NATO 2020 savunma harcamalarında Yunanistan detayı…
#NATO’nun 2020 raporuna göre ittifak ülkelerinin savunma harcamaları 1,1 trilyon dolar. Bunun 785 milyar doları ABD’ye ait.
ABD’yi 61,8 milyar dolarla İngiltere, 59 milyar dolarla Almanya, 52,8 milyar dolarla Fransa ve 26,1 milyar dolarla İtalya takip ediyor. En az savunma harcaması yapan ülkeler ise Karadağ, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk.
Trump’ın en çok itiraz ettiği konu olan “ittifak içerisindeki ülkelerin milli hasılasının % 2’sini savunma harcamalarına ayırmaması” konusuydu. Ne yaptıysa bu konuda birliğin tamamını ikna edemedi. 2020’de de bu kural pek umursanmadı.
Bu kurala uyan ülkeler ABD, Estonya, İngiltere, Polonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Fransa, Norveç, Slovakya ve #Yunanistan. Türkiye'de bu oran 1,86 iken Yunanistan'da 2,68.
Şöyle bir baktığımızda Fransa dışında tüm ülkelerin ‘düşman’ olarak algıladığı ülke Rusya, Yunanistan’ın ise Türkiye olduğu göze çarpıyor.
Geçtiğimiz hafta Forbes’de yayımlanan bir makalede bu konuya değinilmiş, Türkiye’ye ilişlkin “rakipleri ve komşuları hava filolarını daha üst düzeye çıkartırken, bu alanda ciddi sıkıntılar yaşadığı” yorumu yapılmıştı.
Envanterdeki F-16’ların modernizasyonunun geciktiği, Türkiye’nin geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı TF-X’in en iyi ihtimalle 2030’da filolara dahil olabileceği ve bu süre zarfında Yunanistan’dan tutun da Mısır, İsrail ve
Suudi Arabistan’a kadar tüm filolardan geri kalacağı belirtilmiş. Bu ülkelerin yeni alım ve modernizasyonlarla filolarını güçlendirdiğine de vurgu yapılmış. ABD’den F-35 almak için adım atan, Fransa’dan Rafale savaş uçağı alan Yunanistan,
Türkiye’nin hava kuvvetleri konusundaki eksikliğini fark etmiş belli ki.
Bu alanda yeterli uzmanlığım olmadığı için konuyla ilgili #savunma sanayi araştırmacılarının yazılarına göz gezdirdim. Kapsamlı araştırma yapmak lazım ama durum gerçekten makalede yer aldığı gibi sanırım.
Her ne kadar operasyonel kabiliyet açısından tecrübeli olsak da teknoloji olarak geride kalma ihtimali çok büyük bir sorun oluşturacaktır. #Türk Hava Kuvvetleri’nin modernizasyonu ile ilgili bilgi sahibi olanlar yoruma yazabilirse biz de aydınlanmış oluruz. @baydno
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Adriyatik'te Türk askerinin bulunduğu ülke: Arnavutluk - #1
1️⃣ 1912 yılında Osmanlı’dan bağımsızlığını kazanan #Arnavutluk, 28.748 km2’lik yüzölçümü ile Adriyatik Denizi’nin girişinde yer alıyor.
2️⃣ İkinci Dünya Savaşı’nın ardından ülkeyi yöneten komünist lider Enver Hoca, katı politikalar ile dışa kapalı bir Arnavutluk inşa etti. 40 yıllık komünist rejimin getirdiği ekonomik altyapı enkazından kurtulmak da kolay olmadı.
3️⃣ Yüzde 15'ye yakın işsizlik, % 30'a yakın yoksulluk oranı ile #Avrupa'nın en fakir ülkeleri arasında olan Arnavutluk, bu olumsuz tabloya rağmen Balkan ülkeleri arasında en hızlı büyüme oranına sahip ülkelerden.
Avrupa'nın en büyük 4. kömür rezervine sahip, Donetsk ve Lugansk’ı kapsayan bölge olan #Donbass, Ukrayna topraklarının sadece %5'ini oluşturuyor ancak milli hasıladaki katkısı % 20 civarında.
İhracatın da 4'te birinin yapıldığı bölge, ağırlıklı Rus nüfusuna sahip. Yanukoviç’in Batı yanlıları tarafından devrilmesinden sonra da Rusya’nın desteğiyle silahlı mücadele başlamıştı.
