Bugün #PeterLynch reisin #BorsadaTekBaşına kitabını @InvestorSwedish youtube hesabının yaptığı infografikler ve kendi aldığım notlarla özet geçeceğim.
Şu soruyu birçok defa duymuşsunuzdur..
Wall Street'te, Borsada yatırım yapan ve şirketlere, mali bilançolara hayatını adayan binlerce profesyonel insan varken senin para kazanma olasılığını olduğunu mu düşünüyorsun ?

Evet ben de birçok kez duydum bu tartışmayı..
Peter'da bu soruyu sorarak başlıyor kitaba..
Bu kadar Profesyonel fon yöneticilerinin, yatırımcıların olduğu yerde bizim gibi Küçük yatırımcılar ve amatörler para kazanabilir mi borsada ?
Bütün zamanların en başarılı yatırımcılarından biri olan Peter Lynch yatırım yapmanın en amatör yaklaşımları ile birlikte en sade değerlendirmelerle nasıl profesyonelleri yenebileceğimizi bu kitapta bizlere anlatmaya çalışıyor.
Bireysel Yatırımcılar neden profesyonelleri yenebilir ?

İlk olarak profesyonel yatırım yapan yatırımcıların, fon yöneticilerinin dezavantajları ile başlıyoruz.

İlk dezavantaj FON BÜYÜKLÜĞÜ..
SPK Örneğin: 10 Milyar Dolar büyüklüğünde fon yöneten Lynch 10 milyon dolar değerindeki şirketlere yatırım yapamadığını belirtmiştir. Ya da 300 milyon dolarlık bir şirketin hisselerinden %5 kuralından dolayı fazla alamadığı için fırsatların kaçtığını belirtmiştir.
Profesyonel yatırımcıların bir diğer dezavantajı ise sıradan hisseleri seçmeleri. Çünkü işlerinden olmak istemeyen yöneticiler fazla risk alamaz. IBM gibi hisseleri seçerler. IBM'in fiyatı düşerse hiç kimse neden IBM'e yatırım yaptın diyemeyecektir çünkü onlara..
Fon yöneticilerinin sürekli olarak patronlarına ve müşterilerine bir hisseyi neden aldığını açıklamalarının gereksiz zaman kaybı olduğunu söyleyen Lynch böyle bir derdi olmayan bireysel yatırımcıları şanslı olarak anmaktadır.
Paranın müşterilere bağlı olması profesyonellerin yaşadığı en büyük dezavantajlardan biridir. Borsaların aşırı yükseldiği önemlerde fonlara sürekli para akması sebebiyle ucuz hisse bulmanın inanılmaz zor olduğunu dile getiren Lynch hisseler ucuzken para olmadığını belirtmiştir.
2.Bölüm... Şirketi, hizmetini ve ürününü seviyorsanız hisseyi de seveceksiniz..

Günlük yaşantımızda birçok şirket ile ilgili değerli bilgilerle karşılaşmaktayız aslında. Kaliteli bir ürün gördüğümüz zaman sürekli o yerden alışveriş yapmaya başlarız.
Başlangıç anlarında bu değerli bilgilere Wallstreet epeyce uzaktadır. Wallstreet spekülasyonlara boğulmaktadır. Örnek olarak Spotify, Youtube gibi firmalara bir yılda harcadığınız paraları düşünün. Kaliteli içerik üreten şirketler eninde sonunda karlarını artıracaktır..
Maalesef Türkiye Piyasalarına bunu uydurmak pek mümkün değil.. Çünkü yerel marketler ve mağazalar borsada yok ama 2005 yılında BİM'den herkesin alışveriş yaptığını görenler kazançlarını 75 kata kadar çıkardılar.
3.Bölüm Hisse Yatırımının 6 Kategorisi..

Peter şirketleri 6 kısma ayırmıştır.

1- Yavaş Büyüyen Şirketler..

Bazı şirketler o kadar büyümüşlerdir ki artık yılda %1-4 aralığında büyümektedirler. Ülkenin GPD büyüme hızına eşit olan bu şirketlerden Lynch hoşlanmamaktadır.
Bu tarz şirketlerin en büyük özelliği ise yeni yatırım yapmadıkları için yüksek miktarlarda temettü ödemeleridir. Türkiye'de bu şirketlere örnek olarak sanırım #TUPRS verilebilir.
2- Orta Tempoda büyüyen şirketler..

Bu tarz şirketler genellikle %10-15 yıllık büyümesi olan şirketlerdir. #CCOLA gibi şirketleri örnek veren Peter Lynch bu şirketlere iyi fiyatlarda girilmesi gerektiğini ucuz almanın çok önemli olduğunu vurgulamıştır.
Bu tarz yatırımlarda %30-50 arası kar sağlayınca elden çıkardığını kitabında belirtmiştir. Orta tempolu kuruluşlar ekonomik durgunlardan fazla etkilenmezler..
3- Hızlı Büyüyen Şirketler..

