Aslında kriptoda çok hareketli bir hafta geçirdik fakat bu hafta #Thodex olayından ötürü piyasaların gidişatının gözden kaçmaması adına neler yaşadık ve çeşitli on chain metrikleri piyasanın gidişatı hakkında bize ne gösteriyor birlikte bakalım. 📊🔖
Geçtiğimiz hafta Şubat sonuna kadar nispeten sakin geçen fiyat hareketlerinden sonra son derece volatil bir hafta geçiren #Bitcoin, #Coinbase listelemesi öncesinde $64717 ile yeni zirve yaptıktan sonra %18.37 değer kaybederek haftanın dip seviyesi olan $52829'a kadar düştü.
Bu düşüşün sebebi olarak sayılabilecek #Coinbase'in halka arzının beklentisi ve bu beklentinin gerçeği ne kadar yansıttığı tartışması bir yana, Çindeki madencilik tesislerinde yaşanan elektrik kesintisi sonucunda #Bitcoin'de %40'tan fazla hashrate kaybı olması ve kaldıraçlı ++
işlemlerde milyarlarca doların likide edilmesi gibi bir çok hikaye sayabiliriz. Bu olaylar ile birlikte piyasaya yeni giren bireysel yatırımcı sayısının artmaya başlaması ile önümüzdeki günlerde daha hareketli piyasalar bizleri bekliyor olacak.
Hashrate düşüşü ve etkilerini anlattığım önceki flood'umu okumak isteyenler için buraya ekliyorum ancak burada hash düşüşünün #Bitcoin'de blok aralıklarının süresini nasıl etkilediğini anlatan bir grafik paylaşıp bunun üzerinden yorumlamaya devam edeceğiz.
#Bitcoin'de 10 dakika (600 saniye - siyah seviye) olan blok aralıkları 15 Nisan gecesi artmaya başlayarak (mavi yukarı trend) 2 günlük bir periyot sonunda yaklaşık %116.67 artarak 1300 saniyeler seviyesini gördükten sonra cihazların tekrar devreye girmesiyle birlikte azalmaya++
başlamış (1000 saniye seviyesi). Fakat normal seviyelere henüz dönmüş değiliz (güncel grafiği de ekliyorum).
Yaşadığımız bu hashrate düşüşü yaklaşık hesaplamalara göre 203.37 EH/s seviyesinden 114.27 EH/s seviyesine %43.8'lik bir düşüşü temsil ediyor.
Bu rapor hazırlandığı tarih itibariyle ise hashrate tekrar %33 artarak 151.97 EH/s seviyesine ulaşmış durumda. (Güncel veri ise 133 EH/s)
Madencilikteki hesaplama gücünün artması veya azalmasının fiyat ve zorluk ile arasındaki ilişkiyi merak edenler için hesaplama detayına girmeden anlattığım flood'u ekliyorum.
Yaşanılan fiyat düşüşünde tetiklenen bir başka nokta ise vadeli işlemler tarafında oldu. Yüksek kaldıraç ve açık pozisyon sayısının fazla olması sert fiyat hareketlerinde adeta bir çığ etkisi yaratarak art arda likidasyonları beraberinde getirdi.
$27.4 milyar dolar ile rekor++
kıran #Bitcoin açık pozisyon sayısı yaklaşık $4.9 milyar dolarlık likidasyon görerek $22.5 milyar dolar seviyelerine gerilemiş oldu.
Long pozisyonların likide olduğu bu düşüşte #Binance#BitMEX ve #OKEx toplamda $1.847 milyar dolar ile başı çeken borsalar olurken bundan önce ++
gördüğümüz (22 Şubat ve 15 Mart) zirve seviyelerinin 1 milyar doların altında olduğunu düşündüğümüzde durumun ne kadar ciddi olduğunu anlamak mümkün.
