Finansal raporlar dışında en faydalı dokümanlardan birisi yatırımcı sunumlarıdır. Bir adım daha ileri gittiğimizde, kurumsal fonlara yapılan sunumlar, yatırımcı sunumunda yer almayan ek bilgileri bizlere sağlar. Bu tweet zincirinde #LOGO özelinde analist sunumuna bakacağım.
2.
Logo'nun analist sunumu, 3 Aralık 2020 tarihli. Kurumsal fon yöneticilerine bir görüntülü görüşme sırasında sunulduğunu anlıyoruz. Sunumu yapan ise şirketin CFO'su Gülnur Hanım.
3.
Bu sayfa Türkiye yazılım pazarının ABD Doları bazında %5 büyümesinin beklendiğini gösteriyor. Gayet iyi bir rakam. Logo, kurumların kullandığı yazılım pazarında %24 pazar payına sahip. Pazar lideri ise %43 ile SAP.
4.
KOBİ'ler yazılım pazarının büyümesi için ana itici unsur. Bu nedenle, Logo'nun konumlandığı segmentin en yüksek oranda büyümesi bekleniyor.
5.
Logo, pazardaki müşteri olabilecek şirketleri çalışan sayılarına göre gruplandırmış. Toplamda 2,7 milyon işletme mevcut. Bunların 2,4 milyonu 10'dan az çalışana sahip.
6.
2 ve 3 numaraları gruplar ise Logo'nun en güçlü olduğu müşteri segmentleri. Çalışan sayıları 10 ile 500 arasında olan şirketler.
7.
Logo, mikro işletmeleri de önemli bir büyüme alanı olarak görüyor. Bu segmentte Logo'nun en büyük rakibi, Logo'nun pazar payının ancak %20'sine sahip.
8.
Logo, yerli mevzuata en iyi uyuma sahip yazılımları ile SAP gibi dünya devlerinden ayrıştığını iddia ediyor. Böylece, KOBİ segmentine daha nitelikli ürünler sunabildiği iddiasında.
9.
Ayrıca, 800 iş ortağı ile dağıtım kanalında çalışıyor ve bu iş ortakları yalnızca Logo ürünlerini son kullanıcıya satıyor. Yani Logo'nun rakiplerinin ürünlerini satma imkanları yok.
İş ortaklarının yarısıyla 10 yılı aşkın süredir çalışılıyor.
10.
Hiçbir iş ortağının payı, toplam ciroda %1-2 gibi bir oranı aşmıyor. İş ortaklarının çok palazlanıp, müzakere güçlerini arttırmaları istenmiyor diye anlıyorum.
11.
Logo'nun cirosunda tekrarlayan gelirlerin payı yaklaşık %60 düzeyinde.
12.
Bu durum, müşteriyi kazandıktan sonra, bu müşterinin uzun yıllar Logo ile çalışmaya devam edeceğini gösteriyor. Böylece, şirket yeni müşteri kazanma maliyetlerinden kurtulmuş oluyor. Müşteriyi elde tuttuğu durumda, şirket için çok kazançlı bir durum.
13.
Yatırımcısı olduğumuz şirketlerin yatırımcı sunumları ile yetinmeyelim. Ek dokümanlar, şirketi daha iyi tanımamıza yardım edecektir.
14/14
Sonuç:
Bu bakımdan, finansal raporları, yatırımcı sunumları, üst düzey yöneticilerin televizyon mülakatları ve analist sunumları ile desteklemek gereklidir. Saygılarımla.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
#ARCLK'ten 2020 için çok ekstra bir performans geldi.
Bu performans sürdürülebilir mi? 2021'den ne bekleniyor? Hammadde fiyat artışları karlılığı baskılar mı? İşletme sermayesindeki iyileşme devam eder mi?
Arçelik, bugünkü KAP açıklaması ile 2020 yılına ilişkin finansal performans sonuçlarını yayınladı. Arçelik, 2020 yılını 2.8 milyar TL net kar ile kapattı. 2019 net karı 925 milyon TL idi. Yıllık net kar büyümesi böylece %208 olmuş oldu.
3.
Ciro büyümesinin TL bazında %59 gibi oldukça yüksek bir oranda olduğu görülüyor.
Bu sektörel analizi yapabilmek için güvenilir bir veri setine ihtiyaç duyarız. Çoğu zaman bu bilgileri ülkemizde bulabilmek maalesef mümkün olmuyor. Çünkü, birçok sektördeki kayıt dışı ekonomi, ilgili sektörel derneklerin bu verileri kamuoyu ile paylaşmasını engelliyor.
3.
Otomotiv sektörü içinse, bu güvenilir verilere ulaşmak mümkün. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), aylık olarak sektörün üretim, iç pazar büyüklüğü, ihracat rakamları gibi kritik unsurlarını, raporları aracılığıyla bizlerle paylaşıyor.
Bugün Alkim Kimya YK Başkanı Mehmet Reha Kora, Bloomberg HT'de @guzemyilmaz'a bir mülakat verdi. Ortak satışı, temettü, 2020 performansı ve potasyum sülfat yatırımlarına değindi. 2021 beklentilerini de ifade etti.
Pandemi nedeniyle temizlik alanında talep artışı görüldü. Alkim olarak bu durumdan olumlu etkilendik. 2020 yılını hedeflerimizi tutturmuş olarak tamamlıyoruz
Yazılım sektörünün hızlı büyüyen şirketi ARD Yazılım'ı bu tweet zincirinde inceledim. Büyüme potansiyeline, finansallarına, #LOGO#FONET#KRONT gibi rakiplerine, değerlemesine ve 12 aylık hedef fiyatına da değindim.
2/25
Bu tweet zincirindeki içerik blog sayfamda da yer almaktadır:
#VAKKO
1/21 Kırılma anı sonrası uçuşa geçen şirketler: Vakko örneği
Bu zincirde, şirketlerin kırılma anlarına değineceğim ve birkaç şirket özelinde bu değişimlerden bahsedeceğim. Küçük yatırımcı kırılma anlarından nasıl faydalanır?
2/21 Herkese mutlu ve sağlıklı bir hafta sonu diliyorum. Uzun vadeli yatırımda, her yıl net karı büyüyen, özsermaye karlılığı yüksek, büyüme potansiyeli olan şirketlere yatırım yapıyoruz.
3/21 Bu yatırımda da, şirketlerin gelecekteki potansiyeline güvendiğimiz için, hisseleri uzun yıllar elimizde tutuyoruz.
#ALKIM
1/24 Bu yazımda, son yılların popüler hissesi olan Alkim Kimya’yı büyüme potansiyeli bakımından değerlendirmeye çalışacağım. Vurgulamak istediğim şey, ticari bakış açısının, finansal analiz kadar önemli olduğunu göstermektir.
3/24 Alkim Kimya, ülkemizin ve bölgenin lider kimya şirketlerinden birisidir. Alkim Kimya’nın ürünlerine baktığımızda, en önemli ürünün sodyum sülfat olduğunu görüyoruz.