Geçtiğimiz yaz karşılıklı ateşkes kararı alan taraflar, son aylarda yaşanan ihlaller ve 26 Mart’ta 4 Ukrayna askerinin keskin nişancı tarafından öldürülmesiyle yığınak yapmaya başladı.
2004 yılındaki Turuncu Devrim ile birlikte Batı ile Rusya yanlıları arasındaki gerginlik gün yüzüne çıkmış, 2013’te Rus yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in #AB Ortaklık Anlaşması’nı imzalamaması sonrası taraflar arasındaki...
çizgiler çizilmişti. Yanukoviç bu anlaşmayı reddetmesinden yaklaşık bir ay sonra Rusya ile bir anlaşma yaptı. Moskova, Ukrayna’ya ait devlet tahvillerini satın alacak ve Ukrayna’ya doğal gazı indirimli verecekti.
Gösteriler ülke geneline yayılmaya başlıyordu. 24 Şubat’a kadar direnen Yanukoviç, muhaliflerin Kiev’de kontrolü sağlamasının ardından Rusya’ya kaçtı ve Moskova Batı ile olan üstü örtülü savaşını kaybediyordu.
3. yazı: Türkiye’den önce FETÖ ile mücadele eden ülke Özbekistan…
Geçtiğimiz günlerce yazdığım Özbekistan-Türkiye ilişkilerinin kötü dönemlerini kısaca özetleyecek olursam; #Özbekistan’ı 27 yıl yöneten İslam Kerimov’un muhalifleri sindirme çabası,
‘radikal İslam ile mücadele’ diyerek Müslümanlara zulmetmesi ve Türkiye’nin muhalif Özbek liderlere ev sahipliği yapması iki ülke ilişkilerinin kötü olmasının temel nedenlerinin başında geliyordu. Ancak iki ülke ilişkilerindeki Fetullahçı faktörünü birçok kişi bilmiyor.
1999 yılında hükümet binasına yaklaşan Kerimov’un aracına bombalı saldırı gerçekleştirildi. Kerimov, suikast girişiminden yara almadan kurtuldu. Suikast girişiminde bulunanlar Taşkent Havalanı’nda yakalanırken, olayda 15 kişi öldü.
Fransız ve Mısır sermayesiyle yapılan kanal, uluslararası bir şirket tarafından işletilecekti. 10 yılda yapılan kanalın hisselerinin kabaca % 40'ı Fransızların, % 35’i Mısır’ın, geriye kalan hisseler de almak isteyen yabancı ülkelere bırakıldı.
İngiltere oyun dışı kalmıştı ya da biz öyle zannediyorduk. İngilizler pusuya yatmış aslan gibiydi. Dünya ticaretinin akacağını öngördüğü ve sömürge topraklarına ulaşımı yarı yarıya düşüren kanalı nasıl elinin tersiyle itebilirdi ki?
Mısır yönetiminin lüks yaşamları ve halkın çektiği sefalet, hisselerin İngilizlere satılmasıyla son buldu. Ama İngilizler diyoruz, yeter mi onlara? Evet, yetmedi zaten. 1878’de ‘geçici’ olarak Kıbrıs’ı, 4 yıl sonra da oldubitti ile #Mısır’ı işgal etti.
Süveyş Kanalı'nı kapatan gemi dünyayı etkileyebilir...
Çin'den Hollanda'ya giden gemi #Süveyş'te karaya oturdu. Günlerdir geminin suyla tam anlamıyla kavuşması için çalışmalar yürütülüyor. Dünya ticaretinin yüzde 10’unun geçtiği bir kanal burası.
Günde ortalama 80-100 geminin geçtiği kanal, Mısır’ın en büyük 3. döviz getirisi durumunda. Yılda ortalama 5 milyar dolar kazanan, 2023’te bunu 15 milyar dolara kadar çıkarmayı hedefleyen #Mısır;
Etiyopya ile yaşadığı baraj sorununun temelini oluşturan Nil Nehri ile hayata, Süveyş ile dünyaya tutunuyor. Bu kaza sonrası da suların yükselmesi bekleniyor. Sular yükselmezse kargoların boşatılması aşaması başlayacak. Bu sürecin haftalar sürebileceği de düşünülüyor.