Fonlama oranları tarafında ise durum çok farklı olmamakla birlikte negatif seviyelerde uzun zamandır görmediğimiz yeni diplere ++
geriledi. Daha önce fonlama oranlarının negatif bölgeye veya sıfır seviyelerine gerilemesini (funding rate reset) gördüğümüzde (grafikteki mavi alanlar) büyük miktarda kaldıraçlı işlemlerin silindiğini ve sonrasındaki haftalarda ise fiyatın toparlanmaya başladığını gördük.
Fonlama oranları nedir ve neden önemlidir bilmeyenler veya hafızasını tazelemek isteyenler için bu flood'u ekliyorum okumanızı tavsiye ederim.
On chain tarafındaki piyasa beklentisine baktığımızda ise 155 günden kısa süreli coin tutanları temsil eden Short Term Holder SOPR'si 1'in altına düşerek (zararına satış olarak düşünebilirsiniz) resetlendi. Yılın en düşük STH-SOPR seviyesini gördüğümüzde #Bitcoin fiyatı $29k ++
civarındaydı. Yine geçmiş veriye baktığımızda (yeşil bölgeler), SOPR reseti boğa piyasalında genelde fiyata olumlu olarak yansımış olarak yorumlayabiliriz.
Eski coinlerin neler yaptığına bakmak için Coin Days Destroyed ve Dormancy metriklerine bakmamız gerekiyor. Bu metrikler bize sırasıyla ne kadar eski olan coinlerin harcandığını (CDD artışı) ve coinlerin cüzdanda ne kadar hareketsiz durduğunu (Dormancy) ölçen iki ayrı metriktir.
Geçen sene Ekim ayından Ocak ayına kadar yükselişte olan CDD ve Dormancy bize eski coin sahiplerinin fiyatın yükselmesiyle kâr satışı yaptığını gösterirken Şubat başından bu yana nispeten yatay gitmeye devam ettiğimizi görüyoruz bu yüzden bu metriklerin trendinin kırılıp ++
155 günden daha uzun süre cüzdanda hareketsiz duran coinleri temsil eden Long Term Holder'ların SOPR'sine baktığımızda ise Martta ve Nisan boyunca fiyatların konsolide olduğu dönemde kâr realizasyon yaptıklarını (kırmızı bölgeler) görüyoruz. Fakat asıl dikkat çeken şey ise ++
bu hafta sonu yaşadığımız düşüşte LTH'lar panik satışı yapmayıp (grafiğin sağındaki yeşil alan) hodl etmeyi tercih etmişler ve böylelikle LTH-SOPR, Şubat sonu #Bitcoin $43k iken bulunduğu seviyesine geri çekilmiş.
Geçtiğimiz hafta #Bitcoin, psikolojik bir bariyer olan 1 Trilyon Dolar piyasa değerinin bulunduğu fiyat olan $53.5k seviyesinin (bu raporun yayımlandığı tarih itibariyle) altında güçlü kapanışlar yapmadı.
URPD grafiğinde güncel fiyat üstü 1T seviyesinin altı olan yeşil bölge (1.189 milyon $BTC, toplam arzın %6.37'si) çok güçlü bir destek olarak görev görürken fiyatların tersine hareket ettiği bir durumda overhead supply olma tehlikesi taşımaya devam ediyor
(yine raporun hazırlandığı tarihteki fiyat $57k) güncel fiyat üstünde hareket eden toplam arzın %7.95'ini temsil eden 1.485 milyon adet $BTC (sarı bölge) ise direnç görevi görüyor.
Flood'un başında piyasaya yeni giren bireysel yatırımcının artmaya başladığından bahsetmiştim. Piyasaya yeni girenlerin toplam varlığının artışı #Bitcoin'in bir önceki döngüdeki rekoru olan $20k seviyesini aşana kadar nispeten yatay seviyede iken rekor aşıldıktan sonraki ++
parabolik yükselişi hız kesmeden hatta bu hafta rekor kırarak devam etmiş. Bu kesim düşük miktarda akümülasyon yapan "Sat Stacker" kesimi olarak adlandırılıyor.
