1- Arkadaşlar Herkese merhaba,
Bir süredir işlerim dolayısı ile paylaşım yapamıyordum. O yüzden fırsatını bulunca, sizlere teknik analizde kullandığım hareketli ortalamaları ve hangi hareketli ortalamayı hangi şartlarda ve nasıl kullandığımı anlatacağım.
2- Hareketli ortalamalar, teknik analizde kullanılması gereken, olmazsa olmaz indikatörlerdir. Ama çok farklı zaman dilimlerinde kullanılması ve birkaç türü olması nedeniyle aslında hangi ortalamayı hangi zaman diliminde ve ‘NASIL’ kullanacağımız konularında kararsızlığa düşeriz.
3- Baştan şunu belirteyim, her şart ve koşulda mükemmel çalışan bir hareketli ortalama yok. Ama piyasa tarafından kabul görmüş, en çok kullanılan ve önem verilen hareketli ortalamalar var.
Örneğin 50 EMA (veya MA) ve 200 MA en çok kullanılan hareketli ortalamalardan.
4- Aslında kullanılacak olan hareketli ortalama periyot ve değerleri, nasıl bir trader olduğunuza, hangi zaman dilimlerinde trade ettiğinize göre değişiklik gösterir.
Örneğin gün içi işlemlerde, nispeten daha düşük periyotlarda (15dk, 30 dk, 1 saat vb) ve EMA kullanılır.
5- Orta vade trade lerde ise çoğunlukla günlük veya haftalık periyotlarda SMA yani Basit Hareketli Ortalama kullanılır.

Ben şahsen günlük periyotlarda 50 günlük üzerinde EMA kullanılmasındansa SMA kullanılması taraftarıyım. Yani 100 EMA 200 EMA yerine 100MA veya 200MA gibi.
6- Şimdi benim kullandığım, test ettiğim ve trade tarzıma uyan hareketli ortalamalardan ve bu hareketli ortalamaları nasıl kullandığımdan bahsedeceğim.
Kullandığım hareketli ortalamalar şunlar:
21 EMA
50 MA (veya EMA)
100 SMA
200 SMA
7- Öncelikle 21EMA ve 50 MA’dan başlayalım.
21EMA ve 50 SMA genellikle yükseliş trendlerinde, ilk düzeltme seviyeleridir. Yani bir hisse yükseliş trendine girdiğinde düzeltmeler genelde bu seviyelerde son bulur ve bu seviyelerden yükselişine devam eder.
8- Aynı şey düşüş trendlerinde de geçerli. Yani bir hisse düşüş trendine başladığında yükseliş tepkileri genellikle bu seviyelerde son bulur ve düşüş trendi devam eder.

