Nu är det dags igen att djupdyka i något så spännande och aktuellt som överföringskapacitet - vad är det egentligen? Är det nätkapacitet, är det förbrukningskapacitet eller vad? Svaret är att det är så mkt mer än så :)
Överföringskapaciteten är den kapaciteten som beräknas mellan elområden och som handel med el kan ske inom på ett säkert sätt. Alltså elsystemets fysiska förmåga att föra över el på ett tillräckligt säkert sätt med aktuell tillgänglig prod, nät och förbrukning #riskstrategy
Vad som är tillräckligt säkert vet ni ju vid det här laget - men för enkelhetens skull så kan vi säga att det är för att upprätthålla normaldrift.

1) Hålla spänning (ink kortslutningseffekt), effekt (ström) och frekvens inom sina driftgränser
2) Ha tillräckligt med reaktiva och aktiva reserver för att kunna ta tillbaka eller hålla systemet inom sina driftgränser även efter felfall. N-1, vanliga felfall får inte ”knuffa” systemet utanför normaldriftsgräns. Elsystemet ska sedan klara nästa N-1 efter 15 min.
Det betyder att överföringskapaciteten kommer variera över året då nät, förbrukare och prods förmågor och tillgänglighet variera över tid. Utformning av stödtjänster och åtgärder ska göras för att kunna delge maximal överföringskapacitet samtidigt som driftsäk upprätthålls.
Får överföringskapaciteten variera hur mkt som helst och när får begränsningar egentligen vidtas? Det finns lite stöd i lagen för detta som kanske gör det begripligare. I elmarknadsförord. beskrivs det så att åtgärder ska vidtas först och handeln får endast begränsas i nödfall.
Så det man kan läsa ut är att överföringskapaciteten ska över tid planeras in för att kunna delges maximalt till handeln så att elsystemet nyttjas så effektivt som möjligt med så hög driftsäk som möjligt.
Att marknadsbaserade lösningar ska väljas först är självklart, framförallt ur säkerhetssynpunkt. Marknadsbaserade lösningar är oftast balanseringsbud (frivilliga). Men oftast är det geografisk position som avgör, därav att det är svårt att göra det helat marknadsbaserat.
Frivillighet är mkt mkt viktigt- samtycke på alla fronter behövs och det även inom elsystemet! Framförallt för att det finns för många olyckor där en ”order” från kraftkontroll givits och satt produktionsanläggningar i otillåtna driftområden och skapat haveri.
Därav att det är viktigt att det finns tex FRR-bud inom varje elområde. Detta möjliggör då frivilliga omdirigeringar och mothandel. Går inte detta så ger elmarknadsförordningen inriktning för hur ej marknadsbaserade åtgärder ska hanteras i artikel 13:
Vid val av åtgärder, alltså HUR man ska anskaffa så får vi vända oss till nätföreskrifterna - SO GL i detta fall. En TSO ska välja åtgärder som bidrar mest till överföringskapaciteten men beakta risken. SO GL art 21 har en lista för vad valen ska baseras på:
I södra SWE så saknas det resurser för att få en marknadsbaserad lösning. Det saknas även resurser för icke marknadsbaserade lösningar för att fylla behovet av reserver. Därav att överföringskapaciteten dras ner för att anpassa elsystemets drift av tillgängliga reserver.
Återigen är det ett tecken på hur lite marginaler som finns i systemet för att hantera vanliga felfall. #scary
Här är det viktigt att incitament och prissignaler ges i förebyggande syfte, bla borde FRR-priser i södra SWE utformas så att de speglar systemets behov av reserver. Även anslutningskraven, tariffer och ökat fokus på frivilliga (marknadsbaserade) lösningar borde finnas med.
Ett riktvärde för driftsäkerheten är att ha så hög överföringskapacitet som möjligt över tid. 70 % kravet för överföringskapacitet är IMO ett bra värde, inte bara för utlandsförbindelser, för vad ett tillräckligt säkert elsystem är där infrastrukturen nyttjas effektivt
Hög överföringskapacitet kan, om beräkningar görs rätt, användas som ett mått på ett väl presterande elsystem med tillräckligt bra driftsäkerhet. Ett väl presterande elsystem borde ligga närmast våra hjärtan. Att elsystemet blir bättre över tid är det ”högsta” kravet.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Maja Lundbäck