Zincir üstündeki ortalama transfer değerlerini incelediğimizde bu kesimin ortalama yatırım büyüklüğünü analiz etmek mümkün. 2020 yılının akümülasyon süresince ortalama transfer değeri yaklaşık 1 milyon Satoshi seviyesindeyken (0.01 $BTC) bu değer yaklaşık $90 - $120 arasındaydı.
Fiyatlar yükseldikce ortalama transfer değeri 300-400 bin Satoshi seviyesinde düşmüş durumda fakat dolar bazlı değer ise artarak $180 - $220 arasına çıkmış. Bu da bize gösteriyor ki #Bitcoin'in satın alma gücü aynı süre içerisinde yaklaşık %600 artış göstermiş.
Son olarak ise spekülatif de olsa hash gücü düşüşünden kaynaklı yüksek hacimli #Bitcoin girişinin çıkışının olduğu #Binance'in sahip olduğu $BTC miktarına baktığımızda ise, önceki döngünün zirvesi olan $20k kırıldığından bu yana neredeyse sabit bir şekilde artan $BTC bakiyesi, ++
bireysel yatırımcının altcoin piyasasının büyük coinlerin yükselişinden daha hızlı yükselişine kayıtsız kalmamasından ötürü hızla artmaya başladığını görüyoruz.
Önümüzdeki günlerde piyasalardaki hareketin daha artacağını düşündüğümüzde grafikleri yakından takip etmekte fayda var
Buraya kadar değerli vaktini ayırıp okuyanlara çok teşekkür ederim. Faydam dokunduysa ne mutlu bana 🙏
Yaklaşık 2 aydır negatif bölgede seyreden Grayscale Premium'unun piyasanın devamında nasıl bir etkisi olabileceğine dair fikirler paylaşmak istiyorum. Önümüzdeki günlerde kilitleri açılacak $GBTC'lerin fiyata ne gibi etkileri olabilir inceleyelim. 📊🔖
Öncelikle bu flood içerisinde bahsedeceğim "Grayscale Etkisi" ve bazı terimler için bilmeyenler veya hatırlamak isteyenler için daha önceden anlattığım flood'u okumanızı öneririm.
Grayscale Etkisinin arkasında yatan teoriyi "Yeni $GBTC hissesi üretildiğinde ve trade edilmeye hazır hale geldiğinde #Bitcoin'in fiyatında yükselme olarak görürüz." şeklinde özetleyebiliriz.
Bu bilgi, düşündüğümüzde genel kanıya ters gelmekle birlikte neden $GBTC hissesinin ++
Son 24 saatte 20370 adet #Bitcoin borsalara giriş yaptı. Bu sayı, son bir yılın en büyük giriş miktarı olan 2020 Mart ayındaki büyük fiyat düşüşünde borsalara giren $BTC adetinin sadece yarısı kadar 40k / 20k ve fiyatın değişimi ise geçen sene -%38.5 iken şimdi -%11.5 olmuş.
Bir diğer yandan da eminim ki geçen sene Martta burada olmayan o kadar çok (yeni ve tecrübesiz) kişi şu anda piyasada ve buna bağlı olarak o düşüşteki piyasa psikolojisi ile şu anki arasında dağlar kadar fark var.
Yatırım oyun değil, ciddi bir iştir.
Her şeyden önce kendi psikolojinizi kontrol altında tutamıyorsanız paranızı kontrol etmeyi nasıl başaracaksınız?
Fiyat spekülasyonu yapmak için değil verileri gözünüzün önüne koymak istediğim için yazıyorum bunları, lütfen ciddiye alınız.
Madencilikteki zorluk ayarlamasını biraz açmak istiyorum detay vermemi isteyen arkadaşlar oldu. #Bitcoin özelinde (hesaplamaya girmeden) özet geçeceğim fakat diğer PoW coinlerde de benzer durumlar bulunmakta.
