Üçüncü yazı: Boğazlardan geçen gemiler ücret ödüyor mu?
Bu sorunun cevabı, #Kanalİstanbul ile birlikte tekrar gündeme gelmeye başladı. #Montrö'ye göre boğazlardan geçen gemilerin harç ve vergi ödemesi gerekiyor.
2019 yılında boğazlardan geçen 42 bin gemi, kılavuz, römorkör ve diğer yan hizmetler kapsamında toplam 143 milyon dolarlık bir ücret ödedi. Bu da gemi başı ortalamasının 3.400 dolar olduğu anlamına geliyor.
Yine aynı yıl verilerine göre Ulaştırma Bakanlığı’nın, yabancı gemilerden net ton başına yaklaşık 0,90 Amerikan dolar ücret aldığı biliniyor. Fakat ücret ile ilgili şöyle bir ayrım söz konusu.
Montrö’de geçiş ücretleri güncel “altın-frank” paritesindeyken, 1983 yılında o anki net tutar üzerinden dolar ile sabitlendi.
1982 yılında "altın-frank" geçiş ücreti 10 kat artırılmış ancak gelen tepkiler nedeniyle bu uygulanamamıştı.
Üstüne üstlük geçişlerde %75 indirim yapıldı ve "altın-frank" kuru sabitlendi. Bu sabitleme ve indirim ile Türkiye, 38 yılda milyarlarca dolar kaybetti ve kaybetmeye devam ediyor.
Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı’ya göre 1983 yılında 1 altın/frank, 'indirimli değeriyle' 0.8063 dolara sabitlendi. Türkiye, sabit kuru 1 gram altını 2.78 dolar, 1 ons altını ise (31.1 gram) 86,38 dolar olarak kabul etmeye başladı.
Şayet güncel kurlar ile hesaplansaydı, şu anki yıllık gelir olan 143 milyon dolar, asgari olarak 2.5 milyar dolara yakın bir meblağa ulaşacaktı. Bu rakam yaklaşık olarak Panama Kanalı’nın gelirine yaklaşıyor, Süveyş’in ise yarısına tekabül ediyor.
Yani boğazlardan gelir elde ediyoruz fakat çok çok az. Bu da tamamen o dönemdeki siyasilerimizin yaptığı hatalardan kaynaklanıyor. Yani anlayacağınız, yine kendi ayağımıza sıkmışız.
Peki ne yapılabilir?
BM Deniz Hukuku’na göre Türkiye’nin hakkı olan “#Altın-frank” paritesi tekrar gündeme gelebilir. Geçiş gelirlerini artırmak istiyorsak, öncelikli olarak bunu masaya getirmeliyiz. Böylece milli gelire yıllık 2.5 milyar dolar yakın bir katkı sağlayabiliriz.
Bu da S-400’ler için Türkiye’nin Rusya’ya ödeyeceği ücret ile eşdeğer.
Montrö ile ilgili 4. (son) yazı için takipte kalın: @baydno
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
🇹🇷🇦🇿 Gururlandıran Kanada ambargosunun arka planı…
Kanada, Karabağ Savaşı’nda kullanılan İHA’lar nedeniyle önce Türkiye’ye yönelik ihracaat izinlerini askıya aldı, geçtiğimiz günlerde de doğrudan iptal etti. Şimdi yaşananları en basit haliyle anlatıyorum…
İHA optiklerini Türkiye’ye satan Kanada, bu sistemleri verirken diyor ki “Dayıoğlu bunları kime satacaksınız?”. Bizimkiler de Deniz Kuvvetleri için kullanılacağını söylüyor. (Yani Bulgaristan’a satacağız dersek, ürünleri kullandırmayabilirler.)
Bizimkiler “Deniz Kuvvetleri” deyince, Kanadalılar “tamamdır, eyvallah kullanabilirsiniz.” diyerek izin veriyor. Mesela 20 adet TB-2 SİHA üretilecek.
1️⃣ #Çin, uzayda silahlanmanın engellenmesi için kamuoyunun müzakereleri başlatması gerektiğini ve uzaydaki silahlanmaya karşı olduklarını açıkladı.
2️⃣ #Libya'da verdiğimiz destek sayesinde Trablus'un düşmesi engellendi ve ateşkes sağlandı" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya ile 5 anlaşma imzaladı.
