme yöntemlerinden bahsedeceğim.
2- Flooda başlamadan önce; Fibonacci kullanımını bilmeyenler, Fibonacci Retracement’ın (düzeltme seviyeleri) Tradingview’daki kullanımını, @kivancozbilgic hocamın Youtube’daki açıklayıcı videolarından izleyerek öğrenebilirler.
3- Fibonacci düzeltme seviyeleri aracı, bence teknik analizde mutlaka kullanılması gereken bir araçtır. Ama asıl sorun şu: Nasıl Kullanıcaz?
Bir yükseliş veya düşüş trendine Fibonacci çektiğinizde, aslında bütün Fibo seviyelerinde fiyat tepkisini görmek mümkün.
Read 35 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!