1- Bir Trader için önemli olan, ne kadar sıklıkla kazandığı değildir.
Önemli olan;
-Haklı olduğunda ne kadar kazandığı,
-Yanlış olduğunda ne kadar kaybettiğidir.
Bunu biraz açayım.
2- Hepimiz bu piyasaya kar elde etmek için giriyoruz. Bir işleme ilk girdiğimiz zamanlarda pek çoğumuzun başına gelmiştir. Bir işleme gireriz ve hisse %3-%5 yükselir, kar görür seviniriz ama sonrasında pozisyon zarar yazmaya başlar.
3- Siz Stop olursunuz ve stop olduğunuzda ilk düşündüğünüz şey şudur: Keşke %3-%5 kar gördüğümde satsaydım. Bence çok yanlış bir düşünce. Nedenlerini açıklayayım.
4- Borsada değişmez bir kural vardır. Eğer scalp, günlük işlem vs yapmıyorsanız ve uzun dönemde sürdürülebilir kar elde etmek istiyorsanız, girdiğiniz işlemler ya yüksek kazançla, ya da düşük zararla sonuçlanması gerekiyor.
5- Yani uzun dönemdeki başarının sırrı bu. Kazançları yüksek tutmak. Zaten kazançta sabırla bekleyip, zararı erken kesmeniz lazım. Eğer bu işlemlerin tam tersini yaparsanız, yani zararda uzun bekleyip karı erken keserseniz başarılı olamazsınız. Sermayeniz erir.
6- Yapılan bir istatistiğe göre, en başarılı traderların bile girdiği işlemlerin ortalama %60 ı başarıyla sonuçlanıyor. Yani 10 işlemde 6 kazanç, 4 zarar şeklinde. Madem başarılı traderların bile oranı %60, bizim kazanç oranımız ne olur?
7- Ben ortalama olarak %50 alsam, yani 10 işlemde 5 kazanç, 5 zarar ile sonuçlanan işlem istatistiğimiz olsa, kazançlarımızın yüksek, zararlarımızın da düşük olduğunu varsaysak, getiri tablomuz aşağıdaki gibi oluyor.
8- Tabloda toplam girilen 10 işlemde 5 kar ve 5 zarar var. Mavi sütunlar karlarınız, kırmızılar zararlarınız. Yeşil çizgi ise 10 işlemdeki toplam karınızı gösteriyor. Gördüğünüz gibi yüksek karlar, zararlarınızı telafi etmekle kalmamış ve sizi totalde kar ettirmiş.
9- Tabi her 10 işlem böyle 1 kar 1 zarar şeklinde gitmez. Kar Zarar tablonuz aşağıdaki gibi de olabilir. Yani başlarda zararlı işlemler, sonrasında karlı işlemler şeklinde. Ama sonuç değişmez.
10- Eğer girdiğimiz işlemlerde %3-%5 karı görüp, zararla kapatılan pozisyonlardan sonra, keşke %3 de %5 de satsaydım dersek, kazançlarımızı sınırlamış oluruz.
Artık her işlemde %3 %5 kazancı görünce, zarar edeceğiz korkusuyla panik yapar, işlemi kapatırız.
11- Eğer böyle yaparsak uzun dönem getiri tablomuz nasıl olur aşağıdaki tablodan bakalım. Hatta ben %3-%5 arası kar görüp satma işlemlerinde başarı oranını bu tabloda %60 a çıkarttım. Yani 10 işlemde 6 kazanç, 4 kayıp şeklinde.
12- Yukarıdaki tabloyu, 1 yıl içinde yaptığımız işlemlerin ortalaması şeklinde düşünürsek, kazanç/kayıp istatistiğimiz de bu şekilde olursa, totalde neredeyse yerimizde saymış oluruz. Parayı mevduata koyup strese girmesek daha iyi. Bir de bu işlemlere komisyonlar dahil değil.
13- Komisyonları da hesaba katarsanız kazanç oranınız daha da düşer.
Bu arada tablolardaki rakamları afaki koydum, oranlar aşağı yukarı böyle olur diye düşünerek kendim belirledim. Siz de böyle bir tablo yaparak kendiniz simülasyonunu yapabilirsiniz.
14- Gördüğünüz gibi, bu piyasada %3 ondan aliyim, %5 bundan aliyim şeklinde bir düşünce sizi başarıya götürmez. Girdiğiniz işlemlerde yüksek kazanç hedeflemeniz ve hissenin yükselme potansiyelini göz önüne almanız gerekir. Hergün birşeyler alıp satmak zorunda da değilsiniz.
15- Aramızda, “Ben sürekli birşeyler alır satarım, girdiğim 10 işlemin 8’inden kar edecek şansa veya bilgiye sahibim” diyebilecek kimse olduğunu da sanmıyorum.