3️⃣ ABD'yi Karadeniz'den uzak durması konusunda uyaran Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, 15 savaş gemisinin Karadeniz'e gönderildiğini bildirdi.
1️⃣ Amerikalı siyaset bilimci Fukuyama, Türkiye'nin son yıllarda ürettiği silahlı insansız hava araçlarının günümüz savaş taktiklerini değiştirdiğine dikkat çekerek
"#SİHA'lar 2020'de Türkiye'nin bölgesel güç olarak yükselmesine önemli katkı yaptı." dedi.
2️⃣ Hindistan'ın en fazla silah ithal ettiği Rusya, Pakistan'ın terörle mücadele potansiyelini pekiştirmeye hazır olduğunu belirterek,
İslamabad'a askeri teçhizat sevk edebileceklerini açıkladı.
3️⃣ Cumhurbaşkanı #Erdoğan'ı ziyaret eden AB Konseyi Başkanı Michel ve Dışişleri Temsilcisi Leyen, Türkiye’deki insan haklarıyla ilgili gelişmelerden endişe duyduklarını açıkladı.
Türkiye’nin ‘yurt dışında deniz üssünün bulunduğu ülke’ Arnavutluk ile ilişkiler…
1️⃣ Balkanlar ve Adriyatik Denizi’nin güvenliği için önemli bir ülke olan Arnavutluk, 1997’de #Paşalimanı’nı Arnavut Donanması’nın modernizesi ve askerlerin eğitimi için #Türk ordusuna açtı.
Şu anda 20 asker burada görev yapıyor ve Türk savaş gemileri sık sık bu limana demir atıyor.
2️⃣ Arnavutluk'un ilk hava yolu şirketi olan Air Albania, 2018'de THY ortaklığıyla kuruldu. Şirketin yüzde 49'luk hissesine sahip olan THY, filoyu her geçen gün büyütüyor.
3️⃣ Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Türkiye’yi, "Avrupa'nın güvenliği için kilit bir ülke" olarak tanımlıyor.
4️⃣ FETÖ’nün #Balkanlar’da en güçlü yapılanmasını yürüttüğü ülke olarak bilinen Arnavutluk, FETÖ okullarını kapatarak FETÖ unsurlarını iade eden nadir Avrupa ülkelerinden.
10 amiralle birlikte Cem Gürdeniz de gözaltına alındı. Bildiriye imza atan tüm isimleri tanımasam da Cem Gürdeniz'i iyi tanırım. Ama tanımayanlar var sanırım. 1979’da Deniz Kuvvetleri’nde subay olarak göreve başladı.
Yurt içi ve yurt dışı görevlerinin ardından 2004 yılında Tuğamiralliğe yükseldi.
O yıl, Yunanistan’ın şu an her yerde gördüğümüz, Türkiye’nin deniz alanlarını hiçe sayan Sevilla haritası tüm Avrupa Birliği ajanslarında servis edilmeye başlanmıştı.
Denizlerin Türkiye’de göz ardı edildiğini, deniz alanlarının halk için vatan toprağı olarak görülmediğini düşününce “Öyle bir kavram olmalı ki bu, Türk halkı duyduğunda ana vatanı kadar değer vermeli” dedi.
Adriyatik'te Türk askerinin bulunduğu ülke: Arnavutluk - #1
1️⃣ 1912 yılında Osmanlı’dan bağımsızlığını kazanan #Arnavutluk, 28.748 km2’lik yüzölçümü ile Adriyatik Denizi’nin girişinde yer alıyor.
2️⃣ İkinci Dünya Savaşı’nın ardından ülkeyi yöneten komünist lider Enver Hoca, katı politikalar ile dışa kapalı bir Arnavutluk inşa etti. 40 yıllık komünist rejimin getirdiği ekonomik altyapı enkazından kurtulmak da kolay olmadı.
3️⃣ Yüzde 15'ye yakın işsizlik, % 30'a yakın yoksulluk oranı ile #Avrupa'nın en fakir ülkeleri arasında olan Arnavutluk, bu olumsuz tabloya rağmen Balkan ülkeleri arasında en hızlı büyüme oranına sahip ülkelerden.