Ik vraag mij een beetje af of dit soort stukken in de krant de discussie over klimaat- en energiebeleid helpen. Gemeenteraadslid die ervan droomt dat er na 2030 een thoriumcentrale kan staan in Houten, ‘een soort sporthal’
Als u mij niet gelooft over hoe lang het nog duurt voordat thoriumkerncentrales commercieel beschikbaar kunnen zijn, lees dan vooral dit interview in de PZC met hoogleraar kernreactorfysica Kloosterman van de TU Delft. Hij werkt aan deze technologie pzc.nl/zeeuws-nieuws/…
3. Rolls Royce werkt inderdaad aan een ‘small modular reactor’ (SMR). Dat is echter geen gesmoltenzoutreactor op thorium zoals Trouw optekent. De verwarring ligt misschien voor de hand omdat de afkorting in het Engels MSR is (‘molten salt reactor’), maar het is echt wat anders!
Corrigeer me alstublieft als ik mis zit, maar volgens mij werkt Rolls Royce voor hun ‘small modular reactor’ aan een kleine ‘Pressurized Water Reactor’ die ‘gewoon’ uranium gebruikt als splijtstof reutersevents.com/nuclear/rolls-…
En als ik mij niet vergis verkoopt Trouw zijn lezers met deze illustratie knollen voor citroenen. Het is een impressie van de middelgrote kerncentrale op uranium die Rolls Royce ontwikkelt. Geen thoriumcentrale dus world-nuclear-news.org/Articles/UK-co…
Nucleaire experts: ik hoor het graag als ik hier boven de plank ergens mis sla, maar volgens mij klopt er geen moer van het verhaal en de illustratie over thoriumcentrale in Trouw @larsroobol@KCel65@peerderijk
Geachte @trouw volgens mij gaat dit artikel inclusief de illustratie niet over een thoriumcentrale, maar over een middelgrote kerncentrale op uranium. Zie het draadje hierboven.
Ik realiseerde me net nog iets: de SMR kernreactor die Rolls Royce ontwikkelt is een hogedrukreactor (PWR) met uranium als splijtstof. Weet u wat voor de type de huidige kerncentrale in Borssele is? Ook een PWR nl.m.wikipedia.org/wiki/Drukwater…
Type reactor waar Rolls Royce aan werkt is hetzelfde als van de huidige kerncentrale in Borssele (PWR met uranium als splijtstof), vermogen ligt in zelfde ordegrootte (220-440 MW voor Rolls Royce en 485 MW voor Borssele). Wat zijn eigenlijk de belangrijkste verschillen? #dtv
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Samen met zoon gestemd in de stad. Straks scones bakken om het feest van de democratie te vieren 🥳🥳
Complimenten voor de organisatie van de verkiezingen! 👍
We wilden eigenlijk gaan stemmen in de bibliotheek op de Neude maar konden op de website van de gemeente zien dat het daar druk was en in het stadhuis daar vlakbij niet druktebijstembureaus.utrecht.nl/map
Ook in het stembureau goed georganiseerd. Alles netjes op 1,5 meter afstand en goede controle van stempassen en machtigingen.
De klimaatwijzer.nu laat gebruikers de mogelijkheid om heel optimistisch te zijn over nieuwe kerncentrales met maximum van 9500 MW in 2030. Ik denk dat dat iets te optimistisch is... jaspervis.wordpress.com/2020/06/28/bou…
Overigens denk ik dat de maxima voor wind op zee (25 GW) en zonne-energie (55 GW) voor 2030 ook erg ambitieus zijn....
Ronald Plasterk schrijft in De Telegraaf over de rol die kernenergie kan spelen. Ik vind het een goed teken dat we klimaatverandering dermate serieus nemen dat we ook naar kernenergie kijken. Plasterk maakt zich er in mijn ogen echter te makkelijk vanaf. telegraaf.nl/watuzegt/98934…
Plasterk beschrijft opnieuw waarom hij duurzame energie een slecht idee vindt en stelt dan ‘Met een of twee nieuwe moderne kerncentrales plus het openhouden van de bestaande centrales zijn we van deze ellende af.”
Eerst even over het openhouden van de ‘bestaande centrales’. Ik ben heel benieuwd welke bestaande kerncentrales Plasterk bedoelt. Volgens mij is er in Nederland maar één in bedrijf, die in Borssele autoriteitnvs.nl/onderwerpen/ke…
Ik begrijp dat het voor mensen van buiten Utrecht soms moeilijk te begrijpen is waarom we zo gehecht zijn aan die ‘paar bomen’ in Amelisweerd. Ik zal een poging doen om uit te leggen wat dat kleine rotstukkie bos voor mij betekent.
We hebben in Utrecht geen Haagse Bos of Amsterdamse Bos. We hebben ook geen Vondelpark (zonder dat ik daar mee ons Wilhelminapark, park Transwijk of Griftpark te kort wil doen). Maar wij hebben Amelisweerd!
(dit wordt trouwens waarschijnlijk mijn coming-out als Utrechter. Ik heb me lang Amsterdammer gevoeld en ben daar ook geboren, maar merk nu dat als ze aan Amelisweerd komen, ze aan mij komen, dus ik zal inmiddels wel een Utrechter geworden zijn 😉)
Ik vind het niet verstandig om een technologie te presenteren als dé oplossing voor de energievoorziening. Dat geldt voor zonne-energie, windenergie, kernenergie en wat mij betreft ook voor waterstof newenergycoalition.org/reactie-artike…
Geen misverstand: ik zie zeker een (belangrijke) rol voor waterstof in een duurzaam energiesysteem, zeker bij grootschalige inzet op windenergie op zee, maar een panacee is het niet.
Ik ben het er ook mee eens dat niet alle energiefuncties geëlektrificeerd kunnen worden en dat waterstof daarbij een rol kan spelen.
NRC kopt dat de stroomvraag 35% stijgt door waterstofplannen in het Noorden. Ik zou willen zeggen dat de stroomvraag niet stijgt door plannen....
Dat klinkt misschien een beetje flauw, maar de hoeveelheid plannen voor waterstofprojecten is bijna niet meer bij te houden. Ik let inmiddels vooral op daadwerkelijke investeringsbeslissingen. Dat zijn er tot nu toe erg weinig.
Terecht schrijft @HesterVanSanten dat het wereldwijde geïnstalleerde vermogen van elektrolyse voor waterstofproductie nu nog zeer bescheiden is