3/ Maar hoe zit het als we de R op RIVM manier berekenen?
Die lijkt weer omhoog te gaan (nog wel even een paar dagen afwachten).
4/ En als we naar de IC-opnames kijken?
Die R is inmiddels waarschijnlijk al >1 maand groter dan 1 (en dit is mogelijk de belangrijkste indicator voor een eventuele code zwart).
5/ De verhouding tussen IC-opnames en aantal besmettingen lijkt dus te veranderen. Er lijken relatief meer patienten op de IC opgenomen te worden. Britse (B.1.1.7) variant? Laten sommige groepen zich niet meer testen? Ik weet het niet. Opvallend is het wel.
6/ Maar hoe kan het dat de R na 13 februari ineens weer zo snel gedaald is terwijl op 12 februari zelfs de R van klassieke varianten >1 was? Kwam het misschien omdat het weer warmer werd of toch door de schoolvakanties?
7/ De komende week gaan we het waarschijnlijk duidelijker zien, maar de 1e signalen lijken nu toch meer in de richting van scholen te wijzen (zuid had 1 week eerder vakantie dan noord en midden). En daarnaast hebben we deze 'vakantiedip' vaker gezien.
8/ De komende 1-2 weken wordt het duidelijker. Het kan lijken dat het dan ineens (heel) hard gaat, zeker met alle versoepelingen, maar denk dan nog even terug aan het bovenstaande. De verwachting is dat we uiteindelijk naar een R van 1.2-1.35 gaan.
9/ Versoepelingen zijn super fijn, maar of dit het juiste moment is betwijfel ik (of zoals het RIVM zegt: 'is een politieke keuze'). En voor golf 2b moesten we elke week stijging 'betalen' met 2 weken daling. Dus nu even snel ademhalen en daarna 2x zolang de adem inhouden.
10/ NB. Vaccinaties lijken overigens wel behoorlijk aan te slaan. De R voor mensen die >80 jaar oud zijn is al sinds 15 december <1 en dat kan van geen enkele (jongere) bevolkingsgroep gezegd worden.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
De avondklok is (volgens @RIVM_vDissel): 1. Meer waarschijnlijk wel effectief dan niet effectief. 2. Dit is gebaseerd op boerenlogica. 3. Volgens modellen (lees: simulaties) werkzaam. 4. De onzekerheidsmarges zijn te groot om er een getal aan te koppelen.
Ad1.
Dit is semantiek. 51% kans dat iets werkzaam is, is groter dan 49% dat het niet werkzaam is, maar het zegt voor de praktijk bijna niets. Zou @RIVM_vDissel hier getallen aan kunnen koppelen?
Ad2.
Boerenlogica is enorm belangrijk, maar zou dit voldoende zijn om mensen te overtuigen van de effectiveit van deze maatregel? En zou inperking van grondwettelijke rechten van burgers gebaseerd moeten zijn op boerenverstand?
1/ Hoe gaat het met het effectief reproductiegetal (Rt) van #COVID19 in NL?
En wat betekent dat voor de komende tijd?
Spoiler: Rt is inmiddels weer >1, ondanks alle maatregelen. Cijfers zullen dus weer op gaan lopen.
Draadje.
2/ Op basis van het aantal vastgestelde besmettingen werd Rt tussen 31 januari en 8 februari >1. Dit is echter wat vertekend door de weersomstandigheden. De ziekenhuisopnames suggereren dus dat Rt ~1 week eerder al >1 werd.
3/ Deze observatie komt goed overeen met een voorspelling (bij Rt stijging van 0.4) van ~1 maand geleden en ook met een latere voorspelling van het verloop van de Rt.
👇
2/ De avondklok ging op 23 januari in en zou 8-13% van de R moeten afsnoepen.
Voordat de avondklok inging was de R van de Britse variant 1.13.
Bij 8-13% effect zou dit na het ingaan van de avondklok moeten dalen naar een R van ~1. Dit was op 29 januari echter 1.15.
3/ Kortom, de avondklok (en eigenlijk het hele pakket wat op 23 januari inging) was waarschijnlijk niet tot nauwelijks effectief want de R daalde niet. En zeker onvoldoende effectief omdat de R van de Britse variant nog steeds >1 is.
2/ In bovengenoemd draadje was het effect van het verscherpen van maatregelen nog niet verwerkt.
Verscherpen van maatregelen gaat verdere verspreiding van B.1.1.7 niet voorkomen maar waarschijnlijk wel vertragen, je koopt dus tijd.
3/ Tijd kopen doe je door de groeisnelheid te vertragen waarmee B.1.1.7 de overhand gaat nemen. In de UK is de groeisnelheid ~0.6/week. In Denemarken werd het tijdens een lockdown waarschijnlijk ~0.4/week. Bij een groeisnelheid van 0.4/w wordt R in NL voor halverwege maart >1.
1/ De Britse #COVID19 variant (B.1.1.7) houdt de gemoederen de laatste tijd bezig.
Maar wat betekend deze variant voor de Nederlandse situatie?
Een draadje.
2/ Disclaimers:
- Ik noem deze variant Brits omdat hij onder die naam bekend is, maar het is onzeker of de variant ook echt in UK ontstaan is.
- Ik baseer me op een recente studie van (Volz et al.). imperial.ac.uk/media/imperial…
3/ Volgens Volz et al. groeide de B.1.1.7 populatie in de UK tussen 20 september en 6 december stabiel met 58% per week.
Op 28 december 2020 kwam het OMT bijeen en schatte toen dat 1-5% van alle besmettingen in Nederland door B.1.1.7 veroorzaakt wordt.
👇
3/ De Rt >1 is nog met veel onzekerheid omgeven, en hopelijk hebben we met een tijdelijke verergering te maken (ivm kerst en oud-en-nieuw), maar zelfs als dat het geval is, hebben we een groot probleem.