Neyse, fazla zaman kaybetmeden örnek grafiklere geçelim.
9- Grafiklerde okla gösterdiğim yerlere dikkat edin. Hisseler yükseliş veya düşüş trendindeyken düzeltme yapıyor ve bu ortalamalara değerek geldiği yönde tekrar hareketini devam ettiriyor. (Siyah 21EMA – Kırmızı 50MA)
#sise #toaso #arclk #karel ImageImageImageImage
10- Şimdi bu iki ortalamadan kısaca bahsettikten sonra, asıl bizim işimize yarayacak konuya geçelim. Alım stratejilerimizi bu ortalamalara göre nasıl kuracağız? Sadece hareketli ortalamayı kullanmak sağlıklı olur mu?
11- Biliyorsunuz Teknik Analiz, bir olasılıklar sanatıdır. Bizim işlemlerimizde başarı şansını arttırmak için bir değil, birden fazla teknik araçları kullanmamız gerekir. Daha önceki eğitim çalışmalarında da hep bunu vurguladım.
12- O yüzden bu hareketli ortalama seviyelerinde başka destekler de bulmamız bizim için daha iyi olur. Ancak bunları anlatmadan önce şunu belirteyim. 21EMA ve 50MA hareketli ortalamalarını, bir düşüş trendinden veya konsolidasyondan sonra yükselişin ilk başlama aşamasında...
13- yani ilk düzeltmede yakalarsanız, muhtemel yükselişten maksimum kar sağlayabilirsiniz. Ancak yükselişe başlamış, uzun süre yükselmiş bir hissede bu ortalamaları kullanmak bize çok fazla bir kar marjı vermeyebilir. O yüzden ben ilk yükseliş aşamalarındaki örnekleri vereceğim.
14- Şimdi örneklere başlayalım. İlk grafiğimiz #kchol grafiği.
Grafikte gördüğünüz gibi hisse önce bir düşüş trendi yaşamış. Fiyat 21Ema ve 50 MA nın altında seyretmiş, ardından bu ortalamaları yukarı kırarak yükselmiş ve bir düzeltmeye girmiş. Fiyat şu an 50 MA dan tepki almış. Image
15- Genellikle bu tür trend dönüşlerinde, hissenin ilk yükselişinden sonraki düzeltmesi Fibo 0,382 seviyesinde son bulur ve burdan yoluna devam eder.
Şimdi biz de bu grafiğimizde son yükselişe bir fibo çektiğimizde, fiyatın fibo 0,382 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Image
16- Sonrasında bir de başka bir trend çizgisi çizebilir miyiz onlara bakalım. Genellikle bu tür düzeltmelerde normal bir trend çizgisinin yanında, bir çapraz trend, bir paralel kanal veya bir kısa düşen çizgisi de çizilebilir. Ben şöyle bir çapraz trend çizgisi çizdim. Image
17- Gördüğünüz gibi 50 MA ve 21EMA seviyelerinde 3 teknik aracımızla destekler bulduk. Mavi trend çizgisinin altı günlük kapanışlarda stop olmak kaydıyla burdan bir alım stratejisi kurulabilir. Bakalım hisse devamında nasıl bir hareket yapmış? Image
18- Bir örnek de #asels grafiğinden. #kchol örneğinin bir benzeri. Yine 50 MA, Fibo 0,382 seviyesi ve çizilen bir çapraz trend çizgisi. Image
19- Bir diğer grafik yine #Asels hissesinden. Bu sefer Fibo yok ama 21EMA ve çizilen bir çapraz trend çizgisi var. Image
