De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft 2 februari 2021 een besluit genomen op een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur.
Verzoek om informatie over contracten die de overheid heeft afgesloten met de COVID-19 #vaccin-fabrikanten, specifiek de contracten waarin de overheid de #aansprakelijkheid voor #schadeclaims van deze fabrikanten overneemt.
De minister van Algemene Zaken heeft op 24 februari 2021 een besluit genomen in reactie op een verzoek op grond van de Wob inzake een tv-uitzending van #EenVandaag en overleggen over COVID-19.
Een verzoek om toezending van informatie met betrekking tot het beleid t.a.v. het coronavirus en nertsensector. Het gaat vooral om argumenten en overwegingen die rol hebben gespeeld bij ontwikkelde beleid bestrijding coronavirus.
De minister van Justitie & Veiligheid heeft op 19 januari 2021 een WOB-beslissing genomen. Het verzoek betreft openbaarmaking van informatie over 1,5m afstand, het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer en vaccineren.
De minister voor Rechtsbescherming heeft op 1 april 2021 een aantal WOB-beslissingen genomen. De verzoeken betreffen informatie over het huwelijk van de minister van Justitie en Veiligheid en het niet naleven van de 1,5m afstand.
Informatie over agenda-afspraken waarin gewaarschuwd is voor Corona voordat sprake was van maatregelen, waarbij gesproken is over de financiële impact van de Corona-aanpak en waarbij gesproken is over financiële steunmaatregelen.
Op 12 feb 2020, toen Wuhan een maand in lockdown zat, kreeg RIVM-directeur een lastige vraag. ‘Hoe kan het dat we horen over ‘noodsituatie’ en ‘crisis’ en dat we China zeer ingrijpende maatregelen zien nemen, en tegelijkertijd in NL dat niet zien of horen?’, vroeg iemand hem. 2/5
De vraag kwam van een van de burgemeesters, crisismanagers en topambtenaren die bijeen waren in het ‘calamiteitenhospitaal’ onder het UMC Utrecht, om zich te laten bijpraten over het nieuwe coronavirus uit China, dat ook al in zes Europese landen was vastgesteld. 3/5
Welke journalist zorgt voor het antwoord op de vraag waarom @MinPres en @HugoDeJonge en het kabinet hiervoor gekozen hebben en waar zij hun keuze op gebaseerd hebben?
Graag een antwoord voor de Tweede Kamerverkiezingen.
De zomer, waarin de landelijke aansturing werd losgelaten, is volgens Anja Schreijer ‘een gigantische fout’ geweest. ‘Dat de hete aardappel door politici werd doorgeschoven, heeft me gefrustreerd. Als #GGD-arts kwam ik eigenlijk alleen te staan.’
Langetermijnplan is nodig: in november heeft ze een aantal scenario’s gepresenteerd. Maar daarna zijn we teruggegaan naar de reactieve stand, waarbij we reageren op vragen van VWS. We moeten echt een visie ontwikkelen over hoe we uit deze situatie komen.
“Aan de andere kant is er ook steeds luidere kritiek. Uit de samenleving, vanuit bijvoorbeeld actiegroep Viruswaanzin, die zich verzet tegen de maatregelen. ...
... Maar ook van experts, die zich later zullen verenigen in het #RedTeam. Zij pleiten in juli juist voor strengere maatregelen dan het #OMT adviseert.
‘...het maatschappelijk draagvlak voor de coronamaatregelen moest in stand blijven. Met positieve wilskracht, in plaats van doemscenario’s. Ook in de Tweede Kamer wordt door partijen zelden hardop gesomberd over hoe beroerd Nederland het doet binnen Europa.’
‘Volgens betrokkenen had er eind oktober of begin november ingegrepen kunnen worden. Toen werd er in het kabinet al gediscussieerd over aanscherping van de maatregelen.’