Bart Mol Profile picture
23 Mar, 23 tweets, 5 min read
Vanochtend stonden @Bitonic en @DNB_NL tegenover elkaar in de rechtszaal in Rotterdam

Onderwerp van discussie: De wallet verificatie eis.

Het werd een ochtend vol emotie, frustratie en onbegrip.

Lees mee:
1/22 Het hele verhaal begint in juni 2018, toen de AMLD5 het licht zag. De zogenaamde Anti Money Laundering Directive is een Europese richtlijn die, de naam zegt het al, probeert witwassen tegen te gaan.
2/22 Lidstaten zijn verplicht om zo'n richtlijn op te nemen in landelijke wetgeving.

In Nederland wordt dit opgenomen in de WWFT (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Dat gebeurde op 21 mei 2020.
3/22 De richtlijn dient als ondergrens. Lidstaten mogen zelf beslissen of ze in de lokale wetgeving strenger zijn dan de richtlijn voorschrijft.

Dit is een cruciaal punt in de discussie.
4/22 De Europese richtlijn is duidelijk, die schrijft namelijk een registratiesysteem voor. Bitcoin bedrijven moeten zich melden en registreren, maar er is geen sprake van een vergunning.
5/22 De Nederlandse implementatie spreekt in eerste instantie wel van een vergunningsplicht. Na kritiek van de Raad van State werd dit gewijzigd in een registratiesysteem.
6/22 Deze verandering was puur voor de bühne, want de daadwerkelijke wet bevat een aantal eisen die duidelijk strenger zijn dan de Europese richtlijn voorschrijft.
7/22 En dat terwijl het ministerie van Financiën bij hoog en laag vol bleef houden dat er sprake was van een beleidsarme invoering van de wet.

rijksoverheid.nl/binaries/rijks… (P40)
8/22 In de rechtszaak van vandaag stelt de DNB overigens dat zij "de wet niet maken", maar louter toezichthouder zijn. Ik denk dan altijd terug aan de brief die in 2019 verscheen op de website van de DNB, om een paar uur later te weer verdwijnen.
9/22 Die brief, die je hieronder terug kan lezen, laat zien dat de DNB vrij veel suggesties doet voor een partij die louter de wet uitvoert.

simonl.org/wp-content/upl…
10/22 Terug naar de kern:

Onder protest gingen de bitcoin bedrijven aan de slag om er het beste van te maken. Zonder registratie kan je immers de deuren sluiten.

Totdat op 20 september 2020 de volgende verrassing kwam. Let op: de wet was toen al 4 maanden (!) in werking.
11/22 Die verrassing heet de Sanctiewet. Althans, de manier waarop de DNB de sanctiewet uitlegt en handhaaft. Die handhaving is namelijk buiten proportioneel, niet effectief en in strijd met privacy regelgeving.

dnb.nl/voor-de-sector…
12/22 En dat is waar we nu staan. Lijnrecht tegenover elkaar in kleine rechtszaal in Rotterdam. Ik laat een verslag over het juridische gesteggel dat ik gezien heb achterwege, omdat ik iets veel belangrijkers zie.
13/22 De manier waarop de DNB invulling geeft aan de Sanctiewet is bullshit.

Alleen weten ze dat zelf nog niet.
14/22 De manier waarop Bitonic op dit moment de relatie (tegenpartij) moet verifiëren is door middel van een screenshot van de wallet.

Lees: als ik bitcoin koop bij bitonic, moet ik een screenshot van mijn wallet adres naar Bitonic toe sturen.
15/22 Het risico dat de DNB hier probeert af te dekken is dat de bitcoin niet naar een persoon of organisatie op de sanctielijst gaat.

Het risico dat je daadwerkelijk afdekt is dat de bitcoin niet DIRECT naar een persoon of organisatie op de sanctielijst gaat.
16/22 Overigens heeft de Financial Actions Task Force (FATF) dit al door. Deze club maakt aanbevelingen die vaak overgenomen worden in richtlijnen (die weer opgenomen worden in lokale wetgeving).

Zij zeggen het volgende:
17/22 Het idee dat je met het maken van een screenshot het risico op witwassen of terrorismefinanciering afdekt is dus lachwekkend.

Jammer genoeg kost het voor Bitonic klauwen met geld en is het aankopen van bitcoin voor de klant een tergend proces.
18/22 Hier komt de DNB vroeg of laat ook achter. Op dat moment zullen ze waarschijnlijk ook een ander idee van de FATF overnemen, namelijk het volledig verbieden van transacties naar "unhosted" wallets.