Maja Lundbäck Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @mLundback

4 Mar
Visst är det bra att den produktion som byggs ansluts i södra delarna av landet. Men hur kommer elsystemet klara ej synkront anslutna (DC-anslutna?) vindkraftparker? nyteknik.se/premium/50-000…
Hur kommer produktionsmiljön för tex O3 och Ringhals se ut? Vi vet att de redan idag tar ett större ansvar för stabiliten än vad de ska ur driftsäkerhetssynpunkt för att flödena i systemet ändrats i så pass stor omfattning på kort tid. energiforsk.se/program/paverk…
Om den synkrona produktionen inte får förutsättningar att stötta systemet - hur ska införande av vindkraften gå till så att systemet klara av att köras på ett tillräckligt säkert sätt under normal såväl som onormala förhållanden?
Read 8 tweets
28 Feb
Jag har skrivit en hel del om att marknaden behöver ”curlas” och att incitament behöver ges för att systemet och marknaden ska fungera innan den börjar ”lösa problem”. Självklart finns det även lagstadgade metoder och stöd för hur incitament kan o ska ges 😉
För att skapa incitament för att få ett säker och ekonomiskt effektivt elsystem så behöver alltså incitamenten utgå ifrån elsystemet behov - fysiska behov för att föra över el. Just nu pågår ett regeringsuppdrag att redovisa förutsättningarna för sådana.
Överföring av el omfattar alltså produktion, nät och förbrukning. Vilket även syns i EU:s reglering (och våra tidigare regleringar i Nordel som upplöstes tidigt 90-tal). Går det att definiera behoven? Jag ska göra ett försök
Read 25 tweets
21 Feb
Det gör ont att ta del av historien som rullas ut i DN - igen. Men fakta behöver upp på bordet och transparensen i frågan måste uppenbarligen öka. Att beslutet togs på de sättet som DN visat kunde jag aldrig ens ha gissat mig till #manskämsigen
I situationer där det är små marginaler och det finns få åtgärder att välja mellan, såsom i Stockholm, behöver regler följas, dokumenteras och motiveras ännu mer för att bibehålla förtroendet. Detta är ingen unik situation i elsystemet och har hanteras bra förut.
Att kunskap om gällande lagstiftning behöver komma till fleras kännedom är helt uppenbart då det är en av förutsättningarna för att förstå vem som ska göra vad inom elsektorn - att jag tycker så är nog ganska uppenbart om man ser på mina andra tweets :)
Read 17 tweets
17 Feb
Det här är bra information om hur överföringskapaciteten tas fram.svk.se/press-och-nyhe…
Har ni chansen att lyssna på Jakob någon dag så ska ni ta den, ok? Han vet, han kan och är mkt professionell.

Men som vanligt så väcker informationen en del funderingar 🤯
För att hantera N-1 (eller värre felfall) behövs en viss volym aktiva och reaktiva reserver inom ett område som ska kunna aktiveras. Att kunna delge marknaden full kapacitet är alltså beroende av tillgången på reserver för att ”täcka upp” för om tex en ledning faller bort. 👇
Det är också anledningen till varför elområden finns, att tex balansmarknaden ska utgå från elområden: marknaden ska ge incitament om att produktion och förbrukning etableras där de behövs mest - för en effektiv och säker utveckling av systemet. Se art 5,6 14-17 i elmarknadsför.
Read 13 tweets
15 Feb
Vi fortsätter med sista inlägget (tror jag) angående villkoren för en fungerande elmarknad. Idag tänker jag att vi tar tag i gränsöverskridande elhandel - alltså förutsättningar för import eller export av el
Import och export är en central del i handel med el. Länder inom EU ska hjälpas åt och säkerställa att import eller export sker där el behövs som mest och upprätthålla överföringskapaciteten - till en viss gräns. Och nu kommer vi in på favoritområdet - beredskap!
EU:s inre elmarknad omfattar även åtgärder när den gränsen är nådd. Som i alla förhållanden ska det finnas överenskommelse och förståelse för varandra - solidaritet inom unionen helt enkelt.
Read 12 tweets
14 Feb
Vi fortsätter med en till lagstadgad förutsättning som måste fungera för att elmarknaden ska fungera - som idag inte verkar fungera. Läs gärna denna tråd för att bli lite ”varm i kläderna”:
Dagens förutsättning:
Transparens avseende elsystemets fysiska förutsättningar, till exempel tillgänglig överföringskapacitet och beredskap - på sikt och inte endast veckor eller dagar innan något händer eller en viss driftsituation uppstår. Se elmarknadsför, skäl 28, 29, 30:
Förutsättningarna att kunna planera och agera på marknadens signaler är en grundförutsättning för att kunna ta beslut om investeringar - gäller samtliga aktörer såsom nätägare, producenter, elhandlare och förbrukare.
Read 14 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!