Madencilikte kazım zorluğu bir blok bulmak için ne kadar "iş" ++
yapılması gerektiğini gösteren bir metriktir. Zorluk seviyesinin yüksek olması PoW coinlerde aynı zamanda bir ağın kötü niyetli kişilerce saldırıya uğramaması için caydırıcı faktör görevi de görür.
Eğer Bitcoin ağına daha fazla cihaz girerse ağdaki toplam hesaplama gücü ++
artacağı için #Bitcoin özelinde yaklaşık 10 dakika olarak hedeflenen iki blok arasındaki süreyi korumak ve artan hesaplama gücünün ağın güvenliğini tehdit etmesinin önüne geçmek amacıyla her 2016 blokta bir önceki 2016 bloğun bulunma sürelerinin bir hareketli ortalaması alınıp++
Haftasonu yaşadığımız #Bitcoin deki düşüşün arkasında yatan nedenler ile ilgili bir flood paylaşmak istiyorum. İşin arkasındaki kişi veya kişileri bilmek tabii ki güç fakat eldeki veriler ile olayın hem madenciler kısmına hem de vadeli piyasadaki likidasyonlar kısmına değineceğim
İlk olarak #Bitcoin ağındaki hesaplama gücündeki (hashrate) düşüş Kasım 2017 den bu yana gördüğümüz en büyük günlük düşüştü. Neredeyse yarıya düşen hashrate ile birlikte $BTC fiyatlarında da büyük bir düşüş görmüş olduk. (Hash-Fiyat ilişkisine flood'un devamında değineceğim)
Çinde networkün hasrate'inin yarısını devreden çıkartan bu elektrik kesintisi aslında $BTC'deki düşüşten önce biliniyordu. Bölgedeki kömür madeninde yaşanan kaza ile ilgili yerel bir haber sitesinin google translate çevirisini ekliyorum. translate.google.com/translate?hl=&…
Spent Output Profit Ratio (SOPR) grafiğinde gördüğünüz yeşil alanlar SOPR resetlerinin bulunduğu tarihlerdeki fiyat düşüşlerini ve ardından gelen fiyat hareketlerini incelerseniz recovery'i çok güzel göz önüne sermiş. Sevgili @n3ocortex bunu SOPR grafiği ile vermiş fakat ++
Adjusted SOPR (aSOPR) ve Entity-Adjusted SOPR için T3 üyeliğim olmadığı için gecikmeli veriyi bilerek paylaşmadım. Piyasada elle tutulur veri üzerinden analiz yapma ile kaynağı olmayan sadece "ben böyle düşünüyorum" diye analiz yapanları lütfen karıştırmayınız.
Bundan ayrı olarak yukarıda paylaştığım SOPR grafiğininin bir çok hesap tarafından sanki kendi çizmişçesine paylaşımını görüyorum ve bu beni çok rahatsız ediyor, lütfen alıntı veya kaynak verin arkadaşlar, bu yapılan en kibar tabiriyle emeğe saygısızlıktır.
Son 48 saattir sağlığım pek iyi değildi ve aktif olamadım kusura bakmayınız (corona değilim şükür).
Biraz dinlenip kendime geldim ve piyasanın makro gidişatı hakkında çok uzun olmayan, on chain verileri bize neler gösteriyor bi analiz paylaşmak istiyorum. 📊🔖
Öncelikle #Bitcoin'in son üç yarılanmasından bu yana (2012-2016-2020) olan fiyat hareketlerini 2020 deki yarılanmadan sonra geçen süre içindeki aylık kapanışlara göre ölçeklendirip tek bir grafikte göreceğimiz fiyat değişimlerine bakalım. Bu grafikte x ekseni yarılanmadan sonra++
geçen ay sayısını gösterirken, y ekseni ise fiyatı logaritmik olarak gösteriyor.
Grafikte koyu yeşil ve açık yeşil ile gösterilen yatay çizgi bize sırasıyla Stock-to-Flow (S2F) ve Stock-to-Flow Cross Asset (S2FX) metodlarının fiyat hedefini gösermekte.