Het aantal positieve testen is behoorlijk hoog, maar ruim binnen de trend. Het groeipercentage is zelfs weer afgenomen van -0,2% naar -1,3%. Wel is het 7-daags gemiddelde gestegen t.o.v. gisteren.
Opvallend is het grote aantal testen: ruim 63.000.
1/4
Van dat grote aantal is "slechts" 6,8% positief, een stuk lager dan in het afgelopen half jaar. Blijkbaar is de testbereidheid (of de mogelijkheden) sterk toegenomen.
Het groeipercentage nieuwe ziekenhuisopnames (geel) is weer gedaald en staat nu op -1,9%.
2/4
Het groeipercentage ziekenhuisbezetting is ook afgenomen van +1,3% naar +0,6%. Die daling komt door de afname op de verpleegafdeling (naar -0,4%), want op de IC is er nog steeds groei (+3,3%).
Het valt te verwachten dat er een verdere daling op de verpleegafdeling komt.
3/4
Het aantal sterfgevallen is na een korte onderbreking weer aan te dalen en staat nu op 36 p/d gemiddeld, het laagste sinds 22 oktober.
Samenvattend: nog altijd liggen alle cijfers rond de nullijn. IC en besmettingen wijzen op een lichte stijging, de rest op lichte daling.
4/4
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Hoe gaan de vaccinaties ons helpen uit de lockdown?
Ik ben een beetje aan het rekenen gegaan op basis van de cijfers van het RIVM en wat aanvullende data. Het is hier en daar een beetje kort door de bocht, maar het geeft denk ik wel een idee. 👇
1/
Israel is één van de koplopers bij het vaccineren en bovendien wordt er veel getest. In dit fortune.com/2021/02/25/pfi…
artikel in Fortune worden de resultaten beschreven met een aantal interessante percentages.
2/
De tabel toont hoe groot de vermindering is in procenten bij één of twee vaccinaties. Leeftijd lijkt hierin nauwelijks een rol te spelen.
Met name de ziekenhuisopnames (-74% en -87%) zijn hierin interessant.
Allereerst is een compliment op zijn plaats. De afgelopen weken ben ik behoorlijk kritisch geweest, met name over de communicatie rond de Britse variant, maar deze toelichting vind ik genuanceerd en volledig
2/9
Er wordt zelfs aangegeven dat de groei naar 66% Brits "iets" later is dan eerder voorspeld met verwijzing naar het originele bericht. Ik ben ook gecharmeerd van de feitelijke weergave waarin de angstige ondertoon is verdwenen.
3/9
Eigenlijk vertelt het dashboard het hele verhaal : +0,0%.
De krimp in de besmettingen is weer iets sterker geworden (van -1,6% naar -2,1%) en het 7-daags gemiddelde een klein beetje gedaald.
Het (gemiddeld) percentage positief is ook iets gedaald naar 8,2%.
1/4
De gemiddelde ziekenhuisbezetting is vrijwel hetzelfde als gisteren (1913 om 1912) en het groeipercentage gelijk gebleven op +2,1%.
Het aantal overlijdens is heel licht gestegen naar 39 p/d.
2/4
Bij de nieuwe ziekenhuisopnames is de groei wederom sterk afgenomen (gele lijn) en dat is heel gunstig. De daling van de besmettingen lijkt hiermee te worden gevolgd.
De kans dat de groei door een ernstiger ziektebeeld van de Britse variant komt, is nu een stuk kleiner.
Vorige week heb ik een mogelijk verband tussen de koudegolf boven Europa en de plotselinge stijging van de besmettingscijfers in hetzelfde gebied gelegd.
Na de koudegolf kwam een uitzonderlijk warme periode. Zien we dit terug in de cijfers?👇
Wat vorige week al opviel, was dat in vrijwel alle landen die met de koudegolf te maken hadden de groeipercentages rond 15 februari gingen oplopen en op 25 februari een piek hadden.
2/7
De koudegolf duurde ongeveer 10 dagen, daarna kwam de warme periode. Ik heb de tabel aangevuld en omgezet in een heat map, waarbij rood de hoogste groeipercentages aangeeft.
Zoals beloofd zal ik wat dieper ingaan op de huidige problematiek rond de corona cijfers, waardoor het op dit moment lastig is om een duidelijke trend aan te geven. Het is wat lang geworden, maar ik wil het graag duidelijk uitleggen.
Hier gaan we 👇
1/11
Bij besmettingen hebben we twee parameters : het aantal mensen dat getest is en het aantal mensen dat positief is.
Bij een hoge R-waarde (uitbraak) nemen het aantal testen en het percentage positief neemt vaak beide toe en andersom in een synchrone golfbeweging
2/11
In onderstaande grafiek is dit goed te zien in de periode van oktober tot eind januari.
De laatste maand is het beeld echter totaal anders: een sterke stijging van het aantal testen en een sterke daling van het % positief.