1- Arkadaşlar herkese selam,
Dünkü Floodun 1. Bölümünü aşağıya bırakıyorum. 1. Bölümdeki hikaye kısmını buraya tekrar almayacağım uzatmamak için.
Floodun 2. Bölümüyle devam edelim.
2- Hikayede anlatılan, gerçek parayla işlem bile yapmayan hayali kumarbazlar o zaman olduğu gibi aslında şimdi de var. Twitter’da hisse paylaşan bazı hesapların tek derdi sanki haklı olduğunu göstermek, egosunu tatmin etmek gibi.
3- Ama kaç tanesi gerçek parayla işlem yapıyor? “Şurdan grafik çizmiştim, ben çizdiğimden beri hisse yüzde %20 gitti” demesi kolay, peki sen o yükselişin içinde olabildin mi? Olduysan da ne kadar parayla oldun? 5.000-TL yle mi, 10.000-TL’yle mi? 100.000-TL’yle mi?
4- Ama bana göre, bazıları paylaştıkları hisselerde işlem bile yapmıyorlar. Tek yaptıkları her hafta 15-20 tane hisse paylaşıp, aradan yükselenleri ön plana çıkartmak ve düşenleri silmek veya halının altına süpürmek. Siz zannediyorsunuz ki adamın paylaştıklarının hepsi yükselmiş.
5- Tabi paylaşımların altındaki yorumları görünce herkes kazanmış sanıyorsunuz. Patlayan, gitmeyen diğer hisseleri alıp zarar edenler, bu kadar kazanan içinde ben şunu aldım gitmedi diye yazamıyor bile. Siz sadece kazananların paylaşımlarını görüyorsunuz.
6- Karını da zararını da cömertçe paylaşan kaç tane hesap var? Zarar etmiyorum diyenler kesinlikle yalan söylüyordur. Bu işin doğasında var çünkü kar ve zarar. Her aldığı çıkan sattığı düşen trader yok zaten.
7- Bunların yanında, hisse paylaşan insanların toplam portföy değerini, kaç tane hisse aldığını, hisse başı ne kadar tutarda hisse aldığını biliyor musunuz mesela? Yani ne kadar bir tutarla riske giriyor bu insanlar hiç düşündünüz mü?
8- Hissenin çıkmasına inmesine ne tepki veriyor? Sakince izleyebiliyor mu? Yani kafasına su tabancası dayalı şekilde mi işlem yapıyor, yoksa bir Desert Eagle dayalı şekilde mi işlem yapıyor?
9- Portföyü toplam 500.000 olan bir kişinin 50.000 ile %5 kayıpta beklemesiyle, portföyünün tümüyle %5 zararda beklemesi aynı şey değildir. Gerekirse alttan takviye yapar, maliyet düşürür, bekler, ama sen bekleyebilir misin?
10- Veya aynı şey karlı işlemde beklerken de geçerli. Toplam portföyü 500.000 olan kişinin 50.000-TL ile %5 kar varken sabretmesi kolaydır ancak, 500.000 ile %40-&50 karlara kadar beklemesi zordur.
11- Bu kişilerin gerçek işlem yaptığından emin olsanız bile, paylaşılan hisselerde paylaşımı yapan kişinin ne kadar tutarla işlem yaptığı bilmiyorsunuzdur. Toplam portföyünü bilmiyorsunuzdur. Giriş stratejisi ne, nerede satmayı düşünüyor bilmiyorsunuzdur.
12- Bunları bilmeden de, sırf birilerinin paylaşımlarına güvenerek hisse aldığınızda, nerede satacağınızı da bilemezsiniz. Çünkü hisse paylaşanların çoğu sattığını söylemez. Belki %2 yaptığında satar ama siz hisseyle baş başa kalırsınız.
13- Onun için burda önemli olan sizsiniz? Ne tutarda işleme girdiğinizde rahat hissediyorsunuz? Ne kadar zarara dayanabilirsiniz? İşlem stratejiniz ne? Sizin tarzınıza hangi trade şekli uygun? Günlük işlem mi? Haftalık işlem mi?
14- O yüzden başkalarının paylaştığı hisselerdense, kendi bulduğunuz hisseler her zaman daha iyidir. (Bir paylaşımda hisse görür, analiz kafanıza yatar, siz gözden kaçırmışsınızdır, kendiniz de bakar, analize hak verir alırsınız orası ayrı)
15- Bu konuda da Livermore, kitapta şunları anlatıyor:
Eğer bu oyunu kazanmaya niyetliyseniz, kendinize ve karar verme yeteneğinize güvenmelisiniz. Eğer Smith’den gelen bir tüyoyla hisse senedi aldıysam, yine Smith’ten gelen tüyoyla da satmam gerekir.
16- O zaman Smith’e bağımlı olurum. Ya satma zamanı geldiğinde Smith tatilde olursa? Kimse, başkasından duyduğu bir şeye güvenerek zengin olamaz.