20- Diğer örneğimiz #sise grafiğinden. Bu sefer çapraz trend değil de kısa düşen çizgisi kullandık. Hissenin döndüğü yer aynı zamanda son yükselişin fibo 0,618 düzeltmesi. Burda hem düşen kırılımı ve ardından gelen düşene onay var. Image
21- Bir de yine #sise grafiğinden 21EMA seviyesinde oluşan bir normal trend çizgisi örneği verelim. Gördüğünüz gibi hem trend desteği hem de 21EMA dan seken fiyat yükselişe geçmiş. Image
22- Bir diğer örnek #toaso grafiğinden. Burda da yine bir düşüş trendinden sonra yükseliş ve bir düzeltme var. Düzeltme yine Fibo 0,382 seviyesinde durmuş. Aynı bölgede 50MA ve bir düşen trend çizgisi var. Image
23- Şimdi de bir #Vestl örneği verelim. Aşağıdaki grafikte hisse uzun bir düşüş trendinden sonra 21EMA ve 50 MA’yı da yukarı kırmış, son tepe bir önceki tepelerden daha yukarıda oluşmuş, yani bir düşüş trendi bitip yükseliş trendinin başladığına ön işaret oluşmuş. Image
24- Hisse ilk düzeltmesini yaparak EMA21 e kadar gelmiş. Dikkat ettiyseniz düşüş trendi boyunca 50 MA nın altında seyreden 21EMA, 50MA’nın üzerine çıkmış. Grafikte yine 21EMA seviyesi fibo 0,382 düzeltme seviyesine denk geliyor. Burda bir paralel kanal ve direnç çizgisi de var. Image
25- Yukarıdaki grafikte hisseye giriş mumunu siyah okla işaretledim. Yani bu desteklerden yukarı doğru bir tepki geldikten sonra giriş yapmak daha güvenli. Bu işaretlediğim mumdan sonra hisseye girildiğinin ertesi günü kırmızı bir mum bırakmasına rağmen hisse çok iyi yükselmiş. Image
26- Tabi bu floodda bahsettiğim ortalamalara fiyatın ilk hareketinde değil de, değdikten sonra yukarı doğru tepki almasını beklemek ve sonrasında giriş yapmak riskinizi azaltır. Ama risk yok mu? Her zaman var. Bir de bizi stop ettirdikten sonra yoluna devam eden bir örnek vereyim
27- Aşağıdaki grafik #froto grafiğinden. Fiyat ortalamaya tepki alıp yükselmiş. Alım yapacağımız mumu grafikte okla gösterdim. Ancak biz alım yaptıktan sonra trendi aşağı kırarak kapanış yapmış ve sonrasında yükselmeye devam etmiş. Image
28- Şimdi de bu örnekleri verdikten sonra, bu ortalamalar ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsedeceğim.
29- Yukarıda da bahsettiğim gibi 21EMA ve 50MA trendlerde iyi bir düzeltme seviyesi olsa da, eğer hisse çok yükseldiyse, özellikle 21EMA ya doğru çok hızlı ve güçlü bir kırmızı mumlarla geldiyse veya bu ortalamadan çok hızlı uzaklaşıp hızlı bir şekilde geldiyse temkinli olun.
30- Böyle durumlarda fiyat 21EMA dan tepki alsa da, tepkinin gücü yetmeyebilir ve hisse düşmeye devam edebilir. Benim şahsen tercihim, bu 21EMA ve 50MA seviyelerine fiyatın çok fazla yükselmeden sakince gelmesi.
31- Aşağıdaki örneklerde, EMA21 ve 50MA dan tepki almasına rağmen düşmeye devam eden hisseleri, grafik üzerinde açıklamalarını yaparak paylaştım.

