1/ Hoe gaat het met het effectief reproductiegetal (Rt) van #COVID19 in NL?

En wat betekent dat voor de komende tijd?

Spoiler: Rt is inmiddels weer >1, ondanks alle maatregelen. Cijfers zullen dus weer op gaan lopen.

Draadje.
2/ Op basis van het aantal vastgestelde besmettingen werd Rt tussen 31 januari en 8 februari >1. Dit is echter wat vertekend door de weersomstandigheden. De ziekenhuisopnames suggereren dus dat Rt ~1 week eerder al >1 werd.
3/ Deze observatie komt goed overeen met een voorspelling (bij Rt stijging van 0.4) van ~1 maand geleden en ook met een latere voorspelling van het verloop van de Rt.
👇
4/ Er zijn uiteraard regionale verschillen. Met name in het westen van het land nemen de besmettingen momenteel snel toe.
5/ Zoals verwacht na de opening van de scholen neemt het aantal besmettingen in de groep 0-9 jarigen sterk toe, maar ook in veel andere leeftijdsgroepen is de Rt waarschijnlijk >1. Allen bij mensen >80 jaar is er nog een lichte daling.
6/ Als de Rt >1 is gaan ook de aantallen besmettingen stijgen. Op 3 februari deed ik daar een (mediane) voorspelling voor. De aantallen vastgestelde besmettingen die we nu zien liggen iets lager, waarschijnlijk mede door minder testen door het weer.

7/ De aantallen besmettingen zijn momenteel nog niet eens 2x gehalveerd na afgelopen golf (golf 2b) en de IC bezetting is pas ~30% afgenomen en nog niet eens op het laagste niveau zitten tussen golf 2a en 2b.

We liggen op dus op 'koers'.
👇
8/ Tenslotte, deze cijfers ontstaan ondanks alle maatregelen. O.a. de avondklok is momenteel veel in het nieuws, maar dat zorgt vooral voor afleiding van het werkelijke probleem omdat het 'avondklok pakket' vrijwel geen effect heeft.
👇
9/ Er is denk ik momenteel een reëel gevaar voor uitholling van de effectiviteit van maatregelen: de meeste burgers werken graag mee maar het gevaar van (mentale) uitputting ligt op de loer.
10/ Het geschetste tijdspad blijkt telkens langer. Men ervaart de maatregelen als steeds vervelender en ze werken steeds minder goed. Er ontstaat daardoor een soort fuik waar niemand in wil komen.

Hoe blijven we daar uit?

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Henk-Jan Westeneng

Henk-Jan Westeneng Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @HJWesteneng

16 Feb
1/ 10 dagen geleden schreef ik dat de avondklok waarschijnlijk weinig tot niets helpt en dat er dus effectiever beleid nodig is.

Inmiddels lijken de cijfers van het RIVM dit te bevestigen al zegt het RIVM dit nog niet hardop.

👇
2/ De avondklok ging op 23 januari in en zou 8-13% van de R moeten afsnoepen.

Voordat de avondklok inging was de R van de Britse variant 1.13.

Bij 8-13% effect zou dit na het ingaan van de avondklok moeten dalen naar een R van ~1. Dit was op 29 januari echter 1.15. Image
3/ Kortom, de avondklok (en eigenlijk het hele pakket wat op 23 januari inging) was waarschijnlijk niet tot nauwelijks effectief want de R daalde niet. En zeker onvoldoende effectief omdat de R van de Britse variant nog steeds >1 is.
Read 4 tweets
13 Jan
1/ Recent schreef ik een draadje over de Britse #COVID19 variant (B.1.1.7).
👇
2/ In bovengenoemd draadje was het effect van het verscherpen van maatregelen nog niet verwerkt.

Verscherpen van maatregelen gaat verdere verspreiding van B.1.1.7 niet voorkomen maar waarschijnlijk wel vertragen, je koopt dus tijd.
3/ Tijd kopen doe je door de groeisnelheid te vertragen waarmee B.1.1.7 de overhand gaat nemen. In de UK is de groeisnelheid ~0.6/week. In Denemarken werd het tijdens een lockdown waarschijnlijk ~0.4/week. Bij een groeisnelheid van 0.4/w wordt R in NL voor halverwege maart >1. Image
Read 5 tweets
2 Jan
1/ De Britse #COVID19 variant (B.1.1.7) houdt de gemoederen de laatste tijd bezig.

Maar wat betekend deze variant voor de Nederlandse situatie?

Een draadje.
2/ Disclaimers:
- Ik noem deze variant Brits omdat hij onder die naam bekend is, maar het is onzeker of de variant ook echt in UK ontstaan is.
- Ik baseer me op een recente studie van (Volz et al.).
imperial.ac.uk/media/imperial…
3/ Volgens Volz et al. groeide de B.1.1.7 populatie in de UK tussen 20 september en 6 december stabiel met 58% per week.

Op 28 december 2020 kwam het OMT bijeen en schatte toen dat 1-5% van alle besmettingen in Nederland door B.1.1.7 veroorzaakt wordt.
👇
Read 13 tweets
31 Dec 20
1/ Mijn laatste draadje van 2020 over het effectief reproductiegetal (Rt).

Spoiler: we gaan weer de verkeerde kant op (zoals te verwachten was ivm kerst en oud-en-nieuw).
2/ Hmmm denkt u misschien dat heb ik vaker gehoord.

Dat klopt. Op 13 november twitterde ik dat ook. Ruim een maand later gingen we in lockdown.
👇
3/ De Rt >1 is nog met veel onzekerheid omgeven, en hopelijk hebben we met een tijdelijke verergering te maken (ivm kerst en oud-en-nieuw), maar zelfs als dat het geval is, hebben we een groot probleem. Image
Read 10 tweets
5 Dec 20
1/ Een draadje over het effectief reproductiegetal (Rt) op dit moment.

Spoiler: Rt zit sinds 23 november waarschijnlijk weer boven de 1.
2/ Na de daling van de herfstvakantie bleef de Rt een beetje kwakkelen. Soms was Rt net <1, soms net >1. Dit kwakkelen is nu mogelijk voorbij. Rond 23 november werd R weer >1. En de kans is >90% dat dit vandaag ook zo was.
3/ Dat kan natuurlijk komen omdat er nu ook asymptomatische mensen getest worden (dit geldt echter pas vanaf 1 december, Rt werd daarvoor al >1). Dit lijkt echter niet de enige reden te zijn.
👇
Read 8 tweets
31 Oct 20
Volgens het RIVM is het aantal besmettingen afgevlakt.
'we hebben allerlei indicatoren die laten zien dat het afgevlakt is, als het al niet afneemt', aldus het RIVM. Iedereen kan opgelucht ademhalen, toch?
Wat laten de cijfers zien?

De R is (landelijk) momenteel dicht in de buurt van de 1. Dus de kans op krimp is ongeveer even groot als de kans op groei. De onzekerheidsmarges zijn nog groot dus of de R echt stabiliseerd rond 1 of toch >1 is of toch <1 is, is nog onzeker.
Hmmm, stabilisatie, dat hebben we de afgelopen maanden toch wel eens vaker gezien in West-Europese landen?

Klopt. Zie hieronder (7-daags voortschrijdend gemiddelde). Stabilisatie (bij hoge besmettingscijfers) is dus een zeer instabiel goed.
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!