Genellikle %20-30 yıllık büyüme hızına sahip olan girişimci şirketlerdir. İflas tehlikeleri olduğu gibi yatırımcılarına büyük kazançlar sağlayan şirketlerdir.
Bu şirketlere yatırım yapanların şirketin büyüme hızının ne zaman yavaşlayacağını anlayabilmesi gerekmektedir. Örneğin Amazon yıllık büyümesini bu şekilde devam ettirirse birkaç yıla Fransa'nın ulusal milli hasılasından büyük bir değere ulaşacaktır.
4- Döngüsel şirketler..
Otomotiv sanayii, hava yolları, lastik, çelik şirketleri genelde döngüseldir. Ekonomi durunca araba ve ev satışları azalır. Hisseler düşer. Eğer yanlış zamanda bir araba hissesi alırsanız paranızın yarısını kaybedebilirsiniz..

Durgunlukta dikkat !
5- Yeniden canlanan şirketler..

Kitapta Chrysler örneğine yer veren Lynch, firmanın neredeyse batmak üzere olduğunu ama bütün haşmetiyle nasıl geri döndüğünü anlatmaktadır.. Çok ucuz fiyattan hisseyi alarak 32 kat kazanç elde etmiştir.
6- Malvarlığı bakımından zengin şirketler

Gayrimenkulleri, arazileri, patentleri, doğal kaynakları şirketlerin bütün varlıkları değerlendirilmelidir.

Bazen öyle şirketler denk gelir hisse başına varlığı ile hisse fiyatı aynı fiyattan işlem gören şirketler olur.
Şirketler bu 6 kategori içerisinde sürekli kendine yer bulmaktadır. Bir zamanlar hızlı büyüyen Mcdonalds, bir zamanlar varlıklarıyla inanılmaz zengindi.. Bu aralar ise Mcdonalds yavaş büyüyen şirketler grubundadır.
4.Bölüm 10'luk hisse bulmanın 10 yolu..

Peter Lynch değeri 10 katına kadar çıkabilecek şirketlere 10'luk hisse demiştir. Bu şirketleri ise aşağıdaki kriterlerde aramamızı istemiştir.

- Kuruluşun yaptığı iş sıkıcı olsun hatta ismi de sıkıcı olsun..
-Kuruluşun yaptığı iş iğrenç ve mide bulandırıcı olsun.

- Hiçbir kurum ya da Borsa analisti bu hisselerle ilgilenmez. ( Henüz keşfedilmeyen şirketler büyük potansiyel barındırmaktadır. )

- Kuruluş sonradan bağımsızlığa kavuşmuştur..
- Kuruluşun yaptığı iş moral bozucudur.. ( Örnek: Cenaze Servisi Hizmeti..)

- Kuruluşun içinde bulunduğu sanayiin daha fazla büyüyemeyeceği iddia edilmektedir.

-Kuruluş, rakipsizdir..

- Insiders Buying.. Şirket içi hisse geri alımları..
5. Bölüm Uzak Durulması Gereken Hisseler
- En moda hisseler... Lynch en popüler sanayiinin en moda hissesine kesinlikle yanaşmayacağını belirtiyor kitabında..

dotcom krizi gibi.. Peki sizce bugünlerde en popüler hisseler hangileri Türkiye'de ?? APPLE AMAZON ?
- Geleceğin AMAZONU, FACEBOOK'u..

Bir şirket çıkıp kendini geleceğin bilmem hangi şirketi olarak tanıttığında bu sadece taklit kuruluşun başarısız olacağını değil, orjinal kuruluşun da yavaş yavaş gözden düşeceğini gösterir..
- Çeşitlenme Peşindeki Şirketler..

Şirketler kazançlarını hisselerini geri almakta yada temettü artırmada kullanmaz farklı yan kuruluşlar satın alma yoluna gidebilirler. Eğer kendinden alakasız şirket satın almaları yapan şirketlere denk gelirseniz uzak durun.
- Büyük Müşterisi olan şirketler..

Ürünlerinin %25-50'sini tek bir şirkete satan şirketler bağımlıdır. O müşteri, şirketi istedikleri iskontaya zorlayacaktır.
- Fısıltı hisseleri..