16- Çünkü hisse senetleri sayısız değişkene göre fiyatlanır ve borsanın haftalık veya aylık serüvenini tutarlı bir şekilde sürekli doğru tahmin etmek de imkansızdır.
17- Bu nedenle bir işleme girmeden önce cevaplarını bulmanız gereken sorular şunlar:
- Hissenin yükselme potansiyeli ne kadar?
- Tatmin edici bir kar marjı var mı?
- Stop olursam stopu nereye koymam gerekir? Yani ne kadar zarara katlanacağım?
18- Bunlara ek olarak, Kazanç/Risk oranınızı da mümkün olduğunca yüksek tutmaya çalışmalısınız. Bunu her işleme girmeden düşünüp tartmalı, hesaplamalı ve alım kararını buna göre vermelisiniz.
1- Herkese Merhaba,
Bugün sizlere, Teknik Analizde Fibonacci Kullanımını ve Fibonacci’yi kullanarak işlemlerimizde kazanç sağlama oranını nasıl arttırabileceğinizi örneklerle anlatıcam.
Bunun yanında, Fibonacci ile hedef fiyat ve dönüş belirleme yöntemlerinden bahsedeceğim.
3- Fibonacci düzeltme seviyeleri aracı, bence teknik analizde mutlaka kullanılması gereken bir araçtır. Ama asıl sorun şu: Nasıl Kullanıcaz?
Bir yükseliş veya düşüş trendine Fibonacci çektiğinizde, aslında bütün Fibo seviyelerinde fiyat tepkisini görmek mümkün.
1- Arkadaşlar herkes selamlar,
Bugün size güncel endeks grafiği üzerinden bir stoploss örneği anlatıcam. Bu örnekle birlikte #stoploss konusunun kafanızda daha da netleşeceğini düşünüyorum.
3- Yalan yok, burdan tepkiyi görünce acaba dönüş gerçekleşecek mi diyerek endeks hisselerine bir göz gezdirmeye başladım. Endeksi taşıyabilecek büyük hisselerin grafiklerinde yükselişi sağlayabilecek destekler var mı diye araştırmaya koyuldum.
1- Son günlerde yaşanan düşüşlerde ve özellikle dünkü düşüşte, yorumlarda şöyle tweetler gördüm: “Bu düşüş fırsat” , “Mallarımı aldım çekildim kenara” , “Borsada alacaksın unutacaksın abi” vs şeklinde.
2- Biliyorsunuz son dönemde pandeminin de etkisiyle bazı hisseler olması gereken değerlerinin çok üzerine çıktı. Piyasa değeri defter değerlerinin 10-20 katına çıkan hisseler var.
3- Alacağınız şirketin piyasa değerinin defter değerine oranla kaç olduğuna, Fiyat/kazanç oranına vs gibi bakarak temel analizlerini yapmadan, sırf birileri söylüyor diye hisse alır beklerim der misiniz?
2- Zira anlatacaklarım,borsaya yeni giren hemen hemen herkesin ilk dönemlerde yaşadıklarına benzer olsa da, bazı şeyleri erken farketmenizi sağlayacak dersler de içeriyor.
3- Son 1 yıldır yeni gelenler iyi para kazandılar ama, bu her zaman böyle gitmez. Borsa tarihinde ender görülen dönemlerden geçiyoruz. İşler tersine döner de zarar etmeye başlarsanız, emin olun zararlarınız kazançlarınızdan çok daha fazla oluyor.
1- Arkadaşlar herkese selam,
Bugün de, yine daha önce eğitim amaçlı analiz yaptığım #ALGYO hissesinde bir breakout stratejisi kullanarak nasıl bir yükseliş yakalanabilirdi ondan bahsedeceğim.
2- Tabi bu devasa yükselişi önceden tahmin edemeyiz ama bazı stratejileri kullanarak girdiğimiz hisselerin hareketlerini izleyerek, biraz da risk alarak bunu başarabiliriz.
3- Analize başlamadan önce araya bir parantez açarak, eğitim içinde kısa bir eğitim daha paylaşayım. Önceki #Algyo analizinde paylaşacaktım ama yazı dizisi çok fazla uzuyor diye bu analizde araya sıkıştırmayı daha uygun gördüm.
1- Arkadaşlar iyi akşamlar herkese,
Bu akşam kısa bir analiz yapalım dedim sizlerle. Önceki analizlere nazaran, daha yakın geçmişteki bir fiyat hareketinin nasıl yakalanabileceğini göstereceğim.
Hissemiz #FROTO
2- Bu analizde, herkesin baktığı gibi değil de, biraz farklı açıdan grafiğe bakıcaz.Bazılarının hisseyi sattığı yerde, diğerleri neden alıyor anlamaya çalışıcaz.