17- Unutmayın, bu piyasada kendinizle, kendi riskinizle, psikolojinizle baş başasınız. Kimseye güvenerek işlem yapmayın. Sadece kendi karar verme yeteneğinize güvenin. Çalışın, çabalayın.
18- Öğrenmek isteyene DM her zaman açık, istediğinizi sorabilirsiniz. Elimden geldiğince, bildiğim, öğrendiğim kadarıyla her zaman yardıma hazırım. Ama erken ama geç, herkese mutlaka geri dönüş yapıyorum.
Herkese bol kazançlar.
Tekrar görüşmek üzere.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1- Bir Borsa Spekülatörünün Anıları kitabının bir bölümünde Livermore, Borsada haklı olduklarını kanıtlamak için hayali paralarla hayali işlemler yapan insanlar tanıdığından, bu hayali kumarbazların hayali işlemlerle milyonlarca dolar kazandığından bahsediyor.
2- Böyle durumlarda aklına, ertesi gün bir düelloya katılacak olan adamın şu hikayesinin geldiğini söylüyor:
- Yardımcısı ona “İyi nişancı mısın” diye sormuş.
- Adam da gayet alçakgönüllü bir tavırla yanıtlamış: “20 adımdan bir şarap kadehinin ayağını vurabilirim.”
3- Diğeri hiç istifini bozmadan vermiş cevabını: “İyi de o şarap kadehini, beynine dolu bir tabanca dayanmışken de vurabilir misin?
1- Arkadaşlar merhaba,
Sizlere bugün birkaç #bist30 hissesi üzerinden teknik analiz çalışmaları paylaşıcam. Hisseler nereden dönmüş, döndükten sonra nerelere gitmiş, alım veya satım kararları nasıl verilebilirmiş, nerelerde stop ettirmiş bunlardan bahsedeceğim.
2- İlk olarak #sahol hissesindeki bir stop loss’tan başlayalım.
Aşağıdaki grafikte hisse mavi trend çizgisinden, yani yeşil okla gösterdiğim yerden tepki almış.
3- Bu yeşil okla gösterdiğim yerdeki destek, aynı zamanda harmonic cypher formasyonunun D ayağına denk geliyor.
1- Bir Trader için önemli olan, ne kadar sıklıkla kazandığı değildir.
Önemli olan;
-Haklı olduğunda ne kadar kazandığı,
-Yanlış olduğunda ne kadar kaybettiğidir.
Bunu biraz açayım.
2- Hepimiz bu piyasaya kar elde etmek için giriyoruz. Bir işleme ilk girdiğimiz zamanlarda pek çoğumuzun başına gelmiştir. Bir işleme gireriz ve hisse %3-%5 yükselir, kar görür seviniriz ama sonrasında pozisyon zarar yazmaya başlar.
3- Siz Stop olursunuz ve stop olduğunuzda ilk düşündüğünüz şey şudur: Keşke %3-%5 kar gördüğümde satsaydım. Bence çok yanlış bir düşünce. Nedenlerini açıklayayım.
1- Herkese Merhaba,
Bugün sizlere, Teknik Analizde Fibonacci Kullanımını ve Fibonacci’yi kullanarak işlemlerimizde kazanç sağlama oranını nasıl arttırabileceğinizi örneklerle anlatıcam.
Bunun yanında, Fibonacci ile hedef fiyat ve dönüş belirleme yöntemlerinden bahsedeceğim.
3- Fibonacci düzeltme seviyeleri aracı, bence teknik analizde mutlaka kullanılması gereken bir araçtır. Ama asıl sorun şu: Nasıl Kullanıcaz?
Bir yükseliş veya düşüş trendine Fibonacci çektiğinizde, aslında bütün Fibo seviyelerinde fiyat tepkisini görmek mümkün.
1- Arkadaşlar herkes selamlar,
Bugün size güncel endeks grafiği üzerinden bir stoploss örneği anlatıcam. Bu örnekle birlikte #stoploss konusunun kafanızda daha da netleşeceğini düşünüyorum.
3- Yalan yok, burdan tepkiyi görünce acaba dönüş gerçekleşecek mi diyerek endeks hisselerine bir göz gezdirmeye başladım. Endeksi taşıyabilecek büyük hisselerin grafiklerinde yükselişi sağlayabilecek destekler var mı diye araştırmaya koyuldum.
1- Son günlerde yaşanan düşüşlerde ve özellikle dünkü düşüşte, yorumlarda şöyle tweetler gördüm: “Bu düşüş fırsat” , “Mallarımı aldım çekildim kenara” , “Borsada alacaksın unutacaksın abi” vs şeklinde.
2- Biliyorsunuz son dönemde pandeminin de etkisiyle bazı hisseler olması gereken değerlerinin çok üzerine çıktı. Piyasa değeri defter değerlerinin 10-20 katına çıkan hisseler var.
3- Alacağınız şirketin piyasa değerinin defter değerine oranla kaç olduğuna, Fiyat/kazanç oranına vs gibi bakarak temel analizlerini yapmadan, sırf birileri söylüyor diye hisse alır beklerim der misiniz?