Son olarak uzak durmanız gereken en önemli hisse türü.. Günümüzde bunu telegramdan, twitterdan tiktoktan, instagramdan yapıyorlar. Kaçın ve SPK'ya şikayet edin..
Kitabın kalan kısımlarında benim gibi küçük ve amatör yatırımcılar için Peter Lynch kitabında birçok örnek paylaşmıştır. Onlarda başka zaman :)
Güzel Çeviri için @Scala_Kitapci teşekkür ederim.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Gelecek Yatırımcısı

Gelecek Yatırımcısı Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @investtofuture

9 Jan
3 Aylık bir diyet programına başladım. Hem sağlık hem de kilo olarak toparlamam gereken bir 3 ay olacak. Pandemi sonuna sağlıklı girmek istiyorum. 😇
Kişisel Finans konusunda da birtakım tasarruf tedbirleri almam lazım en azından 4-5 aylık bir süre için yoksa her ay portföyden çıkış olacak nakit yakacağım.
0,49'dan, 0,82'den,%1'den, %1,25'den ve %1.28'den çektiğim krediler var. Hepsini çalıştırıyorum. Bir de 0.74 ev kredisi.
Zamanla hepsi azalacak ama maaşımı alır almaz ekside başlıyorum bu aralar. Ne kadar tasarruf yapabilirsem o kadar az nakit yakarım bu konuda sizlere birkaç sorum olacak @BayTutumlu..

@finansalozgurlk programında en önemli kalemlerden nasıl tasarruf yaptığınızı anlatmıştınız.
Read 6 tweets
7 Jan
Endeks Shortçular yazlıkları çıkarmıştır şimdi...
#BIST30 #XU030 Image
#BIST100 #XU100 Shortçular duman olmuş BIST100'de.. Image
#BIST30 #XU030 USD Bazlı Grafiği gören shortçular yine heyecanlanmıştır sanırım. Image
Read 4 tweets
30 Dec 20
#PARSN
Yeni yıla girerken @JordanKamuran'ın dile getirmesiyle incelemeye başladığım bir hisseydi benim. Daha önce hiç bakmamıştım. Geçen haftaki ankette en popüler istek #PARSN geldiği için bu hafta içi biraz çalıştım. Öncelikle Jordan'ın notları ile başlıyorum.
Kendisinin Ocak 2019'da yaptığı bir çalışma var. O zamanlar #PARSN gerçekten de ucuzmuş.

Şirketin son bir yılda Piyasa Değerini (Mavi Barlar)'dan görebilirsin.
#PARSN ile elimizdeki en önemli avantaj ise yaptığı agresif yatırımlar. İnanılmaz bir varlığa sahip. Şu anki şirketin Piyasa Değeriyle neredeyse aynı..
Read 16 tweets
29 Dec 20
Finansal Korunma... #Hedging

Sizler nasıl #Hedge yapıyorsunuz ? Nasıl bir koruma sağlıyorsunuz ? Bu konuda @casarettof hocamın kitabından aldığım notlardan bir kısmını paylaşacağım.

Bu konuda özellikle daha bilgili kişilerin yorumlarını ve önerilerini duymak isterim.
Özellikle Türkiye gibi yüksek enflasyonun ve kurun oynak olduğu ülkelerde #hedge doğru zamanlama ile yapılırsa gerçekten de kapsamlı bir finansal koruma sağlayabilir. Hedge tanımına girmeden konuya dalıyorum direkt..
Kar elde edildiği sürece her şey yolundaymış gibi algılanır ve sürekli böyle süreceği düşünülür. Ama bir gün Ayı piyasalarının geleceği ne kadar barizse, Dolar kurunun da 2016'dan 2020'ye geldiği süreçte artacağına dair bazı işaretler vardı.
Read 30 tweets
28 Dec 20
Bugün sizlere geçen hafta ikinci kez okuduğum #PeterLynch reisin #Borsayıyenmek kitabını @InvestorSwedish'in hazırladığı infografiklerle ve karikatürler yardımıyla özetleyeceğim. @Scala_Kitapci Güzel çeviri için teşekkürler.
Soğuk iklimde yaşayanların çok iyi bildiği gibi kış elbet bir gün gelecek. Dondurucu soğuklara her zaman hazırlıklı olmak gerekecektir. #winteriscoming
Borsada da aynı şekilde her zaman hayat günlük gülistanlık olmayacaktır. Ayı piyasalarının her zaman geleceğini bilmemiz, ona göre hazırlıklarımızı yapmamız gerekiyor.

Günlük fiyat hareketlerinden daha çok büyük resme odaklanmamız gerektiğini bize hatırlatıyor Peter.
Read 19 tweets
27 Dec 20
Geceyi defter değeriyle kapatalım. Borsaya ilk girdiğim zamanda anlamıyordum. PD / DD 1’den nasıl düşük olabiliyor diye.. #peterlynch reisin dediği gibi defter değeri kurmaca mı gerçek mi iyi sorgulamak gerekir. Bilanço ve dipnotlar defter değerinin aynasıdır.
Öz sermayede en gerçek unsur ise nakit ve nakit benzeri kalemidir. Nakit ve nakit benzeri kalemi dışında kalan tutarlar irdelenebilir. Örneğin; Bir üretim hattının değeri 4 milyon TL yazılabilir fakat çok eski teknolojili bir üretim hattı ise belki de çok daha azdır değer.
Stoklar..
Değeri azalacak veya tarihi geçecek ürünler mi ? Ya da modası geçecek ürünler mi sorgulanmalı ?
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!