#asels #arclk #thyao ImageImageImage
32- Tekrar belirtmek gerekirse, Hareketli ortalamalar her ne kadar önemli olsa da, tek başlarına kullanılmaması risklerini azaltır. Ve günlük periyotta bakılıyorsa günlükte fiyatın tepki vermesini ve yukarı dönmesini beklemek de o kadar sağlıklıdır.
33- 100 MA ve 200Ma ile ilgili açıklamaları da zinciri fazla uzatmamak ve sizi daha fazla sıkmamak için bir sonraki floodda anlatacağım. Okuduğunuz için teşekkürler.
Tekrar görüşmek üzere…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Serdar Cevher

Serdar Cevher Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @gscevher

3 Jan
1- Teknik analizde, hakkında en çok soru sorulan konulardan birisi, “LİNEER Grafik mi LOG Grafik mi?” sorusudur.
Aslında bu konuyla ilgili sorulması gereken doğru soru, hangi tür analizlerde Log grafik, hangi tür analizlerde Lineer grafik kullanılması gerektiğidir.
2- Genelde yorumlarda, uzun vadeli analiz yapılırken Logaritmik, kısa vadeli analiz yapılırken Lineer grafik kullanılması gerektiği yönünde telkinlerde bulunulur.
Aslında verilen cevap doğru, ancak bu uzun vadeli ve kısa vadeli analiz farklılıklarının püf noktaları neler?
3- Yani karşınıza bir grafik geldiğinde, bunda logaritmik ölçekte mi yoksa lineer ölçekte mi analiz yapılması gerektiğine nasıl karar vereceksiniz?
Bu konuda birçoğunuzun kafasında soru işaretleri bulunması gayet normal.
Read 51 tweets
27 Dec 20
1- Arkadaşlar herkese selam,
Dünkü Floodun 1. Bölümünü aşağıya bırakıyorum. 1. Bölümdeki hikaye kısmını buraya tekrar almayacağım uzatmamak için.
Floodun 2. Bölümüyle devam edelim.
2- Hikayede anlatılan, gerçek parayla işlem bile yapmayan hayali kumarbazlar o zaman olduğu gibi aslında şimdi de var. Twitter’da hisse paylaşan bazı hesapların tek derdi sanki haklı olduğunu göstermek, egosunu tatmin etmek gibi.
3- Ama kaç tanesi gerçek parayla işlem yapıyor? “Şurdan grafik çizmiştim, ben çizdiğimden beri hisse yüzde %20 gitti” demesi kolay, peki sen o yükselişin içinde olabildin mi? Olduysan da ne kadar parayla oldun? 5.000-TL yle mi, 10.000-TL’yle mi? 100.000-TL’yle mi?
Read 18 tweets
26 Dec 20
1- Bir Borsa Spekülatörünün Anıları kitabının bir bölümünde Livermore, Borsada haklı olduklarını kanıtlamak için hayali paralarla hayali işlemler yapan insanlar tanıdığından, bu hayali kumarbazların hayali işlemlerle milyonlarca dolar kazandığından bahsediyor.
2- Böyle durumlarda aklına, ertesi gün bir düelloya katılacak olan adamın şu hikayesinin geldiğini söylüyor:
- Yardımcısı ona “İyi nişancı mısın” diye sormuş.
- Adam da gayet alçakgönüllü bir tavırla yanıtlamış: “20 adımdan bir şarap kadehinin ayağını vurabilirim.”
3- Diğeri hiç istifini bozmadan vermiş cevabını: “İyi de o şarap kadehini, beynine dolu bir tabanca dayanmışken de vurabilir misin?
Read 32 tweets
29 Nov 20
1- Arkadaşlar merhaba,
Sizlere bugün birkaç #bist30 hissesi üzerinden teknik analiz çalışmaları paylaşıcam. Hisseler nereden dönmüş, döndükten sonra nerelere gitmiş, alım veya satım kararları nasıl verilebilirmiş, nerelerde stop ettirmiş bunlardan bahsedeceğim.
2- İlk olarak #sahol hissesindeki bir stop loss’tan başlayalım.
Aşağıdaki grafikte hisse mavi trend çizgisinden, yani yeşil okla gösterdiğim yerden tepki almış.
3- Bu yeşil okla gösterdiğim yerdeki destek, aynı zamanda harmonic cypher formasyonunun D ayağına denk geliyor.
Read 14 tweets
16 Nov 20
1- Bir Trader için önemli olan, ne kadar sıklıkla kazandığı değildir.
Önemli olan;
-Haklı olduğunda ne kadar kazandığı,
-Yanlış olduğunda ne kadar kaybettiğidir.

Bunu biraz açayım.
2- Hepimiz bu piyasaya kar elde etmek için giriyoruz. Bir işleme ilk girdiğimiz zamanlarda pek çoğumuzun başına gelmiştir. Bir işleme gireriz ve hisse %3-%5 yükselir, kar görür seviniriz ama sonrasında pozisyon zarar yazmaya başlar.
3- Siz Stop olursunuz ve stop olduğunuzda ilk düşündüğünüz şey şudur: Keşke %3-%5 kar gördüğümde satsaydım. Bence çok yanlış bir düşünce. Nedenlerini açıklayayım.

#bist100 #bist30 #Garan #vakbn #isctr #sise #asels #ttkom #tkfen #naten
Read 18 tweets
5 Nov 20
1- Herkese Merhaba,
Bugün sizlere, Teknik Analizde Fibonacci Kullanımını ve Fibonacci’yi kullanarak işlemlerimizde kazanç sağlama oranını nasıl arttırabileceğinizi örneklerle anlatıcam.
Bunun yanında, Fibonacci ile hedef fiyat ve dönüş belirleme yöntemlerinden bahsedeceğim.
2- Flooda başlamadan önce; Fibonacci kullanımını bilmeyenler, Fibonacci Retracement’ın (düzeltme seviyeleri) Tradingview’daki kullanımını, @kivancozbilgic hocamın Youtube’daki açıklayıcı videolarından izleyerek öğrenebilirler.
3- Fibonacci düzeltme seviyeleri aracı, bence teknik analizde mutlaka kullanılması gereken bir araçtır. Ama asıl sorun şu: Nasıl Kullanıcaz?
Bir yükseliş veya düşüş trendine Fibonacci çektiğinizde, aslında bütün Fibo seviyelerinde fiyat tepkisini görmek mümkün.
Read 35 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!