19/22 Dit betekent dat je alleen nog bitcoin van VASP (Virtual Asset Service Provider) naar VASP mag sturen. Dus van bijvoorbeeld Bitonic naar een andere geregistreerde exchange.

Het in eigen beheer houden van bitcoin is op die manier effectief effectief onmogelijk gemaakt.
20/22 En dat is niet de toekomst die ik voor me zie. Bitcoin is een open netwerk, waar iedereen aan mee kan doen. Het in eigen beheer houden (self-custody) van je bitcoin is een fundamenteel onderdeel van dat netwerk.
21/22 Gelukkig trekt bitcoin zich niets aan van de juridische wereld die we verzonnen hebben. Bitcoin kent geen grenzen, wetten en regels.

Op micro-perspectief kan het wel uiterst vervelend worden. Voor de bitcoin bedrijven, maar ook voor de gebruikers.
22/22 Ik sluit me daarom ook geheel aan bij de woorden van Jouke Hofman (co-founder Bitonic):

"Op de lange termijn komt het goed, wat niet kan in Bitcoin kan niet in Bitcoin.

Hopelijk is Bitonic er dan nog om het mee te maken."

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Bart Mol

Bart Mol Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Bart_Mol

24 Mar
Geld verdienen met je podcast, dat is nog niet zo makkelijk. Er wordt veelal gekozen voor een verdienmodel met sponsoren, advertenties, merchandise en donaties.

Sinds vandaag word ik per minuut betaald door mijn luisteraars. Benieuwd hoe we dat gedaan hebben?
Wij hebben geluk gehad met onze sponsoren voor de podcast (@RadioSatoshi). Ze laten ons compleet vrij in wat we willen maken en hoeven geen enorme advertenties voor te lezen.

Dit zijn allemaal partijen die het beste voor hebben met #bitcoin en ons daarom steunen. Image
Andere podcasts hebben minder geluk. Die zijn te klein om sponsoren te werven of moeten elke week vertellen hoe lekker een blik frisdrank is.

Dit leidt af van het verhaal en is storend voor de luisteraar.
Read 11 tweets
20 Feb
Hoe kan het dat overduidelijk slimme mensen de problemen wel herkennen, maar weigeren met een open mind naar #bitcoin te kijken als oplossing voor deze problemen?

Deze keer is het Thijs van der Valk die een artikel mocht schrijven in het @nrc.

nrc.nl/nieuws/2021/02…
1/26 Thijs geeft aan dat de discussie omtrent Bitcoin vaak gaat over de prijs en de "nieuwigheid", terwijl de discussie zou moeten gaan over de waarde van de munt.

Dat ben ik helemaal met hem eens. @pesla trouwens ook, die schreef er dit artikel over:
lekkercryptisch.nl/kennisbank/art…
2/26 Helaas stopt Thijs hier zelf ook met het praten over de waarde van Bitcoin en duikt hij, zoals velen anderen, op het energieverbruik van Bitcoin.

Binnen enkele zinnen vliegen de brokken modder me om de oren. Laten we een paar argumenten bekijken.
Read 27 tweets
19 Feb
"#Bitcoin is veel te moeilijk, niemand gaat op die manier betalen."

Dat is wat ik hoorde toen ik begin 2020 de donaties voor mijn podcast (@RadioSatoshi) uitsluitend via bitcoin wilde ontvangen.

Inmiddels ontvangen we donaties uit elke hoek van de wereld. Benieuwd hoe?
Eerst even wat context. In 2019 ben ik samen met Wijnand de podcast begonnen. De investering in apparatuur hebben we uit eigen zak betaald. Het doel van de podcast was lol maken, leren van experts en ons publiek hierin meenemen.
In het 2e seizoen zijn we in zee gegaan met een aantal sponsoren (waar we overigens nog steeds samen mee werken). Hierdoor konden we onze eigen studio huren om de podcast op te nemen.

Ik ben enorm trots dat deze bedrijven de laatste 2 jaar als 1 blok achter onze podcast staan.
Read 20 tweets
15 Mar 20
Ik schrik ervan hoe laconiek mensen in Nederland met de huidige situatie omgaan. Daarom deze thread over #COVID19 , #Flattenthecurve, Social Distancing en Lockdowns:

#COVID19NL #Ikblijfthuis

Gisterzag ik een goede video van NPO op 3 over #COVIDー19 en het concept #FlattenTheCurve.

Zeer informatief, maar er blijven een aantal kanttekeningen onbesproken.
Waarschijnlijk heb je onderstaand plaatje wel langs zien komen. Het laat de verspreiding van het virus zien zonder maatregelen (eerste curve) en met maatregelen (tweede curve). De streep in het midden van de Y as is de capaciteit van de gezondheidszorg.
Read 34 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!