3 Aylık bir diyet programına başladım. Hem sağlık hem de kilo olarak toparlamam gereken bir 3 ay olacak. Pandemi sonuna sağlıklı girmek istiyorum. 😇
Kişisel Finans konusunda da birtakım tasarruf tedbirleri almam lazım en azından 4-5 aylık bir süre için yoksa her ay portföyden çıkış olacak nakit yakacağım.
0,49'dan, 0,82'den,%1'den, %1,25'den ve %1.28'den çektiğim krediler var. Hepsini çalıştırıyorum. Bir de 0.74 ev kredisi.
Zamanla hepsi azalacak ama maaşımı alır almaz ekside başlıyorum bu aralar. Ne kadar tasarruf yapabilirsem o kadar az nakit yakarım bu konuda sizlere birkaç sorum olacak @BayTutumlu..
@finansalozgurlk programında en önemli kalemlerden nasıl tasarruf yaptığınızı anlatmıştınız.
++@BayTutumlu
Ulaşım ve Gıda konusu bahsettiğiniz gibi hepimizin temel giderleridir büyük ihtimalle.
Benimde Gıda konusunda inanılmaz harcamalarım var. Giderler hep Yemek sepetine gidiyor.
Örneğin Bay Tutumlu haftada kaç kez dışardan yemek söyler veya yer ?
Bu konuda 3-5 cümle ile önerileriniz nelerdir ? Blogunuza yazdıysanız kontrol edeceğim.
Hiç harcamasam sadece krediler, borçları ve sabit masrafları çıkınca önümüzdeki 4-5 aya her ay -2000 TL ile başlıyorum.
Her ayda ekstra masraf çıkacaktır. Aylık ne yer ne harcarsan üstü de cabası olacak. 4-5 ay denizde dalgalar olacak hayırlısı 😇
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Şu soruyu birçok defa duymuşsunuzdur..
Wall Street'te, Borsada yatırım yapan ve şirketlere, mali bilançolara hayatını adayan binlerce profesyonel insan varken senin para kazanma olasılığını olduğunu mu düşünüyorsun ?
Evet ben de birçok kez duydum bu tartışmayı..
Peter'da bu soruyu sorarak başlıyor kitaba..
Bu kadar Profesyonel fon yöneticilerinin, yatırımcıların olduğu yerde bizim gibi Küçük yatırımcılar ve amatörler para kazanabilir mi borsada ?
#PARSN
Yeni yıla girerken @JordanKamuran'ın dile getirmesiyle incelemeye başladığım bir hisseydi benim. Daha önce hiç bakmamıştım. Geçen haftaki ankette en popüler istek #PARSN geldiği için bu hafta içi biraz çalıştım. Öncelikle Jordan'ın notları ile başlıyorum.
Kendisinin Ocak 2019'da yaptığı bir çalışma var. O zamanlar #PARSN gerçekten de ucuzmuş.
Şirketin son bir yılda Piyasa Değerini (Mavi Barlar)'dan görebilirsin.
#PARSN ile elimizdeki en önemli avantaj ise yaptığı agresif yatırımlar. İnanılmaz bir varlığa sahip. Şu anki şirketin Piyasa Değeriyle neredeyse aynı..
Sizler nasıl #Hedge yapıyorsunuz ? Nasıl bir koruma sağlıyorsunuz ? Bu konuda @casarettof hocamın kitabından aldığım notlardan bir kısmını paylaşacağım.
Bu konuda özellikle daha bilgili kişilerin yorumlarını ve önerilerini duymak isterim.
Özellikle Türkiye gibi yüksek enflasyonun ve kurun oynak olduğu ülkelerde #hedge doğru zamanlama ile yapılırsa gerçekten de kapsamlı bir finansal koruma sağlayabilir. Hedge tanımına girmeden konuya dalıyorum direkt..
Kar elde edildiği sürece her şey yolundaymış gibi algılanır ve sürekli böyle süreceği düşünülür. Ama bir gün Ayı piyasalarının geleceği ne kadar barizse, Dolar kurunun da 2016'dan 2020'ye geldiği süreçte artacağına dair bazı işaretler vardı.
Bugün sizlere geçen hafta ikinci kez okuduğum #PeterLynch reisin #Borsayıyenmek kitabını @InvestorSwedish'in hazırladığı infografiklerle ve karikatürler yardımıyla özetleyeceğim. @Scala_Kitapci Güzel çeviri için teşekkürler.
Soğuk iklimde yaşayanların çok iyi bildiği gibi kış elbet bir gün gelecek. Dondurucu soğuklara her zaman hazırlıklı olmak gerekecektir. #winteriscoming
Borsada da aynı şekilde her zaman hayat günlük gülistanlık olmayacaktır. Ayı piyasalarının her zaman geleceğini bilmemiz, ona göre hazırlıklarımızı yapmamız gerekiyor.
Günlük fiyat hareketlerinden daha çok büyük resme odaklanmamız gerektiğini bize hatırlatıyor Peter.
Geceyi defter değeriyle kapatalım. Borsaya ilk girdiğim zamanda anlamıyordum. PD / DD 1’den nasıl düşük olabiliyor diye.. #peterlynch reisin dediği gibi defter değeri kurmaca mı gerçek mi iyi sorgulamak gerekir. Bilanço ve dipnotlar defter değerinin aynasıdır.
Öz sermayede en gerçek unsur ise nakit ve nakit benzeri kalemidir. Nakit ve nakit benzeri kalemi dışında kalan tutarlar irdelenebilir. Örneğin; Bir üretim hattının değeri 4 milyon TL yazılabilir fakat çok eski teknolojili bir üretim hattı ise belki de çok daha azdır değer.
Stoklar..
Değeri azalacak veya tarihi geçecek ürünler mi ? Ya da modası geçecek ürünler mi sorgulanmalı ?